Last news in Fakti

6 Декември, 2023 11:08 1 053 15

Костадин Ангелов: След ротацията Хинков няма да е министър, не се справя. Отговорен е за провала с детската болница

  • костадин ангелов-
  • христо хинков-
  • ротация-
  • министър-
  • провал

"Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов", нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител", коментира бившият здравен министър скандала с директора на "Пирогов"

Костадин Ангелов: След ротацията Хинков няма да е министър, не се справя. Отговорен е за провала с детската болница  - 1
Снимка: БНТ

След ротацията Христо Хинков няма да е министър на здравеопазването, не се справя. Това заяви в "Денят започва" Костадин Ангелов - депутат от ПГ ГЕРБ - СДС, председател на Комисията по здравеопазване. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които по ПВУ.

"Там загубиха 170 млн. за Протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън", посочи Костадин Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров "политическо отмъщение" и "разправия по болшевишки".

"За "Пирогов". Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в "Пирогов" от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия", заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

"Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов", нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал "за" тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?
Председателят на Комисията по здравеопазване посочи, че на 28 ноември министър Хинков казва пред БНТ, че изглежда няма да се смени директорът на "Пирогов", а всъщност ден по-рано е подписал смяната му, се вижда в Търговския регистър.

"Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки", допълни той.
От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От МЗ обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата.

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради “Пирогов”, Костадин Ангелов отговори:

"Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерски съвет, където счетем че е нужно да се направят промени, за да този закон служи на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    28 3 Отговор
    мазник и селтак крадлив , отдавна трябваше да бъде в затвора !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Точното

    23 2 Отговор
    име на този измислен професор е м е р з а в е ц. Работата на министъра не е да строи, а да отговаря за здравеопазването.
  • 4 лекар

    21 2 Отговор
    А ти каци защо купи апаратурата за Пирогов с 30 мил. повече и колко получи като комисионна !!
  • 5 Интелект

    26 2 Отговор
    Мазен и обратен!
  • 6 Янков

    19 2 Отговор
    Повръща ми се от тулупи,които днес са се превърнали в обработка на хранителни отпадъци и нищо друго.Върви "лекувай" хората,не седи на дебелия си задник в нс.Охрани се,гушата пълна,банк. сметка също,избирателите ли,е.и им майката...
  • 7 Майора

    4 8 Отговор
    Драгикпментирсщи , вижте себе си и тогава говорвте! С нима подменксджите направиха собро , къде им е завода за елавтомобили , къде са парите от "Струма" , защо се теглят високи заеми , защо не се спира дерогацията а Денков и Василев се стещат със шефовете на Лукойл без да информират? Нищо не става от такива , всички се охраниха и най вече Кокорчо!
  • 8 Пенсионер

    7 3 Отговор
    Стига, спрете тия лакардии. Вие 33 години не се спряхте да крадете. Затова сме на туй дередже.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 9 Без име

    12 0 Отговор
    Голямо недоразумение на съдбата е този...ботокс!🤮🤮
  • 10 Българин

    4 6 Отговор
    За Пирогов стои Тагарев тоя мишок
  • 11 Момо

    9 0 Отговор
    Видите ли се колко пари струвате още не сте взели властта и започват заканите за уволнения,а сега оспорвате уволнения. Това показва колко сте злобни и властолюбиви.
  • 12 СТРАХ ГИ Е ОТ ГЕРБ

    2 0 Отговор
    ЗА ДА НЕ ИМ ИЗВЯДЯТ КЕРЛИВИТЕ РИЗИ ЗА КЖАЖБИТЕ ОТ ПИРОГОВ ПИРОГОР СА ГО КРАЛИ ТОЯ МАЗНИК С ОЧИЛАТА
  • 13 Читател

    2 1 Отговор
    Относно детската болница пуснете един телефонен номер и ще съберем пари, някой да дари парцел и ще я построим. Стига сте приказвали само.
  • 14 Лекар

    3 0 Отговор
    Ей ботокс, скривай се, че замърсяваш медийното пространство. Успокой се. Няма да бъдеш министър.
  • 15 Стоян Хлебаров

    2 0 Отговор
    Боже мой,за какъв се мисли тоя герберски далавераджия!?!? Еди кой си ,нямало да бъде Министър,защото не се справял!? Лицемерен тип-все такива ги е подбирал Бащицата им,затова България върви на зиг-заг! Лицемерни крадци,жадни за власт и бонуси...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол