Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 08:43 1 488 29

Обсъждат повишаване на линията на бедността

  • нстс-
  • линия на бедност-
  • 2024

Предложението е от 2024 година линията на бедност да е 526 лева

Обсъждат повишаване на линията на бедността - 1
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на 25 октомври, сряда, проектопостановление на Министерския съвет линията на бедност за 2024 година да е 526 лева. Предложеният от правителството размер е с 22 лева по-висок от сегашния. При обсъжданията по темата до момента няма постигнато единодушие сред представителите на бизнеса и синдикатите.

С последните промени, които бяха направени в специалната методика за определяне размера на линията на бедност за страната, актуализацията му се прави в съответствие с изследването на "Евростат" "Статистика на доходите и условията на живот", уточнява БНР.

Линията се определя ежегодно, и от нея зависят социалните помощи, средствата, отпускани по Закона за закрила на детето, както и финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания.

В свои становища работодателските организации вече изразиха принципна подкрепа по проекта на правителствено постановление за определянето на линията на бедност за догодина.

Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ. За да се постигне прецизност и адекватност, те настояват за промени, така че да има възможност стойността да се актуализира с размера на инфлацията. По последните данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 процента от населението на страната или близо 1,5 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    10 2 Отговор
    Линията на бедноста спрямо цените и разходите в съотношение долар,евро,лев трябва да е 12-13 000 лв на година.Цените в България са същите в левове каквито са в сащ в долари.Редно е и линията на бедност да е същата

    Коментиран от #4

  • 3 Хахах

    16 0 Отговор
    Значи се вземат по 10к с комисийки и незнам си какво,че и не им стигат, линията на бедност я вдигат с 25 лв при положение,че човек трудно живее и с 1000.

    Коментиран от #12

  • 4 Нах

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Те много неща са редни.А цените са такива защото "търговците"си правят каквото си искат ако е надценката спрямо процентно спрямо лицензите цените ни трябва да са поне 2пъти надолу.
  • 5 дедо Флашко

    9 1 Отговор
    Обсъждат повишаване на линията на бедността-90% от българите да са бедни.
  • 6 Чиновнички

    9 1 Отговор
    кикимори , вечно на държавна пребогата хранилка , ще обсъждали границата на бедност в най - бедната европейска държава ?
  • 7 Линията на бедност

    9 2 Отговор
    за домакинство без дете, трябва да е 3000 лева чист доход, на фона на 60% инфлация храни, 30% поскъпване услуги. Повишаване на горива, енергия, вода от 2000 г. 200% поскъпване ток. 2019 г. сметка парно със сградна и топла вода 120 лв. 2023 г. 300 лева, без топла вода.Да се опита депутат да живее 3000 лева на месец чисто 2-ма човека без дете.. За сам човек 1600 лв. минимален доход, социална помощ, вдовишки, безработен и др. Всичко поскъпва безобразно от тоалетна хартия с намален грамаж и там се изхитриха, до некачествено кисело мляко и хляб.
  • 8 в кратце

    10 2 Отговор
    ДА ПРЕМАХНАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА! В България тя обрича на бедност работниците. Не може да работиш по 12-14 часа на смяна и да ти дават 600 лева! Другите,които работят 8 часа взимат тройно повече. Как я мислят да я карат така?!?!

    Коментиран от #11

  • 9 ужаст

    5 0 Отговор
    само като чуя заглавието и веднага си мисля че това повишаване на линията на бедност значава повишаване броя на бедните хора !
  • 10 Дрън дрън та пляс

    6 1 Отговор
    Подигравка с народа, иначе се чудим какво и колко да пратим на укрите
  • 11 Хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "в кратце":

    И като махнеш минималната заплата, какво ще накара чорбаджията да ти даде по голяма заплата. Той ако иска и сега може да ти даде голяма заплата.

    Коментиран от #16

  • 12 това нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    10к някаква нова валута ли е или пък парична единица??? ние неджендърите не ви разбираме съвременния джендърски език дайте малко на български моля

    Коментиран от #14

  • 13 Няма откъде

    2 0 Отговор
    България не произвежда една кола, един хладилник, една пералня - самостоятелно, затворен цикъл от А до Я. Нямаме продукти с висока добавена стойност. Печелят съсловни олигархати - услуги, нарочно създадени, енергетици, строителни дейности-изкуствен балон, който ще се спука. Живеем от заеми ЕЦБ, МВФ, СБ, които искат ресурсите ни, концесии мини, земя, храни, енергия, вода, злато. Печалбите се изнасят в чужбина. Надминахме европейските цени, стигнахме европейски заплати инфлация, но покупателната способност пада драстично при 70% от българите, след 2019. А в момента с изкуственото вдигане на доходи помпат инфлация- срещу която няма реален продукт, стока, фиатни пари, обезценени хартийки, чак сеца ни стигна кризата от 2008, ЕЦБ по-късно започна да печата хартийки, но пък ни ограбват ресурсите.

    Коментиран от #15

  • 14 Хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "това нещо":

    Лева приятелю лева и ако може да не ме обиждаш,понеже това недоразумение джендаризма за мен лично не би трябвало да съществува ,а до колкото "К" за мен е геймарски жаргон и да прав си не беше уместен.
  • 15 Ами не точно

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Няма откъде":

    Нямаш си и идея колко неща се произвеждат в България и се изнасят с много добра надценка,е разбира се не в София,а по" малките "градчета.Но ти ако смяташ,че София е България съм съгласен с теб.
  • 16 Минимално

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    По часово заплащане, както е във всички нормални държави.
  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    Нео Нацистите ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Тодор Тагарев, Бойко Борисов са готови да въвлекат България в Трета Световна Война с помощта на на Израел, Нацистка Германия, Фашистка Италия, Колаборационистка Франция и Терористите от Хамас.

    Украинският Президент (който е Еврейн) става на крака в Канадският Парламент и аплодира участник в
    СС Дивизия Галиция отговорна за стотици хиляди убийства на на Евреи, Руснаци и противници на Нацистка Германия на Адолф Хитлер, Хайнрих Химлер основател на Щурм Гешутц (SS) и началник на SS Дивизии в Национал Социалистическа Германия.
  • 18 баба Даба много слаба

    6 1 Отговор
    И с тия 22 лева какво толкова ще направя?
  • 19 До Не точно

    2 0 Отговор
    дано да сте прав, давате ми доза оптимизъм, говоря за изцяло български стоки с висока добавена стойност, а не кашони, обувки в съдружие с чужди фирми, прибиращи печалбите. дано да сте прав. нямам поглед за провинцията.
  • 20 црррр

    6 0 Отговор
    Вдигнете заплатите на депутатите с 22 лева,та да видите какъв рев и какви спорове ще има! Поне 8 часа.
  • 21 Артилерист

    7 0 Отговор
    Виждам Габриел в средата и си заключвам, че там нищо добро не се гласи. Един и половина милиона хора са затиснати от линията на бедност, което значи мизерия, недоимък, недохранване, невъзможност да си помогнеш с лекарства, не можеш да си отопляват жилището и тн., а те бистрят, че с 22 мизерни лева ще се облекчи натискането. На мутрата Борисов шкафчето му може да е пълно с кюлчета и евра, на Черепа може да се спестят 700 милиона данъци-по колко трябва това да се умножи, за да се види печалбата?-от КТБ може да се откраднат 4 милиарда под наблюдението на Гешев, гелосаните от Разград надминали 4 милиарда печалба от "бизнес",нали и тн., и тн., а под ръководството на Габриел се чудят дали с 22 лева вдигането на линията на бедност не е много!?!? България е най-бедната държава в ЕС, но ТЯ Е на ПЪРВО МЯСТО ПО НЕСПРАВЕДЛИВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЛАГАТА, ТОЕСТ РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ПЕЧАЛБИТЕ НА НОВИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ БОГАТАШИ И ДОХОДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО, Е НАЙ-ГОЛЯМА. Затова за атлантиците американците не пестят доларите за влияние, за да вряскат и надвикват ропота на ограбваните маси в колонията...
  • 22 Бай Лисан

    3 1 Отговор
    Мисля, че на социално слабите скоро ще им раздават вратни пържоли.
    От жираф.
  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    2 4 Отговор
    В България никога не е имало нищо друго освен Руски Фашизъм, Италиански Фашизъм и Германски Национал Социализъм, ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ, БКП/БСП са в основата на Българската Интернационална Корупция и Кражба.
    Това е в “кратце” за третата Българска Държава на Андрешковци без долни гащи, които взимат властта на 09. 09. 1944 г.

    Пфф…, пфу…
  • 24 Констатираща

    3 0 Отговор
    Най-сериозно е положението с пенсионерите и хората с увреждания, а от състоянието на тези среди, може да се съди за ефективността на управление на дадена държава. Не е възможно да се претендира за правилно и успешно управление, след като най-уязвимата част от населението тъне в нищета и рови из контейнерите за смет. Винаги съм се чудила защо например, минималната пенсия е много по-ниска от минималната заплата и по какво се различава начина на живот на човек с минимална заплата и след като се пенсионира. Може би единствено, няма разходи по транспорт до работното място, като намалението на пенсията спрямо минималната работна заплата трябва да се определя от това. Всичко друго е геноцид към възрастните хора, на които почива нашето съществуване и бъдещето на всички.
    Първо трябва да се осигурява нормалното съществуване на застрашените слоеве от населението, както и за работниците от най-тежките браншове - ВиК, пожарникари, полиция електроразпределение, а след това да се разпределя бюджета за други цели.

    Коментиран от #25

  • 25 Бай Лисан

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Констатираща":

    За пенсионерите съм съгласен.
    А иначе нали знаете:
    Алоу, топлофикация ли е?
    Не, енергото е!
    А, нищо, аз и на вас да ви тако...м мам..та!

    Та всякакви, веиката, меиката, електричари, парнаджии, милиционери и прочее свол.ч са едни дебелосерници и хрантутници.
    И особено пожарникарите. Там да им плаща оня с чекмеджето.
    Най-тежките браншове. пфу!
  • 26 7889

    2 0 Отговор
    виж кой го обижда
  • 27 🇧🇬🇪🇺💯

    4 1 Отговор
    Каква линия на бедност ма краво в България всички са бедни дори тези който карат Порше, Лексус, Ламборгини, Мерцедес и Баварската Кочина БМВ през половина метровите дупки са бедни пумяири закусвали преди тридесет години в закусвалнята в Софийските Квартали за пейсе стотинки, професионални Еврейски предатели като Соломон Паси, коми,нато проста тутка.

    Пфф… пфу…
  • 28 Предателите на народа

    6 1 Отговор
    обсъждали линията на бедност.
    Каква линия бе , 80% бедност.
  • 29 Нешев

    2 1 Отговор
    Излезте от Духовната си бедност първо, чак тогава ще се оправи и материалната
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове