Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 10:53 1 800 50

Даниел Митов: Няма как България да влезе в еврозоната с Асен Василев

  • даниел митов-
  • политика-
  • коментар-
  • управление

Големият извод от местния вот е, че се роди нова сглобка, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Даниел Митов: Няма как България да влезе в еврозоната с Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС

България има нужда от редовно правителство и затова стъпките ни са в посока запазване на управлението. Единствената спойка е евроатлантизмът и нищо друго не ни обединява с ПП-ДБ. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БиТиВи, след като вчера в подобен смисъл се изказа и лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му ГЕРБ спечели местните избори, но големият извод от местния вот е, че се роди нова сглобка. Във Варна Възраждане и БСП гласуваха на втори тур за ПП-ДБ, даде пример Митов за въпросната втора сглобка, за която намекна, че съществува. "Възраждане, ПП-ДБ и БСП гласуваха заедно на втори тур и това обединение докара на местно ниво кметове, които сега ще трябва да управляват, и в общинските съвети да управляват заедно", коментира Митов.

Според него думата "сглобка" трябва да спре да се употребява, а да се измисли друг термин. Ако искаме държавата да върви в правилната посока, ще трябва да се подпише коалиционно споразумение, настоя Даниел Митов и добави, че лошото управление в момента започнало да ерозира. Екзотиката, която се наблюдава в момента, е неработеща и затова не върви нищо в изпълнителната власт. Министрите са много спорни и не могат да ни убедят в това, което правят, разкритикува Митов.

Той изтъкна, че трябва да се преразгледа начинът, по който съществува правителството, но не се задавали нови предсрочни парламентарни избори. За него е обичайно, че хора, които твърдят, че евроатлантици, да продължат да пазят дерогацията на "Лукойл".

Митов призна, че ГЕРБ-СДС имат сходни виждания с ДПС. Той вижда още брутално неизпълнение на законодателната програма на правителството - и в сферата на здравеопазването, и в усвояването на европейските средства. Големият крайъгълен камък за правителството ще са дебатите за бюджета, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Според Митов със сегашния финансов министър Асен Василев България не може да влезе в Еврозоната. Бюджетният дефицит непрекъснато расте и за Митов това са огромни проблеми, въпреки обещанията да не се вдигат данъците. Дебатът около бюджета е стратегически дебат и ГЕРБ ще настояват в бюджета да се запишат проектите, които ще бъдат финансирани с точните суми, които са необходими, за да се следва консервативен подход и да се гарантира на местното самоуправление развитие по регионите, подчерта той.

Значително по-остра от Даниел Митов в студиото на Нова телевизия бе Екатерина Захариева, също бивш външен министър в правителство на ГЕРБ. Според нея, а и според партията по думите ѝ, Асен Василев не трябва да е финансов министър, но той държал своята партия като заложник, държейки именно на този пост.

Очевидно е, че финансовата политика е крах, а предложението за Бюджет 2024 издиша. Василев не изпълнява собствения си финансов план, който сам предложил преди няколко месеца. "Приходите не са реалистични, което ще увеличи дефицита, който ще стане 5.5%. Заложените проекти за Северна България са нула", посочи народният представител.

Още от сформирането на правителството на всички е било ясно, че в него не бива да участват ярки политически фигури. Всички били съгласни с това, но "изключение от това правило е единствено Асен Василев", подчерта Захариева. По нейни думи той категорично не трябва да бъде финансов министър. Затова и Захариева смята, че Асен Василев държи партията си като заложник. "Това било единственото условие на ПП, което не подлежеше на промяна", каза още Захариева.

Също така по думите на Захариева изключително важно е да има ясен механизъм за взимане на решения, за да продължи живота на правителството Денков/Габриел. Преди ПП/ДБ не искали коалиция, сега вече ГЕРБ не искат, стана ясно от думите на депутатката.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    35 1 Отговор
    Чумата да та тръшне!

    Коментиран от #31

  • 2 крепим едно голямо зло

    29 3 Отговор
    Тез крепят коалицията за да плюят по тях а на държавата май...та и.
  • 3 Бай Дън

    18 17 Отговор
    Що не го махате тогава. Изрежете туморчето докато е малко, че ще направи големи бели.
  • 4 И двамата

    22 4 Отговор
    Сте еднакви от реп ки!
  • 5 Къдравата Сю

    29 1 Отговор
    може да прави това, което прави вятъра.
  • 6 Българка

    40 3 Отговор
    И пуделът на Бою залая. Колко удобно за ГЕРБ е да във властта на всички нива, но не само да не носят отговорност за разрухата, която в годините нанесоха, за решенията, които приемат и в много случаи диктуват, но и нагло, престъпно цинично да обвиняват за собствените си грешки и престъпления ПП-ДБ. Емоционално бих поискала ПП-ДБ да хвърлят кърпата и оставят ГЕРБ-ДПС да си покажат истинското лице и легитимират истинската коалиция с Възраждане и ИТН

    Коментиран от #15

  • 7 Кокорчо

    9 32 Отговор
    скоро ще се изцъкли. А Киро-тъпото ще го отнесе. И баща му няма да му помогне.
  • 8 Точен

    18 4 Отговор
    Царят на Лъжата може да се учи от Митов. ГЕРБ обвинява Възраждане, че помага на ПП/ДБ, а ПП/ДБ лъжат, че Възраждане помага на ГЕРБ. Всъщност само ДПС си играе игричките, а българите се ядем помежду си.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Исторически парк

    9 8 Отговор
    Тогава асена василева трябва да остане на поста си!
  • 12 12343211

    20 2 Отговор
    Някой ги е яд, че друг ще краде.
  • 13 Волът

    24 2 Отговор
    като рие на гърба си го хвърля ! Никой ви няма за живи !
  • 14 ха, ха, ха...

    26 7 Отговор
    С Бойко Борисов България пък изобщо не може да си помисли дори само за Шенген, а какво да говорим за еврозоната.
  • 15 Доротея

    3 17 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ти в ред ли си? ППДБ ги командва директно ДПС, ти търсиш коалиции на ДПС с БСП и Възраждане. Ромът Киро и комунето Ристю ви манипулират както си искат. Лишени сте от способността да мислите. Изпраха Боко, това няма значение за вас.

    Коментиран от #27

  • 16 Красимир Петров

    12 3 Отговор
    Всички сте боклуци
  • 17 Моденцето днес

    3 6 Отговор
    Е газоблизец на ппдб.
  • 18 Къдравата Сю

    10 3 Отговор
    Жалко, при толкова много джендъри и пак не влиза
  • 19 Артилерист

    16 1 Отговор
    И аз имам огромни резерви и скептицизъм към Асан Василев, ама когато подобно твърдение излиза от виден преставител на крадливата гербаджийска шайка, това вече е гаранция за истина...
  • 20 Сиси

    12 0 Отговор
    И съвременната медицина не би могла да лекува хора с тази диагноза. Има нужда от почивка.
  • 21 щом герберчетата

    14 5 Отговор
    реват значи в правилна посока са нещата!
  • 22 Казуар

    15 1 Отговор
    Митов, от доста време не сме ти слушали умозаключенията. Сутринта и Биков имаше словесно разстройство.
  • 23 българка

    16 2 Отговор
    Парите, парите, парите - това искат от ГЕРБ, защото само това могат - да крадат от всичко, до което се докопат. На прицел са министрите, които се справят най-добре, защото така се вижда най-ясно некадърността на бившите министри на ГЕРБ, допълнена с отклоняването на средства в "правилната" посока и най-вече към едно "култово чекмедже"!
  • 24 един

    13 0 Отговор
    Трябва да сложим наш човек фин.мин. за да обере лаврите от приемането ни в Еврозоната,иначе Герб сме аут!
  • 25 Дани Мими

    12 0 Отговор
    Мимито иска да взема пари , не да дава , така е научен от разбойника му
  • 26 Ах , това устенце

    8 1 Отговор
    какви вълшебни ......... прави
  • 27 Българка

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Доротея":

    Никой ,освен Прокуратура и съд не може да изпере не само Бойко, но който и да е престъпник. Борисов не е изпран и неплатената от него и КО сметка не е забравена. Освен това е абсолютна лъжа, че директивите от ДПС се изпълняват от ПП-ДБ. Просто лицето Делян Пеевски си узурпира мястото на говорител, който авансово съобщава взети решения. Нима някой очаква от ПП-ДБ да го дърпат, спъват и пречат да говори? Освен това ДПС основно влиза (винаги) във властта чрез ГЕРБ, а не чрез ПП-ДБ. Нима удобно се забрави, че именно от ГЕРБ им отстъпиха председателските си места в някои комисии
  • 28 Разбирач

    16 0 Отговор
    То щото с тиквата 12 години успяхме и в Еврозоната, и в Шенген.
  • 29 Тиква

    12 0 Отговор
    Голямата Сю пак се иЗказва нещо! За да се влезе в Еврозоната, първо трябва да има закони и съдебна система! Кьовеши много бързо си тръгна и само дойде да ги предупреди, но от Европа, не от Сащ! Иначе къде ще сложите сега Малката Сю - Хекимян на пост? Само питам?
  • 30 Мнение

    13 0 Отговор
    То и с Герб неможа за толкова много години грабене да влезе в евро-зоната
  • 31 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Симитли":

    Те Чумавите, не ги лови пак същото!
  • 32 Плаши пу ...ак

    6 0 Отговор
    , но има как ТИ да влезеш в затвора с председателя на партията ТИ!!!
  • 33 Кретен Крадлив Митов

    7 0 Отговор
    Що още не е в затвора ? Нали го съдеше Спец. Съда ?
  • 34 ПРАЗ ГОЛЯМ

    4 0 Отговор
    Еврозоната няма къде да избяга, все ще си е там.

    Коментиран от #47

  • 35 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Митов, защо без да си възприел Принципите на Демокрацията, без да си се ограмотил относно Въпросът: Що е Коалиционно Правителство и има ли Почва то у нас?, говориш без Научни Аргументи относно състава на сегашното Правителство, което наричаш Сглобка. Ако бе поне малко Функционално грамотен щеше да разбереш, че Проектна Организация издържана от Дарители (Олигарси) не е Политическа Партия. Към такава организация се отнася и ГЕРБ с твоя Вожд - Борисов. Какво разбирате Вие от Демокрация, когато очите и ръцете Ви са насочени единствено към придобиване облаги чрез Властта. Поспри се, поотвори научни трудове, поограмоти се и тогава коментирай. Нинова, защитава интересите на съпруга си. Изпратила сина си в САЩ (да е жив и здрав), насочила погледа си към ГАЗПРОМ. Бойко направил золумите в Барселона, прави се и той на Велик Вожд, а очите му в Прокуратурата - да Прикрие Престъпленията си. Вие с Биков, Захариева Атанасова и Добрев гледате да не изпуснете Кокала. Какво Ви интересува как живеят Пенсионерите и младите хора със минимална заплата? Стоите си презадоволени и се преструвате на Политици. Хванете се за ръце с Нинова, Костадинов, Радев и други подобни и идете да ловите риба.
  • 36 Алигатор

    6 0 Отговор
    Този си лакира ноктите !
  • 37 мани беги

    4 0 Отговор
    то пък щото с герберастите влянааме в тая зона ... отлагаха 2 пъти нарочно, а имаше подходящи условия, но боко и компания не искат ние да имаме евра, те искат само те да имат пълни шкафчета с евраци, а ний бедняци ... гастербайтерите и те не искат ний тук да ги имаме, искат сам те да ги имат и да умножават х2 ... са четете фнимателну - ЩЕ ВЛЯНИМ В ЕВРОЗОНАТА И ЩЕ БЛАГОДЕНСТВАМЕ! набийте си го в главите, повтаряйки си го секи ден, за да го осмислите, осъзнаете, разберете ... отделете си няколко лв. ей тъй за спомен и тфа е, ще е история, а ние зависими от запада кот ни кажат ще слушкаме, те ше ни дават евраци и ще следят кой колко краде, после жа им доди евро прокурора и ще ги вкарва на топло при бай ставри ...
  • 38 ежко

    3 0 Отговор
    Аха.И аз така мисля,което май е единственото положително нещо от факта,че Асен е финансов министър!
  • 39 овчи мозъци

    0 1 Отговор
    А бе говедо чуждо българско, след като си убеден в това което си сигурен ,предстои вот но недоверие срещу това което вие от герб и лично на някои престъпници и опг на герб/ББ/ сте против .Сега имате възможност да подкрепите вота срещу това ваше противно правитерство и идвате на власт на престъпниците и опг .Каксво ви пречи бе изедници и ненаказани от както мародерствате в рб
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мани беги

    3 0 Отговор
    някои люде тъй и не разбраха, че с герберастиятa се свърши! боко понеже е тъпиp, тъй и не мое да схване, че е политически тpyп! скоро и напълно аут! лошото е, че другият плa3модий отново изпълзя - доганескo ... но и на него ще му видят сметката, той и затфа ся изпълзя, че видя, че го водят го слагат на дръвника :) та ся ше се разшуми и дръфчи, ама ше има подмяна в дс и eничерчeтата пyми сте аут! да е ясно! тъй жа е!
  • 42 Хаха

    2 0 Отговор
    Защото ГЕРБ не участва нали ?
  • 43 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Ако заглавието е истина - тогава да си го задържим пожизнено като министър!
  • 44 Хлъц

    0 0 Отговор
    Ако са верни твърденията на мека Мара, то с огромно удоволствие ще подкрепям Василев и сие! От неговите уста,на Бог в ушите!
  • 45 Ян Бибиян

    1 0 Отговор
    Каква евро зона? С тоя ратай и йзедник народен ще намажат само някой кръгове,а ние народа дали ще го изтърпим до 20 януари.
    Тихомълком си кове данъчни закони и ни стяга примките а ние го търпим,а дори не можа да гласува в родната си страна.
    КАКЪВ НАРОД СМЕ НЕЗНАМ?
  • 46 Ком

    0 0 Отговор
    Ако не набутат България и във финансовата пирамида наречена "евро-зона" няма да миряса жълто-паветниците.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове