Last news in Fakti

23 Април, 2024 09:17 6 495 33

Заради договори с неизгодни клаузи „Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв.

  • топлофикация софия-
  • квоти за въглеродни емисии

Средната цена на закупените квоти за въглеродни емисии превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година, се казва в анализ на „Грийнпийс“ – България

Заради договори с неизгодни клаузи „Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв.  - 1

„Топлофикация София“ е пропуснала възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. Общинското дружество е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, значително по-високи от пазарните.

Това са изводите от експертен анализ на публични данни за 2019-2024 г., изготвен за „Грийнпийс“ – България. Изследването се базира на данни от официални доклади за верифицирани емисии, публикувани на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), заявления на „Топлофикация София“ към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на преференциални цени на електроенергия и исторически цени на европейските квоти на платформата на енергийната борса EEX.

Изчисленията показват, че през разглеждания период е било възможно спестяване на разходи за квоти в размер на 20 – 30 млн. лв. годишно, ако търговията с квоти е била управлявана с грижата на добър стопанин.

С 1,6 млрд. лв. задължения, „Топлофикация София“ от години е на ръба на фалита. Дружеството има 400 000 абоната и заради критичната си социална роля обикновено разчита на кризисни спасителни мерки. Ето защо финансови щети в размер на 200 млн. лв. заслужават сериозно внимание.

Периодът, разгледан в анализа, започва от 2019 г., когато влиза в сила договорът между „Топлофикация София“ и „Гранд Кепитал“ – търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Договорът предвижда, от една страна, комисионна за посредника за всяка закупена квота.

От друга страна, предвижда и фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии – нетипично условие, неприсъщо на пазарните принципи в сектора за търговия с емисии. Това носи двойна печалба за търговеца – една от комисионната и втора от разликата между борсовата и фиксираната цена, изчислена на 9,2 млн. лв.

Анализът на публично достъпните данни, свързани с търговията с въглеродни емисии, показва, че това не е последният подобен договор в ущърб на задлъжнялата „Топлофикация София“. Прави впечатление, че средната цена на закупените квоти превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година. Обичайната практика при ползването на борсови посредници е на посредника да се заплаща комисионна, но цената, на която се купуват квотите, да е максимално изгодна за купувача. Не и в този случай.

„Съзнателното сключване на неизгодни сделки, от които произтичат вреди за дадено предприятие, е престъпление според българското законодателство, което предвижда и наказания за виновните длъжностни лица. По сигнал на „Грийнпийс“ – България до Софийската градска прокуратура за търговията с квоти за „Топлофикация София“ през 2019-2020 г. е образувана проверка.

Най-спешната задача пред дружеството и Столична община е да спрат допълнителното източване на дружеството чрез търговията с квоти“, казва Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

„На второ място, следва да се планира бъдещето отвъд изкопаемите горива, т.е. да се елиминира необходимостта от закупуване на квоти. Бъдещето на „Топлофикация София“ в следващото десетилетие е свързано с производството на енергия от възобновяеми източници. Такова развитие носи със себе си ползи както за икономиката, така и за гражданите и енергийната сигурност на столицата“, допълва Десислава Микова.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    46 0 Отговор
    Такива договори не стават от недоглеждане , а са резултат от пари под масата !!! Прилича ми на проблема с наркотрафикантите ! Всички хора в квартала знаят кой и къде продава наркотици , само службите незнаят ! И с Топлофикация така !!!

    Коментиран от #15

  • 2 Мичмана

    33 0 Отговор
    Какъв пропуск, драги зрители! Какъв пропуск!
  • 3 Територия пропита

    31 0 Отговор
    от корупция.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Защо няма кавички за пропуснала🤔❗
  • 5 Васил

    20 4 Отговор
    Познайте тези ползи в кои джобове са попаднали такива като Боко и Пеевски.
  • 6 Случайност някаква

    26 1 Отговор
    "Объркали" се и си разделили 20-30 милиона
  • 7 вампири

    12 1 Отговор
    в България всички са вампири .
    страшна болест !
    кой ще ги върне отново да станат хора ?
    ГОСПОД БОГ ДАНО СЕ СМИЛИ И НИ ПОМОГНЕ
    АМИН. .
  • 8 Даниел

    26 0 Отговор
    Това същият Ковачки ли е,когото европейската прокуратура разследва за далавера с въглеродни емисии на стойност над 1млрд лева,но българската прокуратура даже не си направи труда да го извика,медиите не го потърсиха и никой не казва къде е лицето Ковачки???
    Едни далавераджии си сключват договори без контрол,а после защо гарсониера в София има 280 ле сметка за парно при средна температура 13-14 градуса?!
    Ако се докаже ,че цената е манипулирана,а това е лесно доказуемо,човека сключил договора от страна на Топлофикация трябва да носи наказателна отговорност,а фирмата контрагент би следвало да върне надвзетото,нали??
  • 9 Тома

    18 2 Отговор
    Във всеки държавен договор има такива договори защото комисионната трябва да се вземе.После България била най бедната държава
  • 10 истинските факти

    18 2 Отговор
    Само идиот може да се върже на такава статия. Нашата икономика е от разпределителен тип. Има едни хора, които е определено да получават съответните порции. И каквото и да става, те своите порции ще ги получат, защото просто така работи държавата. Така че, "Топлофикация" нищо не е можела да спести. Това са пари, определени за конкретен бизнесмен и той си ги получил!
  • 11 това

    18 2 Отговор
    изглежда доста скромна умишлена щета,в сравнение с договора "Боташ".Но всички са невинни и държавата(данъкоплатеца) покрива загуби и вреди.После чакайте приличен стандарт на живот!
  • 12 Как и кога се

    14 2 Отговор
    разбра, че договора е неизгоден? И дори да е така, какво от това? Кучето си лае, кервана си върви.
  • 13 Споко

    11 2 Отговор
    Нали работещия Българин ще плати на жълтопаветните шебеци топлото …
  • 14 БСТ

    10 0 Отговор
    Долна крадлива компания!
  • 15 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    А бе я се замислете за твези квоти.... на кой плащат... на въздуха ли. Някои хора прибират 100милиони от кводи за въглеродни емисии и накрая кой плаща зелените политики... пак хорат.
  • 16 редник

    8 1 Отговор
    /
    С 1,6 млрд. лв. задължения, „Топлофикация София“ от години е на ръба на фалита./

    Фалитът е единственото решение, всяко друго е корупция...
  • 17 Абсурдистан

    10 1 Отговор
    Яко източване!
  • 18 редник

    6 3 Отговор
    / Изчисленията показват, че през разглеждания период е било възможно спестяване на разходи за квоти в размер на 20 – 30 млн. лв. годишно, ако търговията с квоти е била управлявана с грижата на добър стопанин./

    Има ли нещо държавно, което да е управлявано с грижата на добър стопанин - включително и държавата?...

    Коментиран от #19

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "редник":

    Мунчо, Топлофикация София е общинска не е държавна, и основните топлоизточници (котли) в нея работят на газ, това гориво не образува въглеродни емисии, както нафта, мазут, въглища и дърва...Това което виждаш от комините на тецовете е предимно водна пара...Статията е ПЪЛЕН ФЕЙК...Тoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, нe мoжaхa дa я здъвчaт. Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, и много други. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
    ТC oтдaвнa нямa нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa e нaпълнo aвтoмaтизирaнo и кoмпютeризирaнo прeдприятиe. В предприятието ce извърши и извършвa мaщaбнa мoдeрнизaция. Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТC ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa прeхoдa. Изпрaтeнoтo чeнгe зa дирeктoр нa ТC, Вaлeнтин Димитрoв, чиятo зaдaчa бeшe дa cъcипe ТC и пoдгoтви зa бандитска привaтизaция, нe изпълни зaдaчaтa cи. Пocлeдcтвиятa зa нeгo ги виждяхтe. Нaпълнo ce прeмълчaвa eкoлoгичнaтa eфeктивнocт нa ТC. Кoгa зa пocлeднo cтe видяли пушeщ кoмин нa цeнтрaлa в Coфия /нe cтaвa въпрoc зa бялaтa пaрa нaд кoминитe в cтудeни дни/.

    Коментиран от #20

  • 20 редник

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    / Мунчо.../
    Не знам защо сте решили да ми ставате кръстник, но сте закъснели с повече от 60 години...

    Що се отнася за панегирика Ви за „Топлофикация София“ - то сам си противоречите:
    "...в нея работят на газ, това гориво не образува въглеродни емисии..." - ако е така, тогава защо са плащали тези квоти или и това " е ПЪЛЕН ФЕЙК"?...
    И още - хората от години са недоволни от скъпата "услуга", от която няма отказване - аз съм принуден да плащам 41% "общи части", въпреки че съм на климатици...

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "редник":

    Изтриха ми следващия постинг без следа...В общи линии беше следното: Виж снимката от ТЕЦ "София". Тя напълно компрометира съдържанието на този сайд. Комините не пушат...Топлофикация би трябвало да продава, а не да купува квоти...Относно ФЕЙКА: Попитай се, защо "журналистите" не направят за Топлофикация София серия от репортажи за нейните модерни абонатни станции с пластинчати топлобменници в мазетата на сградите, за подземните тунели из цяла София на магистралните топлопроводи, за мрежовите помпени станции с огромните помпени агрегати, за командните зали по централите със съвременните мнемо схеми, за котелните цехове с котли работещи с високо к.п.д. над 93%, за турбинните зали, за цеховете ХВО блестящи от чистота и за всичко останало по веригата, но най-вече за ХОРАТА работещи в ТС, за да им светне на софиянци, чеТoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, които нe мoжaхa дa я здъвчaт.???Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ и много други. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "редник":

    "относно 41%..." Не е проблем „сградната инсталация” да се начислява само на абонатите без изключени радиатори, но чрез „отопление от сградна инсталация” е начин и крадците на топлина да поемат част от разходите за парното. Друга причина е, че без „сградна инсталация” се получава така, че неизключените радиатори би трябвало да излъчват топлина над възможностите си.
    Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са загубите на сградната инсталация. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Не е ясно, защо след като новата система дава възможност да се засекат такива кражби, ПРОКУРАТУРАТА не е направила поне едно разследване, въпреки многобройните сигнали на гражданите.

    Коментиран от #23

  • 23 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Колега,
    Докато съм "Мунчо" - не Ви чета...
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Твоя работа редник Мунчо, други го четат...
  • 25 Абе

    4 1 Отговор
    Язе спирам да плащам парно. Вода отдавна не плащам.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Същият

    2 0 Отговор
    Каквото и да си говорим,много маймуни са закачени за вимето ТОПЛОФИКАЦИЯ.Малко е администрацията на ТОПЛОТО ,ами и топлинни счетоводители и те на клона.Сложете и маймуните от кооперациите и на края ,но първи по облаги партиите.Колко години управляваше ХЕРАКОВСКИЯТ ХАЙДУТИН? То да беше банка щеше да фалира.

    Коментиран от #29

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Същият":

    Всъщност, „топлинните счетоводители” са наложени на „Топлофикация София” под натиск иницииран от „Съюза на потребителите” на Кърлев.
    Отчитането само за 10 дни и поддръжката на уредите на над 400 000 абоната е икономически по-изгодно да се прави по договор със специализирани фирми-изпълнители. Парадоксът е в това, че самите „топлинни счетоводители” сега вече искат да прекратят договорите, защото са им неизгодни, след като се нагушиха с пари от монтажа на радиаторните вентили и разпределите.

    Коментиран от #30

  • 30 Чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Проблемите са много но за сметка на това тежки. Крайно време беше да се извади пак темата за топлофикация от гардероба. Ако някой искаше щеше да е оправил топлофикация, но интереса клати феса.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове