Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 22:14 1 670 16

ИПИ: За пръв път в съвременна история лихвите у нас са по-ниски от тези в богатите страни от Западна Европа

  • лихвени равнища-
  • ипотечни кредити

Българските банки финансират покупките на недвижими имоти от домакинствата при лихва от 2,6%, при 4% в Нидерландия, 4,14% в Германия и 4,29% в Италия

ИПИ: За пръв път в съвременна история лихвите у нас са по-ниски от тези в богатите страни от Западна Европа - 1

Европейската централна банка оставя основните лихвени проценти непроменени, но за пореден път дава индикация, че овладяването на инфлацията ще изисква запазването на лихвите на тези нива за продължителен период от време. Това вече дава отражение върху кредитирането и доходността по държавни и корпоративни облигации в еврозоната. В същото време банките в България продължават кредитната експанзия, спестителите получават нулев доход по депозитите си, а за пръв път в цялата съвременна история лихвите са по-ниски от тези в богатите страни от Западна Европа.

Доколко това е устойчива дивергенция в средносрочен план е въпросът, който вероятно тревожи нощите на предприемачи, инвеститори и банкери. Ето как изглежда ситуацията към момента:

Европейската централна банка повишава поетапно основните лихви с 4 процентни пункта, започвайки процеса в края на юли 2022 г. През изминалите 14 месеца лихвите по банковите кредити в еврозоната постепенно се повишават, съответно до 3,88% за ипотеките (с 1,9 пункта), до 7,91% за потребителските заеми (с 2,3 пункта) и до 4,99% за нефинансовите предприятия (с 3,2 пункта).

В България, както стана дума, се наблюдава практически замръзване на лихвите по ипотечните кредити за домакинствата на нива от около 2,5-2,6%, при потребителските има минимално покачване от около 0,5-0,6 пр. п, като единствени при бизнес кредитите промените на монетарната политика на ЕЦБ се пренасят по-осезаемо с увеличение от между 1,1 и 2 процентни пункта при кредитите в левове и около 3 процентни пункта при тези в евро.

Още през октомври 2022 г. лихвите по ипотечните заеми в България вече са по-ниски от средните за еврозоната. В резултат, в момента българските банки финансират покупките на недвижими имоти от домакинствата при лихва от 2,6%, при 4% в Нидерландия, 4,14% в Германия и 4,29% в Италия, например.

Ниската цена на финансирането прави кредита достъпен, а високата ликвидност в банковата система и активната стратегия за разширяване на сегмента на ипотечно кредитиране на поне част от големите банки означава продължаваща кредитна експанзия. От януари 2022 г. общият размер на ипотечните кредити в банковата система нараства с годишен темп от около и над 18%, като дори през последните месеци от май 2023 г. до септември темпът се ускорява.

От момента, в който ЕЦБ „смени посоката“ на паричната политика и започна да повишава лихвите (юли 2022 г.), общият размер на жилищния кредит към домакинствата нараства с 3,4 млрд. лева, а на потребителския – с 2 милиарда лева. Новите жилищни кредити, договорени и отпуснати за тези 13 месеца, са на стойност 8,4 милиарда лева.

Няма как да знаем колко от длъжниците са подготвени за бъдещо повишаване на лихвите по кредитите си, как това ще се отрази на редовното обслужване и какво ще е въздействието на по-високите разходи за изплащане на вноските върху потреблението на други стоки и услуги. Остава обаче усещането, че всички участници на пазара се държат сякаш България ще остане изолирана от глобалното и европейското затягане на монетарната политика.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ники Граничарката,добре ли

    6 0 Отговор
    се усеща,Каъв медал ще получи?
  • 3 тука няма банки

    25 1 Отговор
    тва са също престъпни организации

    Коментиран от #8

  • 4 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Вероятно обезпечението е 80% ,щото иначе кредитът става несъбираем.
  • 5 Българин

    20 5 Отговор
    Споко. Тва е щото сме бавно развиващи се. Скоро пак ще ги изпреварим. Имотния 🎈 ще гръмне та ше се чуе
  • 6 Асен Василев

    11 5 Отговор
    Влизаме в шенген и еврозоната и решаваме този проблем.
  • 7 Исторически парк

    23 3 Отговор
    Лихвите най ниски затова инфлацията е най висока.. ай честито 😉
  • 8 Тцъ

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "тука няма банки":

    Чейндж бюра са..
  • 9 Сатана Z

    11 4 Отговор
    Популистка статия,но мисирката е забравила да спомене, че Основен лихвен процент на БНБ в сила от 01.10.2023 : 3.64%,за разлика от ЕЦБ където ,а при ЕЦБ е 4.5%.
    От там идва и този марж в лихвите.
    Юруш на маслините,както казват в Гърция или празни приказки по български
  • 10 Христо

    12 0 Отговор
    Е това много лесно може да се коригира на мен в движение ми вдигнаха почи с 30% лихвата и вноската от предварително договорената, имам още 8 години да изплащам и няма да се учудя при това беззаконие тук да ми я вдигнат още 5-6 пъти.
    Време е като в цяла Европа да ИМА ФАЛИТ ЗА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, само тук няма понеже БАНКИ и ВЛАСТ явно са свързани и са на калъп, клатейки обикновения гражданин и средно големите фирми.

    Коментиран от #16

  • 11 българина

    7 2 Отговор
    за това трябва да има референдум за еврозоната който герб ппдб и дпс не пуснаха, за това разликата в лихвите по кредитите ше ги плашат Пеевски кирчо и бойко. но българина е проззз и прозззз ще изчезне от тази територия
  • 12 Наблюдателх

    10 0 Отговор
    Пак ли ни лъжат? Вижте колко пъти е завишена лихвата при организираните бързи лихвари? Не вземайте кредити! Ще ви лъжат и ограбват цял живот...
  • 13 за не учили

    12 1 Отговор
    Евр банка не вдига лихвите ,защото има балон за недвижими имоти, който ще гръмна на 50%!
  • 14 От чужбина

    8 1 Отговор
    Не ги мислете банките. Те, българските банки ви обещават ниска лихва, ама ви вземат безброй таксички. Практически няма безплатен начин да си ползвате вашите собствени пари. Така българските банки прибират много повече, отколкото ако разчитаха само на лихвите. Ей за това парите внесени от чужбина намалвата. Че кой е луд да си държи парите в банка, която му пощипва от париците, или направо казано си ги краде.
  • 15 пътен знак

    10 1 Отговор
    За депозитите нещо ще кажете ли .Вече са уведомени институциите в Европа , за това ,че нашите банки не дават лихви по депозити
  • 16 Котката

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    Само че никой не споменава и Юрибора, дето вече е 4.3%, и като попитах банкерчето защо не го смятат в договора, тя каза че отдолу си пише.сложи 3, 46+ юриборчето и говори ми за малките лихви
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове