Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 08:41 1 565 29

Политолози: ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на ПП-ДБ

  • д-р иван начев-
  • доц. огнян минчев-
  • правителство-
  • вот-
  • недоверие

Понастоящем нямаме алтернативна възможност за управление. Ще продължи извиването на ръцете и всички вътрешни кризи, които наблюдаваме, защото в това правителство непрекъснато протича премерване на силите

Политолози: ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на ПП-ДБ - 1

Възможно е футболният проблем да доведе до оставка на правителството, но вероятността не е голяма, тъй като то има приоритети и ще оцелее. Това по-скоро напомня едно дрънчене на оръжие, отколкото нещо по-сериозно, още повече, че имаме пренареждане на политическата карта след местните избори в контекста на предстоящи европейски избори.

Това коментираха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите д-р Иван Начев и доц. Огнян Минчев.

Понастоящем нямаме алтернативна възможност за управление. Ще продължи извиването на ръцете и всички вътрешни кризи, които наблюдаваме, защото в това правителство непрекъснато протича премерване на силите. Това изисква успокояване, което засега протича успешно и показва, че на този етап правителството не може да падне, каза Минчев.

Пренареждане във властта може да стане не само с коалиционно споразумение, а и със задкулисно споразумение между политическите сили, поне докато се гласува бюджетът. Виждаме, че и ДПС се намесва в тази ситуация, допълни Начев.

В това правителство ГЕРБ и ДПС играят в много тясно свързан тандем. Те имат еднакви интереси - максималното отслабване на другия партньор ПП-ДБ. Целта е когато дойде времето за ротация да бъде максимално широка властта, която ГЕРБ ще упражнява заедно с ДПС, както управляваха заедно между 2009 и 2020 г., каза още Минчев.

Очаквам напрежението до ротацията да продължи, защото най-големият губещ от бюджета и неприемането ни в шенгенското пространство ще е ПП, а това нещо ще се промени през следващата година, смята Начев.

Ще се окаже, че номинирането на министрите от ПП-ДБ не се е случило, така както са си го представяли. ГЕРБ има много голяма изгода, че техни министри са включени в това правителство, но партията не носи публична отговорност за тях. Много по-добър вариант за ПП-ДБ би бил, ако участието на ГЕРБ, а както вече виждаме и на ДПС, във властта бъде публично и е ясно кой каква отговорност поема, каза Минчев.

Полезно за ПП-ДБ би било да развият своята коалиционна култура, тъй като виждаме, че много трудно ще си осигурят партньори в управлението на местно и национално равнище, допълни Начев.

Връщането на Доган начело на ДПС означава, че ще има радикална промяна в политическата линия, която наблюдавахме през последните няколко години, каза още той по повод ситуацията в ДПС.

Прави впечатление изключително арогантният тон, с който Пеевски говори на своите партньори. Чак на мен ми става неудобно като го слушам. Как те приемат това негово поведение не мога да преценя. Промяната в ДПС е насочена към утвърждаването на ролята на Делян Пеевски, което е парадоксално на фона на санкциите по Магнитски и съвместното бизнес управление с ГЕРБ за 12 г., допълни Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 6 Отговор
    ПОЛИТОЛОЗИ-ПРИБИРАЩИ ЕДНИ ПАРИ НА ПАРТИИ И ФОНДАЦИИ ИЛИ ОБЩО КАЗАНО НЕ ПРАВЕЩИ НИЩО
  • 2 Манипулатори

    6 12 Отговор
    Защо да търсят максимално отслабване на ПП ДБ ?? По каква логика ? Като им е напълно ясно че без ППДБ няма да е възможно да управляват Нито сега нито след нови избори Поредните червени анал.. лизатори целящи раздор и напрежение в управлението.

    Коментиран от #3, #4, #9

  • 3 1122

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Манипулатори":

    Точно това е целта - да могат да управляват без тях, но едно е да искаш, друго да можеш ...
  • 4 ти да видиш

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "Манипулатори":

    При нови избори ако има висока избирателна активност ППтата отиват на 5то или 6то място а Дай България колкото по бързо се откъснат от Подмяната по добре за тях

    Коментиран от #5

  • 5 надявайте се

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "ти да видиш":

    Мечтите са безплатни...

    Коментиран от #11

  • 6 ГЕРБ и ДПС

    16 4 Отговор
    Са вредни за България!
  • 7 Право на мнение!

    8 5 Отговор
    Не само ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на ПП-ДБ! Всички партии целят това! Те потвърждават "Защо в ада пред казана на българите няма пазач?" - "Защото, ако някой тръгне да излиза другите сами го връщат обратно!" ПП-ДБ тръгна да излиза, да прави хубави неща за българите, обаче злобата, отмъстителността и завистта на другите партии е огромна и теизползват всякакви мръсни стратегии, за да ги омърсят, оклеветят и саботират!

    Коментиран от #22

  • 8 Продължаваме Порнографията

    4 10 Отговор
    ППДБ са си слаби в главата по принцип. И все някой друг им е виновен за кафявото по гащите.
    Наистина не разбирам тези дето ги подкрепят какво им харесват. Тия са по-лъжливи от гербавите и по-некадърни от тях. Но веднага се набутаха в схемите за точене и уреждат родата си където сварят. Лорерчо, Тагаренко, знайни и незнайни се наредиха редом с ГЕРБ и ДПС на копанята. А уж щяха да ги махат.

    Коментиран от #17

  • 9 Всичко е за Власт и Пари!

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Манипулатори":

    Търсят максимално отслабване на ПП-ДБ, за да отвратят избирателите им с лъжи, провокации и саботажи, за да намалят максимално електората им, а техния да се увеличи, за да не могат да задържат Властта!
  • 10 Би Би

    3 7 Отговор
    Пуй-Пуй Дъй-Буй първо ше заслабне, после ше изчезне!

    Коментиран от #16

  • 11 хахахахах

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "надявайте се":

    Всички виждат че Пепетата са по вредни и от Гроб и ДПС ама пак си им вярват заслужава си тегубата тая държавица

    Коментиран от #13

  • 12 Всичко е за Власт и Пари!

    4 3 Отговор
    Всички партии ламтят за власт и парите на данъкоплатците, да се докопат до тях! Ротшилд казва: „Дайте ми контрола върху парите на една държава и не ме интересува кой създава законите й“?
  • 13 Алооо, манипулаторе,

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахах":

    Какво "виждат всички" НЕ можеш да кажеш Ти!!! Ти можеш да говориш Само за Себе си и от Твое име! Ясно?! Мнението на "всичщи" е Различно! Това се вижда на Изборите! Такива лъжи, като твоите са евтина пропаганда вредна за страната ни!

    Коментиран от #15

  • 14 Реал

    7 4 Отговор
    Единствените полезни за държавата са ПП ДБ. ГЕРБ и ДПС са вредни, както бяха вредни цели 12 години. За тях запазване на статуквото е най-важно. Някой да е забелязал да са предложили някакви поллитики. Заради тях не можем да се доберем и до Шенген.
  • 15 япа тоя

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Алооо, манипулаторе,":

    По вредни от такива като тебе и слугите на посолството няма

    Коментиран от #19

  • 16 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Би Би":

    Мечтите са безплатни.
  • 17 Пффф

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Продължаваме Порнографията":

    Това ли ти дадоха да дращиш днес шефовете ти от ГЕРБ и ДПС? Хайде заработи си за днес жълтите монетки. Още 1000 поста и работното време свършило.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "япа тоя":

    Мутрафонова ли ти каза, от другото посолство?
  • 20 БКП КПСС

    3 2 Отговор
    Политолози? Анализатори?все комуняги и агенти на ДС.... протести срещу БФС?А срещу Геноцида на българите..горива храни ток пътища унизителни заплати... болести вересии по магазините??банки ЧС И ТА ТОРМОЗ НА НАРОДА? ЕЙЙ Бавно умираме...
  • 21 ДиПланСтан

    2 0 Отговор
    Голяма Европейска Република Булгаристан
  • 22 Друго мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Право на мнение!":

    Кажи какво добро направи ПП -ДБ, едно добро нещо и живота се подобри! "Кой какво си направи сам и господ не може да му направи " , това са пепейци и дебейци .
  • 23 Продължаваме Порнографията

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пффф":

    ППДБ управляват с ГЕРБ и ДПС. Кво правите с Пеевски, що изпрахте Тиквата?
    Опорките ви противоречат на действията ви. Вие сте по-вредни и от тях.
  • 24 Иво

    2 1 Отговор
    Избори до дупка !!! Сглобката на посолството ще унищожи народа ни!!
  • 25 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен само за майтапа 🤪
  • 26 гост

    1 0 Отговор
    толкова им е акълът на пп и дб
  • 27 Ганьо

    0 0 Отговор
    Те са си максимално отслабени по дефоулт
  • 28 Климет

    0 0 Отговор
    нз на кой каква му е целта, но тези 4 г. мандат няма да избутат- каквото ще да става
  • 29 Калин

    0 0 Отговор
    Е то колко по-слаби могат да станат ПП и ДБ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове