Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 09:25 1 271 24

Енергийният министър: Напълно разбирам гнева на хората

  • сняг-
  • буря-
  • ток-
  • електроенергия

Над 90% от авариите по електроразпределителната мрежа са отстранени

Енергийният министър: Напълно разбирам гнева на хората - 1

Над 90% от авариите по електроразпределителната мрежа са отстранени. От 12 185 засегнати трафопоста, 90% от тях са поправени с подсигурено електрозахранване. Това каза в предаването „Здравей България” по NOVA министърът на енергетиката Румен Радев.

Той уточни, че все още има малки населени места без ток, а екипите работят по проблемите. „Напълно разбирам гнева на хората. Ситуацията е извънредна. Мокрият и обилен снеговалеж доведе до счупени клони и паднали дървета. 684 са екипите, които работят на терен”, каза министърът.

Радев добави, че големите щети са били по стълбовете. Основен проблем е трудният достъп до тях и невъзможността да бъдат достигнати, въпреки високопроходимата техника. Проблемите са най-вече в прекъсване на трасетата”, добави още той.

„Мрежа се поддържа не само с ремонт, а чрез рехабилитация. Поетапно трябва да се върви към премахване на въздушните трасета и преминаване към подземни, добави” Радев. По думите му КЕВР като регулатор следи инвестиционните програми. "Голяма част от мрежата не е в добро състояние. Мрежите имат нужда от по-големи инвестиции. Таксите достъп и пренос са около 10% от дадена сметка”, каза Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами кво разбираш?

    37 1 Отговор
    В 21-ви век не можете да се подготвите да няма аварии всяка зима. Получавате дебели заплати, водите в офисите цяла година и не ви идва акъл, как да направите преносната мрежа по-сигурна. И всяка зима сте отново изненадани. Некадърници навсякъде по цялата система.

    Коментиран от #5, #23

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    33 0 Отговор
    КАКВО РАЗБИРАШ БЕ ПРО ДАЖНИК ХОРАТА СТОЯТ ВТОРИ ДЕН БЕЗ ТОК НА 5 КМ ОТ ОБЛАСТЕН ЦЕНТЪР
  • 3 Майко мила и този бил министър !!!

    27 0 Отговор
    Подземни далекопроводи щял да прави.
  • 4 да де

    33 2 Отговор
    Тоя пак се прави на луд ЕРП-тата са длъжни да си поддържат трасетата като правят профилактика преди зимата, а не когато стане белята такива като тоя да се чудят какво да плямпат , а мисирките които им задават възможно най-удобните въпроси да гледат "умно".
  • 5 Тръмпакис

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами кво разбираш?":

    Това е щото електропреносната мрежа е от бай Тошово време и нищо не е подменено, само се експлоатира и се лапа пара.
  • 6 Единственото по-лошо нещо

    35 0 Отговор
    от държавния монопол е частният монопол. Да не не забравяме кой продаде стратегическия отрасъл енергоснабдяване на частни компании и то чуждестранни.
  • 7 Така ли?

    34 0 Отговор
    Важното е да ни изпратите на борсата за ток, за да може да плащаме по 300 лв. на месец, хранТутници, ще претоварвате мрежата градена от родителите ни с веи-та и фото, и ще ни пращате на опашката за социални помощи, за да им плащаме мурафетити, джиповете, островите. И най-лесното беше да грабите хората.. 2 нови реактора подарихте, еничари продажни.
  • 8 А БЕ

    22 0 Отговор
    МИНИСТЪРЪ НИСКИТЕ ЦЕНО НА ТОКА И ТАКСА ПРЕНОС ЛИ СА ВИНОВНИ .ДРУЖЕСТВАТА ДА СИ НАМАЛЯТ ПЕЧЕЛБИТЕ И ДА ИНВЕСТИРАТ.ОТ КАКТО СТЕ НА ВЛАСТ ВСЕ ИЗМИСЛЯТЕ КАКВО ДА ВИГАТЕ
  • 9 Бай Митко

    24 0 Отговор
    Тоя май за канарчета и взе? Погледнах се в огледалото, но не съм канарче!
    Ала бала приказки! Не съм специалист, но и ти министре не си такъв! Електропреносните трасета са изградени от преди 34 години, че и по-вече! Обновени ли са? Поддържани ли са? Къде ви е високопроходимата техника за справяне със ситуацията? Колкото за цифрата на аварийните екипи 684, то тя не ни топли тъй като е измислена и убедително ще те опровергая! В топло време при ремонт екипите са от по 3-4 човека, а в това екстремно време по малко от 10 човека с 2 специализирани машини едва ли ще са! Все пак не отиват да сменят ел.крушка! И какво излиза, че както обичате да казвате "на терен" работят около 7000 човека. Балона се надува яко, а локумат се разтяга до безкрай. Благодаря ще си стоим на тъмно и студено. За теб хич и не мислим, ти си си на топличко и от време на време поглеждаш през прозореца дали вали сняг.
  • 10 веднага

    27 0 Отговор
    президентът да свиква консултативния съвет за национална сигурност и да се обсъди одържавяване на ЕРП-та и оздравяването им. Нямат аварийни екипи, защото не искат да дават заплати, не поддържат мрежата, защото не искат да инвестират, дошли са тук да грабят и после да изчезнат. Какво значи трето денонощие без ток? Това е пробив в националната сигурност, което може да представлява и умишлен саботаж срещу държавата. Къде са службите, къде е осмото джудже, за какво получават заплати контролните органи и управляващите? Кой ще обезщети хората за преживените неудобства и гняв? Българите да не сме опитни мишки да си правят експерименти с нас докога и доколко можем да издържим да се гаврят с нас безнаказано? Некадърници!
  • 11 Тъмно

    17 1 Отговор
    Е Р Е П Е Т А Т А СА КОЖОДЕРИ И ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВА,А ДЪРЖАВА НЕМА
  • 12 Голям зор

    15 0 Отговор
    Дърветата се кастрят от вашите хора,не се оправдавай че и дърветата са пречина
  • 13 дядо поп

    17 0 Отговор
    Някой да е видял от ЕРП-тата да са сменили превантивно , нещо от поверената им материална част? Сменят само ако нещо излезе извън строя. През топлите месеци можеше да се огледат трасетата и да се орежат клоните които направиха белите. Да ама можеше да няма такова време , пък и всичко това струва парички и ще се отрази негативно върху заплатите и премиите в сектора. Така стоят нещата , сега скляпат като куче в лапавица , оправдават се , докато не дойде някой друга новина да измести тази и всичко се забравя , до следващия път!
  • 14 Абе ей

    17 0 Отговор
    Боклук, Толкова години тия ЕРП та само крадат и изнасят парите в чужбина,сега ли ще започнат да инвестират??Едва ли! Цялата мрежа е изградена и то качествено още по дядо Тодорово време..Режат и изнасят медните кабели и слагат евтини алуминиеви.. това правят ерптаа

    Коментиран от #16

  • 15 В цяла Европа!

    13 0 Отговор
    Захранващите кабели са вкарани под земята отдавна и тока прекъсва само ако има проблем в централите! Но тук понеже българина е много търпелив може да почака няколко дни...

    ЕРП да се одържавят в най-кратки срокове!!!
  • 16 Кака Мара

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Абе ей":

    Това с подмяната на медните кабели с алуминиеви е абсолютно вярно. Ние подадохме молба да ни преместят електромера. Освен че ни подмениха медния кабел с алуминиев, ни смъкнаха мощността от 24 на 18 какво се казва там...Имахме трифазен ток с такава мощност. Сега мога да си пусна проточен бойлер само като се съобразявам с тази мощност.

    Коментиран от #17

  • 17 Фарс

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кака Мара":

    Това щях да кажа и аз. Пазарът пласира алуминиеви кабели на по-ниска цена
  • 18 УЙКО-КАЛЕКО

    5 0 Отговор
    В 21 век още в населените места се използват стълбове за електропреносната мрежа.Дори и в столицата има райони с подобно допотопно електроснабдяване.Това много лесно може да се промени със закон забраняващ въздушният пренос на ел.енергия в населени места Примерно за период от 5-10 години срок.От поне петилетка стана ясно.че такива катаклизми зачестяват и силата им на разрушение се увеличава.,,НЕМА ЛАБАВО,,казваше навремето един човек.
  • 19 5556

    6 0 Отговор
    Погледнете си сметките за ток!!! Таксите пренос, достъп и ДДС (отделно се плаща ДДС на тока) е колкото цената на тока. Те са процент от цената на тока и ако се вдигне цената му тия пак ще си вземат половината от сметката.
    Тия пари къде отиват? Сигурно за инвестиции в преносната мрежа? А заплатите на шефовете им са огромни. Даже и коледни бонуси ще вземат задето стоите на студено и тъмно. Но не е луд който яде баницата!
  • 20 1221

    5 0 Отговор
    Кой докара тези ЕРП???

    Коментиран от #24

  • 21 Всяка година

    2 0 Отговор
    Плащат луди пари на частни фирми да кастрят дърветата . Сега те им са виновни. Аз съм на 41 години и като се замисля стълбовете са същите каквито бяха когато бях дете . Колко време искате да лапате наготово? Ми то всичко наготово все някога свършва . Стига сте лъгали хората. Видя се , в енергото има ток а хората нямат . Какво е това безобразие? Учителката се обади на Денков и хоп цял влак се приготви . А другите не са ли хора ? Аман с това наш човек . Доган и Борисов дали стояха без ток ? Не е правилно за вас има за нас няма . По е редно вие да се лишите за да има за нас . Все пак служите на народа . А то излиза обратното.

    Коментиран от #22

  • 22 111111

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Всяка година":

    Оплачи се на арменския поп. Пише се слято на латиница. Но след точката не е вече net а е eu.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами кво разбираш?":

    За да се скъсат жиците и паднат стълбовете на далекопроводите от снега значи, че не отговарят на нормите за натоварването от сняг ...ЕРеПетата са сложили по-евтинки, защото нямат контрол, а пък ощетени са хората!
  • 24 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1221":

    Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции. Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове