Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 11:02 2 589 19

Евгений Кънев: Каква е целта на дуета по „Магнитски“?

  • лукойл-
  • рафинерия-
  • магнитски

Новината, която трябва да бъде продадена - чрез директно патетично “възвание” на ДП към българския народ - е да се види кой е с Европа и е истински евроатлантик и кой е за Лукойл, Путин и Русия

Евгений Кънев: Каква е целта на дуета по „Магнитски“? - 1
Снимка: БГНЕС

Интересна подредба на новините имат нашите медии. Например тази, че ГЕРБ и ДПС искат отново да махат веднага дерогацията на руски нефт е първа в почти всички емисии, а обилни интервюта с Делян Добрев са задължителна част от тяхното меню. За разлика от не по-малко важната новина за проверка на газовия договор с БОТАШ от ЕС, която беше излъчена в края на емисиите, ако въобще. Това написа във Фейсбук икономистът и анализатор Евгений Кънев.

Публикуваме цялото му мнение без редакторска намеса:

След възбудените от София протести на зърнари и въглищари, които заемаха новините два месеца - но вместо да свалят, вдигнаха рейтинга на Денков - явно сега НЕкоалиционните партньори търсят с какво да запълнят новините през ноември.

Новината, която трябва да бъде продадена - чрез директно патетично “възвание” на ДП към българския народ - е да се види кой е с Европа и е истински евроатлантик и кой е за Лукойл, Путин и Русия. Всичко това - след подробен представен анализ в парламента, че няма как веднага да бъде заменен целия руски с неруски нефт БЕЗ вдигане на цените на вътрешния пазар, а дори и възможно спиране на Нефтохим. Защото е нужно време за организация на редовни доставки на неруски нефт от производител извън региона, а той трябва да включи рафинерията в своя производствен план, да се осигури логистика, застраховки и пр.

Тогава каква е целта на дуета “Магнитски”?

Първа и най-вероятна цел е да се представи ПП-ДБ като работещи в руски интерес в седмицата около местните избори. Идеята е да се предизвика парламентарно гласуване и ПП-ДБ да гласуват против, заедно с БСП и Възраждане. Защото за евроатлантическо мнозинство са нужни не само ГЕРБ и ДПС, нужни са и ПП-ДБ. Т.е отказ от тяхна подкрепа е ”компромат”.

Ако все пак дерогацията бъде приета - с изненадващи гласове от ИТН, Възраждане или БСП - тогава втората явна цел е дестабилизация чрез опит за вдигане на цените на горивата и избухване на шофьорски протести, а вероятно и в Бургас - ако се засегне рафинерията. Защото ДП-ББ гласуват “евроатлантически” в парламента, но след това кестените ги вади Денков. Спомнете си никому ненужната декларация за отпадане забраната на внос на украинско зърно.

Третата възможна цел е Лукойл да бъде подбудена или мотивирана да продаде рафинерията на определен нов собственик, свързан с мотиваторите, а може това да е план и на самия Лукойл.

Въобще при такива некоалиционни партньори, коалиционни не ти трябват.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    51 5 Отговор
    Тези двамата нещастници Тулупа и свинята Пеевски са най опасни в момента за България,биха обявили война на Русия, ако посолството каже,само и само да отърват кожата от Магнитски
  • 2 Веднъж

    34 1 Отговор
    Веднъж предател цял живот предател
  • 3 Червената шапчица

    30 10 Отговор
    Вътре в ЕС нараства недоволството от Урсула, но в периферна България нараства любовта към Урсулата. Кирцата, Денков, асковската Месалина, хаджидимовската Мара всяка сутрин поглеждат с влажен поглед към Брюксел и очакват Урсулата да ги похвали. Това им дава сили и всички в един глас започват в хор - Газпром, Лукоил, зеленски, контранаступ, Русия губи. Ура.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 С прискърбие..

    7 8 Отговор
    Независимо от пол,възраст и занятие ганьовците са родени и възпитани унтерменши.Поклон,както казва Онуй от Козлодуй..

    Коментиран от #7

  • 6 !!!?

    11 23 Отговор
    Кохортата на Митрофанова се опитва да лови риба в мътна вода, правейки хората разногледи с казуса "Магнитски" и руските енергийни анклави на българска територия !!!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фибата

    5 7 Отговор
    И този Евгений си е купил фабрика на 8 септември. Годината я знаем....
  • 9 мисията невъзможна

    8 3 Отговор
    Проблема е, как да накарат лукойл да си плаща налозите.

    Коментиран от #10

  • 10 Минувач

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "мисията невъзможна":

    Те вече ги плащат. От 10 Януари 2023 имаше решение и Лукойл-Нефтохим вече си върна бизнеса (така да се каже) в България. Вече ги няма онези хватки с постоянната загуба и прочие. Ако направим сравнение - Лукойл е платил на България за 2022 - 90 милиона лв, за 2023 се очаква да плати около 600 милиона лева данъци.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лъчезар

    0 0 Отговор
    НЕ ИЗТРИВАЙ,ПАЗИ СЕ И ВНИМАВАЙ ДА НЕ ИЗМАМЯТ И ТЕБЕ.Йордан Великов Иванов егн 5901195280 от Русе и съпруга Светлана Георгиева Димитрова Иванова от Русе,осъждани 22 пъти за измама над 40 фирми,присвоени чрез измама близо 1 млн.лева,не върнали парите на никого,плащат на прокурори и съдий и за тях няма,няма и да има затвор,до кога така,до кога.
  • 13 Лъчезар

    0 0 Отговор
    НЕ ИЗТРИВАЙ,ПАЗИ СЕ И ВНИМАВАЙ ДА НЕ ИЗМАМЯТ И ТЕБЕ.Йордан Великов Иванов егн 5901195280 от Русе и съпруга Светлана Георгиева Димитрова Иванова от Русе,осъждани 22 пъти за измама над 40 фирми,присвоени чрез измама близо 1 млн.лева,не върнали парите на никого,плащат на прокурори и съдий и за тях няма,няма и да има затвор,до кога така,до кога.
  • 14 Лъчезар

    0 0 Отговор
    НЕ ИЗТРИВАЙ,ПАЗИ СЕ И ВНИМАВАЙ ДА НЕ ИЗМАМЯТ И ТЕБЕ.Йордан Великов Иванов егн 5901195280 от Русе и съпруга Светлана Георгиева Димитрова Иванова от Русе,осъждани 22 пъти за измама над 40 фирми,присвоени чрез измама близо 1 млн.лева,не върнали парите на никого,плащат на прокурори и съдий и за тях няма,няма и да има затвор,до кога така,до кога.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нормално

    0 0 Отговор
    Какви да са решенията в страната, при положение че те упрвляватидиоти. Идиотскирешения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове