Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 22:33 1 460 16

Важните новини във ФАКТИ на 10.11.2023 г.

  • асен василев-
  • данс-
  • васил терзиев-
  • електромер-
  • тони николов-
  • евгения-
  • пенсии-
  • ивайло мирчев-
  • божидар божанов-
  • прокуратура-
  • дпс-
  • вътрешна проверка-
  • бургас

Що се отнася това дали парламентът може да направи по-нисък дефицит, това е възможно, просто трябва да решат кои разходи да махнат

Важните новини във ФАКТИ на 10.11.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Асен Василев разкри с колко скачат пенсии и заплати през 2024 г.

"Това, което очакваме като увеличение на минималната работна заплата за следващата година е ръст между 10 и 12%". Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Горан Благоев: ДАНС да каже - пробита ли е БПЦ откъм руско влияние

ДАНС задължително трябва да излезе, независимо дали ще е официално, дали ще е информация, достъпна само на парламента и на определени институция, а пък за обществото да се кажат все пак нещата по-нюансирано, но ДАНС трябва да ни каже пробита ли е Българската православна църква откъм руско влияние и на какво ниво, защото тези опасения са много реални. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Горан Благоев, журналист и историк, след отварянето на Руската църква в София.

"ДАНС са тези, които трябва да си свършат работата. След като ДАНС изгониха руските свещеници, ДАНС трябва да кажат какво е това тяхно влияние в България. Защото нека не забравяме, че един православен руски писател, който от Санкт Петербург се е пренесъл в София, цитира чудовищни неща, които е слушал в Руската църква от страна на Васиан Змеев, а именно - антинатовски проповеди, обвинява го, че едва ли не е корумпирал български митрополити. ДАНС всичкото това трябва да го каже така ли е, не е ли така. Разполага с човек, който го е казал, може да се прочете и на руски, и на български в социалните мрежи. Но така или иначе, има някакви факти, които подлежат на проверка. Надявам се да са проверени", обясни Горан Благоев.

Според него обществото трябва да бъде надлежно информирано какво се случва в Българската православна църква: "Защото виждам, че в момента нещата, по типичен български обичай, се замитат под черджето. Да, Руската църква отвори. Бъдете сигурни, че Българската църква и Светият Синод, и в частност Софийската митрополия изобщо няма да бъдат бдителни какво се случва и как се случва.

Васил Терзиев: Търсим промяната в София! Срещнах се с Фандъкова

Имах среща с г-жа Фандъкова. Тя се отзова. Благодарен съм за това, защото обсъдихме належащите проблеми на столицата. Поговорихме си за доста неща, свързани с администрацията. Показах, че ни търсим надграждане. Ще търсим професионализма у всеки и ще дадем възможност, на всеки който милее за София, да работи. Това заяви новоизбраният кмет на София Васил Терзиев в предаването "Панорама" по БНТ.

Драгомир Стойнев: Българите ще бъдат принудени да предплащат сметките за ток

Българите ще бъдат принудени да предплащат енергията, заяви Драгомир Стойнев от БСП по време на дебатите за ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. От юли 2024 г. електроразпределителните дружества (ЕРП-та) ще купуват ток на пазарни цени, а ще го продават на домакинствата по фиксирани тарифи. За разликата ще получават компенсации. От края на 2025 г. домакинствата минават изцяло на свободния пазар на ток, предвиждат промените в закона.

Тони Николов: Руската църква е собственост на България

Руската църква е собственост на България, а поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова е скандално. Това каза пред "Лице в лице" по bTV философът и публицист Тони Николов.

Протест заради решение на съда: Пуснаха под гаранция от 5000 лв свекъра на убитата Евгения

Протест пред Съдебната палата в София, след като съдът пусна под гаранция свекърът на убитата и намерена в куфар Евгения. Преди по-малко от месец Софийския градски съд постанови доживотен затвор за него и синът му, припомня "Нова телевизия".

Васил Терзиев след решението на съда: От понеделник съм кмет на София

Васил Терзиев започва работа като кмет на София в понеделник. Това съобщи пресцентърът на местната коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София), след като Административният съд София-град (АССГ) отхвърли искането на щаба на Ваня Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София, с което Васил Терзиев е обявен за кмет на столицата.

Социалният министър: Със 100 лева се увеличава средната пенсия през 2024 година

Правителството взе решение тази година да няма добавки за пенсионерите. Макар и символична, тази сума е важна за възрастните хора у нас. Защо и как се стигна дотам – отговаря министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Целта на нашето правителство е с проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в който са заложените пенсиите, реално да заложим увеличение на размера им. Според нас е много по-добре, ако този размер е адекватен, и в този смисъл това, което сме заложили, подобрява покупателната способност на българския пенсионер. За нас е много по-важно тази покупателна способност да бъде висока, вместо един или два пъти в годината да се дават по 50 лева", заяви тя в ефира на NOVA.

Министърът припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%. "Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме", добави Шалапатова.

По думите ѝ, социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение осигурителния принос, ще нарасне от 788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

"Въпросът не е дали има пари в бюджета да се дадат по 50 лева на всички пенсионери, а доколко е адекватна пенсията за българските пенсионери и дали покупателната способност действително се повишава", каза още Иванка Шалапатова на въпрос дали все пак има шанс възрастните хора да получат коледни добавки.

Тя увери, че скоро ще започне консултации с пенсионерите у нас, "защото нашата политика е не само за достойни пенсии, но и за активен живот на пенсионерите".

Ивайло Мирчев: До края на февруари може да падне дерогацията за "Лукойл"

От самото начало сме да се спре дерогацията. Дерогация имаше, тъй като е трудно за рафинерията да разчита на друг тип петрол и първо да се преустрои. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев по повод внесеното от Делян Добрев от ГЕРБ искането за отмяна на дерогацията на "Лукойл" в тридневен срок.

След сигнал от ИТН прокуратурата подхвана Кирил Петков и Божидар Божанов за заплахи срещу министър

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по сигнала, че министърът на електронното упарвление е бил заплашван. Сигналоподател са депутати от групата на ИТН.

Прокуратурата проверява справките на ДАНС във връзка с машинното гласуване

Назначено е експертно изследване по обстоятелствата, изложени в справките на ДАНС във връзка с машинното гласуване, съобщи на брифинг Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. По случая има образувана проверка за компютърно престъпление, съобщи БТА.

Карадайъ: След години историята ще отчете приноса на г-н Доган за победата на демокрацията

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза датата 10 ноември. В своя публикация във "Фейсбук" досегашният лидер на Движението, който изненадващо подаде оставка, посочи:

Вътрешна проверка в МВР след твърденията на Кьовеши, че БГ полицаи са провалили операция за източване на еврофондове

Тече вътрешна проверка в МВР след твърденията на Лаура Кьовеши, че с действията си БГ полицаи са провалили разследване за източване на пари от еврофондовете. Това обяви в Пазарджик вътрешният министър Калин Стоянов, цитиран от БНР

Политолог: Ситуацията в ДПС наистина е била напрегната, щом Ахмед Доган пое оперативното ръководство

Нашата демокрация все още не е изградена, т.е. ние сме една демокрация в своята зора, независимо, че минаха 34 години от този момент, каза пред Радио София политологът д-р Иван Начев.

Започна премахването на незаконните постройки в летния сарай на Доган - „Росенец“

Започна премахването на незаконните постройки в лесопарк "Росенец", известен като летния сарай на Ахмед Доган.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    7 1 Отговор
    Абе,какво стана с Влади Горанов и неговият съдружник Васил Божков,които ощетиха държавата с над 700 000 000 лева?
    Денков,говорителят на Пеевски, може би знае нещо или да пита арменския поп.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обратен

    1 3 Отговор
    Колежката Асена не може да обещава нещо,което ще се случи след 8-9месеца ,тъй като не е сигурно че ще бъде МФ .Много е възможно по същото време да купуваме оръжие от САЩ преди техните избори,за които ще им трябват кеш пара напред!
  • 4 Асенчоо

    3 2 Отговор
    С тоя акъл на две магарета сламата можеш ли да разделиш? Съмнявам се!
  • 5 ДОЧКА

    3 1 Отговор
    ОЧАКВАМЕ ДА СЪБОЩЯТ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ЛИ ДА ИЗНАСЯТ ФЕКАЛНИТЕ МАСИ ЗА ЕВРОПА ИЛИ ЩЕ ГИ ОСТАВЯТ НА ХОРАТА, ЗА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА
  • 6 Кокоран

    4 1 Отговор
    Я, стига. Изборите минаха, кой гласувал, гласувал. Вече управляваме, София, големите градове, много общини, абе изобщо управляваме държавата. 22 района в Столицата имаме избрани кметове и ще ги управляваме. Пенсиите толкоз. Каквото им дадем юли месец, това ще бъде. Някъде 10-11%, колкото да има за кофичка кисело млекце, малко сиренце и хляб. Чувал съм, че туй било на всичкото отгоре и здравословно. Никакви Коледни, и никакви Великденски. Това е. Свиквайте. Да не забравя, пуснал съм Иванка по медиите да опъва ластици
    и зонмаже положението. Ей, го Румъния вдига пенсиите с 40% от януари 2024г., там е така, но тук в България е друго.
  • 7 Икономист

    7 0 Отговор
    Актуализацията на пенсиите по швейцарското правило през месец.юли 2023г., се прави по Закон! То няма нищо общо с еднакратните Коледна и Великденска добавка. Ми вижте в Гърция как е? Вземете пример от тях.
  • 8 Комунист

    6 0 Отговор
    Ами пак си ги изберете бе? Екстра! Народа обича сякаш да го лъжат. Нека, така ще е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Норис

    1 0 Отговор
    Защо трябва да има снимка на този не дотам симпатичен човек?
  • 12 плюс минус

    1 1 Отговор
    Че тя, инфлацията, галопира.
    А пенсиите се тътрят бавно, едвам, едвам.
  • 13 Само предлагам

    1 0 Отговор
    Този уникален финансист и крадец защо не каже преди 3 г какво можеше да се купи с 20 лв Защо сега го купуваме за 50 лв
  • 14 геноцид по харвардски

    0 0 Отговор
    Хората обедняха на половина благодарение на политиката на Асен.Преди две години със сто лв се купуваше каквото сега с 200.Нещо нещата не съвпадат с изкуствено натъкмените им числа за инфлация.Сега взеха на пенсионерите добавките.Направо ги заличават законово.
  • 15 асен жертва народа

    0 0 Отговор
    Всичката ни инфлация тоя Асен ни я натресе с политиката си срещу Русия.Народа му плаща белите.
  • 16 провинционалист

    0 0 Отговор
    въртине ,сучичете ,овъртате , лъжите и пак с Русия се захващате , кое не е тяхно , кое е наше не ме интересува , интересуваме как се живее с ниските доходи на българина най вече от провинцията , тъй като в предизборната нощ се каза , че софия е град за богатите , бедните да ги няма , те са бедни , необразовани ще плащат на равно с богатите защото са бедни и това заслужават , но ...... идва видов ден и не си мислете ,че ще ви се размине . БОГ е с нас бедните , честните ,справедливите запомнете това от един от многото НЕОБРАЗОВАНИ провинционалисти....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол