Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 13:46 4 478 49

Започна вдигането на старите коли в София

  • стари коли-
  • вдигане-
  • софия

На автомобилите, които покриват критериите за излезли от употреба, се поставя стикер и от поставянето му започват да текат три месеца за доброволно предаване на автомобила

Започна вдигането на старите коли в София - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Започна вдигането на стари и излезли от употреба автомобили в София.

„На автомобилите, които покриват критериите за излезли от употреба, се поставя стикер и от поставянето му започват да текат три месеца за доброволно предаване на автомобила. Ако в доброволния срок собственикът не го е преместил, се издава заповед от кмета на района и се вдига, и ще бъде разкомплектован“, каза в предаването „Тази сутрин“ инж. Полина Асенова-Костова, начални сектор „Контрол по паркингите“.

По думите ѝ критериите са: автомобилът да няма номера или да не е минавал на годишен технически преглед повече от три месеца от датата, на която е трябвало да мине.

„Най-много автомобили излезли от употреба има в районите „Кремиковци“, „Красно село“, „Младост“ и „Люлин“. Процедурата започна в края на 2009 година. Оттогава са установени 33 681 автомобила. От тях над 20 000 са преместени доброволно. Статистиката показва, че собствениците предпочитат доброволния тримесечен срок да ги предадат на площадка за разкомплектоване“, посочи Полина Асенова-Костова.

По думите ѝ излезлите от употреба превозни средства, съгласно Закона за отпадъците, са отпадък.

„Ако колата на някого е вдигната, но той реши да си я потърси, в 14-дневн срок фирмата изпълнител е длъжна да пази колата на техен паркинг. Ако собственикът реши да я вземе може да си я прибере, след като плати такси. Но ако я върне на терен, който е общинска или държавна собственост, без да бъде прилагана тази процедура, автомобилът ще бъде вдигнат, защото вече има издадена заповед“, подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 се вдига и ще бъде разкомплектоване

    27 4 Отговор
    Маре, марееее, изобщо четеш ли какво си написала???
  • 2 Този проблем

    35 5 Отговор
    съществува в цялата страна, защо се прилага само в София? Пред нашия блок има поне 5 автомобила заели хубави места и не мърдат от години, повечето са с изпуснати гуми.

    Коментиран от #17, #35

  • 3 Симеон Хасан Банкянски

    42 12 Отговор
    Общинска собственост като земя е обществена собственост на хората, които плащат данъци. Тя не е собственост на кмета или на общинския съвет.

    Коментиран от #5

  • 4 Генди

    44 1 Отговор
    А на мургавите гласоподаватели, ще вдигат ли?

    Коментиран от #26, #47

  • 5 Те колите не пречат на кмета

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Симеон Хасан Банкянски":

    А на другите данъкоплатци
  • 6 богати девойки

    19 25 Отговор
    Кой определя коя кола е стара ? Има ретро автомобили на по 100 години в движение и са много по скъпи от скапаните ви нови електрически автомобили . Тях как ще ги махате ?

    Коментиран от #10, #12, #25

  • 7 питам

    33 3 Отговор
    А скраба от НС. кога ще го вдигате ,че много се размириса !
  • 8 Извън закона

    14 18 Отговор
    Това си чиста кражба на собственост!!

    Коментиран от #38

  • 9 Орел

    23 5 Отговор
    Браво на новия кмет! Днес започват от старите, после да продължат с новите! Хаирлия да е!
  • 10 патето Яки

    40 6 Отговор

    До коментар #6 от "богати девойки":

    Ако имаш пари за ретро автомобил трябва да имаш гараж или двор. Ретро автомобил не се държи на улицата на дъжд, сняг и боклуци, защото след няколко години ще е ретро-скраб.
  • 11 Буха ха

    30 5 Отговор
    Като ти е изправно и в движение ретрото, минаваш нс преглед, плащаш данък и гражданска и никой няма да ти го пипне. Тук говорим за изгнили Москвичи на трупчета с черни номера

    Коментиран от #28

  • 12 Ясно

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "богати девойки":

    Е процедурата, трябва да не е минал технически преглед...

    Коментиран от #22, #29

  • 13 Дайте инфо за

    7 2 Отговор
    проблема с цистерната в Надежда?????
  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 3 Отговор
    А ДАНО И ВЪВ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ ЗАПОЧНАТ ДА ГИ МАХАТ ЧЕ МНОГО ПРЕЧАТ А НЕ СЕ КАРАТ С ГОДИНИ
  • 15 Пенчо

    23 3 Отговор
    Какво правим тогава с колите които са дерегистрирани от КАТ за алкохол. И те стоят на трупчета и не минават преглед защото нямат номера.

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш Батка

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Този проблем":

    Защото София(та) е България за всички от горно нанадолнище, които аутсорсват и не хващат мотиката.
  • 18 Кражбата вече е законна!

    21 10 Отговор
    Крадат ти автомобила(лична собственост)ако го караш пил,крадат ти жилището ако не се харесваш на съседите,крадат ти стария автомобил,защото им пречел!Софиянцииии,виждате ли за какви шмекери гласувате!10 000 автомобила по един тон всяка,та и повече,можете да си направите сметка за какви пари става дума!Защото да не се залъгваме, всичко е заради парите!
  • 19 Дивотийте на Сглобката в СОС и Кмета

    18 2 Отговор
    Започват! Не всички в София са Държавни и Общински чиновници или Политици и Магистрати и не всички Печелят Обществени поръчки за да могат да карат нови коли! Крадците са с нови или Служебни коли!!
  • 20 Дивотийте на Сглобката в СОС и Кмета

    10 4 Отговор
    Започват! Не всички в София са Държавни и Общински чиновници или Политици и Магистрати и не всички Печелят Обществени поръчки за да могат да карат нови коли! Крадците са с нови или Служебни коли!!
  • 21 мхм

    6 1 Отговор
    И при Фънди и при Боки така тръгна, ама тарикатите са едни и същи. Дигнат една улица и я запълнят следващия ден, същото и на зоните.
  • 22 И какво

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ясно":

    като не е минала технически преглед?! Не я карам,не минавам преглед.Аз решавам като собственик,а не общината! Пълно беззаконие,но хак да ви е на софиянци,след време ще ви откраднат и новите автомобили!

    Коментиран от #30

  • 23 Красимир Петров

    6 0 Отговор
    Браво!
  • 24 Тиква

    15 3 Отговор
    Общинската собственост е на хората които плащат Данъци цял живот и не получават нищо! Да започнат от дупките и да направят паркинги, а не все ние да го отнасяме! Идиоти
  • 25 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "богати девойки":

    БЕ НАЛИ ИСКАХТЕ МУТРАТА И ПР0СТАКА КИРО ..Е ПОЛУЧИХТЕ ...ПЛАЩАШ ДАНЪК ЗА КОЛАТА И ТИ ОТКРАДВАТ ..САМО С АК 47 ЩЕ СЕ ОПРАВИ
  • 26 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Генди":

    Махнете колите от Филипофци!!! Там целия терен е общински! Явно много бърза новия кмет да си Ходи!!!
  • 27 Много лесно

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Остават на паркинг на общината. Плащаш си престоя на паркинга и си я получаваш. Или подписваш декларация, че се отказваш от нея в полза на общината. Ако стои достатъчно време на паркинга и цената на престоя надхвърли стойността на автомобила общината го продава на търг да си прибере дължимото.
    Имаш избор.
  • 28 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Буха ха":

    НЕ ТУК СЕ ГОВОРИ ЗА КОМУНИЗЪМ И КРАДЕНЕ НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ...КАКВИ ЗАСТРАХОВКИ КАКЪВ ПРЕГЛЕД БЕ СЪРВУЛИ ...НАЛИ СИ СИ ПЛАТИЛ ДАНЪКА КЪМ ОБЩИНАТА ...ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО . АКО ТИ ГО ВЗЕМАТ ПАК ТРЯБВА ДА ПЛАТИШ ДАНЪКА В ОБЩИНАТА ..САМО СОПИ ТРЯБВА НА МУРОКОМУНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА
  • 29 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ясно":

    КАКЪВ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД БЕ СЪРВУЛИ ..НАЛИ СИ Е ПЛАТИЛ ДАНЪКА НА ОБЩИНАТА КАК ЩЕ МУ КРАДАТ КОЛАТА . И КАТО Я ОТКРАДНАТ ПАК ИСКАТ ДА СИ ПЛАТИ ДАНЪКА ..МРЪСНИ ИЗРОДИ
  • 30 Няма лошо

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "И какво":

    Не го караш по определена причина обаче си го мушкаш на село в плевнята, в гаража или другаде. Но не и на общински терен където паркират само регистрирани минали технически преглед и застраховани автомобили известни като "автомобил в движение"

    Коментиран от #42

  • 31 Вие сте бунаци!

    6 0 Отговор
    Браво на общината! Само в радиус от 50м има 4 зарязани от години коли.Четири места за паркиране са недостатъчни , но пак е нещо.
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    ВмЕстО ДА ЧАКАТЕ СНЕгА,който го нямА вЗЕмЕтЕ ИзчистЕТЕ-Платното към софия от депото за отпадъци до костинброд е Цялото в кал от големи камиони,които карат нещо.Направи ми впечатление,че при ВОЛ УЙЯКбият сонди и вероятно търсят някоядиплома на бг-управник........Ще падне не сняг ,а дъжд.......ще се изпотрепете там!
  • 33 Чекмедже бабаит

    1 1 Отговор
    колата е обявена за продан и много ви пречи поради липса на гаражи. Плащате или ви съдя за краба. и още нещо ако си мислите, че прегледа и/или гражданската отговорност могат да се разглеждат като данък за НАЕМ ще стане страшно
  • 34 Сатана Z

    7 4 Отговор
    Днес вдигат колите,а утре ще влязат в къщите ни по стар болшевишки обичай.

    Коментиран от #36, #49

  • 35 Кривоглед

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този проблем":

    Не е вярно че само в София махат стари коли. Аз живея в Тутракан и преди 4 години ми дадоха заповед да премахна един автомобил без номера ,кото бях паркирал в близост до моя блок. Срока беше за седмица ,а не като при вас в София 3 месеца. Така че не плачете толкова силно. Рано или късно тия таратайки трябва да се разкарат
  • 36 Кандидат Милионер

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сатана Z":

    Да вдигнат Тъщата....Отговаря на всички критерии и изисквания ...От години не й е правен " технически" преглед ,паркира се Неправилно и така нататък...В командировка съм и няма да я потърся в 14 дневен срок....
  • 37 Теслю

    3 1 Отговор
    Притеснявам се ми не дигнат Теслата
  • 38 сектант

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Извън закона":

    едно скрапване отнема няколко часа - като те мързи, никой не ти е виновен
  • 39 пфууууу

    4 1 Отговор
    Веднага да ги разкарат, три месеца е много.
  • 40 Това е диктатура

    7 3 Отговор
    Тези много си позволяват. Някой друг пък може да реши, че "старите хора са излезнали от употреба" и да ги махат и тях? Така не става. Системата вече е изменена и НЕ сме съгласни, да ни налагат некакви чужди представи и поведение. Иска се пак консенсус, как и по какви правила да живеем!?
    "Деюокрацията" се провали, както някога и социализма. Значи за да се наложи друга система, трябва са да има дискусия и да се съгласим повечето хора на нови условия на обществото!

    Коментиран от #41

  • 41 Мирилайлай

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Това е диктатура":

    А когато ти ми налагаш своите обичаи, това как се нарича?
  • 42 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Няма лошо":

    АМАН ОТ КОМУНИСТИ ...ДА НЕ БИ ЗАСТРАХОВКАТА И ПРЕГЛЕДА ДА ВЛИЗАТ В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ . С ДАНЪКА ЗА КОЛАТА СИ ПЛАЩАШ ДА СТОИ НА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ . ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СЕ ОКАЗВА ОБЩИНСКА ..ТОВА И ПРИ КОМУНИЗМА ГО НЯМА .ИЗРОДИ
  • 43 софиянец

    2 4 Отговор
    Супер,да ги вдигат .Да ги разкарват тия таратайки всичките. Дано направят и всичко възможно шофирането притежанието на кола изобщо живота в София да стане възможно най-недостъпен за всеки цървул. Данъци ,такси всичко. На прав път са!
  • 44 НОВИЯ КМЕТ ЗАПОЧНА ДА КРАДЕ

    2 1 Отговор
    КОЛИТЕ НА ХОРАТА - ОТ ТОВА ПРАСЕ ГОЛЯМА СВИНЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ !
  • 45 комшията

    0 0 Отговор
    Всички автомобили без номера и ГТП на улицата са незаконни и трябва да се вдигат моментално , без предупреждение. В зоните, където паркирането е платено, няма такива автомобили по улиците.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Генди":

    Не. Техните са със зелена енергия
  • 48 Име

    0 0 Отговор
    Браво, тази инициатива нека не е еднократна..
  • 49 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сатана Z":

    Купчината метал и пластмаса пред блока ти не може да бъде вече наречена кола.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове