Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 09:14 1 470 27

Филип Гунев: В Австрия се страхуват, че ако влезем с Румъния в Шенген, ще има нашествие от българи и румънци

  • шенген-
  • мигранти-
  • европейска прокуратура

България е страната с най-много сигнали за нередности и злоупотреби към ОЛАФ и европейската прокуратура, затова сме добро място да се прояви Европейската прокуратура, каза той

Филип Гунев: В Австрия се страхуват, че ако влезем с Румъния в Шенген, ще има нашествие от българи и румънци - 1

Румъния даде ясна заявка за отделяне от България по пътя към Шенген.

"Румъния от много години се опитва да се отдели. Тя не лежи върху Балканския маршрут, до преди година-две миграцията не беше тема за членството им, а корупцията и организираната престъпност, която отпадна. Аргументите на Австрия са свързани с миграционната обстановка. Логично е Румъния да твърди, че не представлява заплаха от гледна точка на миграцията", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той посочи проблема на Австрия - пристигането на нерегистрирани мигранти по европейската система, което пречи на страната да ги върне към държавата, която ги е приела. По думите му Австрия отбелязва факта, че явно България залавя нелегалните мигранти.

"Основният проблем на Австрия не е България, това са под 10% от мигрантите, които преминават през Австрия. Приемането на България в Шенген няма да се отрази сериозно на миграционната ситуация в Австрия. Истинските причини са вътрешнополитически, в Австрия антимиграционните настроения са големи. За обикновения гражданин приемането ни може да бъде извъртяно, че ще дойдат още българи и румънци. Това няма да се промени в скоро време, там изборите са чак догодина есента", уточни гостът.

Очакванията му са да се премине към двустепенно приемане в Шенген, тъй като по въздух няма опасност за навлизане на нелегални мигранти.

"В момента Шенген практически не работи. Близо 12 страни в последните две седмици са вдигнали граничен контрол. Между България и Австрия всички граници работят. В Европа моментът е труден, за първи път виждаме това разпадане на Шенеген по наземните граници", посочи Филип Гунев.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи коментира и посещението на Лаура Кьовеши у нас. Той подчерта, че страната ни е важна за европрокуратурата, която тук може да се докаже в работата си, тъй като у нас няма доверие в правоприлагащите органи.

"България е страната с най-много сигнали за нередности заради недоверие към институциите. Затова сигналите към ОЛАФ и европейската прокуратура са много. България е добро място да се изявят", каза Филип Гунев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    10 0 Отговор
    Няма от какво да се страхуват - да интегрират смело!
  • 2 012

    16 0 Отговор
    Не българи !!!
    СИГАНИ !!!

    Коментиран от #6

  • 3 Проблемът им са

    15 0 Отговор
    не българите, а българските граждани. Кажете си го направо и неполиткоректно. Иначе нямате нищо против афганистанските и сомалийски ядрени специалисти,

    Коментиран от #5

  • 4 до третополовия

    8 1 Отговор
    Проблемът е слугинажното мислене на нашите политически мподлоги .
    Никой не уважава мъжки про-тки !

    Коментиран от #22

  • 5 ЕСССР

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Проблемът им са":

    Инженерите им предлагат качествен шварц вурст и австрийците лакомо лапат, лапат...

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миндил с цигара

    6 2 Отговор
    Той тоя шенген и без това е тръгнал на разтурия, така че дали ще ни приемат или не- все тая.
    Тамън ще се напудрят да ни приемат и ще се разпадне всичко.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Мнение

    9 1 Отговор
    Трябва да почнем и ние да слагаме вето на холандците - заради съществуващата неизличима наркомания и проституция в страната им, която застрашава европейските ценности. Ама нашите политици са чуждоблизци и не смеят. Чак Северна Македония ни плюе от сутрин до вечер, без "да се страхува", както викаше една проста тиква.
  • 9 любител

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Миндил с цигара":

    прав си пич къв шенген като между тях на места пак си слажиха пунктове. а пък скоро няма да има и ЕС така че и шенген няма да има. хахаха
  • 10 Всяка империя

    6 0 Отговор
    има център и периферия. Такава е и ес(ес). Нашата историческа роля е била винаги да бъдем периферия, да поемаме удара и да пазим ядрото. Справка: историята. Шенген на куково лято за нас.
  • 11 с Измамата и Гербавите дотук

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Миндил с цигара":

    А бе все тая , все тая ама иди да видиш как се стои в камион по 24 часа на едно място в посока и тогава да чуя мнението ти !
    С такива подлоги като българските слуги на ЕС сме на това дередже . Има ли начин ? Има ествествено , ако се постави ребром въпроса или , или ....?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тошко

    4 0 Отговор
    Като се страхуват от българи и румънци, тогава пускайте им масово араби от всички видове (по възможност) талибани и от ислямска държава!
  • 14 То и наш’то магаре така

    0 0 Отговор
    Тъкмо свикна да яде само баластра и взе че умря…
  • 15 В ес(ес)

    0 0 Отговор
    всички са равни. Някои даже са по-равни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    След малоумната некоалиция и победата на бизнесмена в София, се очаква масова евакуация на тези с поне малко мозък в главата. Това е целта на сглобката - да останат само най-некадърните и неадекватни, за да гласуват за тях дълго време. При избирателна активност от 30% в София, не бих се учудил голяма част от останалите 70% да са се вече спасили
  • 18 Страх ги е от друго!!!

    3 0 Отговор
    “Въпроса е чисто Икономически!
    Предполага се че ако България и Румъния влязат в Шенген, стоките от Азия ще се разтоварват на черноморските пристанища. Както и на Пирея и Андропулис. И никой няма да заобикаля Гибралтар за разтоварва на огромните пристанища на северно море и загубата е немислима защото те са огромни и снабдяват цяла Европа.”
  • 19 Благой от СОФстрой

    3 0 Отговор
    Австрия още преди да влезе в ЕС и Шенген си бе една збирщина от албанци, србе, чиптаре, маджаре, турци, лилави и черни!
  • 20 я по сериозно!

    2 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Проблема реално е от Унгария и по конкретно от Виктор Орбан, а от ЕС ползват Австрия, която дори не може да предяви читави мотиви за претенциите си, а парадокса е как президент и премиер са на коренно противоположни позиции. Просто няма единно мнение и яснота по въпроса с бъдещето на Унгария и ЕС. Затова правят опити да ни отвличат вниманието уж, че Австрия има възражения, но дори те самите не знаят дали да бъдат отправени към България и Румъния или към органите на самия ЕС. Така формулираните искания не е възможно да бъдат отстранени със самостоятелни решения и действия на двете държави защото са общ проблем на съюза като цяло.
  • 21 12345

    3 0 Отговор
    Много тъпо. Ние с румънците и сега можем да си ходим в Австрия безпроблемно. Както и да работим там, защото сме част от ЕС.
  • 22 Памет

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "до третополовия":

    В тази връзка: Мартин Гунев · главен прокурор на България в периода 1 ноември 1990 – 19 февруари 1992
  • 23 А сега де

    3 0 Отговор
    По глупаво изявление от това не бях чел скоро???
    Този образ да не бърка българия със СМ.Абе чичко с шенген или без шенген В Австрия може да отиде всеки бг гражданин да работи и да живее Стига да си покаже личната карта и да си намери работа и жилище ..
  • 24 българка

    2 1 Отговор
    Докато не се осъдят главните виновници за това незавидно положение на България в ЕС, нищо няма да се промени. А ние знаем КОИ СА ГЛАВНИТЕ виновници - искаха оставките им по площадите, но те се измъкнаха благодарение на българската прокуратура - зависима, некадърна, мързелива и също тъй крадлива, лъжлива и виновна!
  • 25 В АВСТРИЯ СЕ СТРАХУВАТ ОТ

    2 0 Отговор
    СИГАНИТЕ НО ВИЕ ГИ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ ПЪК ТЕ СА ОТ ИНДИЯ
  • 26 Дон Адолфонсо

    0 0 Отговор
    Че тя Австрия отдавна в пълна с хора с един пръст чело !?
    Така в щото са машата на Г-я
    А онези нашмърканите на Фр-я
  • 27 Гражданин

    0 0 Отговор
    Някой от нашите наведени нещо да е направил за толкоз години - да блокира решения и тъй нататък -никс ?! Да се поучават от колегите си в Полша , Унгария дори и Румънците !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове