Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 03:13 3 480 18

2 ноември 1912 г. При Люлебургас се ражда легендата „По пет на нож!“

  • люлебургас-
  • сражение-
  • балканска война-
  • българия-
  • османска империя

Оттеглянето на османските войски се превръща в паническо бягство

2 ноември 1912 г. При Люлебургас се ражда легендата „По пет на нож!“ - 1
Снимка: Архив

На 2 ноември (20 октомври по стар стил) 1912 г. завършва най-кръвопролитната битка през Балканската война - битката при Люлебургас-Бунархисар. След решително нападение българските войски успяват да изтласкат османския противник от укрепителната линия при Люлебургас и да го принудят да бяга към Истанбул.

Българската победа идва само 9 дни след друг голям успех - Лозенградската операция, която дава психологическо преимущество на нашата армия. Въпреки умората от тежкия преход и ожесточената съпротива на числено превъзхождащите ги османски войски, българите стигат до успешен завършек и в Люлебургаско-Бунархисарска операция, но цената е висока - 20 162 ранени и убити от българска страна в петте дни боеве.

Османските войски отстъпват към Чаталджа, следващата им укрепена позиция, където две седмици по-късно спират българския устрем.

Люлебургас-Бунархисарската операция е най-кръвопролитният и решителен сблъсък през Балканската война. Тя е проведена от Първа и Трета българска армия. Българските войски под общото командване на генерал-лейтенант Радко Димитриев нанасят тежко поражение на османските сили в Източна Тракия. Мащабът на това военно усилие е най-грандиозният в света след Френско-пруската война, припомня за armymedia.bg професор д.н. полк. о.з. Димитър Недялков.

Целта е да се пробие отбраната на противника, основните му сили да бъдат обкръжени и разгромени. За нейната реализация

в двете български армии са привлечени 108 000 души

със 160 тежки картечници и 360 оръдия. За осигуряване на адекватна разузнавателна информация по искане на генерал-лейтенант Димитриев са му придадени два самолета.

Използвайки оперативната пауза в бойните действия, османското командване прегрупира силите на своята основна групировка и я попълва със свежи резерви. Към началото на боевете на отбранителната линия са съсредоточени над 126 000 души, сведени в две армии, с 18 пехотни, една кавалерийска дивизия и една кавалерийска бригада. Тези сили разполагат с 96 тежки картечници и 342 оръдия. Замисълът на командващите Абдулах паша и Махмут Мухтар паша е да сковат ударните групировки на българската армия, да отразят нейното настъпление и с контраудар по направление Бунархисар–Лозенград да постигнат победа и обрат във войната.

На 15 октомври (стар стил) десният фланг на Трета българска армия се придвижва напред и достига Бунархисар. Полковете на 5-а пехотна дивизия атакуват от ход 3-ти османски корпус и го изтласкват от укрепените му позиции. Полковете на 4-та и 6-а дивизия от Трета българска армия също достигат до основните райони за отбрана на османските корпуси при Люлебургас. В това време Първа българска армия се движи в отстъп и достига отбранителните позиции на противника на 16 октомври. В този ден

българската авиация лети за първи път над фронта

за да осигури войската с разузнавателни данни и хвърлят първите бомби от въздуха на европейския театър на войната.

Трите пехотни дивизии на Трета българска армия вече водят ожесточени боеве в опита си да пробият османската отбрана при Бунархисар. Точно там османски съединения организират контраудар и с плътен артилерийски и пушечен огън спират българското настъпление към Караагач. Създава се критична обстановка с жестоки срещни боеве. Съпротивата на противника е преодоляна, след като Първа българска армия усилва натиска в района на Люлебургас. Това помага на полковете от биещата се в центъра 4-та пехотна дивизия да осъществят пробив в отбраната на противника при Караагач. Взети са първите пленници и много трофеи, включително 36 скорострелни оръдия.

Създава се реална опасност цялата османска войскова групировка в района на бойните действия да бъде обкръжена. За да избегне това, командването ѝ взема решение да изтегли своите останали боеспособни сили към Чаталджа. Това оттегляне се превръща отново в паническо бягство с изоставяне на голямо количество въоръжение и войсково имущество. Генерал Димитриев докладва следното на цар Фердинанд: „След тридневни извънредно упорити боеве днес със съвместните усилия на двете съединени армии ние обърнахме противника в пълно бягство”.

Кореспондент на вестник ‘“Таймс“ пише :

„Истински герой на деня е българският пехотински войник

Търпелив, издръжлив, весел и засмян… в решителния момент той се явява в един нов, удивителен лик. На него всичко се дължи – сполуката и победата.”

Лорд Ноел Бъкстон пише за храбростта и непримиримостта на българските войници. Бойният вик „Напред ! На нож” е звучал на турците като „По пет на нож”. Шокът за врага от неспиращите български атаки е огромен.

В ръцете на победоносната българска войска попадат много стрелково, артилерийско въоръжение и 2800 пленници. Заедно с тях общите загуби на османската армия в петдневните боеве и сражения са 37 000 убити, ранени, пленени и умрели от рани и болести. Мащабът на поражението е толкова голям, че османското правителство прави предложение за спиране на военните действия и сключване на примирие.

Цената на тази знаменателна българска победа е 20 162 убити, ранени и умрели от рани

и болести – всички от състава на Първа и Трета българска армия. На 20 октомври (2 ноември нов стил) последните турски сили са изтласкани и Люлебургас- Бунархисарската операция завършва. Желанието на генералите Димитриев и Кутинчев за преследване на противника отново излиза на преден план, за което те докладват: „В намерение сме утре да преминем в настъпление със захождане на дясното рамо на Трета армия, за да ги притиснем към Странджа и отхвърлим от Чорлу”.

Заповедта на Щаба на действащата армия обаче гласи обратното – без преследване и преустановяване на настъплението с цел да се устроят и попълнят запасите. Отново е пропусната благоприятната възможност за пълен разгром на османските войски в Източна Тракия и успешно завършване на войната. Това позволява на вражеските сили да се оттеглят и прегрупират на Чаталджанската позиция, където две седмици по-късно двете армии отново ще се сблъскат в решителни сражения.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гордостта на Тара

    13 6 Отговор
    Всичко западняци спят .. за тях това е позор
  • 2 Гордостта на Тара

    22 11 Отговор
    Когато българите са се били запада ги е било страх.. викат си трябва да е малка държава втора Русия с по голям дух не ни трябва
  • 3 Гордостта на Тара

    27 7 Отговор
    Влашко Трансилвания Мизия Тракия Македония Това е България

    Коментиран от #6

  • 4 Истината

    11 16 Отговор
    За това ли Турция е 83 милионна държава, а България е 6,4 милиона?

    Коментиран от #10

  • 5 Бре бре бре

    7 10 Отговор
    Те турците от първи клас в медресето са учили задължително български,та са знаели какво е напред,какво е по-пет и какво е на нож? Пък може и преводачи да са си водили,знаеш ли ги..
  • 6 един от стадото

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гордостта на Тара":

    да не забравяме. Никой от царете ни в 3то бълг. царство не е българин. Винаги са вървели след събитията, и са обирали заслужилите лаври на войската и кадърните и военноначалници. От вертепи ги взеха, там си и отидоха

    Коментиран от #7

  • 7 Разпространено е като нарицателно

    33 0 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    "Майорите спечелиха Сръбско-Българската,пък генералите Балканската.А Фердинанд проигра Всичко!".

    Коментиран от #11

  • 8 Де късмет

    22 4 Отговор
    Ако имахме маааалко по-умни политици, днес България щеше да държи територии от Одрин до Кавала. Ама не, там ни е проклятието. Винаги са ни управлявали им.бе.ци.л.и
  • 9 Велев

    21 3 Отговор
    Велик е нашия войник! Велик! Велик! Велик!!! А, нашите управници са си предатели от класа! Най долнопробното семе!!!
  • 10 Татьова прегръдка

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Не но и да ти обясня няма да разбереш. Иска се умение за разсъждение. Логико - невронните връзки в мозъка ти не го позволяват. Иначе няма проблем, ще ти обясня.
  • 11 Тцъ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Разпространено е като нарицателно":

    Капитаните ! Иначе за другото си прав.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    3 3 Отговор
    И кво от тва,като после загубихме спечеленото? Дължи се на акъла на генералите от главното командване.
  • 17 венци алкаш

    0 2 Отговор
    това е от войната 1885 г. когато драхме шумадийските ти братушки
  • 18 Дурхан

    1 2 Отговор
    България беше маша в ръцете на англосаксонците за изтласкване на турците в Азия ..но не се получи ..5века живяха в мир и разбирателство но посегнаха на ближния си
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове