Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 14:41 1 340 35

Запазват 9% ДДС за ресторантьорите

  • ддс-
  • ресторанти

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

Запазват 9% ДДС за ресторантьорите - 1
Снимка: shutterstock

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, съобщи БНТ.

С гласуваните на първо четене текстове се въвежда мярката получателят по доставка да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка. Законовата промяна беше одобрена със 102 гласа "за", 43 депутати гласуваха – "против" и 21 – "въздържал се".

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

По време на дискусията от парламентарните групи на "Възраждане" и "БСП за България" няколко пъти поставиха въпроса за отсъствието на финансовия министър Асен Василев от пленарна зала. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) посочи, че са се свързали с Министерство на финансите, от което очакват отговор.

В хода на дискусията Павела Митова от "Има такъв народ" отбеляза, че приходите от връщането на нормалната ДДС ставка за ресторантьорския бизнес ще бъдат приблизително 300 млн. лв. годишно и добави, че няма да подкрепят спорните мерки, които се предлагат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегай бе

    36 2 Отговор
    кой е луд да цака луди пари да се трови по долнопробните кръчми.

    Коментиран от #4

  • 2 Бегай бе

    28 1 Отговор
    кой е луд да цака луди пари да се трови по долнопробните кръчми.
  • 3 кокорчо

    29 0 Отговор
    не 9 25 да го направят

    Коментиран от #9

  • 4 бл.134 в Zап. парк

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бегай бе":

    Изроди .Ограбихте ми спестяванията.
  • 5 Данко Хаирсъзина

    32 0 Отговор
    Кръчмарите са галените деца на властта, а през комунизма бяха доносници на милицията и ДС.
  • 6 долу кръчмарщината

    27 1 Отговор
    Всичко това е за наша сметка. Един кръчмар купува сурови кебапчета и кюфтета по 30 ст. , а ги продава после в ресторанта за 3 лв! Цял живот кръчмарите ни тровят с химическа храна, пълна с боклуци.И п осле богаятея-строят големи къщи, купуват коли, пътуват в чужбина и то на екзотични дестинации- Аржентина, Бразилия, островите, краизи.
  • 7 Марийка

    32 1 Отговор
    Важното е кръчмите да са пълни и народа да пие и да не мисли! Защото ако се замисли, управляващите няма да ги има!
  • 8 Гочоолу

    31 0 Отговор
    Почти всички кръчмари са мошеници и измамници, пробутват ни менте алкохол, даже узото го правят тук, в Благоевград. Храната е наблъскана с консерванти, соя и всякакви мръсотии.
  • 9 крадат ни!

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "кокорчо":

    Кокорчо е мошеник, това с 9% е негово предложение и на мафията. Мафията на кръчмарите, барманите, сутеньорите, собствениците на бардаци. Те ни крадат!
  • 10 питам

    15 1 Отговор
    Къде е Маугли !! Скоро не съм го виждал ,и много се притеснявам !!

    Коментиран от #12

  • 11 софиянец

    21 0 Отговор
    На някои кръчмари ресторантите и баровете им служат за изпирането на пари. Не сме чули да ги проверят по този показател.
  • 12 Делян

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "питам":

    Ще го видиш, чакай да се изкъпе, само чака да направят 9% ДДС-то на топлата вода и сапуна!
  • 13 ванчо

    14 0 Отговор
    Супер и без това в ресторант не стъпвам, ако ще и 1% да им го направят хората си готвят по-вкусно в тях си !
  • 14 нали край на кражбите?

    14 0 Отговор
    Аз съм твърдо против намаленото ДДС на ресторентите. С какво са повече от да речем супермаркетите?
  • 15 За ресторантьорите 9 % ДДС,

    18 1 Отговор
    За отопляващите се с парно 20% ДДС. Де е Киро на кирия ? У козяците с Асен!
  • 16 Гражданин

    21 0 Отговор
    Никак не е честно. Редно беше да си плащат 20%, който не може да си организира работата, финансите нека флаира. На всеки ъгъл кръчма, няма да останем нито глладни, нито жадни.
  • 17 Винкело

    12 2 Отговор
    А кога ще забележите, че финансовият гений ще продаде 1 000 000 декара държавна земя за 340 000 000 лева, като тия пари вече ги е писал в бюджета, че и ги е изхарчил?

    Коментиран от #19

  • 18 До мара..коментар 7

    6 1 Отговор
    То мисли народа...вижда всичко...ама СТРАХ ГО Е..
  • 19 За какво да го отбелязват?

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Винкело":

    Важното е ,че след 09.09.44 години "кумунягите" са национализирали земите да направят ТКЗС ,където животновъдството и земеделието изхранваха българите и за износ имаше ,а сега "убавио " капитализъм направо продава земята бълга.ска и не пита какво ще стане с България.
  • 20 За пенсионерите - супата

    10 1 Отговор
    Малко над заплата и половина ще получат магистратите и служителите като коледна премия.

    Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС).

    Предложението на бюджетната комисия, одобрено от Пленума на съвета, е всички в съдебната система да получат по 1,6 основни заплати плюс ранг.
  • 21 Пешо

    8 0 Отговор
    Значи до юни ще ядем сух хляб след това до края на годината ще сме на ресторанти .
  • 22 Българин

    14 0 Отговор
    Нали беше само ковид мярка, а иначе за другитеДДС 20%.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Деций

    14 0 Отговор
    Това е повече от наглост!Повода и обстоятелствата поради които беше създадена мярката не съществуват! Създават се дискриминация между браншове!
  • 25 Ричард Мазната коса

    13 0 Отговор
    Кръчмарите са най-долната, мръсна и отвратителна част от обществото, същевременно едни от най-богатите. Това потказва какво е нивото на българското общество днес.Както казваше проф. Вучков: Не съм против кръчмате, а против кръчмарщината.
  • 26 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    9 0 Отговор
    По кръчмите се готвят и предлагат безвкустни и вредни боклуци.
  • 27 Без ДДС хляба поевтиня ли?

    5 0 Отговор
    Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно,
  • 28 гост

    3 1 Отговор
    Мдаааа, пак само ИТН с нормално предложение, но сега ще се почне с обидите и опорките ...

    Едни собственици на заведения ще забогатяват, а децата ще връщат дълговете на Василев.

    Чудно кои са мутрите и чалгарите в случая ...
  • 29 сведетел

    6 0 Отговор
    и с 20, и с 9 сега цените са двойни спрямо преди ковида ! интересно, кой лобира за тези спекуланти !?

    Коментиран от #31

  • 30 безбожници

    3 0 Отговор
    Българските кръчмари са лакоми и арогантни. За да скубят клиентите, вдигат цените безпричинно. Например вино, което струва в магазина 14 лв, те го предлагат в ресторанта за 49,90лв. Така са го направили, за да не изглежда, че е 50лв на практика.А са го купили по-евтино от 14 лв на едро.Лакоми безбожници, които ще се пържат в ада в мазнината , която сервират на клиентите.
  • 31 Мазников

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "сведетел":

    Кръчмарите имат свои хора навсякъде- в милицията, НАП, ветеринарните и хитиенните служби, кметства.Чиновниците ядат и пият без да плащат и после кр ъчмарите "избиват" като вдигат цените и клиентите поемат "удара".
  • 32 дядо поп

    2 0 Отговор
    Сервитьорите се различават от бакшишите по това , че едните крадат прави а другите седнали!
  • 33 стария моряк

    2 0 Отговор
    Щом държавата не иска да се оправи с тях , ние самите можем , много е просто. Или никакви кръчми , или на кръчма с една лимонада и четири чаши!
  • 34 Казуар

    1 0 Отговор
    Понеже много от ресторантьорите са с мутренски уклони депутати ги подкрепиха. А при всички избори в София на витрините на мутренските заведения се появяваха плакатите на ГЕРБ.
  • 35 наско

    0 0 Отговор
    Кръмите са единственият реален работещ бизнес унас. За това соросоидите искат да ги унищожат, за да няма нищо тука!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове