Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 07:47 1 166 38

Генерал Съби Събев: Не виждам провал в отбранителната политика на България

  • вот на недоверие-
  • отбрана и сигурност

От месеците, в които имаме нов екип в Министерството на отбраната, има редица постижения, които трябва обективно да се признаят, смята той

Генерал Съби Събев: Не виждам провал в отбранителната политика на България - 1

„Не виждам провал в отбранителната политика на България. Това е доста пресилено да се каже – все едно, че нищо не се прави. Това не е така.“ Така ген. Съби Събев коментира мотива на опозицията да иска вот на недоверие на правителството, формулиран като „провал в политиката по отбрана и национална сигурност“ пред Евронюз България.

От месеците, в които имаме нов екип в Министерството на отбраната, има редица постижения, които трябва обективно да се признаят, смята той.

„Едно от тях е, че Министерството на отбраната доста бързо приключи и предложи за обществено обсъждане нова отбранителна стратегия на страната – старата е от 2016 година. Предстои нейното приемане, посочи ген. Събев.

„Провежда се стратегически преглед на отбраната и се очаква – най-вероятно февруари – „Бяла книга“ по отбраната. Да се очертае отбранителната политика докъм 2033 година“, добави той.

„Вземат се много енергични мерки, за да се изведат на финалната права някои доста закъснели модернизационни проекти – например, новата бронирана бойна машина на пехотата“, каза още генералът.

Според него, вероятността Европа да не успее да изпълни обещанието си към Украйна за предоставяне на един милион снаряда до пролетта, се дължи на факта, че основните мощности за боеприпаси на страните от ЕС са ангажирани с поръчки към трети страни.

„Но ако поръчките се преструктурират и се засилят повече към Украйна – включително и от страни, които произвеждат старите калибри от времето на Варшавския договор – мисля, че необходимото количество може да се набави“, убеден е ген. Събев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    55 2 Отговор
    Само шпионите на ЦРУ не виждат разпада на Българската армия
  • 2 Перо

    51 2 Отговор
    Измисленият, паркетен “генерал, нищо не вижда от евроатлантическото перде на очите! Армията е в пълен колапс! Абсолютен некадърник и паразит на обществото!
  • 3 Гост 2

    44 3 Отговор
    И на Тагарев, и на Съби им плашат от посолството от години
  • 4 Професора

    47 1 Отговор
    Е как да види Съби с тези продажни и лъжливи очи?
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    39 2 Отговор
    САМО БЕЗМИСЛЕНО ИЗХАРЧЕНИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ ФИНАНСИРАЩИ БЕЗКРАИНО ЗАДЛЪЖНЯЛИЯТ ФАЩ
  • 6 Ха Ха ХА

    35 1 Отговор
    Още един ....катър ! Ни кон ...ни магаре.....ни мъж ...ни жена .....
  • 7 То стратегия

    25 0 Отговор
    Трябва на държава, а ние не сме такава, следователно стратегия не ни трябва. Сигурно това е имал предвид генерала.
  • 8 Име

    12 8 Отговор
    Сега - казармата е нещо абсолютно гадно и - ако е възможно да се заменя със спорт или дори с изпити по Международно-частно право, което е равносилно по гадория.

    Нито ще нападаме Гърция, нито Турция, за да се въоръжаваме и - правилно. В Европа няма вече Хитлер, Сталин, евентуално.

    Пълно набутване е да се купуват тенекии. Тия работи, дето ги купуваме - къде ще бръмчим с тях. Румънците да му мислят - те са на пангара с Русия.

    Коментиран от #12, #25

  • 9 Студопор

    27 1 Отговор
    Е то гарван гарвану око не вади. Много ясно, че така ще каже. Да го пратят за един месец при момчетата на границата, с тяхната заплата, с техния порцион и при условията, в които те работят. Да го видим тогава какво ще каже!!
  • 10 Анал

    20 1 Отговор
    Защото няма такава всички против Русия това ни е умрялата политика
  • 11 ТОЗИ

    29 1 Отговор
    СИ ВЗЕМА ТЛЪСТАТА ПЕНСИЯ ПЪ КАКВОТО ДАДАТ ОТ КОЗЯК БОНУС СЕ Е КЯР
  • 12 Студопор

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Държава без армия, не е държава. Бяхме държава последно, когато пихме вино от черепите на враговете си.
  • 13 Боруна Лом

    22 1 Отговор
    ПАК ЛИ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ! ВТРЪСНА.!
  • 14 Откриване на топла вода...

    16 1 Отговор
    Провала започва от щаба минава през министерството и демотивира редовите. Армията в България освен да пази западните интереси и политика за какво може да се ползава? За народа остава единствено да е донор...
  • 15 Бай Митко

    22 2 Отговор
    Тоя е толкова български генерал, колкото тагарев е български професор. Те са като две капки котешка п-ик-ня. Отвратителни човечета. Те са всичко друго но не и българи.
  • 16 Хохохо

    21 1 Отговор
    НПО финансирано от САЩ какво да каже.какъв авторитет е този като по негово време армията беше нарязана ,ограбена и разпродадена.гробокопач на Българската армия
  • 17 резервист

    18 1 Отговор
    Къде зяпа правителството и не е назначило за основен съветник и стратег по отбранителните въпроси о.з. генерал Събев!? Човекът детайлно познава европейската военна промишленост и има широк стратегически поглед на нещата. Само малко да го коригирам - стратегия за национална сигурност трябва да има готова преди а не след вземането на властта. Никой няма време да чака управляващите да се научат. Уж войната тропа на вратата и подлите руснаци аха, аха да ни нападнат с мотики и сърпове, а министърът на отбраната няма представа какво ще прави. Но той не е професионалист, а визионер. Къде му е визията?
    Г-н Събев е бивш боен пилот и професионален военен. Завършвайки кариерата си в щаб квартирата на НАТО обаче е загубил професионалното си мислене и дрънка глупости. Кажи ми драги тук и сега с какво се осигурява националната сигурност. До колко са в състояние подразделенията на БА да водят бойни действия днес. Как са структурирани, как се осигуряват, как се обучават. После дрънкай за Бели книти или пък за раирани.

    Коментиран от #23, #30

  • 18 Съби в краварския ти мозък има провал

    21 1 Отговор
    Съби ненормален си
  • 19 тъпанал

    21 1 Отговор
    измислен генерал, костюмарче, измислено правителство, продажен министър на отбраната, е , какво да очакваме
  • 20 Ха Ха

    19 0 Отговор
    тоа е генерал,колкото кофпомпата е !
  • 21 Защо

    15 1 Отговор
    Въобще публикувате мнението на натовски генералът!?? Все едно мнението на потурчен паша през турското робство!!!а това което в момента се прави е покупка на стара техника от Америка
  • 22 От генерала

    13 1 Отговор
    Разбирам че е приета Бяла книга
    С нея ще се отбраняваме ако някой ни нападне ще му я покажем и айде обратно

    Коментиран от #29

  • 23 ХЕШ

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "резервист":

    Гзешка.Чудото Събев не е помирисвал самолет, СЛУЖБАТА му в ВВС епреминала като щабен плъх.
  • 24 Офталмолог

    10 1 Отговор
    Ами сложи си опила, като не виждаш, или иди на очен лекар.
  • 25 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    При транспортната инфраструктура на 1944 година от 23 август до 9 септември са били необходими 17 дена Трети украински фронт да се придвижи от Букурещ до София и само един ден (на 8 ІХ. е нахлуването на СССР в България) за капитулацията на Царство България !
  • 26 Така така

    11 2 Отговор
    Всичките лакеи на нато на амбразурата, защитници на терористичната организация избила милиони по света без съд, а много и без причина. Съсипала и окрала ресурсите на независими държави като Ирак, Либия, Афганистан, Югославия Сирия и мнооого други по всички континенти за сега само на планетата земя.
  • 27 Българин

    8 1 Отговор
    Не виждаш защото си потресаващоТъп
  • 28 омуртаг

    9 1 Отговор
    спрете го тва изветряло женералче ,горкия не помни къде живее вие тук за такива неща го мъчите я по надолнището
  • 29 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "От генерала":

    Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!
    България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни ... имат шанс да оцелеят само икономически силните и политически независимите ! ! !
  • 30 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "резервист":

    Аре само да не обиждаш пилотите. Този никога не е бил пилот или техник на самолет. Този е щабен пкъх и разбира от авиация и военно дело колкото магаре от духова музика. Болезненотъпопарче е. А на оня Мирчев експертизата относно армията се изчерпва до приготвяне и сервиране на кафе за дежурните военнослужещи от ВВС. Това имаме като капацитети по нац. сигурност
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Артилерист

    6 1 Отговор
    Ама как да вижда Събев, като на всичките агенти от вевесарското училище-Попов, Тагарев, Шаламанов- очите им са премрежени от американски долари за влияние. Преди пет години като един скочиха да обясняват как само американския Ф-16 от 70-те години на миналия век ТРЯБВА да се купи, а сега, с извинение, са си плюли в устите за американските "Страйкъри". Събев вероятно намеква за "визията" на Шаламанов, която сега ще понапудрят и ще я представят като тагарева. Съгласен съм, че във ВВС-училището отиваха най-отбраните за курсанти, но те, като правило, не се интересуват от конкретиката на сухоземния общовойсково бой-влизал съм често в техни класни- а си бяха самовлюбени в своя си въздушен. Отделно дето ги тъпчеха прекалено с шоколад и не винаги разсъждават с правилната глава...
  • 33 Иван Вазов

    7 1 Отговор
    От биографията на ген. Събев разбираме, че след като е завършил всички възможни едномесечни курсове за начинаещи в Германия, Италия и Франция (неясно на какъв език) и после преназначаван всяка година след 2000 г. на нова длъжност, най-после през далечната 2005 г. е пенсиониран с една хубава генералска пенсия и настанен на работа във Военната академия.
    Докато стоял във Военната академия насред София като пенсионер, от нямане какво да прави, взел, че защитил доктурантура на 63 г., да, в същата т. нар. Военна академия.
    Та това са подвизите на този генерал.
  • 34 Бай Митко

    8 1 Отговор
    И Господ - Бог да слезе не може да ни помогне с тези продажни генерали и професори. То в територията ни на където и да се завъртиш само професори и генерали, и така убедително ни заливат с празнодумие, че човек ще си помисли, че се намира в рая - пък то в ада на земята.
  • 35 Бай Митко

    9 1 Отговор
    Каква национална сигурност бе м-иш-к-о? С едни мигранти не можем да се оправим, а недай си Боже някой да иска да ни прецапа с военна сила. Ще ни отнесат та и ти няма да разбереш как е станало и тогава да те питам за Ф-ките и за Страйкър-ите. Че ти плащат, плащат ти, но нямаш ли офицерска чест и човешко достойнство та те показват резил да ставаш? Ходи си на село Желю войвода откъдето си се пръкнал и там да управляваш рота козички и ескадрила патици - ти за друго не ставаш.
  • 36 Бай Данчо

    8 1 Отговор
    Виждаш това което ти кажат да виждаш. Не провал а срам е цялата политика на това министерство.
  • 37 АРЕС

    2 0 Отговор
    Пед.Зъзи Зъбеф,Бе ти си олитоф.... Бе. При този индивид Генерал и Пед...... са синоними.
  • 38 Какво е

    3 0 Отговор
    Над 6000 празни места в армията и още 3000 АПЗ-та от отдавна в пенсионна възраст. Това ако не е пълен провал... какво е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове