Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 07:40 844 8

Росен Желязков в Скопие: Трябва да сме добри съседи

  • северна македония-
  • росен желязков-
  • българи-
  • конституция

Нужно е политиците от двете страни на общата ни граница да се съобразят с желанията на хората

Росен Желязков в Скопие: Трябва да сме добри съседи - 1
Снимка: НС

Нашите взаимоотношения трябва да са като между добри съседи и е време и двете страни да го разберем, и да работим за благото на нашите граждани. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред представители на организации на българи в Република Северна Македония.

Председателят на българския парламент изрази подкрепата си към нашите сънародници в желанието им за нормализиране на отношенията между двете страни. Росен Желязков е на работно посещение в Скопие по покана на председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, припомни "Фокус".

За три десетилетия не съумяхме да намерим подходящия начин да говорим помежду си така, че младите поколения да се усещат като истински европейци в общия ни дом, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че Европа е мястото, където трудно и през много векове сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достойнството на личността. По думите му България и Република Северна Македония са призвани да докажат, че принадлежат към европейските народи и споделят с тях общи ценности и обща история.

Председателят на българския парламент Росен Желязков разговаря в сградата на Българския културно-информационен център в Скопие с представители на български организации от Велес, Щип, Охрид, Битоля, Струга, Прилеп и др. Основен проблем на македонските българи и българските граждани, които живеят в Република Северна Македония, са проявите на нетърпимост и ескалирането на езика на омразата спрямо българското малцинство в страната. Представителите на организациите изразиха надежда, че ще получат подкрепа от България в търсенето на решения за намаляване на напрежението. Според тях е необходимо да бъдат предприети политически стъпки и от страна на България, и от Република Северна Македония за преустановяване на опитите за насаждане на език на омразата и за създаване на предпоставки за ненужни инциденти между представители на двете страни.

Въпреки антибългарската кампания, която се води от определи среди в Република Северна Македония, хората от двете страни на границата не са се отдалечили, дори се приближават един към друг, отбеляза Росен Желязков. Общата история следва да направи района на Балканите по-обединен, по-силен и по-привлекателен за инвестиции, подчерта председателят на Народното събрание. На тази база можем да градим мостове, не да се делим, а да се стремим към общо европейско бъдеще, заяви Росен Желязков. Всичко това е напълно възможно, ако македонската държава изпълни условията и впише българите в основния си закон, наравно с останалите народи, добави председателят на българския парламент.

Нужно е политиците от двете страни на общата ни граница да се съобразят с желанията на хората, смята Росен Желязков. Той попита какво коства на политическата класа да приеме промените в Конституцията, свързани с българското малцинство и подчерта, че дебатът между управляващи и опозиция в двете страни не трябва да е водещ в общите действия на нашите две съседски страни.

Парламентарното измерение на двустранните отношения трябва да стимулира диалога между двете страни, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че това е и целта на посещението му в Скопие. Сред водещите теми в двустранния диалог трябва да бъде свързаността, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    8 3 Отговор
    Окраина е Руската Македония !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван Вазов

    9 0 Отговор
    Смешникът увиснал отдясно на Желязков докога ще бъде посланик в Скопие?!
  • 4 Йоцо

    7 0 Отговор
    Отишъл на посещение по покана на Талат Джафери, но на снимката не е Талат, а някаква непозната жена, на която даже името не сте съобщоли.

    Коментиран от #6

  • 5 влък

    2 0 Отговор
    Трябва да сме добри съседи И СЪСЕДКИ.НЕ ОСТАВЯЙТЕ СЪСЕДКИТЕ НАСТРАНИ,ЗАЩОТО НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ СГОТВЕНА МАНДЖА И ЩЕ СТЕ БЕЗ ИЗПРАНИ ДРЕХИ.
  • 6 УДБА и ДС Тутунар Владо Перев

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Йоцо":

    Напращялата от македонски "тормоз" лелка е от 15-тината щатни събутилници от постоянното българско бюджетно трапезно присъствие при мутро-рекетьорските ДС-спец-акции от типа на Българските Културни Клубове с нежни и финни имена! Както в Прилеп ние, българеещите се власи от УДБА и ДС, казваме: "Ракия ке ми даш - маймун ке се сторам"!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове