Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 20:32 1 924 24

Пак предлагат да се вдигне максималният осигурителен праг

  • максимален осигурителен праг-
  • бизнес-
  • синдикати-
  • данъци-
  • осигуровки

Правителството и бизнеса обсъждат, и вариант за формула на изчисление

Пак предлагат да се вдигне максималният осигурителен праг - 1
Снимка: Нова телевизия

Правителството и социалните партньори обсъждат два варианта за увеличаване на максималния осигурителен праг. Първата опция е да се повиши до 3700 лева, а втората - до 4000 лева, разкри "Нова телевизия".

Това означава по-високи месечни осигуровки за всеки, който взима такава заплата. В момента прагът, до който се осигуряваме за здраве и пенсия, не може да надхвърля 3400 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двуличие

    34 3 Отговор
    Асенчо нали първо сивия сектор щеше да гониш? Пак наказваш редовните долен лъжец такъв.
  • 2 Какви 3700

    28 9 Отговор
    Десет хиляди лева, 5000 осигурителен и в хазната. Ще взима 30 000 и ще се осигурява на 3700. Чукундури нефелни.

    Коментиран от #18

  • 3 ИТъйНататък

    14 10 Отговор
    И после се питаме защо не останаха ерудирани българи? Защото при същите осигуровки, получават социална услуга, а тук получаваме корупция.
    Хайде към Терминал 2!
  • 4 Гост

    19 2 Отговор
    И какво ще получи този ,който ги плаща...само щавене без покритие

    Коментиран от #6

  • 5 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    А аз ще вдигна цената на кебапчетата
  • 6 Еми евентуално

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ако остане без работа, ще получава повече като безработен, а като пенсионер-по-голяма пенсия.

    Коментиран от #7, #24

  • 7 Миризлив пор

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Еми евентуално":

    Пенсионните фондове са вече 4-та година на загуба! Т.е. внасяш пари, плащаш за управлението им и си на загуба при инфлация над 50% за тези 4 години а парите ти са по-малко от колкото си вложил? Мислиш ли че някой ден някой ще вземе пенсия?

    Коментиран от #11, #17, #20

  • 8 Батко

    12 4 Отговор
    Държавата е най-неефективния стопанин на пари. Давам осигуровки на максималния праг вече 10 години. Ако си ги бях вкарал тия 60к в инвестициите щяха да са над 450к към момента. А държавата с тия пари дори взима и дълг. Извод крадеца иска да краде повече са тия мерки.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Аз познавам много

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Батко":

    фалирали и задлъжнели инвеститори. И форекс, и на нашата, и на международните борси, а за крипто няма да споменавам даже колко са. И никой не взема безработица или пенсия от тях.
  • 10 Щом вземаш такава заплата

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Батко":

    не можеш да отделяш по сто лева да си инвестираш ли?
    Където и да вадиш пари, с изключение на няколко мални места, трябва да плащаш данъци. Иначе Пандис Палас. Щом вадиш пари в едно общество и една държава, ще си плащаш лептата за да се ра,вива. Като не щеш, купи си сал и стой с един лаптоп, сателитна чиния и слънчева батерия в международни води и си инвестирай колкото щеш
  • 11 Това е без значение

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Държавата ти гарантира пенсията. Не бери грижа на печалба ли са, на загуба ли са. Ако не е тоя фонд, ще е друг. Пенсията ще.си я.вземеш
  • 12 Коки трябва

    5 1 Отговор
    да докара трите процента и да гепи резерва на БНБ.
  • 13 Я у лево всички!

    9 7 Отговор
    Много били загрижени за копчетарите,по модерно - АиТ .Ще плаща както всички останали в държавата.Да не са богоизбрани? Всички видове данъци,тряба да бъдат по прогресивна скала.Там където се прилага със желязна хватка, там има мощна,социална система и политика.Ходи в Скандинавска държава,да плащаш такива ниски данъци върху заплата,здравни вноски,или пенсионно осигуряване.В шестък на 31 Февруари.В Швеция, прогресията достига до 45% от заплатата.В Ганъовска България уравниловка.Онзи със 760 лева плаща еднакъв процент с друг,който получава 30- 40-50 бона месечно.Същото е и с измишлъотината " максимален праг". Вкараха е именно върхушката в парламента от години.Да получват 10-12 бона,но осигуряване върху 3,400 лева.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Абсолютно правилно

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Я у лево всички!":

    В Германия богатите плащат 51 процента. Аз бачкам в Италия. Плащам 38. Шефа ми плаща 42.
    Колкото повече получаваш, повече плащаш
  • 15 Счетоводител

    8 1 Отговор
    Това е тъпа мярка за популисти, за да се харесат на хората с ниски доходи, като в същото време електората на ПП-ДБ се предполага че съдържа и хора с доходи над 4 к в момента. Или махаш тавана и всеки се осигурява на колкото взема и съответно ще има пенсия според осигуровките и въвеждаш прогресивен данък или не закачаш този таван, като не можеш да отговориш в последствие на създадените завишени изисквания. Отделно, Косе Босе ( Кокорчо) да търси фризьори, монтьори, домашни майстори, голяма част от ЕТ-тата, ЕООД-тата, всеки един от сивия сектор какво печели и какво внасят в хазната. Не е проблема в тавана на максималния праг, а в невнасянето на данъци от едни 50% от хората в БГ. Както казвам винаги - да накараме Андрешковците да плащат.
  • 16 Хехехе

    7 0 Отговор
    Вариант 3 напускане на държавата за друга където има нормална среда и закони !
    А пък нека си събират данъците от тъмно зелените и чиновниците ….
  • 17 Хъхъ

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Никой нищо няма да вземе всичко заминава за пенсионираните чиновници и малцинствата. Източва се и здравната система. Тези които плащат накрая са балъците … това е !
  • 18 Счет!

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Какви 3700":

    Отпадане на всякакъв осигурителен праг! Взема 70000 евро - осигурява се на 70000 евро, като не иска да си дава половин минимална - никой не му пречи. Ако не знае как да ме пита мен, ще си плати и ще му кажа! Но да взема 150000 евро и да се осигурява на 3400 лева е перверзия. Нали уж пред закона всички да сме равни? Друг въпрос е, че за здравните осигуровки е по-правилно да са твърда вноска, а не процент, пак е пропорционално, едни боледуват, други не, а всички плащат и накрая получават еднаква услуга освен ако си доплатят, значи трябва да плащаме по равно. Пенсиите се плащат диференцирано!
  • 19 Свидетел

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Я у лево всички!":

    Не ми говори популизми, един плочкаджия изкарва колкото 3ма ИТ-та, но не плаща и лев данък, водопроводчика и той, бояджията и паркетаджията и те, сервиз на електо уреди, хотелиери, ресторантьори също - за какво говорим, плащат само хората с договори.
  • 20 Знам

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    ДЗПО фондовете ги измислиха Костов и Нейков за да поозъптаят мутрите и да им налеят пари, от там пари не чакай, не е направено за хората, а за осигурителните Компании. Виж само на коя кой и е чорбаджията!
  • 21 Сатана Z

    1 5 Отговор
    Разбира се ,че трябва да се вдигнат вноските.След като Гамьовеца иска да взима европейски заплати ,трябва да се научи и да плаща подобаващи вноски за осигуряване.
    Не може само пачанга,трябва да се пусне и кръвчица!
  • 22 ГЛОБИТЕ И НАКАЗАНИЯТА НАРАСТВАТ

    2 0 Отговор
    ТОЧКИТЕ СЕ 32 СТОЯТ. ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО МИНИМУМ ПО 2 ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИ ЗАМРАЗЕНИ. АМИ ДА ИДВА ЛУКАШЕНКО НА МЯСТОТО НА ТИЯ ЩОМ НЕ ИЗКАТ ДА СА СПРАВЯТ.....
  • 23 Майора

    3 0 Отговор
    Василев , какво са виноени хората работещи на по високи заплати , че да вдигаш осигурителния догод? Какво стана със сивия сектор! И кога най после ще задействате нещата за връщане на изнесените 54 млд долара в ошфорки , вместо да облагате обикновения човек изкарващ с честен теуд парите си?
  • 24 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Еми евентуално":

    За безработица са осигурени основно тия на трудов договор. Самоусигуряващите се няма как да загубят работата си. Те не се осигуряват и за болнични, излишно е да плащаш по 5 % месечно. Веднъж, след болничен престой се опитах да взема парите за болнични. То проверки, допълнителни прегледи, разболях се отново. Опитах се да отида и на субсидиран санаториум, казаха ми да кандидатсвам за следващата година. И ги отрязах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове