Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 18:15 1 914 52

Горанов за бюджета: Ако партиите цопнат в капана на Асен Василев, ще е провал на политическата система

  • владислав горанов-
  • партии-
  • капан-
  • асен василев-
  • провал-
  • политическа система

И сега бакшишите са облагаеми. Това е фикция, която е в закона, но не се прилага. Ако сервитьорът декларира бакшишите си, те и в момента би трябвало да се облагат са данък. Това в новия закон са едни стари напъни на приходната администрация. Когато не вървят приходите, те вадят стари папки от чекмеджета, коментира бившият финансов министър

Горанов за бюджета: Ако партиите цопнат в капана на Асен Василев, ще е провал на политическата система  - 1
Снимка: bTV

Няма механизъм, по който да са сме сигурни, че ще съберем 2,4 млрд., които са заложени като приходи от таксата върху преноса на руския газ през България. Имаме една фикция, която не е сигурно дали ще постъпи. Ако тези приходи не постъпят в бюджета, те трябва да бъдат причислени към разходите. Това каза в "Лице в лице" по bTV бившият министър на финансите Владислав Горанов за предложените параметри на бюджета и условията на ГЕРБ, за да го подкрепят.

В същото време в проекта имаме сумарен дефицит за следващите 3 г. от 25 млрд. Това са големи числа, които могат да се отразят по неблагоприятен начин на обикновения човек. Ние задлъжняваме. Ако гледаме началото на 2023 г., имаме по-голям дълг, който носи и лихви, които ще се увеличат до 2,6 млрд., добави той, цитиран от novini.bg.

Ако се сравняваме с други държави в ЕС по дълг като процент от БВП, сме на прилично ниво. Но това не е заслуга на Асен Василев, а е в резултат на действията на предишните правителства. Това не дава право на Асен Василев да задължи с толкова много за толкова кратко време българското общество. Когато си с ниска легитимност от гледна точка на представителност, трябва да си по-предпазлив в ангажиментите, които поемаш от името на обществото. Трябва да управляваш правилно и предпазливо. Ако си с ниска легитимност, нямаш право да задължаваш две поколения напред. По този начин ти не си честен и със своите политически партньори, посочи бившият министър на финансите.

Той коментира и идеята на финансовото ведомство за въвеждане на данък "бакшиш" .

И сега бакшишите са облагаеми. Това е фикция, която е в закона, но не се прилага. Ако сервитьорът декларира бакшишите си, те и в момента би трябвало да се облагат са данък. Това в новия закон са едни стари напъни на приходната администрация. Когато не вървят приходите, те вадят стари папки от чекмеджета, коментира Владислав Горанов.

Основният въпрос е, че изпуснахме едно от малкото достижения в икономическата ни политика през годините – консервативна фискална политика. Основен момент в това може би е политическата криза през последните години, в която всеки наддаваше, добави той.

Ако Асен Василев има тактика да вкара другите партии като лошите, а той да е добрият, трябва да са много инфантилни, за да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в капана му, ще е провал на политическата система. Ако политиците се опитат да изземат функцията на финансовия министър и да направят бюджета, това ще е катастрофа. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите, подчерта Горанов.

По думите му, ако бъде изпълнен предложения от Асен Василев проект на бюджет, има риск да се стигне до свръхдефицит от 5%, което няма да позволи България да влезе в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххммм

    71 3 Отговор
    Защо не е в затвора този доказан автоджамбаз?

    Коментиран от #27

  • 2 Гостенин

    69 3 Отговор
    Цветана Ризова до кога ще кани тези доказано крадливи бандити в нейното предаване?
  • 3 Лост

    56 3 Отговор
    Този и той с легитимните апартамент и джип.
  • 4 ако чекмеджетата

    45 3 Отговор
    цопнат в капана на Асен Василев, ще е провал на политическата система
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТУРЧИНА АЛИ

    7 4 Отговор
    Англия е с Гърция ,по скоро предубеден пак нататък се бих запътил
  • 7 жалка държава сме

    51 3 Отговор
    Вместо в затвора ,по телевизиите ръси умнотии !!!

    Коментиран от #32

  • 8 Град Симитли

    41 2 Отговор
    Бай Череп едва ли го е забравил
  • 9 Хехехе

    40 3 Отговор
    Всичките ГЕРБерасти ги тресе яка мъка. Изгубиха София и сега почват с критиките и атаките само и само да се докопат до парички !

    Коментиран от #14

  • 10 ха ааа

    37 2 Отговор
    Тези намагнитените докога ще се правят на умници. Справка свинян пеюфски.
  • 11 Гориил

    28 2 Отговор
    Не разбирам песимизма на г-н Горанов. "Булгартрансгаз", без да прави и харчи нищо, получи през 2022 г. 200 млн. долара. за транзита на руски газ. С нарастването на транзитните обеми тази цифра може да нарасне до 500 милиона през 2025 г. и да доближи 1 милиард долара. през 2030 г. Не може да си толкова небрежен да убиеш гъската, която снася златните яйца.
  • 12 Питам:

    28 1 Отговор
    Горанов, след като капиталистическата политическа система се провали ПАК СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЛИ ЩЕ Я ЗАМЕНЯМЕ ?
  • 13 Емигрант

    37 3 Отговор
    Хайде и най-големият крадец и измамник и той налапал микрофонът и раздава акъл ? Вместо да разказва на прокурори и следователи как ограбиха държавните пари само от данъци те станали големи патриоти ?
  • 14 гост

    5 22 Отговор

    До коментар #9 от "Хехехе":

    Прочете ли статията ? Какви герберасти , какви 5 лева , ти сляп ли си , глух ли си ? Най некомпетентния финансов министър , без диплома , продавал самолетни билети/ Същият като Спас от Кочериново / , фалирал си фирмата ,излъгал съдружниците си и дължащ 7,8 милиона паунда на английската хазна и сега заробва народонаселението със заеми и данъци .

    Коментиран от #19

  • 15 Този доказано е откраднал от народа

    19 3 Отговор
    600млн. Демек на всеки един от нас е бръкнал в джоба и е откраднал 100 лева.
    Защо този не е още в затвора? Мисиите,защо не попитате Сарафов, Киро и Асен лъжата???
  • 16 Герберасти

    20 0 Отговор
    Хубавото от цялото нещо е факта че никой не отразява вече Влади и бандата на кратунковците. Чао си чичи за скрап ти и шайката на тиквите

    Коментиран от #21

  • 17 Българка

    19 0 Отговор
    Жива да не бях...Намагнитен айдук да ни дава съвети за финансовото ни настояще и бъдеще..... Не е ли най-логичното да се въведе прогресивен данък и така както е по цял свят богатите да плащат повече. Но явно на мафията това (разбира се има и почтени бизнеси, но те са по-малкия процент) не й допада.

    Коментиран от #24

  • 18 дж4д

    28 0 Отговор
    Kак можахте да го изкарате тоя, бе?!
    Тоя държеше цяла Бг в бедност и мизерия.
    В друга страна щеше да бъде съден.
  • 19 Лъжи и манипулации

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Нищо вярно.
    Измислици на копейките от ИТН и КъсКопейкин.
  • 20 И вуйчовият

    20 0 Отговор
    "бездомник" с фалшиви тапии ли извади банкянския ?
  • 21 дж4д

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "Герберасти":

    Тоя прави опит да се върне в политиката. Видя, че Пеевски и ББ никой не ги закачи с пръст и сега изпълзя от дупката си. Гну.сно!
    Дали още живее в чужд имот?! Никой не го проверява.
  • 22 Фйгу

    23 0 Отговор
    България Държавата на Абсурдите . В место този човек да е задържан ,разследвам и съден за вземане на подкуп в гигантски размери ,медии му дават трибуна да се изявява . И той е толкова нагъл (гьон сурат),че има очи да излиза и да дава оценки. по телевизията.

    Или вече Сарафов потули нещата със Черепа и медиите не вопъл ни стон за твърденията на Черепа.

    Наистина беше прав Трифонов макар че аз не го харесвам, защото опростачи цяло поколение със глупостите си по телевизията и чалгата която се лееше в предаванията му.

    Наистина Няма такава Държава ,всякакви крадци и мошенници да им се дава трибуна и да ни ги пробутват все едно нищо нее станало.
  • 23 Горанка

    24 0 Отговор
    600 милиона как цопнаха при черепа и чекмеджан от нашите пари. Защо не е в затвора тоя.
  • 24 Така е

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    днес Румен Гечев обясняваше как трябва да се въведе плоския данък, но забрави да каже, че тяхната партийка с вожда Станишев въведе плоския данък. Това е огромно лицемерие. Защо не върнат 20 процента ДДС на ресторантите. Мина кризата, всички работят и няма никакви места. Книгите също, толкова са скъпи, да не говорим за хляба и брашното, нищо, че е нула, никаква разлика няма в цените, не са спаднали.

    Коментиран от #25

  • 25 От номер

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така е":

    24 да се чете прогресивния данък
  • 26 Мунчо

    10 2 Отговор
    Горанчо предлага 22% ДДС и да се орежат пенсиите, ама друг да го направи!
  • 27 Гост шофер

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ххммм":

    Там историята е друга.Не че колата е била крадена.
  • 28 мач няма да има!

    8 5 Отговор
    Разбрахте ли сега защо Горанов го сложиха в Магнитски, м? Защото, според мен, на американците им трябваше финансов министър малоумник, който да ни набълбука със заеми и да ни занули като държава, да дойде МВФ и да ни ликвидира!
  • 29 Дедо ви...

    6 8 Отговор
    Мика Зайкова обяви бюджета на Асен Василев за пълна порнография. Освен данък донос, измислил и данък просия. “Това не е екзотика, а направо порнография. Асен Василев няма пари и се чуди как допълнително да издои бедния български народ. Вече има намерение да вдигне данъка върху апартаментчетата, дето ги обитаваме от време оно. Панелките с 30-40-60%, а по-луксозните сигурно два пъти и три пъти. Не може да искаш да сложиш данък върху пазарната цена”.
  • 30 Тодоров

    13 0 Отговор
    Тоя открадна 700 милиона лева народна пара и дава интервюта! Наглец!
  • 31 e няма горанов

    5 4 Отговор
    докато не делнете новия бюджет с ПП и новия кредит от 2,5 милиарда няма се разведете с ПП
  • 32 ДА БЕ СУГУРНО

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "жалка държава сме":

    и аз ако съм крал с милиони и рекетирал черепа също за милиони няма как да съм в панделата и прокурорите хляб ядът
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДАЙ......ПАРИТИИИ МРЪСНИК...

    5 0 Отговор
    КРАДЛИВ....
  • 35 Да, бе

    6 0 Отговор
    НапИчели ли се, бе горанчоглу? Дано ти стигнат за лечението... Акъл няма, но раздава.
  • 36 .....

    5 1 Отговор
    Значи народа трябва да стяга колана пак и който оцелее - оцелее, за да могат шепа шмекери да се облажат от еврозоната. Защото целият зор и финансов тормоз над българите е точно по тази причина - еврозоната. Крадци и българоубийци не би трябвало да имат глас в подреждане на бъдещето на България.
  • 37 Алооо

    6 1 Отговор
    Горанов Магнитски как има очи да се обажда изопщо?!
  • 38 Мнение

    8 0 Отговор
    Този некадърник Влади не го ли осъдиха бре? Намерил се кой да коментира Асен Василев! Той Асен Василив е класи над Горонов!
  • 39 гледах го

    7 1 Отговор
    Този човек си има любима мантра. И тя е.....на пенсионерите не трябва да се дават толкова пари - перифразирам. Не стига, че беше казал, нещо от рода на, че той не бил социални грижи по отношение на пенсионерите, ами продължава да следва политиката на ГЕРБ - пари за пенсии няма. Разбирам, че България е бедна държава, но защо не се намали броя на депутатите, на заетите в администрацията също, защо почти във всички сектори заплатите стигнаха до небесата, а бонусите космически. Защо се гледа все в кошницата на
    най-онеправданите и това са хората на МРЗ, майките, пенсионерите, инвалидите.
    Вярно е, че сме сбъркана държава, защото да ходиш на работа по 12 ч, или на две, на три работи и да не можеш да свържеш двата края е просто нечовешко. А те живеят като царе. Поне да има напредък някакъв, а то България е все на последно място.
  • 40 БеГемот

    3 1 Отговор
    А колко стабилни бяхме по негово време особенно пенсионерите и.... Божков!
  • 41 Парадокс Бг

    6 2 Отговор
    Този корумпирания, дето прокуратурата го покри, да се скрие някъде и да остави добре образования и компетентен Асен Василив да работи! Асен Василев не можете да го стигнете с ракета, само го оплювате, защото е кадърен, а вие сте минжитурки и исщате на изпъкнете на негов гръб. Затова и последното служебно правителство на льотчика не можа да направи по-добър бюджет от Асен Василев и ползва неговия!
  • 42 Кога

    8 0 Отговор
    Ще премахнат буржоазния плосък данък ?! Кога ще обложат с подоходен данък търтеите от държавната бюрокрация и тия от силовите структури, взимащи по над три хиляди лева заплати
  • 43 Истината!!!

    5 1 Отговор
    Горанов, като завърши финанси в Харвард ш като излезе от списъка на корумпораните Магнитски, тогава да се обажда!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Жоро Бекъма

    1 2 Отговор
    Бюджета на Василев е като ориентацията му - сбъркан.
  • 46 Красимир Петров

    2 0 Отговор
    Този наглец трябва да е в затвора минимум за 20 години
  • 47 Погнусен

    1 1 Отговор
    съм от този измамник.
    Този боклук във друга държава щеше да е в затвора.
  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Пенсионерите остават без Коледна добавка.
  • 49 ХАРОН

    2 0 Отговор
    Този е лъжец и измекяр на Шишири! Отдавна сме заприходени във кредитната система на юс- долара. Милиардните кредити са в долари. Онова мериносовото, Велчев, ни уреди за дълго в живота. Този несретник провежда американската кредитна политика, нищо, че сме в ЕС. Аз, признавам си, не съм гласувал за едните или другите палячовци, но съм гласувал.... С надежда за наследството ми!
  • 50 Хорхе Сантер

    3 0 Отговор
    Тоя със 60 милиона лева в чанти и пликове защо не е в затвора, а вместо това дава акъл за българския бюджет?
  • 51 Я кажи

    1 0 Отговор
    Колко допълнителната администрация се е увеличила по времето на герб този елемент
  • 52 крадец

    1 0 Отговор
    Те правели пенсионерите богати.Малоумно. Пенсионерите са си заработили полагаемото им се, което не се дава от такива като тоя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол