Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 12:05 2 211 21

Парното в София тръгна, за да спре за спешни ремонти по мрежата

  • парно-
  • спешни ремонти-
  • топлофикация софия

След задължителната профилактика през лятото, с падането на температурите се оказа, че "Топлофикация" не е готова да предостави твърде скъпата си услуга на абонатите си

Парното в София тръгна, за да спре за спешни ремонти по мрежата - 1

При над 20 градуса навън парното тръгна. Броени дни след това обаче – в първите студени дни на ноември част от София остана без топла вода. Проверка на сайта на "Топлофикация – София" показа, че причината са десетки аварии и спешни ремонти, засегнали квартали из целия град, припомни БНР.

През лятото бяха проведени необходимите профилактики, каквато е практиката. Тогава софиянци пак бяха без топла вода в продължение на дни.

Към момента от "Топлофикация – София" няма отговор за проблемите, които съществуват в началото на зимния сезон.

Общото усещане за услугата на дружеството е, че е много скъпа, каза Людмил Костадинов - главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Според него ако всички в една сграда си плащат коректно сметките, парното би трябвало да е с по-ниска цена отколкото течните горива или дневната електроенергия.

"Директното използване на електроенергия за отопление винаги е по-неизгодно от "Топлофикация". Единственото голямо намаление на разхода на електроенергия за отопление се получава само когато се използват термопомпи или климатик, който работи в термопомпен режим през зимата", обясни той.

По думите му отопление с термопомпа е най-евтиният начин от гледна точка на цената на използваната енергия. При него обаче инвестицията е много голяма и не всеки може да си я позволи.

На следващо място е климатикът, който работи като термопомпа, добави Костадинов.

И все пак много хора предпочитат да се отопляват на дърва и въглища. Този вид отопление, особено в селските райони и малките градчета, е по-евтин, отбеляза експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Втората буква май е сгрешена 😉😉😉

    Коментиран от #7

  • 2 Станчо

    19 1 Отговор
    Тук г-н Терзиев трябва са се намеси и да направи така, че хората реално могат да се откажат от топлофикация, а не да са и цял живот длъжници и да ги рекетира. При заявка самите те срещу заплащане, или технически лица наети от хората, трябва да дойдат и да махнат радиаторите и тръбите от апартаментите на хората. Ако махането на тръбите е невъзможно да се плаща от Топлофикация на съответния клиент, че тръбите им минават през частната му собственост, а не както сега - обратното. Човека плаща, че чужди тръби минават през имота му!
    Време е, за промяна в този рекет механизъм!

    Коментиран от #6, #19

  • 3 Бесен-_ Язовец

    4 5 Отговор
    Изключихте си радиаторите преди 30 години сви.не соросоидни и сега се правите на демократи хахаха хахаха хахаха нещаст.ници
  • 4 на прокурор

    12 0 Отговор
    разследвайте схемите и нека отговорните да понесат отговорност - трябва да се започне с бившия кмет Фандъкова и се разрови случаят...за съжаление нямаме прокуратура..
  • 5 Кирчо и кокорчо

    9 3 Отговор
    Еее ай сега, нали и наште фирми(люксембургските) треба намажат, че току виж вота на недоверие може да мине
  • 6 Ко речи?

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Станчо":

    Няма как. Нали ползва общите части? Освен, ако не си влиза вкъщи направо от хеликоптера.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Ко речи?

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако е втората буква, тогава никога не е спирало.
  • 8 Миризлив пор

    8 1 Отговор
    Не го знам този какъв експерти е, ама "има усещане че е скъпо" не е експертна оценка! Дават се в цифри! А цифрите са че на ток е в пъти по скъпо, термопомпите са по евтини когато навън е над +5 градуса, при -5 вече са по скъпи от парното. При дървата с днешните цени май на дърва или пелети дори е по скъпо! Липсата на пари за инвестиции си казва думата, за да е евтино не се сменят тръбите, в един момент се пукат. Ако не си поддържаш колата и тя се чупи на пътя. Проблема са подобни експерти които само ръсят популистки глупости за да се харесат на някой.
  • 9 как няма как

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи?":

    Аз не искам да минават тръби през имота ми и да плащам за това.
    Не искам да ми се ползват и загрозяват общите части - искам да намерят начин да ги махнат от имота ми и от общите части. Да ги изкарат от вън на сградата в специални кутии и да влизат отвън навътре на тези дето искат.
    Не е редно да се плаща парно без да го имаш и за общи части и за тръби!
    Това е рекет с държавна благословия

    Коментиран от #12, #21

  • 10 Яяяяяя

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи?":

    А общите части: всеки коридор с по два радиатора, които, даже и работят. Ха-ха-ха
  • 11 Я го знам !

    11 1 Отговор
    Топлофикация София трябва да бъде продадена на китайците,както и БДЖ.За две години ще оправят всичко.
  • 12 Баш Батка

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "как няма как":

    Режеш тръбите, викаш за оглед и ги съдиш. Поне при мен така станаха нещата.

    Коментиран от #13

  • 13 Ко речи?

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Баш Батка":

    Ама комшиите те топлят, нали?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Важното

    3 0 Отговор
    е, че политическото прно спиране няма ;))))))
  • 16 Веско

    4 1 Отговор
    Тези нищо не инвестират, а само прибират - това не е редно, това не е услуга а рекет!
    Мижаво парно скъпо и прескъпо ...

    Коментиран от #20

  • 17 Баш Батка

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ко речи?":

    Топля си сам имота 24/7 25 градуса, по-скоро аз топля комшиите тея шушумиги.
  • 18 топло

    0 0 Отговор
    Да работи бе.Бюджета плаща.Имаше много поучителен филм "Топло"едно време.
  • 19 Другари!

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Станчо":

    А как е по другите държави?Те как се топлят и как преживяват зимата?
  • 20 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Веско":

    Цената на топлоенергията не е пазарна а я определя КЕВР. Ако искаш да инвестираш обявяваш каква е инвестицията и с колко ще се вдигне цената за потребителите. В случая КЕВР не дава да се инвестира за да не се вдига цената.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "как няма как":

    ..........парното е отоплителната инсталация на сградата. Както инсталациите ВиК; Ел; вида носеща конструкция; звънците; телефоните и т.н. Вземи си СВОИТЕ стени на апартамента, барабар с дограмата и тъщата и се изнеси на поляната пред блока.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове