Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 16:41 1 481 25

Мими Виткова: България намаля с 2 милиона души, а приетите в болница са скочили два пъти

  • здравеопазване-
  • болници-
  • пациенти

Колкото и да се увеличават парите за здраве, толкова се увеличава и неудовлетворението на пациентите, пък и на работещите в системата, каза бившият здравен министър

Мими Виткова: България намаля с 2 милиона души, а приетите в болница са скочили два пъти - 1

В момента берем плодовете от реформите в здравната система, които започнаха някъде в края на 90-те години и доведоха нещата до тук. Това каза за "Фокус" д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването.

По думите и, всяка година, колкото и да се увеличават парите за здраве, толкова се увеличава и неудовлетворението на пациентите, пък и на работещите в системата от нейното функциониране.

"Мисля, че всички негативни резултати, които берем в момента, са резултат точно на това политическо намесване. Защото ние реформирахме системата си като изцяло я приравнихме на търговска организация, и в момента се чудим защо колкото да се увеличават средствата, резултатите са негативни. Колкото до това, че Здравната комисия не одобри бюджета, това е някакъв временен мораториум, както те го наричат, докато се изработила здравната карта да не се разкриват нови болници. Само че ние допуснахме 20 и няколко години вече да се разкрият толкова болници, така че сме водещи в Европа по отношение на брой болнични на глава от население и на брой болнични легла, макар и половината от тези легла да бездействат, както се казва. Но в същото време виждаме, че колкото растат болниците, толкова расте и броят на хоспитализираните в болница", каза д-р Виткова.

Тя посочи още, че България е намаляла с 2 милиона жители, а в същото време броят на приетите в болницата, в сравнение с периода преди промените, които бяха настъпили, е два пъти по-голям. Медиите изнасят вече поредица от случаи на абсолютно фалшиви хоспитализации, така че хората въобще не знаят, че някой ги е хоспитализирал и ги отчел към НЗОК за болнични.

"Така, че здравната система е заредена със страшно много конфликти. А в момента това, което се случва, между другото по-интересно е решението на Бюджетната комисия, която също не прие бюджета, тъй като там освен разкриването на нови болници и това прехвърляне на отговорностите за онкомедикаментите от Министерството към Касата, там бяха изложени доста съществени мотиви. Основният въпрос, който беше зададен е увеличавайки наистина обществените средства за здравеопазване с повече от 1 милиард, какви промени позитивни ще дойдат за системата? Т.е. какви реформи ще бъдат направени? Основно ще намалеят ли средствата, които ние вземаме от джоба на болния човек, за да финансираме здравната система? И знаете, ние сме коментирали с вас много пъти, че този процент е уникален за Европа – 48% от общите разходи за здравеопазване са от джоба на болния. И сега, когато даваме още 1.1 милиарда обществени средства, какво се случи с тези частни разходи, защото никой не казва: "Ние ще увеличим бюджета за здравеопазване, но същото време ще намалим тези разходи от пациентите“, такова нещо няма", добави Виткова.

Според нея, че се говори изобщо по съществените, по важните въпроси в системата. А колкото до прехвърлянето на търговете и обществените поръчки за медикаменти, най-вече за медикаменти за онкоболни към Касата, това е проблем, който д-р Дечев е поставил преди много години, и ние продължаваме в същия дух. И той е породен най-вече от това, че допуснахме и продължаваме със законовите норми да допускаме частните лечебни заведения, частните болници да не правят обществени поръчки за всичко, което купуват, включително и за онкомедикаменти.

"Д-р Дечев посочи, че благодарение на това, което сме разписали в закона, ние имаме лечебни заведения, които купуват за седем пъти по-високи цени онкомедикаментите от други лечебни заведения. Ясно е, че при този липсваш контрол от страна на държавата в здравната система, резултатите са дотук", добави д-р Мими Виткова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но за сметка на това

    12 33 Отговор
    Си имаме копейкин и най-малко ваксинирани

    Коментиран от #3

  • 2 само чекмеджан

    35 5 Отговор
    ни мамали с 2 милиона, преди него още 2
  • 3 събираш ли

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Но за сметка на това":

    капачки ?

    Коментиран от #15

  • 4 Йо хо хо

    26 7 Отговор
    А д-р Мими Виткова дали не е милионер.
    Все пак беше мини-стри на здравеопазването.
  • 5 Хелоу

    38 12 Отговор
    Еми под смелото ръководство на про-западни правителства от водеща 9-милионна, произвеждаща компютри, космическа държава регионален военен гигант се превърнахме в умираща периферна туристическа дестинация в която кресливи русофоби предават държавата и крадат безспир и ако някой пита нещо го набеждават за агент на Русия.
  • 6 честен ционист

    25 8 Отговор
    Българите още не са се усетили, че са само пушечно месо.
  • 7 Доко

    29 2 Отговор
    Така е Виткова, защото едни плащаме за здравни осигуровки а други се лекуват. ЗДРАВНИТЕ партиди трябва да са ИНДИВИДУАЛНИ ЛИЧНО НА вносителя или семейството му. Дори ако има и не осигурени те също да имат право да ползват неговата партида от вноски , които вносителя не ползвал през годините. Вашата ММ...а мафиотска ! Арести трябват и то веднага за виновните длъжностни лица допринесли за демографската катастрофа и източването на здр. каса.

    Коментиран от #19

  • 8 Делю Хайдутин

    19 5 Отговор
    Хазарите ни избиват като индианците.
  • 9 така е

    13 1 Отговор
    Сега при 6 млн българи имаме 700 000 ТЕЛК.
    През 2000 г при 8 млн българи е имало 50 000 ТЕЛК
  • 10 Гето

    14 2 Отговор
    Държава нямате момчета и момичета
  • 11 овчи мозъци

    16 2 Отговор
    Миме ти си тази която когато беше министър на здравеоопазването прокара частните здравни болници ,частните търговски здравни болници и заведения които лапат ли лапат здравето и парите ва българския гражданин и се превърнахте в мародерите на здравето на българина .Така те помня мимме витковоа , аа не сега да ми плачеш и рониш сълзи ,за колко е тежко сега заради такива като тебе които унижожикте държавното здравеопазване за сметка на частното усвояване на финансови средства без да има палза нито един пациент
  • 12 Ловци на духове

    13 1 Отговор
    Както на изборите, така и в болниците има много зомбита.
  • 13 поробен след демокрацията

    18 2 Отговор
    Мимето има частна болница, частно здравеопазване но, капацитет резултати няма ..Единственото спасение на здравеопазването е болници здравни заведения държавни и само тях трябва да се финансират .Тези които искат частни здравни заведения да се оправят както се оправят да съществуват кръчмарите .Ако има клиенти ще има оборот .Толкова просто неграмотни и идиоти български политици и изедници на българския народ
  • 14 Мими Виткова?? Бялата мафия гое ударила

    12 1 Отговор
    На Пладнешки грабеж!! Отиваш за някакъв преглед в Здравно заведение, казват ти елате в Петък сутринта Преглеждат те, и те настаняват в стая, като нее задължително да останеш В понеделник Сутринта да си в Заведението да си вземеш резултата! И така три дни са те лекували Виткова!! А какво са ти написали, че си лекуван само те си знаят!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кочо

    8 2 Отговор
    Българино неграмотно еничарско9герберо депесарски говеда..Търговията с плът и кръв ,търговиата с живот и смърт ,търговия с здравето равняващо се на стока на пазара,„на битака за продажба живото и смърта ,която не е гарантирана и несигурна е дело на герб бб и дпс догав.
  • 17 Факт

    7 2 Отговор
    Лекуваме без пари украински войници и прочее.Та за това и приеха и по голям бюджет.Българите кучета ги яли.
  • 18 Един Човек

    9 0 Отговор
    Имайки в предвид каква е храната на българина, може да се очаква и по-висока смъртност. Българинът собственик на някакво предприятие, когато си стъпи малко на краката и се види с някой лев в джоба - следва задължително скъпата кола... Няма значение, че продава нискокачествена продукция, важното е да има по-голяма печалба. Само, че забравя, че той също е клиент и с него другите се отнасят по същият начин. Депутатите също забравят, че когато отидат някъде си в държавта или на ресторант им сервират същите отрови, както и на другите, които те самите са допуснали да бъдат на масата на българина. Няма как да ядеш отровна храна и да бъдеш здрав!
    АКО НЯКОЙ ДЕПУТАТ СЛУЧАЙНО ПРОЧЕТЕ ТОЗИ ПОСТ, ТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СПИРАНЕ НА ХИМИЯТА В ХРАНАТА, ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА САМО СТЕРИЛИЗАЦИЯ В СТЪКЛЕНА ОПАКОВКА ИЛИ ИЗСУШАВАНЕ!
    Поздрави, Един Човек!
  • 19 Прав си за всичко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доко":

    Но ако ти се наложи скъпоструваща операция и лечение, доникъде няма да ти стигнат парите. И както казваш, вноските да могат да се прехвърлят на когото пожелаеш. Другият вариант е здравна застраховка, но старите сме минали "срока на годност", защото с болни вече хора не се сключват застраховки. Младите пък мислят, че все ще да здрави и те така пълна каша.
  • 20 Гост 2

    2 0 Отговор
    Знаете ли кой е собственик на частна клиника " Доверие"? Моля, ако някой знае да съобщи.

    Коментиран от #21

  • 21 Казвай направо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост 2":

    Явно знаеш, па и май се сещаме.
  • 22 Тъй тъй

    3 0 Отговор
    Пак красиви приказки….и от какъв зор държавата не изпуска парчето баница наречено здравно осигуряване? Защо не се разрешат частните здравноосигурителни институции? И когато говорим за държава, се разбира политическата група или групировка, за да бъда по-точен която временно е успяла да завземе властта. Каква е основната цел на всяка групировка временно управляваща? Много просто и винаги едно и също. Да се източат колкото може повече средства. Така че твърде много пациенти не е добре…парчето баница да хапват става по-малко. Ама наистина, кой наивник мисли, че държавата е правила или прави или ще направи нещо за индивида?
  • 23 Нагло

    1 0 Отговор
    Другарко Виткова Ти какво направи по времето като беше министър на здравеопазването Не беше ли ти която участваше в смяна на системата и въвеждането на тези прословути здравни пътеки Сега играеш първа противничка на нещо в което си учавствала
  • 24 Глупости

    1 0 Отговор
    Бялата мафия, краде здраво каквото може - от пътеки, от болнични престои, от несъществуващи операции , от непосетени лечения в санаториуми , дори от консумативи и тоалетна хартия. Какво се чудим че НЗОК не може да издържи. Защо пациента не може да си види здравното си досие? Там ще се видят какви ли не щуротии и измислени болести и лечения. Идете на служебния паркинг на някоя болница, там ще видите парад на най-новите и скъпи коли. ОТКЪДЕ? Няма Прокуратура, няма разследване за финансови нарушения. И така....
  • 25 Илиева

    0 0 Отговор
    Др.Виткова да беше останала да работи за народа,а не да върти частен бизнес с откраднатите пари от хората във фонд “Доверие”.Като я гледам и слушам по-трагичен образ от нея няма.Жан Виденов в пола….Със тези стари изтъркани муцуни нищо не става и стига сте ни ги пробутвали.Четох някъде,че др.Виткова си прави профилактичните прегледи в чужбина….
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове