Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:36 4 240 32

Владимир Савов: Водачите ще плащат застраховка на базата на „бонус-малус"

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • цени

КФН ще следи на пазарното поведение на застрахователите и ще санкционира нелоялните практики

Владимир Савов: Водачите ще плащат застраховка на базата на „бонус-малус" - 1
Снимка: БГНЕС

Застраховката "Гражданска отговорност" да се заплаща на принципа „Плащай както караш", обобщи "Нова телевизия". Проектът, предложен за обществено обсъждане, предвижда размерът на застрахователната премия да се обвърже с предявените претенции и да отразява цялата история на причинените щети при използване на дадено превозно средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован (система "бонус-малус").

Според Владимир Савов, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, системи, базирани на поведението на водачите, в света няма. "Вместо да се стъпи на нарушенията, да се акцентира върху щетите, причинени от водачите. Предлагаме застрахователите въз основа на удостоверенията за наказателни събития, да имат право да коригират застрахователната премия по "Гражданска отговорност". Вместо единната система, фокусирана върху поведението на водачите, да се стъпи върху щетите на колите в исторически план и тази информация да се използва в ценовата политика на застрахователите", коментира той.

По думите му това ще доведе до прецизиране на цената. "Може би застрахователите ще предлагат по-ниски цени на водачите, които не са причинили щети. Не може да има таван на премиите на ГО, нито под. Няма как да се регулира цената, защото трябва да има конкуренция. Премиите трябва да покриват причинените щети. Застрахователите ще бъдат задължени да завеждат щетите в реално време, така че като отидете при друга фирма, тя също да има достъп до историята на нарушителите през последната година. КФН ще следи на пазарното поведение на застрахователите и ще санкционира нелоялните практики", обясни Савов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ККК

    51 3 Отговор
    Много работа им се отваря на адвокатите, ако приемат тази глупотевина в този и вид! През носа ще им излезе на застрахователите, ако всички ощетени ги подкарат на съд! И още нещо - каква ще е далаверата на примерните водачи или се говори само за повишението на "не-примерните"? Българска работа - за пореден път!!!...

    Коментиран от #23

  • 2 Да правиш

    46 5 Отговор
    бонус малус за нарушение, е най голямата глупост и лобистко прието за да качат яко цените на гражданската и застрахователите да се нагушат с пари.

    Коментиран от #25

  • 3 Подкрепям

    54 3 Отговор
    Системата ще работи, когато застраховката стане на шофьора, а не на автомобила.
  • 4 Ветеринарен психолог

    44 1 Отговор
    В територията ще бъде въведен само малуса. Забравете,че някой иска да сте примерен шофьор и да ви намали застрахователната премия.Освен това калпавият шофьор ще смени 5 коли за 2 години и пак ще кара с нормална застраховка.
  • 5 браво бе

    47 0 Отговор
    ще плашам два пъти за недомислици превишил скорост в населено място имало допълнителен знак уловка за 30 км и опа с 20 отгоре и поставн радар на 50м преди табела обозначаваща края на населеното място и дефакто край на ограничението и пак 15-20 км отгоре това са хитринките на кат,които нямат край и си плашаш като поп в кат /да взаимстват нещо от другите държави в ЕС стига с тия театрални постановки/ а сега и дубъл при застрахователя! аде стига бе не могат да напълнят бюджета може би!

    Коментиран от #13

  • 6 Решение има

    27 1 Отговор
    А то е, тотално спиране на плащане към бюджета, намаляване на минимум консумацията на горива, масово спиране плащане на режийни разходи като ток, вода и ТЕЦ, докато в един прекрасен момент системата гръмне. Системата в този си вид е абсолютен паразит и тя ще продължи да функционира така, докато има хора в държавата. Колкото по-малко хора останем, толкова повече такси, таксички, данъчета ще се измислят, за да съществува паразитът

    Коментиран от #10

  • 7 бонус фалус

    25 4 Отговор
    Трябва застраховката да е процент от цената на горивото. Караш - плащаш. Не караш - не плащаш.

    Коментиран от #29

  • 8 замислен

    19 0 Отговор
    Ако КФН иска да е в полза на водачите да сложи разумен таван на брокерите! Сега премията за брокера е над 30 процента или 1/3 отива за този дето ти попълва данните и ти връчва заветната хартия. С други думи - застрахователя реве че не му излизат сметките и вдига застраховката а реално "едни пари" се преточват към брокерите. Някак от дадени 300 в застрахователя да отидат реално 200, от тях 10 за лепенки. Ако ще се намаля застраховката - да има застраховка по електронен път с 30% надолу защото аз сам съм си попълнил формулярите.
  • 9 Съдията Дред

    31 0 Отговор
    Понеже застраховката е задължителна, се търси начин стадото да се оскубе и одере на макс.

    Коментиран от #11

  • 10 Бюрократ

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Решение има":

    Пич! Ще ви доим!:) Тая огромна бюрократична машина как да съществува без пари?! И много да бяхте и малко да сте все тая! Нашето не се губи!
  • 11 Застраховател

    0 13 Отговор

    До коментар #9 от "Съдията Дред":

    Па, бегай у някоя държава дето не е!:)

    Коментиран от #21

  • 12 ЗАСТРАХОВАТЕЛ

    14 0 Отговор
    Бонуса за нас, фалоса за вас.....

    Коментиран от #15

  • 13 Димитър

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "браво бе":

    Абсолютно. В Бургас на изхода към магистралата, патрулката с радара е на не повече от 10м от знака 80км/ч, до там е 50 км/ч ограничение. Що народ изгоря там ...

    Коментиран от #16

  • 14 Българин

    9 0 Отговор
    Може би застрахователите ще предлагат по ниски цени и т.н., много се съмнявам особено в България където всеки се опитва да дере максимално.

    Коментиран от #17

  • 15 Предсказател

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЗАСТРАХОВАТЕЛ":

    Ще видиш за кой ще е бонуса и за кои фалуса!:)

    Коментиран от #20

  • 16 Семерджиев

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър":

    Че кой, плаща глоби бе пич?!
  • 17 Кожодер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Ако не, от такива като теб , от какви да дерем?! От някой мастит бизнесмен?!
  • 18 факт

    7 0 Отговор
    Защо застровките се плащат на мутренски фирми ? Толкова ли няма "държавата" капацитет ?
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Бонус- фа лус.

    Бонус за застрахователните м утри.
    Фа лос за стадото !
  • 20 ЗАСТРАХОВАТЕЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Предсказател":

    Кво да видя, бонуса ще е за такива като нас, а фалоса за такива като вас....
  • 21 Съдята Дред

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Застраховател":

    Тръгвам, ама първо трябва да го извадя от милата ти майчица..
  • 22 Мексо

    6 0 Отговор
    Щом ще е така да се вдигнем и да ги принудим застраховката да е на водача а не на автомобила. Така първо един човек няма да плаща за три превозни средства автомобил мотоциклет кемпер. Второ какво става ако автомобилът е служебен или семеен и различните водачи карат по различен начин? Трето при продажба на автомобила какво се случва със застрахователната история на автомобила? Изчезва или остава??? дА СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ВОДАЧИ С ИЗПЛАТЕНИ ЩЕТИ А НЕ МАСОВО ЗА ВСИЧКИ. СТИГА ТОЛКОВА СКУБАНЕ.
  • 23 ПЕШО

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    Всичко което през годините е говорено, ПП се мъчат да го приемат...

    ОСтАВкААА стига вече...само бели правят тези неолиберални продажници . .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тежко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да правиш":

    ти ако си редовен и караш нормално няма да имаш проблем....ко ревеш кат пука

    Коментиран от #28

  • 26 Тежко

    1 2 Отговор
    тук мрънкащите са явно зле на пътищата!!!!! що като си карам нормално нямам глоби или да ми повишат цената ???? щото вие сте малоиумни!!!! и ще плащате повече като не знаете правилата

    Коментиран от #30

  • 27 Ами

    6 0 Отговор
    При нарушение си има санкции по ЗДП. Да те санкционира и застрахователя означава два пъти наказание за едно и също нещо, което не е разрешено по закон. Освен това се губи смисъла на застраховането - плащаш застраховка, за да се застраховаш, че при нужда щетите ще плати застрахователя. Сега обаче ще си платиш после и за щетите. Играл съм го този филм. Блъснах един на паркинг, щетите му бяха 800 евро застрахователя плати и после ме хвърли в такава категория по бонус малус, че за три години платих общо 1800 евро отгоре. Т.е вече ще печелят и при щети
  • 28 Драйвър

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тежко":

    Няма редовен водач на света по българските "стандарти".
    Всъщност имаше двама : Георги Семерджиев и онзи с Панамерата бяха редовни водачи, всеки знае защо...
    Иначе обикновения човек прасенцето го спира на пътя и му прави доказано фалшив тест за наркотици, който реагира дори на желирани бонбони.
    Също слагат ограничения 30 на 3-лентов път и те глобяват с камера, скрита в храстите, като оправдават ограничението с това, че преди 2 месеца имало ремонт там.
  • 29 Драйвър

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "бонус фалус":

    По твоята логика ако въртя по 20 000км. на месец със средна скорост от 110км/ч. и нямам нито една катастрофа, съм по-опасен от някого, който е навъртял 10 000км. през целия си живот и има 5 катастрофи зад гърба си?
  • 30 Драйвър

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тежко":

    Всеки ден гледам такива "безопасни" шофьори като теб, които карат с 55 в лява лента извънградско и влизат в кръговите от най-дясна лента в средата на кръговото пускат ляв мигач и мърдат в лявата и в края на кръговото на работещ ляв мигач отново си минават в дясната и после се ядосват като заставам пред тях и ги спирам до нула...
    Такива са 99% от хората, които си мислят, че щом спазват измислените (от хора без опит зад волана) закони, значи карали безопасно.
    На бас, че караш средно по 5 километра на ден до работа и обратно и гарантирам, че създаваш повече предпоставки за ПТП на месец, отколкото аз или някои от другите бързо каращи шофьори за цял живот.
  • 31 Шофьор

    2 0 Отговор
    При това положение, гражданската по-добре да отпадне. Дали ще се плати по-скъпа гражданска или ще се платят щетите, все ще е едно и също... А от примерните водачи, ще им бъде чиста печалба и ще правят големи гуши...
  • 32 Мп1234

    2 0 Отговор
    Това го слушам от 20 години.и пак няма да стане защото тези от които зависи нямат интерес
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове