Last news in Fakti

1 Декември, 2023 07:17 1 276 22

Проф. Галин Цоков представя днес Рейтинговата система на висшите училища в България

  • рейтинг на висшите училища-
  • министър на образованието

Изданието за 2023 година сравнява представянето на 51 акредитирани висши училища, предлагащи обучение в рамките на 52 професионални направления

Проф. Галин Цоков представя днес Рейтинговата система на висшите училища в България - 1

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще представи днес най-новите тенденции в Рейтинговата система на висшите училища в България. Публичното представяне на данните ще се проведе от 10:00 ч. в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството, цитиран от БТА.

Изданието за 2023 година сравнява представянето на 51 акредитирани висши училища, предлагащи обучение в България в рамките на 52 професионални направления въз основа на десетки показатели. Те измерват различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Рейтинговата система съдържа информация и за най-често срещаните професии сред завършилите различните професионални направления в различните университети, както и списък със специалностите, по които отделните висши училища предоставят обучение. Целта е да се подпомогнат кандидат-студентите в усилията им да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, които се предлагат от висшите училища в България, поясняват от МОН 12.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рейтинг

    13 0 Отговор
    Университетите са повече от студентите май
  • 3 Азиим

    5 0 Отговор
    Какви министри нс обазованието сме имали едно време, красиви, интелигентни: Иван Вазов, Иван Гюзелев, Райчо Каролев....
  • 4 00001

    6 0 Отговор
    Какъв е рейтинга на едно училище се вижда от колко дипломанти са започнали работа по-специалноста си до 1 година след завършване. Ако искат да имат квалифицирани работници, да си изпратят студенти на обучение след бакалвър по специалности медицина, зъболекарство,ядрена медицина,биомедицински технологи,Управление, Финанси, електро, мекатронни инжинери и други инжинерни специалности, които след това да преопдават и практикуват в България.И да си направят програмите за обучение според тези на водещтеи световни университети. В Програмите на обучение на Българските университети имат много блестяшо звучящо предмети, които нямат никаква стойност за обучението на един специалист, и те излизат от университета сакати но с голямо самочувствие че знаят, докато не се сблъскат с действителноста. Че някой им е продал мечти с високопарни думи от университета, и че след като са им взели парите и изгубили времето в Унивеситета ,Унивеститетското им обучение стига за да ги намеат да нареждат лавиците в Супермаркета.

    Коментиран от #7

  • 5 учител

    9 0 Отговор
    В държава където има 3200 професора и 5800 доцента ,а образованието е под нивото на страни от петият свят ,е разграден двор !!

    Коментиран от #15

  • 6 ГАЛИН Цоков професор?? Дамо Софийския

    6 0 Отговор
    Е по рейтинг 1200-1300 място в класацията между 1600 Университета по Света!! Останалите отиват към 1500място
  • 7 Пишман

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "00001":

    Българските висши училища отдавна издават дипломи, които са най-подходящи за облепване на стените на тоалетната - собствениците им да им се любуват, докато приклекнали си вършат биологичните нужди там!
    Щом може на хуманитарен бакалавър след това да му бъде издадена диплома за магистър-инженер при положение, че не е учил основни и задължителни дисциплини и му липсват базови знания и умения, няма за какаво да се говори повече. Дали някой иска бакалавър по публична администрация с магистратура по медицина да го лекува? А как бакалавър по публична администрация с инженерна магистратура поправя автомобил или по-просто, сменя щепсел? - никак, защото той не знае и не може! На печелившите честито. Висшето образование е машина за пари - хората си плащат не за да ги научат на нещо, а за да им издадат диплома, защото им трябва за да ги назначат за началници. Залъгването няма да помогне на никого!
  • 8 пери

    10 0 Отговор
    Реформа трябва. Намаляване на броя на университетите, промяна в начина на финансиране и във висшето, и в средното образование, промяна в политиката за средно образование, където е големият трап. За 4 години в университета няма как да се наваксат 12 пропуснати в училище. Докато децата преминават в горен клас без да са научени на основни неща, неграмотността ще се затвърждава и нещата ще стават все по-зле. Оттам и студентите ще са гола вода и ще ги събират по села и паланки да пълнят нереално големия брой университети. Тъй че рейтинги, мейтинги, много неща трябва да се променят преди да мерим.
  • 9 Морски

    4 0 Отговор
    Хайде да видим дали е клекнал на библиотекарите!
  • 10 тоя

    8 0 Отговор
    вместо да представя никому ненужна рейтинговата система на висшите училища в България, да вземе и да работи за повишаване на нивото на обучение на студентите.
    Тъжно е да се признае, ама завършилите излизат абсолютно неподготвени - да се чудиш как са изкласили! Ясно е, че практически знания и умения не може да се очакват, но поне основите да са поставени. Иначе излиза, че строим върху пясъчник - ти наливаш, ама то не може да разбере, защото я няма базата.
    За пореден път се сещам за стария лаф- като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар.

    Коментиран от #14

  • 11 Цоко Галинов

    6 0 Отговор
    И с този не случихме министър на образованието, този човечец от Филибето няма нищо общо с науката, просветата и висшето образование. Не защити професорите и доцентите, угоди единствено на даскалите, не направи никакви реформи, нито поне намерение за такива. Време е да си отива.
  • 12 един

    5 0 Отговор
    Другарю Цоков, хващай влака за Пловдив и напускай поста.
  • 13 професор, но по ВАК

    6 0 Отговор
    Как може да има такива професори, пък и министър!? Боже, боже, боже....
  • 14 жълти стотинки

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "тоя":

    Знаете ли защо е така ? Защото преподавателите във ВУЗ-овете нямат никакъъв стимул, нито желание за работа- ниско заплащане, на всеки поравно, независимо дали преподава на 500 или на 15 студенти, лоши, мизерни условия, плащат си от джоба, за да им издават книгите и учебниците, неуважение от страна на такива като този на снимката и на държавата като цяло. И в резултат- никакво усилие или минимално усилие от преподавателите. Да не са луди да си продават знанията, придобити с дълги години лишения, труд, нерви, пътувания, бъхтене, четене, проучване, преводи и др., за жълти стотинки?

    Коментиран от #21

  • 15 Зарзаватчия

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "учител":

    Защо има толкова много професори и доценти? След приемането през 2012г. на закона "Игнатов"- министър СерГей Игнатов в правителството на .ГЕП, който бе боксьор-египтолог и който премахна системата на всеобщи критерии и строг контрол. Всеки некадърник, вклчително и този на снимката, станаха професори и доценти- много лесно, все едно купуват кило домати от Плод-зеленчук. И чичо Денчев от "библиотекарите", и Митьо Гестапото станаха "професори". СРАМ!
  • 16 Филибелийски

    3 0 Отговор
    Махай се!
  • 17 Висшист от България

    2 0 Отговор
    Дипломите от нашите “висши” учебни заведения не се признават вече никъде по света -толкова е “високо” нивото ни!
  • 18 Керан

    5 3 Отговор
    Господа, не се заблуждавайте за рейтинги и знание на ученици и студенти. Учебните заведения не са да дават знания на обучаемите , а да се взимат едни пари от преподавателския състав. Колкото повече, толкова по-добре. Учителите са със знания от преди 30-40 години, а някои от тях не могат да работят с компютри/видя се по времето на ковид кризата/ и се продължава в този дух.Така че децата не могат да получат адекватно и съвременно образование, а някои от тях не могат да четат и да пишат. Висшите учебни заведения имат за задача да произвеждат повече доценти и професори, отколкото знаещи и можещи специалисти. За сведение от 2010г до сега 2023г доцентите и професорите са се увеличили 2,5 пъти , а учебни заведения няма нови открити. Така че това е положението с рейтинга. С една дума НИСЪК - произвеждат се специалисти без знания и умения , защото преподавателския състав изпитва страх от това , да се закрие заведението от липса на обучаеми, а оттам да се уволняват преподаватели.

    Коментиран от #19

  • 19 мизерия

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Керан":

    Не е това причината. Никой не иска да работи, в случая, да преподава във ВУЗ срещу "заплащане" от 2000лв.Аз , ако съм на мястото на професорите, изобщо няма да ходя за тия пари на работа.По-добре да стана кръчмар, или да си продавам знанията навън в чужбина десетократно и двадесетократно по-скъпо..
  • 20 Макеренко Цоков

    3 1 Отговор
    Този не е никакъ в учен, да си стяга куфара и обратно в тракийската низина да "преподава" педагогика по макаренковски.
  • 21 съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "жълти стотинки":

    съм с вас. Точно за това написах, че тоя трябва да се захване с повишаване на нивото на образование във висшите училища. Това предполага откровен и обективен анализ на причините и факторите, водещи до тоталното разминаване в очакванията към подготовката на завършващите. Колкото по-честно се погледне истината в очите, толкова по-адекватни и работещи решения могат да бъдат намерени.
    Безспорно, преподавателите трябва да бъдат уважавани и стимулирани. Не можем да отречем обаче, че те също са част от решението и следва да променят подхода си. Твърде много проблеми са натрупани, но все отнякъде трябва да се започне, нали!
    Считам, че министъра следва да осигури условията, предполагащи нормализиране на този процес.
    Ако не го направи, то да си ходи, а не да ни занимава с подобни системи, от които ефекта е минимален.
  • 22 Макиавели

    2 0 Отговор
    Какв професор може пъък да е тоя? Нарочно слагат такива, за да слушат и да не задават въпроси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове