Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 15:05 2 239 16

Росен Христов: Договорът с „Боташ“ разнообразява газовите доставки за България

  • росен христов-
  • лукойл-
  • руски петрол-
  • газов договор-
  • боташ

ПП-ДБ работят за интересите на руските олигарси в "Лукойл"

Росен Христов: Договорът с „Боташ“ разнообразява газовите доставки за България - 1
Снимка: БГНЕС

„Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата. За съжаление това не го виждаме. Тази дерогация има смисъл, ако цените са около 2,30-2,40лв. за л./бензин, цените, които бяха по време на служебното правителство. В момента цените на колонките са такива, каквито са в останалите европейски държави, които работят със сорт Brent, тоест, в момента ние не се възползваме от тази дерогация. От нея се възползват руските олигарси и ПП-ДБ, които работят с тях.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.

Нищо в пазара на петрол не се е променило преди 6-7 месеца. Това, което беше по наше време и сега си е същото. Щом тогава бяха 2-30, 2-40лв. за л/бензин, сега не може да са 3 лева. Аз преди няколко дена бях в Гърция и там зареждах на цени по-евтини от българските. Тоест, ако махнем акциза, защото там е по-висок, те правят горива на по-ниски цени, а не работят с руски петрол. Няма как това да се случва у нас, ако някой не прави свръхпечалби. Това са „Лукойл“. А щом ПП-ДБ не иска тази дерогация да не падне, щом не работи значи са много обвързани с „Лукойл“. В Румъния „Лукойл“ в тяхната рафинерия работят с неруски петрол. Това, което виждаме в България е, че ПП-ДБ оставиха „Лукойл“ да си изнася печалбите в чужбина и да плащат данъци там. Служебното правителство направи обратното и ги накара да плащат данъците си тук, докато бяхме на власт. ПП-ДБ работиха с руски партньори по доставянето на ядрено гориво, с руски партньори по доставките на газ.

Не очаквам, ако дерогация отпадне, цените да се вдигнат повече от нивата, на които са в момента. Има някакъв технически срок, за да се пренастроят системите в рафинерията, според мен е около няколко седмици. Те имат опит от рафинерията си в Румъния за работа с не руски петрол. Въпросът е да се подпишат договорите и да има системни такива, защото базите на „Лукойл“ съхраняват гориво до 10 дни. Някой трябва да следи „Лукойл“ да си договори системни доставки на нормални цени.

Аз виждам, че правителството стои доста стабилно. Вече втори вот на доверие преминава през гласуване. ГЕРБ, въпреки всичките критики, продължава да подкрепя правителството. Може да има сътресение при ротацията, ако ГЕРБ искат да сменят някои от министрите, но като цяло не виждам политическа обстановка, която да събори правителството, въпреки, че ГЕРБ го критикуват често. Но все пак го подкрепят.

Доста неграмотна е статията на Politico за договора с „Боташ“. Тя е поръчкова и се базира основно на неща, изпратени от Центъра за изследване на демокрацията. Договорът с „Боташ“ е договор за достъп до инфраструктура. Там има само достъп, не се купува газ. С този договор имаме достъп до цялата енергийна инфраструктура на Турция, никой друг няма такъв. Вие, ако си купите карта за градския транспорт, я плащате. независимо дали я използвате или не, нали така, такъв е и нашият договор. Няма как да купим достъп до тази инфраструктура само за дните, в които я използваме. Този договор ни дава възможност да осъществим връзка с газа на Азербайджан. И ЕК, в частност Урсула Фон дер Лайен, искаше да се договорят с „Боташ“, но не успяха. Единствените, които успяха, сме ние. Това е договорът, който ни дава достъп до всички търговци на газ от Европа и САЩ. С този договор има избутване на руското влияние.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Важно е да се разнообрази Комисионката! Как до са Газпром не им Пречеше.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    25 4 Отговор
    Сламеният много добре знае, че договорът с Боташ е против интересите ни. В него има договорени двойно повече количества от нужните за България и клаузи да ги плащаме дори без да ги усвояваме. Този договор е в полза на Турция, а не на България

    Коментиран от #11

  • 4 руските горива са най достъпни

    8 10 Отговор
    и най евтини, а демукратити като могат и от марс да доставят
  • 5 Майна

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Една тръба се пълни...
    По трасето колко разклонения има няма значение!
    Плащаш!
    Колко?
    Зависи о чем договорились!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НегъРалбинос

    7 3 Отговор
    Ама наистина ли , ако върнем бат Бойко на власт , той ще направи цените 2 - 2,10 - 2, 20 лева ???????
  • 8 глоги

    2 6 Отговор
    Договорът с „Боташ“ разнообразявА газовите доставки за България.
  • 9 Само питам

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Знаеш ли, че скоро русофилите ще влезете в Червената книга?
  • 10 защо

    9 0 Отговор
    катамаранчев не е вече в затвора за това предателство.
  • 11 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ако разсъждаваш примерно така : Има договор с "Боташ" за ползване на турската газова инфраструктура за 13 години и се споразумявате с ТПАО да сондира на българска територия и газът който ще се източи ще дойде готов преработен през турската мрежа в България без да се правят разходи за съоръжения за преработване и тръби до българския бряг !...Ще си ползвате колкото имате нужда а излишъка пускате напазара ! Няма да екато Катар но няма да е и както сега ! Ще кажете че ставатезависими от Турция ?!... Кранът на българските кладенци ще е на ваша територия и ще можете да го затворите когато си искате и да си построите свои съоражения за преработване и тръбопровод до тях на българския бряг !
  • 12 Иванчо

    5 3 Отговор
    Катамаранчо ни продаде на турците под диктата на пРезидента и сега вместо да се покрие от срам, има наглостта да дрънка глупости. Ползваме, неползваме плащаме и то цели 13 години.
    Аман от майцепродавци.
    Газа от Русия до Турция по руски поток, от там до България по Боташ - това било разнообразието.
  • 13 Истината съм аз

    4 1 Отговор
    Всичко е лъжа за да ограбят народа ...
    Газа и петрола от Русия ама с документи от държава дето няма две капки ,като ли находища ..
    Грабят народа тотално ..и кой не е съгласен е путинист ..
    Това като тия меките ,щом не си с тях значи си против тях ...
    Повръщами се от българските политици доказали много пъти че нищо не става от тях .
  • 14 Руси Русев

    4 2 Отговор
    " Вие, ако си купите карта за градския транспорт, я плащате. независимо дали я използвате или не, нали така, такъв е и нашият договор.."
    Има смисъл да си купуваш карта за градския транспорт, ако пътуваш всеки ден.
    А ако я използваш един-два пъти в месеца, полза от такава карта - няма.
    Според договора ти си длъжен да купуваш такава карта всеки месец, независимо
    от това пътуваш или не, цели 13 години. И това ми било изгоден договор ??!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хайде пак.

    0 0 Отговор
    "В момента цените на колонките са такива, каквито са в останалите европейски държави, които работят със сорт Brent"
    Автора вероятно забравя, че сме в информационната ера и всеки що годе грамотен може да провери това твърдение в нета. Та твърденията на поредната "грантова мисирка" не издържат проверката. Разликата в цената на горивата е в съответствие с разликата с в цената на "Брент" и "Урал".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове