Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 15:41 1 044 19

Камелия Нейкова: За да се гласува с машини в неделя, трябва да има и нова процедура по доверено изграждане и нов хешкод

  • камелия нейкова-
  • гласуване-
  • машини-
  • неделя-
  • нова процедура

От тази сутрин ЦИК е в кореспонденция с компетентните органи по удостоверяването на устройствата - Министерство на електронното управление, Български институт по метрология и Български институт по стандартизация. От комисията са изискали в спешен порядък да им бъде изпратена методологията на удостоверяване, подписана от компетентните органи

Камелия Нейкова: За да се гласува с машини в неделя, трябва да има и нова процедура по доверено изграждане и нов хешкод - 1
Снимка: БГНЕС

За да има машинно гласуване на балотажа в неделя, е необходимо извършване на законосъобразна процедура по удостоверяването от компетентните органи по предвидения ред, съобразно мотивите на решенията на Върховния административен съд.

Това става ясно от позицията на ЦИК след вчерашните решения на Върховния административен съд срещу отмяната на машинния вот, съобщават от БНТ. Вчера съдът постанови, че министърът на електронното управление незаконосъобразно е делегирал правомощия на заместник министър и удостоверяването е трябвало да носи подписа от министъра, а не от неговия заместник.

За да има машинен вот в неделя, е необходимо и провеждането на нова процедура по доверено изграждане и нов хешкод, уточни Камелия Нейкова. От тази сутрин ЦИК е в кореспонденция с компетентните органи по удостоверяването на устройствата - Министерство на електронното управление, Български институт по метрология и Български институт по стандартизация. От комисията са изискали в спешен порядък да им бъде изпратена методологията на удостоверяване, подписана от компетентните органи.

"Във връзка с всички медийни публикации и коментари се обръщаме: "Нека спокойно всеки да си върши работата, за да може да се организират изборите на 5 ноември без излишно напрежение.

ЦИК прилага закона съобразно точния смисъл на разпоредбите на Изборния кодекс. Оттук нататък очакваме компетентните органи да изпълнят задълженията им така, както са им вменени по закон", каза Камелия Нейкова. Председателят на ЦИК допълни, че докладът на ДАНС, който провокира скандала с машините, съдържа информация, която буди недоверие в изборния процес.

"Оценка на доклада на ДАНС няма да си позволя да направя, но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес. Ако ЦИК беше разрешила машинното гласуване при наличието на всички факти и обстоятелства, които са предоставени на нашето внимание, каква щеше да е реакцията на обществото и усещането за доверие у българските избиратели", попита тя.

На пресконференцията присъстваха всички членове на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 0 Отговор
    Новият хеш е на Драган Цанков 28
  • 2 оня

    13 3 Отговор
    Съд и затвор за вас,децата ни няма ви забравят.АНАТЕМА!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 , и кал по ушите

    9 3 Отговор
    ЦИК ще поиска и разрешение от САЩ по "Закона Магнитски". ЦИК да си утвърди слоган (запомняща се фраза) - "Панаири" и да иска разрешение от Лили Иванова да пуска нейната песен. Нямало политика в ДАНС, ЦИК и корупция в БФС. Като стана въпрос, БФС щял да обяви имената на новия треньор на нац. отбора по футбол и нов председател на БФС без перука и трезвен.
  • 5 Трябва

    12 1 Отговор
    час по - скоро да се изметете , търтеи без срам и морал !
  • 6 Никой

    12 2 Отговор
    Оставка след изборите на тези " независими " политически хрантутници от ЦИК.
  • 7 Никой

    3 9 Отговор
    София вече не е дясна. И при двата избора в неделя печели Русия. Едните са лява европейска партия ППДБ, другите са старата комунистическа партия БСП и ортаци.
  • 8 Бамбука

    7 2 Отговор
    Уволнение поради некадърност и разследване за вземане на подкупи на целия ЦИК, особено внимание на тази персона.

    Коментиран от #11

  • 9 Ген. Гурко

    3 2 Отговор
    Много хубава и уравновесена жена е тази Камелия. Харесва ми.
  • 10 българка

    2 1 Отговор
    "Компетентните" от ЦИК!
  • 11 Адрес 4000

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бамбука":

    Матева е по интересна и от тая прислуга на дългия Чалгар
    Там ако започне да се рови кви работи ще излязат
  • 12 Тити

    3 1 Отговор
    ЦИК са марионетките на Баце и Пеевски
  • 13 Тези

    2 0 Отговор
    Мутри от ЦИК са съучастници на активното мероприятие спретнато от Радев,Борисов и Шиши.Насрах- се да ги манипулират.Тези зависими калинки след изборите на съд.Поръчковите слуги не се справят с задачите си и сега ако не изпълнят в срок некадърниците решенията на ЦИК на съд за своеволия и поръчкови зависимости.Матева на КЗК,след като мъжа е слуга на мутри.БОЕЦ дайте ги на съд,ПП-ДБи вие реагирайте на този поръчков скандал.Дайте ги на прокуратурата.
  • 14 Тези

    1 0 Отговор
    Мутри от ЦИК са съучастници на активното мероприятие спретнато от Радев,Борисов и Шиши.Насрах- се да ги манипулират.Тези зависими калинки след изборите на съд.Поръчковите слуги не се справят с задачите си и сега ако не изпълнят в срок некадърниците решенията на ВАСна съд за своеволия и поръчкови зависимости.Матева на КЗК,след като мъжа е слуга на мутри.БОЕЦ дайте ги на съд,ПП-ДБи вие реагирайте на този поръчков скандал.Дайте ги на прокуратурата.
  • 15 Ало ЦИК

    2 1 Отговор
    Председателката на съд за своеволните му решения.Недей разсъждава,Ами изпълнявай законите пача продажна.

    Коментиран от #19

  • 16 боко

    1 0 Отговор
    Браво на ЦИК независими са не като когато беше шеф мишката Константинов
  • 17 НеНеНейкова

    0 1 Отговор
    Стига облизва напращялата госпожа и нейните другарки , не забравяй как си отидоха и други близалки от близКото й обкръжение ...от Смолян ,например.
  • 18 поне,

    0 1 Отговор
    една институция се постара да бъде на висотата. ВАС потвърди законосъобразността на решението на ЦИК за изминалия вот. Нещо повече, с това решение на ВАС, ЦИК може напълно основателно пак да отмени машините за балотажа, ако от министерството на ЕУ отново не спазят закона и процедурат или си позволят да се правят на Холивуд в последния момент.
    С това решение на ВАС маските паднаха - виновни за недопускането на машините бяха от министерството на ЕУ. Дали го направиха от липса на професионализъм или от прекалено самозабравяне - не знаем, но зам. министърчето трябваше да бъде уволнено веднага след решението на ВАС.

    Да сте чули някой да си понесе отговорността?! Няма и да чуете. Управляват ни мишоци.
  • 19 смешник

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ало ЦИК":

    от ЦИК това и правят - спазват закона и процедурата.
    Ама ти явно не можеш да схванеш какво четеш. ВАС разпореди министерството на ЕУ да си свърши работата както е по процедура и ако не го направи, то ЦИК ще трябва отново да не пуска машините.
    Ако те дразни, че нямаше машини, то иди и искай оставката на министъра и зам. министъра, които надробиха тая каша. Сърди се на ПП ДБ, които може би точно това търсеха като скандал и затова изпратиха зам. министърчето да се прави на герой пред камерите в залата (явно без скандал са знаели, че няма да има кой да гласува за тях).
    ЦИК бяха единствените, които спазиха закона в създалата се ситуация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол