Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 07:11 1 211 10

Дончо Барбалов и Любомир Дацов влязоха в УС на Фонда за гарантиране влоговете в банките

  • фонд за гарантиране влоговете в банките-
  • управителен съвет

Номинациите са на председателя на фонда и на Асоциацията на банките в България

Държавният Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) подмени членовете на управителния си съвет, съобщи "Сега". През изминалата седмица за нови членове са назначени бившият зам.-кмет на София Дончо Барбалов и Анета Антонова. Седмица преди това е назначен и Любомир Дацов, който бе член на Фискалния съвет, а в по-далечни времена - зам.-финансов министър в кабинета на НДСВ.

Тримата нови членове заменят Борислав Стратев, Ирина Марцева и Валери Димитров. Последният от месец вече е заместник-председател на ФГВБ, след като бе определен за този пост от Българската народна банка.

За новите назначения няма никакви съобщения. За тях разбираме от сайта на фонда, но липсват биографиите на новите членове. Затова и не е ясно коя е Анета Антонова - възможно е това да е заместник-ректорът на Софийския университет, която е доцент по банково и застрахователно право.

Единствено се посочва, че Любомир Дацов е номиниран от Асоциацията на банките в България, докато другите двама нови членове - от председателя на фонда Матей Матев.

Фондът за гарантиране на влоговете бе създаден през 1999 г. да управлява изплащането на защитените спестявания до 196 000 лв. на клиентите на фалиралите банки. За да може да изплаща тези суми, фондът се пълни от вноски на търговските банки, като наред с това законът му дава право да инвестира разумно тези пари и да ги множи. Освен това институцията отговаря и за надзора върху процеса по несъстоятелност на банките. Вече 8 години основна задача на ФГВБ е да контролира несъстоятелността на фалиралата през 2014 г. КТБ като упражнява надзор върху действията на синдиците. А през годините те отнесоха много критики и съмнения дали провеждат процеса по начин, който да защитава докрай интереса на кредиторите на банката. При фалита на КТБ фондът изтегли заеми в размер на 1.6 млрд. лв., които още връща на МБВР и ЕБВР.

По имиджа на фонда удрят и други спорни назначения. През март тази година временното служебно правителство на Гълъб Донев преназначи за втори мандат Матей Матев като управител на фонда. Матев пое поста през 2019 г. при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Дотогава той бе адвокат на синдиците на КТБ по делата за активите и пасивите на фалиралата банка. Според "Капитал" юристът е свързан с кръга "Пеевски". За първия си мандат той бе назначен в непрозрачна процедура с неясни критерии, като решението бе взето на неприсъствено заседание на тогавашния МС. По подобен начин се случи и преназначаването му за втори мандат.

Освен това одит на Сметната палата, на който дълго време не се даваше публичност, разкри, че синдиците на КТБ са плащали продължително възнаграждения за адвокатски услуги на сина на Матев. Този път обаче антикорупционната комисия не разследва дали има конфликт на интереси, защото ръководството на ФГВБ не фигурира сред длъжностните лица, които са в обхвата на закона за противодействие на корупцията. Едва от началото на октомври ФГВБ бе включен с последните промени в закона.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НаБАБАфърчилото

    5 2 Отговор
    Този Дончо не беше ли някакъв Бойковец от ШАЙКАТА , когато Данчето управляваше София ? Значи сега му намират топло място с добра заплата и нищоправене !
  • 2 Край

    5 0 Отговор
    Зам кмета на Фсндъкова пак туриха на държавна ясла. Тоя фонд Пеевски и Баце реално го източиха чрез КТБ аферата. Сега пак сме го заредили чрез това което плащаме на банките явно.
  • 3 Демократ

    7 0 Отговор
    Дончо Барболов е Дс генералски син и затова е зам.кмет по финансите и сега го издигат да гарантира и влоговете на хората в държавата. Като говорим,че ДС държи в клещите си властта,парите и контрола това е поредното доказателство. Сега дружно с ДС кмета ще командват София, а Барболов вече го издигнаха и във висок държавен пост. ДС сценарият е ясен, само сляп не вижда и глух не чува. Финансовите нарушения в столична община са толкова много,но Барболов не ги забеляза 10 години,защото те са вечните покровители и прикриватели на кражбите и лъжите.
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Продължават далавераджиите да слагат на апетитните места. киро е кокорчо са същите като баце
  • 5 Истината

    3 0 Отговор
    През 2011 г. е писана истината за назначения от Фандъкова зам.кмет по финансите Дончо Барбалов - "син на най-младия генерал от ДС Петър Дончев Барбалов - ръководил службата за подслушване. Кадровата политика в Столична община е ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, който има последователно поведение за реабилитация на тайните служби на комунистическия режим." Това беше преди 12 години, през които в Столична бяха извършени грандиозни кражби на европейски и български фондове безнаказано. Сега същият ДС експерт е назначен да пази влоговете на хората в държавата,защото е ДС експерт, както при огромния грабежа на КТБ. Горката България, върви все по-надолу,защо сега самият кмет Терзиев е ДС потомък като Дончо Барболов. Доказали са се като каста,която държи парите,властта и контрола в държавата и като че ли няма излизане от този ДС капан. Няма успяла държава в света,управлявана от тайни служби. Справка -Русия- КГБ държавата, в чиято орбита сме.
  • 6 АРЕС

    1 0 Отговор
    Целия фонд са за затвора,некадърни,крадливи и долни чиновници които взимат заплати и бонуси без да вършат абсолютно нищо и са все едни и същи хрантутняци.
  • 7 шефа

    2 0 Отговор
    Ето това е типичната физиономия на татино детенце тъповато,некадърно но пък нагло което цял живот благодарение на тати е добре в живота иначе е простовато за трима.Мазна физиономия на преял некадърник.
  • 8 А де ? а де

    1 0 Отговор
    Има хора, които не са и чували за този държавен фонд изобщо, но естествено има подготвен екип да се настани да граби и яде там. Някои институции според вас не са ли създадени специално за да крадат и ядат от нас, как мислите?
  • 9 прекалено късо

    1 0 Отговор
    тоя на снимката изглежда като мазен пумяр
  • 10 мекере в костюм

    1 0 Отговор
    тоя на снимката е на един чимбер живот - погледни го
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове