Last news in Fakti

5 Декември, 2023 20:06 1 750 34

Ректорът на Алма матер: Заплащането на преподавателите е унизително ниско

  • георги вълчев-
  • софийски университет-
  • алма матер-
  • студенти-
  • заплати-
  • преподаватели

Досегашният модел „парите следват студента” генерира една погрешна логика

Ректорът на Алма матер: Заплащането на преподавателите е унизително ниско - 1
Снимка: Нова телевизия

„Досегашният модел „парите следват студента” генерира една погрешна логика. Промените трябва да са в посока подобряване на качеството на образованието. Ако един млад човек получи диплом без съответните знания, той не би бил полезен нито на себе си, нито на обществото. Без подобряване на образованието, сме обречени да произвеждаме безработни висшисти”. Това заяви проф. Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него тенденцията да се търси прекалено тясна специализация във висшето образование не е добра, висшистите трябва да следят общата картина на обществата, да умеят да улавят верния код на времето. „Ако си възпитан като човек да имаш тази чувствителност, верните решения винаги ще бъдат намирани”, каза проф. Вълчев.

„Сегашната система на финансиране не ни позволява да предоставяме адекватно заплащане на труда на нашите колеги, заплащането е унизително ниско. Системата не ни позволява и нормална издръжка на учебния процес, на ежедневните нужди”, каза той и акцентира, че е необходимо да има и необходимите капиталови разходи.

„Заплатата на един асистент е равнозначна на един учител в средното образование. У колегите има много натрупан справедлив гняв”, обясни ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” и допълни че и стипендиите са ниски и затова студентите отдават приоритет на работата си.

Вълчев изтъкна, че университетът е национален капитал. „Имаме прекрасни специалисти, които могат да стоят в основата на всяка една дискусия. Университетът е бъдещето на страната. Младите хора свикват с мисълта, че ако днес си недоволен от нивото на обществото, от утре ти ставаш част от това общество и трябва да работиш за подобряването му”, допълни ректорът на СУ „Кл. Охридски”.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефанов

    28 3 Отговор
    Нещо иновации нямяте, само драпате за пари. А заплащането в строителството, услугите, как е спрямо държавно гарантирани парички, за шивачките на ишлеме и бройка нещо дакжеш или за берачуте на рози и плодове. С. К. А. П. А.н.я.к
  • 2 Русофил

    32 2 Отговор
    Как ниско бе? На проф Кралов заплатата е 300 000 лева, а неговият ТУ е извън топ 1000.
    Такива заплати не взимат и в Оксфорд бе.
  • 3 гост

    26 2 Отговор
    Почти всички 52 университета "произвеждат" вишУсти без знания и практически умения! Повечето учат онлайн където се раздават конспектии "студентът" трябва да си избере 1 въпрос да го разработи и изпрати. Веднага влиза в действие копи пейс и "студентът" вече е отличник! Дори ""студенти" се хвалят, че са получили диплом без да се явят на нито един изпит! За какво се харчат пари за неграмотници ? ПО-ДОБРЕ ПО-МАЛКО, НО ПО-ДОБРЕ, както в един момент казваше чичко Ленин!
  • 4 мале леле

    27 2 Отговор
    кви далавери са при тея декани и доценти....... кво бълване на неграмотни вишисти е......
  • 5 ха ха

    23 2 Отговор
    Ако един млад човек получи диплом без съответните знания, той не би бил полезен нито на себе си, нито на обществото./ е затова трябва да ви спрат заплатите защото произвеждате безполезници на конвеер

    Коментиран от #7

  • 6 Киро Шприца

    8 1 Отговор
    Важното е да има за чекмеджетата.
  • 7 Абсолютно...

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Верно!!!
  • 8 механик

    25 1 Отговор
    Ама вие от преди 30 год. произвеждате само безработни висшисти ,защото те си купуват дипломите !!А преди 40 год. ние учихме ,и за едно студентско място се бореха по 15 човека , а сега вземаш ВИШУ ,стига да си платиш !!!
  • 9 Бай Канур

    22 4 Отговор
    Нивото на преподавателите е унизително ниско
  • 10 101 Далматинци

    14 2 Отговор
    А ма няма никакъв проблем! - Като не ти харесва заплащането спираш да паразитираш на държавната хранилка и отиваш в частния сектор. - Пълно е с хора с висше образование, които работят като общи работници и пазачи заради възрастовата сегрегация.
    Тогава ще разбере тоя какво означава унижение.
  • 11 Киро

    17 0 Отговор
    Ха добрутро уважаеми колега!!!!. Сега ли го разбрахте. Изпуснахте влака с оня египтолога, който промени закона за Висшето образование , а и не само него. Сивото вещество напуска масово държавата на Умното Кире и сие, икономиката няма нужда от вишисти идващи неграмотни от средното образование. Сега оправяйте се.
  • 12 Сатана Z

    6 3 Отговор
    Преподавател към студентка след секс:
    - Ако знаех,че си девствена щях да ти пиша 6
    Студентката:
    - А аз ако знаех ,че го можете щях да си сваля чорапогащника.

    Ниски заплати ,но безплатен кекс ,кеф ти женско или мъжко.
  • 13 АБВ

    8 4 Отговор
    А рушветите и подкупите защо не ги броите

    Коментиран от #23

  • 14 Мнение

    11 3 Отговор
    Да ама и преподавания материал не отговаря на изискванията на пазара на труда. Много безсмислена теория и малко практика. За училищата няма да коментирам. Учителите не преподават и много от тях не обясняват, а се държат като господари с власт. Някои от тях даже се правят на тартори и много корумпирани.
  • 15 Павел пенев

    6 4 Отговор
    Каквито преподавателите-такова и заплащането. Декласирани политици-седесари,демократи и евроатлантици-това са ви преподавателите, представям си какво ще стане от студентите.

    Коментиран от #21

  • 16 Пилците се броят на есен

    8 3 Отговор
    Дайте качество пък тогава да ревене за пари.
  • 17 Вие и сега ги произвеждате

    8 0 Отговор
    Вие и сега произвеждате безработни висшисти: от 1/3 от специалностите излизат хора, които не работят и ден по специалността си, защото ще умрат от глад.
  • 18 Перо

    11 1 Отговор
    При тази доказана, масова неграмотност на учениците, учителите въобще не трябва да получават заплата!
  • 19 Вие сте менте университет

    7 4 Отговор
    Пройзвеждате безработни висшисти на конвейр и заплащането такова като на гимназия . Пълни сте с агенти на ДС и милиционери от няколко поколения и само губите времето на младите студенти , ефект никакъв от обучението ви . СУ „Св. Климент Охридски и БАН се контролират от 5 колона на Русия у нас . Докато това не се промени оставате гимназия която е била Университет някога .
  • 20 Ал. Цанков

    6 3 Отговор
    Един доцент взема заплата колкото продавачка в МОЛ или касиерка в някой голям супер. Това само в България го има. Професорите и доцентите би трябвало масово да напуснат университетите, държавата се подиграва с тях.
  • 21 софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Павел пенев":

    Ти откъде знаеш какви са преподавателите? Защо не кажеш нещо за овенните, милицията, надзирателите, чиновниците? Защото не ти отърва.

    Коментиран от #27

  • 22 Срам и позор!

    4 1 Отговор
    Вълчев е прав. Не може даскал в килийно училище да получава повече от доцент! Срам и позор! Срам и позор за тая държава!

    Коментиран от #26

  • 23 преподавател

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "АБВ":

    Какви рушвети, какви подкупи? Ако имаш доказателства, иди в прокуратурата, иначе е набеждаване в престъпление, което е престъпление.Университетът може да те съди за такива думи.

    Коментиран от #28

  • 24 учуден

    2 2 Отговор
    Чудя се на професорите, защо стоят още там ? Да се организират, да протестират, да организират стачка, да не ходят на работа.Или пък, ако всички масово напуснат, кой ще преподава?
  • 25 Да бе

    3 0 Отговор
    Ниско. Ходят още в цял куп университети и преподават през просото. Вижте какво е качеството на дипломираните начални учители. Да не ви попадат децатата на такива виШисти, пишещи с правописни грешки.
  • 26 Аз съм

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Срам и позор!":

    За това да идат да преподават в едно средно училище и тогава да мрънкат за заплатите дето получават и времето , в което са ангажирани. Ако им е зле, няма да стоят в университета.
  • 27 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "софиянец":

    Че кой не ги знае? Явно ти. 90% от преподавателите трябва да плащат на университета.... Неграмотни излизат вече не само от училищата, ми и от университетите....
    Освен това, когато не ти харесва заплатата си намираш друга работа. Просто и ясно. Седяли десетилетия на ниски заплати.... Е, без бонусите, тях само те си знаят....
  • 28 Бачо Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "преподавател":

    Аре не се прай, че падаш от луната. Керванът си върви... Вероятно не е толкова зле, колкото през 90те, ма чак светци да ги изкараш...
  • 29 И това им е много

    1 0 Отговор
    Бай Желю Философията от селу Веселинюво.
  • 30 Вал Боко Борисов

    1 0 Отговор
    Ще ми цалуяат цървулите! Аз ви направих академици а вий мъ придадухтие;.
  • 31 Поправка

    2 0 Отговор
    проф. Георги Вълчев, не се пише "вишисти", а "фишисти", как и кой те избрал за началник? А, сетих сез Бат Боко Тиквата?
  • 32 Пиер

    1 0 Отговор
    Ха добро утро господа "професори" та нали Вие го набутахте този закон за бройките. Май забравихте, че вашия египтолог въведе това НЕДОРАЗУМЕНИЕ, разбира се с външна намеса и съсипа образованието.
  • 33 Стига си плакал

    1 0 Отговор
    Всички деца са различно умни, а като завършат образованието си, са еднакво тъпи!
    Каквито преподавателите, такова е заплащането! Те са на светлинни години от съвременните науки! У нас има излишък на "учени" ( доценти професори, експерти, политолози, и прочее ...ози!
    Тоя не плаче че не са подготвени, но плаче за пари?! Десет пъти да ви дигнат заплатите, нищо няма да мръдне към по добро! Толкова си можете!!!
  • 34 Ама у много калинки

    1 0 Отговор
    Дори защити на дисертации става без специалисти, на юнашки доверие и колкото да спазим срока
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове