Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 21:37 2 795 9

Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество

  • илиян василев-
  • лукойл-
  • газпром-
  • руски газ-
  • руски петрол-
  • дерогация

Интересно е, че другият системен оператор - интерконекторът с Гърция няма такъв проблем да събира таксата

 Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество - 1
Снимка: БГНЕС

”Добревски сами се поставиха в смешно положение. Честно, не знам защо Пеевски хлътна по подобна ”експертиза”, след като е ясно и с невъоръжено око, че тезата с 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество. Изглежда дългото пребиваване във властта създаде у някои измамното впечатление, че със закон можеш да оправдаеш всяка глупост.”

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook дипломатът Илиян Василев. Вижте и целия текст:

"Първо, идеята, че "Лукойл" ще внесе милиард и половина лева за седмица или месец е за кръгли идиоти.

Големият провал на държавата се случи през 2015 година, когато тогавашното правителство на Борисов, съответно МФ и НАП, позволиха на "Лукойл" да напомпа с трансферно ценообразуване една инвестиция, която по сравними пазарни цени бе под милиард лева (тогава такива неща се говореха), и признаха за инвестиция 2,5 милиарда лева, с право да я амортизират през годините и да пренасят загуби, докато я изплатят - и така законово да не плащат данъци години напред. Как точно ще вземете тези пари, след като ги няма в страната от тази руска компания?

С такава сума компанията не разполага в България, а този който си мисли, че Путин ще позволи Литаско да вкара тези пари отвън, нещо сериозно е напуснал гравитацията на здравия разум. Това, което максимум могат да преведат, е някаква сума около тези от 275 милиона лева и това - пак под условие на тяхна добра воля.

Явно по линия на "Лукойл" няма много рационално зърно - къде е тогава причината за тази бурна активност, при това на тема с елемент на театрален кръжок: кой не ни подкрепи, е русофил и кремлинофил!?

Добревски не са глупави хора, ето моята хипотеза. Истинският трън в петата е таксата от 20 лева/МВтч, Добревски насочва светлината на корупционни съмнения към Асен Василев. Но истината е, че тази корупция е доказана и работеща по линия на "Газпром" и нейни бенефициенти през годините са днешните супер, ултра атлантици.

Истинският проблем на Кремъл днес не е това, което ще стане с Лукойл, а тази енергийна такса, която не само ще смъкне 2 милиарда лева от "товара" на Газекспорт, но е възможно да лиши Газпром от продажби на над 18 милиарда кубически метра на стойност над 10 милиарда долара годишно!? За това им трябва пренасочване на отвличащ шум, докато спешно пратят таксата в седма глуха.

Както предупредих, основният саботаж ще дойде от Владимир Малинов - СЕО на Булгартрансгаз, главното действащо лице и в Турски поток, и в неговото текущо продължение - Турския газов хъб. В писмото, което той отправи към надзорния съвет и което напълно случайно попадна в ПИК, се твърдят абсурдни неща - че БТГ щял да фалира, че Сърбия, Унгария и целият регион били против (сякаш това е работата на СЕО на преносен оператор да дава политически оценки). Още повече, че самият Путин и шефът на Сърбиягаз потвърдиха, че таксата няма отношение към цената на придобиване на този газ съответно в Сърбия и Унгария, а касае и е дължима само от Газекспорт.

Добревски сега спешно искат промени в петък, с които да вкарат тази такса в "задънена улица" и за да не излезе, че защитават Газпром (помните Добрев как атакуваше брутално кабинета Петков защо не сме кандисали да плащаме в рубли на Газпром), вкараха бял шум - отвличаща маневра с Лукойл и данъците и заканите кат' баш атлантици.

Тъй като този пост ще бъде прочетен на много места и в България и в чужбина - да посоча какво целят с прехвърлянето на отговорността за събирането на енергийната такса от ТСО БТГ на ГУ "Митници".

Просто е. Спедиторите на природен газ, включително вносители и транзитьори на руски газ, зависят пряко от ТСО, ако не платят, утре няма да им пренесат газ, а номинации се подават всеки ден. Играта на Малинов със сертификатите е точно административен "трик", за да блокира таксата, с технически кукички.

Не трябват никакви сертификати за да докажат, че Състейнабъл Енерджи Съплайз и Митиленеос, както и Газекспорт и МЕТ внасят само и единствено РУСКИ ГАЗ през Турски поток 2 и на изхода на Малкочлар пред Странджа 2 и той трябва да бъде обложен с тази такса. Незабавно.

Малинов иска да обедини капацитетите на Странджа и Странджа 2, като руският газ влезе в общ кюп на газ влизащ от Турция. Турски поток 2 е отделен, самостоятелен транзитен газопровод и по него тече само руски газ, никакви сертификати не са нужни.

Като се прехвърли от БТГ на ГУ Митници задължението да събира таксата, Газекспорт, Мителинеос и МЕТ, както и фирмата на Литаско, спокойно могат да пратят ГУ Митници за зелен хайвер и да ги поставят в положение "ще имаш да вземаш" и в лабиринт от административни хватки, процедури - съд, обжалвания и прочие трикове. Ако ТСО събира таксата, всички ще бъдат изрядни, защото не могат да си позволят да не платят, иначе не ти пренасят газа. Там хватката е желязна.

И какво като не подадеш декларация, или я подадеш с фалшиво съдържание, - глобата е някакви мижави 20 до 50 хиляди лева глоба, а максимумът и е 100 хиляди. Бълха ги ухапала.

Интересно е, че другият системен оператор - интерконекторът с Гърция няма такъв проблем да събира таксата. Но Булгартрансгаз си знае, че пренася руски газ и ще трябва да събира такса от Газекспорт, от тези с които е затънал в договорки, повечето от тях - тайни.

Ако не вярвате, чуйте по-късно през тази седмица какво ще извадят БОЕЦ - автентични документи от Турски поток - проект реализиран под ръководството на Малинов. Не само охрани от Вагнеровци, с разрешение на МВР и ДАНС, но руското ФСБ контролира наетите работници от руска страна при изграждането на газопровода. Месеци наред всеки ден могат да изнасят кошмарни разкрития.

За това им трябва спешно заседание в петък - нито парите по ПВУ, нито Лукойл са им е проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    7 13 Отговор
    Скоро в България гориво само с купони!

    Коментиран от #3

  • 2 кукорчака е психопат

    13 12 Отговор
    личи му по погледа, политиците трябва да минават на псохопреглед поне колкото за шофьор
  • 3 Точно само с купони

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Справедливо разпределяне на горива - метод широко прилаган при соц.строй у нас и у русия за много дефицитни стоки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 1 Отговор
    Всеки член и алинея от Българското законодателство е създаден да се ограбва и унижава народа Всичко е с цел физическата и морална деградация на България
  • 7 Да, бе

    10 1 Отговор
    Тезата, че безнаказано ще ни ограбвате важи до момента, че ще сте живи да го правите... Много сме овчи, но другата буза е стращна.
  • 8 Милен

    11 2 Отговор
    Абе, че пари няма да видим е ясно, важното е борсовите играчи да се облажат с няколко милиарда евро като почнем да си купуваме ток на "справедлива пазарна" цена. Всичкото друго е пушилка за пред електората.
  • 9 Азимн

    8 4 Отговор
    Не е много ясно за тази такса - хем сами я измислиха, хем сега се чудят как да не се събира. Аз ли нещо не разбирам или авторът се е объркал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове