Last news in Fakti

5 Декември, 2023 08:24 1 910 20

Георги Ангелов: Ипотечните кредити растат с 19,2% годишно, което е най-високият темп на растеж от над 14 г. насам

  • ипотечни кредити-
  • бнб

БНБ трябва да е по-смела в мерките за ограничаване на кредитирането като изиска повече капитал от банките, който да покрие растящите рискове, смята икономистът

Георги Ангелов: Ипотечните кредити растат с 19,2% годишно, което е най-високият темп на растеж от над 14 г. насам - 1

Икономист алармира за опасен ръст на ипотечното кредитиране при "изкуствено" ниски лихви, което води до раздуване на цените на пазара на имоти, пише "Сега".

"Ипотечните кредити растат с 19,2% годишно, което е най-високият темп на растеж от над 14 г. насам. Това би трябвало да е червена лампа за регулатора (БНБ). Още повече, че високият растеж на ипотеките преди десетилетие и половина не завърши добре – след бума на ипотеките последва бум на лошите кредити", написа в Туитър Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество"

"Проблемът е, че лихвите по ипотеките са плаващи и неизбежно ще се вдигнат. Човек взема решение за кредит при сегашните изкуствено ниски лихви, но реално ще му се наложи да плаща много по-високи лихви в следващите години. Изкуствено ниските първоначални лихви по ипотеките стимулират търсенето на кредит и раздуват цените на жилищата, но създават и рискове за изплащането на тези кредити", предупреждава икономистът.

Ангелов припомня ситуацията в САЩ преди ипотечната криза, където след “промоционалните” лихви по ипотеките, изведнъж длъжниците се оказали в невъзможност да плащат повишените лихви, което е довело до сриване на пазара на жилища.

Според него БНБ трябва да е по-смела в мерките за ограничаване на кредитирането като изиска повече капитал от банките, който да покрие растящите рискове. "Сега е благоприятен момент за повишени капиталови изисквания предвид големите свръхпечалби на банките. Също така е благоприятен момент да се увеличат вноските на банките във фонда за гарантиране на влоговете, за да може фондът да се капитализира и да изплати дълговете, натрупани от кризата с КТБ", препоръчва икономистът.

И допълва: "Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително."

Тези дни икономистите на УниКредит Булбанк представиха изследване, според което в София и в другите два най-големи градове Пловдив и Варна цените на недвижимите имоти са силно надценени и все по-недостъпни за хората, а в столицата в 35% от кварталите е налице балон на цените на жилищата. България пропуска момента за вдигане на лихвите и охлаждане на пазара по един контролиран и безболезнен начин, посочиха икономистите на банката.

БНБ обаче се засегна от тези констатации. Пред Нова тв подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира: "Бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички свои кредити с допълнителен процент. Ние сме част от банковия съюз, цените на недвижимите имоти се наблюдават и на общо европейско ниво. Ако имаше балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС. Ние също щяхме да вземем мерки и го правим - задължили сме банките да поддържат най-високото ниво на буфери, или допълнителен капитал, за да се предпазват включително от подобни рискове. Ние сме действали проактивно, няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лют пипер

    5 4 Отговор
    Ще си купувам апартамент в Софето и ще ми требе кредит.
  • 2 КОСТЮМИРАН МАНИПУЛАТОР

    3 22 Отговор
    Цените в СОФИЯ са най ниски от целия ЕС. Има още да растат. Не става колите да са с европейски цени, а недвижимостта не.
  • 3 брокерче

    16 0 Отговор
    Продавах.....а сега чопля семки.
  • 4 Обръчи от фирми

    8 0 Отговор
    Куфарчета с пари
    На месец по вноска
  • 5 Кхфт

    1 13 Отговор
    Заплатите се вдигнаха ама цените на имотите трябвало да падат, защото било балон? Предлагам при намаление с 47% с толкова да се намалят и заплатите.
  • 6 Заблуден

    2 11 Отговор
    Не знам с колко растат ама вноската по ипотеката ми се е качила с 2 лева, а наемите в града в който живея с 200

    Коментиран от #18

  • 7 хихи®

    9 0 Отговор
    Ние сме действали проактивно, няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза Чобанов.

    ........ а Чобанов, ще си е купил остров.....

    Коментиран от #13

  • 8 Санкт-Петербург 😀

    1 3 Отговор
    Циганин!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пенсионер

    12 0 Отговор
    Ангелов, спрете тия лакардии. За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 11 Мусолини

    11 0 Отговор
    Цялата икономика в кочината е тиня със свръх напомпани цени.
  • 12 Санкт Петербург

    0 8 Отговор
    Не съм българин!
    Плюя съм на Васил Левски!

    Коментиран от #15

  • 13 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "хихи®":

    Той отдавна си а кухшл островчета, луксозна нила, частно самолетен и т.н. Не броим луксозните возила в автопарк му. От БМВ последен модел и нагоре.

    Коментиран от #14

  • 14 Анонимен

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Поправка: Той отдавна си е купил островчето, луксозна яхта, частно самолетче и т.н. Не броим луксозните возила в автопарка му. От БМВ последен модел и нагоре.
  • 15 Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Санкт Петербург":

    Явно отдавна не са ти бъркали с ръждясал нож в празната кратуна.
  • 16 ...

    12 0 Отговор
    Пука, пук, пук, балонът се пука, даже мнооого закъсня. Не е нормално, дори апартаментчета във Варна, построени почти в лозята, да струват близо 500К лева, при сегашните мизерни заплати и пенсии! Та това да не е Виена, Мюнхен или Валенсия случайно, пълна бъркотия е в кочината.
  • 17 Въпроса е

    9 0 Отговор
    като започнат да гърмят лошите кредити , тия нашаранените от кой ще искат помощ, пак ние народа ли ще спасяваме алчните банки
  • 18 заблуден си отдавна вуй

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Заблуден":

    скоро кредита х2 , ще ти се отели и вола и стопанката му
  • 19 от пусто в празно

    4 0 Отговор
    И за какво всичко това?? После общината да разполага с неизползваните частни жилища, а и данъците ще повишават... И това при вариант, след като евентуално бъде изплатен кредита...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове