Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 14:02 1 443 15

"Лукойл": Единствено ние на Балканите произвеждаме гориво за гражданската авиация

  • лукойл-
  • дерогация-
  • руски санкции

"Пра-прабабата по веригата" е руска компания, отбеляза Александър Величков

"Лукойл": Единствено ние на Балканите произвеждаме гориво за гражданската авиация - 1
Снимка: БГНЕС

Дебатите около рафинерията "Нефтохим" са прекалено истерични, заяви зам.-председателят на Надзорния съвет на "Лукойл България" Александър Величков по време на кръгла маса, посветена на горивата, съобщават от Investor. Той беше категоричен, че се преувеличава значението на собствеността на рафинерията. Тя е български актив, чийто собственик е швейцарска компания (дъщерното звено на "Лукойл" Litasko - б.р.) и "пра-прабабата по веригата" е руска компания, в която половината акционери са чужди граждани, каза Величков.

"Страшна дъвка е, че "Лукойл" не плаща данъци", категоричен беше представителят на компанията. Причината за това е, че се гледа само рафинерията, в която са инвестирани повече от 4 млрд. лева за модернизации. Но всички бензиностанции например плащат данъци, включително и внасят в хазната косвения ДДС, както и акцизи, които автоматично се включват в цената на горивата.

По време на дискусията бившият вицепремиер в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева коментира, че икономическата теория не познава компания, която непрекъснато е на загуба и да продължава да съществува.

Величков е категоричен, че тезата, че "Лукойл" се облагодетелства от дерогацията за руския петрол, е погрешна. Според него тя е дадена по обективни причини - например не само в България, но и в целия регион няма друг производител на авиационно гориво. Колкото до диверсификацията на преработвания петрол, в пристанище Бургас не може да влезе танкер с повече от 70 хил. тона вместимост, а през Босфора не може да мине танкер с над 140 хил. тона вместимост. Това означава, че суровината трябва да се пренатоварва на по-малки танкери, което повишава разходите.

"Лукойл" е тествал повече от 19 вида алтернативен петрол. В момента се работи за замяната на руския сорт 'Уралс", за който са изградени съоръженията.

По отношение на "политическите дъвки" около дерогацията депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев каза, че изключението от европейските правила е извоювано от кабинета "Петков" и през лятото на 2022 година цената на горивата действително е била много ниска. Той допълни, че отнемането на дерогацията изведнъж, без плавен преход, може да доведе до сериозни проблеми на пазара на горива.

Депутатът беше категоричен, че "Лукойл" не са представили план за диверсификацията на горивата и няма "обратна връзка". Общуваме с изпълнителната власт, но в парламента не ни викат и не ни допускат, каза от своя страна Величков по време на дискусията.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че дерогацията никога не е имала за цел горивата да са "без пари" и тя е работила в първите месеци. Дерогацията още може да бъде управлявана, каза председателят на организацията Живодар Терзиев.

По-рано днес (9 ноември) беше разпространен доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според който България нарушава санкциите срещу Русия, изнасяйки горива, произведени от руски петрол. Величков нарече това "поредната дъвка" и обясни, че при преработката на петрол се получава "кошница от продукти", които не могат да бъдат използвани на българския пазар. Тези продукти не могат да бъдат складирани до безкрай и се изнасят. Годишно в България се потребяват между 2,5-3 млн. тона горива, но има "отпадни продукти" нискооктанов бензин например, който може да се изнася.

От европейското издание Politico, което е изготвило разследване по темата, са се свързали с "Лукойл България" и са питали за два конкретни товара. Единият е претоварен край бреговете на Малта танкер, който е превозвал нискооктанов бензин. Процедурата по претоварване е позволена от ЕС за офшорната зона на Малта и няма нарушение на правилата. Величков заяви, че вторият товар е доставка на пристанището в Ротердам и тя е с петролен продукт, който не е обхванат от санкциите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 15 Отговор
    ватенките столетие ни ограбват
  • 2 Българин

    13 14 Отговор
    вън рашибозука от Българияя
  • 3 Ъъъъъъ

    18 10 Отговор
    Евроатлантическа България, няма нужда от гражданска авиация, а от вазелин за предстоящата вълна от гейпаради в София!

    Коментиран от #14

  • 4 Българин

    14 12 Отговор
    национализация на Нефтохима

    Коментиран от #15

  • 5 хмм

    10 4 Отговор
    Каква гражданска авиация. От комари ли?
  • 6 Абсурдистан

    6 7 Отговор
    Рано или късно нещата отиват към национализация!

    Коментиран от #9

  • 7 Мнение

    16 1 Отговор
    Лукойл за 34 години е подкупил толкова много наши "политици", че ако почне да пуска записи, ще стане революция. До бай Доган и бай Костов стигат нещата с евромилиони евро и кухи фондации.
  • 8 Сатана Z

    7 2 Отговор
    НАТО има нужда от това гориво.Лукойл е единствената рафинерия сертифицирана от НАТО за авиационно гориво.В България дори се стигна до парадокс.Жълтопаветните клошари излязоха на протест в защита на Лукойл заради дерогацията.
  • 9 Шпек

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абсурдистан":

    И до народен съд.Двете вървят ръка за ръка.
  • 10 Ало малкото Хитлерче !!!! деков

    8 1 Отговор
    правителството НЕ може да накаже нито "Лукойл" нито друга частна компания. МС още не е обявен за "наказателен отряд" на Ерсулата и на разни други атлантически кретени, че да "наказва" ! Нещо сериозно сте се объркали май къде сте и кои сте ....
  • 11 Ехааа

    7 2 Отговор
    Абе хора... Ако го няма Лукойл ко ша праим! Бай Тошо добре е направил, че го е построил. Ако го бяха оставили държавен до сега да е фалирал. Имаме си закони и като всяка фирма Лукойл си ги спазва ако ние го караме. Цяла Европа се топли пак с Руски газ и кара с Руски нефт, а ние се правим на интересни и ще го сменяме. Европа като купува от Турция какъв е петрола - руски и газа е руски, ама турчина си пълни хазната, а ние слишаме САЩ и Европа. Защо Унгария се топли с руски газ, а ние не можем! Никой не иска войната, освен САЩ. Ама тре си ни продават скъпия втечнен гас, а тихомълком си купуват ефтин. Няма да се учудя и ако товарят руски газ на танкерите. Тъпа Европа!
  • 12 Емо

    0 0 Отговор
    Не е нормално рафинерия да се прави само за един вид петрол.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Е мъжлето

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ъъъъъъ":

    Знаеш ли ,кое ми беше интересно.Октомври в Париж две същества на които не можеш да им определиш пола ,гримирани и лакирани ,о чудо си говореха па Руски.Кск така богатирите от Рассия са обикновени съединители и пияници .Обясни ми го.
  • 15 Бързо и

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Да върнем и Нефтохимик в А група
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове