Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 23:30 1 229 11

Важните новини във ФАКТИ на 30.10.2023 г.

  • върховен административен съд-
  • възраждане-
  • татяна буруджиева-
  • грешки-
  • 99 процента протоколи-
  • софиянци-
  • костадин паскалев-
  • борис бонев-
  • местни избори-
  • невалидни бюлетини-
  • демографски профил-
  • кмет на софия-
  • наркотици-
  • цик-
  • протест-
  • районни кметове-
  • вас-
  • машини за гласуване-
  • увеличение-
  • варна-
  • данс-
  • изходен код-
  • корнелия нинова

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им

Важните новини във ФАКТИ на 30.10.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

ВАС се произнесе: На балотажа в неделя ще гласуваме и с машини

Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК, съобщават от Нова телевизия. Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

"Възраждане" , след като ВАС върна машините: Противоречието в позициите е поредният симптом за разпад на държавността

Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК, съобщават от Нова телевизия.

Буруджиева: Битката между ПП-ДБ и ГЕРБ ще се състои във Варна, не в Пловдив и в София

Добрата новина е, че няма обструкции относно честността на изборите, въпреки че те бяха проведени изцяло с хартиен вот. Това каза пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева и коментира:

Кои са най-честите грешки при попълването на протоколите от местния вот?

Безброй грешки в протоколите от местните избори и забавяне в предаването им. Многото поправки правят изборните документи трудни за разчитане. Екип на БНТ разгледа протоколи от секции в цялата страна на случаен принцип.

При обработени 99% от протоколите в София: Терзиев с 31,82%, Григорова - 21,58%, Хекимян - 17,84%

На страницата на ЦИК са публикувани данни за местния вот в София при обработени 99,18% протоколи от СИК, съобщават от БНР.

Над 21 000 софиянци са гласували с "не подкрепям никого" за кандидатите за общински съвет

Над 21 000 гласували в София не са подкрепили никого от кандидатите за общински съвет, съобщават от БНР. Отрицателният вот надвишава резултата на две от политическите сили, които ще имат свои представители в местния парламент на София - "Има такъв народ", които към момента имат близо 4,5 на сто одобрение и консервативната коалиция КОД, чийто резултат е над 4,6 процента.

Костадин Паскалев: ГЕРБ сгрешиха с издигането на Хекимян. Ние предложихме правилния човек

Бях убеден, че ще отидем на балотаж. Как ще се осъществи промяната - стана ясно на тези избори – ГЕРБ не бяха допуснати до балотаж по ясен и категоричен начин. Случи се по най-добрия начин. ГЕРБ направиха грешка с издигането на Хекимян като кандидат за кмет. За мен е загадка какво мисли г-н Борисов за преминалите избори“.

Борис Бонев: Аз имам съмнения в мотивите на Ваня Григорова да иска да стане кмет на София

Можем да кажем със сигурност, че резултатът ни е колкото сбора на втория и третия в общината. Постигнахме един много добър резултат. Това каза в "Лице в лице" по bTV водачът на листата за общински съветници на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) Борис Бонев, цитиран от novini.bg. Щастлив съм, че този път ще имаме възможност с много по-голям екип общински съветници да реализираме идеите си. Имаме подробна програма с конкретни решения за всеки проблем на софиянци. Ще предлагаме тези решения да се осъществяват за София. Нашето обединение е основното движещо колело в новия Общински съвет. Има много по-малки колеца, които да помагат, заяви Бонев в отговор на въпрос с кого ще работи коалицията, след като се очертава да няма пълно мнозинство.

Рекорд: Във видинско село от 322 бюлетини, пуснати в урната - 143 са недействителни

Абсолютен рекорд по недействителни бюлетини във Видинско постави село Новоселци. От 322 намерени в избирателната урна бюлетини, 143 се оказват недействителни. Според комисията и експерти, до които се допитахме, причината е преди всичко незнание, съобщи БНТ.

Божидар Божанов: Резултатът от гласуването с хартиени бюлетини е ясен - 20% са невалидни

„ЦИК формално не взе решение на база справката, а поради забавено сертифицирано на машините от Министерството на електронното управление. Това е обектът на спора. ЦИК не разгледа дали има риск за машинното гласуване, повлияха се от политически изказвания“.

"Галъп интернешънъл": Интересни демографски профили на кметския избор в София, Пловдив и Варна

"Галъп интернешънъл" публикува демографските профили от екзит пол на местния вот в София, Пловдив и Варна. По-подробни графики, таблици и коментари вече бяха публикувани в изборната нощ в Нова, БНТ, БНР и България он еър.

Мира Баджева: Васил Терзиев ще е следващият кмет на София, не си представям столицата червена

Васил Терзиев ще е следващият кмет на София, изказа мнение пред БНР журналистът Мира Баджева. По думите ѝ развитието в София е много интересно:

ГДБОП разби канал за трафик на наркотици към Турция

При спецоперацията на антимафиоти в София, реализирана под наблюдението на СГП, са иззети 35 кг марихуана, съобщиха от МВР.

Боряна Димитрова: Този измислен скандал с машините се върна като бумеранг върху създателите си

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Васил Пандов: В Изборния кодекс няма хипотеза за вземане на решения дали да се допусне машинно гласуване

ЦИК не може да дописва Изборния кодекс, каза пред медиите депутатът Васил Пандов, след заседанието на Върховния административен съд, цитиран от БТА. В Изборния кодекс няма хипотеза за вземане на решения по целесъобразност дали да се допусне машинно гласуване, посочи той.

Творци и специалисти от сектор "Култура" излизат на протест на 1 ноември

"Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест", пише Христо Мутафчиев в позиция, с която призовава членовете на Съюза на артистите в България да подкрепят на 1 ноември протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата и работещите в сферата на сценичните изкуства.

Промени в резултатите на районните кметове в София при 65.04% обработени протоколи в ОИК

Обрати в резултатите от изборите за районен кмет на София настъпват с напредването на обработката на изборните протоколи в ОИК - София, съобщи БНТ.

Решението на ВАС за машинното гласуване ще стане ясно още тази вечер

Още тази вечер Върховният административен (ВАС) ще се произнесе дали премахването на машинното гласуване е законно, съобщи БТА.

Надежда Йорданова: Справката на ДАНС е литературен разказ в три страници

Справката на ДАНС е литературен разказ. Това заяви народният представител Надежда Йорданова пред журналисти след заседанието на ВАС, където днес се стартира делото срещу решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинния вот, съобщи "Фокус". "Така представената справка е един литературен разказ в рамките на три страници, без да удостоверява по надлежден ред каквито и да било факти и обстоятелства, които попадат в хипотезите на Изборния кодекс, и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване", заяви тя. По думите ѝ мотивите на ЦИК за отмяната на машините за гласуване са политически: "Това, което чухме в ЦИК, е , че основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позовават на разговори, документи, твърдения на органи, които не са компетентни по Изборния кодекс". Тя заяви, че от ПП-ДБ настояват за защитата на избирателните права на всички български граждани и определи случващото се като "активно мероприятие". "Ние правим всички усили да бъдат законово защитени и гарантирани правилата на всички български граждани в изборния процес. Правовата държава трябва да се отстоява със съответните процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия", каза още тя.

Вдигат заплатите на служители на НАП и Митниците

Πpaвитeлcтвoтo e yвeличилo възнaгpaждeниятa нa cлyжитeлитe в Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe и Aгeнция "Mитници". Toвa cтaвa яcнo oт peшeниe нa Mиниcтepcĸия cъвeт oт 3 oĸтoмвpи 2023 г.

Обвиниха мъж в побой над 11-годишно дете, починало в болница дни по-късно

Обвиниха мъж в побой над 11-годишен, набил детето му във Варненско, предаде Dariknews.bg. Случаят е от 24 октомври от село Червенци. Три дни по-късно 11-годишното момче починало в болница. Предварително становище на вещите лица, извършили аутопсията, сочи категорично, че няма причинно-следствена връзка между побоя и смъртта на детето, каза районен прокурор Невена Илиева. Тя посочи, че е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Момчето се прибрало вкъщи с травма на ръката, след което е отведено за преглед в лечебно заведение. Там е установено, че има фрактура на китката и е оставено за операция.

В парламента: Временната комисия за машинното гласуване изслуша шефа на ДАНС

Ден след първия тур на местните избори временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, изслушва председателя на ДАНС Пламен Тончев. Темата - доклада на Службата за машинното гласуване, съобщи Нова телевизия.

Михаил Стойнов: Не съм разпореждал още едно изграждане на изходния код на 25 октомври

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов изпрати позиция до медиите, в която обяснява какви действия са извършвани на машина за гласуване на 25 октомври и защо е заснел процеса.

Нинова: ИТН ще подкрепи Ваня Григорова на балотажа в София

От БСП водят преговори за подкрепа на балотажа. С ИТН са се споразумели да подкрепят Ваня Григорова на втори тур. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Facebook профила си. "Провеждаме преговори с другите партии за балотажите, в които БСП участва в цялата страна. Започнахме със София. Проведох разговор със Слави Трифонов. ИТН ще подкрепи нашия кандидат Ваня Григорова", написа тя.

ЦИК представи официалните резултати от изборите към 13.00 часа

Първи официални междинни резултати от изборите в неделя. ЦИК изнася първите данни от обработването на изборните протоколи. Ето какво показват данните към 13 часа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 1 Отговор
    Не чувам Сарафов да е почнал производство срещу докладчика от ДАНС.
  • 2 опа опа

    2 1 Отговор
    Здравейте възрожденци,,,,,,,,ха ха ха нещо кметче някъде успяхте ли да гепите,,,,,,, ха ха ха ,,,,,,,,безработни тъпанари.,,,,,,,, ха ха ха.
  • 3 АУУУУУ

    1 1 Отговор
    Български футболен съюз честити категоричната победа на Възраждане в Борован!🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 АУУУУУ

    1 2 Отговор
    ВАС отмени решението на ЦИрК. На балотажа ще има машини, въпреки "литературата", дошла от ДАНС!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🥰
  • 5 Тодоров

    5 2 Отговор
    Пълна пародия сме на държава. ДАНС уличива заместник-министър на ПП, който си е професионален хакер, незаконно да снима и сваля на флашка кода на машините, да се фука, че "ще си поиграе с него" и вместо веднага да бъде арестуван се случва обратното - започва плюене срещу ДАНС. Прокуратурата изобщо я НЯМА - изпраха Уранжевия призирватив и дотук! С връщането на машините се връща и ала-балата на ПП, от записа на Руди Гела. Това ще им гарантира поне 10-15 процента "машинно-генериран" вот отгоре. Изумително как тези уникално нагли и крадливи типове с двойно гражданство овладяха държавата.

    Коментиран от #11

  • 6 Диана

    4 1 Отговор
    Според мен, това решаение на ВАС за незаконност при отмяна на машинното гласуване за втори тур трябва да се оспори в ЕС..Как може едно решение да е законно за първи тур и незаконно за втори тур? Това отново са интригите на БСП и само показва, че машинното гласуване у нас е обект на фалшификации от страна на БСП..Ето до къде може да стигне едно БСП в падението си...Тези хора направо не са нормални, според мен, и още по-лошо е, че те най-вероятно си го знаят това - Доста шум се вдигна около членството на директорката на психиатр.болница у нас /мисля, че се казваше Гълъбова!/ - в началото тя обяви, че се включва в политиката на страна на БСП, по-късно беше размислила за Левите, но както виждаме днес тези Левичари са си живо БСП / Ваня Григорова, която ще се явява на балотаж в неделя в София, заяви, че тя не е от БСП, а от Левицата, което обаче изобщо не попречи на Нинова да се отнася към нейната победа като към своя!/..И тези болни хора искат да ни управляват?! До кога? - докато не направят всички ни луди ли?! До кога ще ги търпим?! Всички трябва да излезнат и гласуват в неделя ПРОТИВ БСП, т.е. за някой друг, но не и Левицата, БСП, ПП и не "не подкрепям никого" - трябва да махнем БСП от политиката час по-скоро и за да направим това, трябва да подкрепим някого от останалите, нищо че може да не ни харесва..Нямаме място за претенции! Иначе ще се въртим все в един и същи омагьосан кръг, според мен...И...ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ И УШИТЕ – БСП ни готвят нещо..Наистина

    Коментиран от #8

  • 7 Безумието на един съд

    4 1 Отговор
    С това решение се опорочават изборите!
    Недопустимо е, едни избори да се провеждат при различни условия, още повече, че се доказа неправомерното поведение на зам. министър, злоупотребил правомощията си!
  • 8 Дияно

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диана":

    Аман от такива наааакани кокошки като теб!
    Ей, не можете да се отървете от това БСП! Сън не ви лови!
  • 9 Кирлливец XIV

    3 0 Отговор
    Без ,,АЛА-БАЛА"
    изтичаме в канала.
  • 10 Боко Слави Шишо

    0 0 Отговор
    Боко и Славиту обслужиха неграмотните избиратели на ДПС!
  • 11 неграмотник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тодоров":

    Зам министъра снимал етикета на машината!?! Къв е проблема?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол