Last news in Fakti

6 Декември, 2023 12:12 947 33

"Евробарометър": Българите ценят Европа

  • евробарометър-
  • българия-
  • ес-
  • еп-
  • европа

Мнозинството от европейците имат интерес към предстоящите избори за Европейски парламент

"Евробарометър": Българите ценят Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Делът на българите, които заявяват, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, е 57%, което поставя страната ни на последно място заедно с Италия (57%) и Австрия (55%), и представлява с 10 процентни пункта по-ниски резултати от следващата държава - Кипър (67%), посочи БНР.

Европейският парламент публикува своето проучване Евробарометър за есента на 2023 г., което демонстрира продължаващата подкрепа на гражданите за ЕС и по-голям интерес към предстоящите европейски избори.

Основните причини, посочени от българските респонденти,

са новите възможностите за работа, които ЕС носи (49%),

подобряването на сътрудничеството между държавите от Съюза (31%), като приносът на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността остава на трето място с 25%.

Представата на европейците за ЕС остава стабилна от март 2023 г. насам, като 45% от гражданите имат положителни нагласи към Съюза, 38% имат неутрални нагласи, а 16% - отрицателни.

Положителните нагласи на българските респонденти към ЕС (48%) се доближават до средните за ЕС, неутралните са 32%, а отрицателните - 19%, като страната се нарежда в една група с Румъния (съответно 49%-35%-14%) и Словения (съответно 46%-42%-11%).

  • 72% от гражданите на ЕС считат, че тяхната страната е спечелила от членството си в ЕС, а 70% вярват, че действията на ЕС оказват въздействие върху ежедневието им.
  • Повече от половината от гражданите на ЕС (57%) вече проявяват интерес към предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 6-9 юни 2024 г.
  • Приоритетни политики според гражданите на ЕС са: борба с бедността (36%), обществено здраве (34%), изменение на климата и подкрепа за икономиката (и двете по 29 %).

Далеч от представата за отдалеченост от ежедневието на хората, 70% от гражданите на ЕС считат, че действията на ЕС оказват въздействие върху ежедневието им.

В България 61% от респондентите са посочили същия отговор, което поставя страната на едно от последните места заедно с Италия (62%), Естония (62%), Чехия (60%) и Румъния (60%).

Повече от една трета от гражданите на ЕС

считат борбата срещу бедността и социалното изключване (36 %) и общественото здраве (34%) като основни теми,

които Европейският парламент трябва да приоритизира. Действията срещу изменението на климата, както и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (и двата показателя с 29 %) следват веднага след това, като важността на миграцията и убежището (18%), понастоящем на девето място, се е покачила със седем процентни пункта от есента на миналата година.

Основните приоритети на Европейския парламент според българските респонденти трябва да бъдат борбата с бедността и социалното изключване (44%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (39%), общественото здраве (35%), както и темите за демокрацията и върховенството на закона и бъдещето на Европа (и двете с 23%). Действията срещу изменението на климата са припознати от едва 11% от анкетираните, а миграцията и убежището - от 9%.

Данните за България за стандарта на живот са близки до средните за ЕС - 72% от респондентите (спад от 10 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2023 г.) смятат, че стандартът им на живот ще се влоши през следващата година. От друга страна 59% от българите (с повече от 20 процентни пункта над средните европейски данни) заявяват, че срещат трудности при плащането на сметки понякога или през по-голямата част от времето.

С наближаването на европейските избори на 6-9 юни 2024 г. повечето европейци (53%) желаят

Европейският парламент да заема по-важна роля,

като това е мнението в мнозинството от 21 държави членки. Делът за България по този показател е 40%, като страната се нарежда до Словакия (39%) и Австрия (38%).

Мнозинството от европейците (57%) имат интерес към предстоящите избори за Европейски парламент, което е стабилен резултат в сравнение с пролетта на 2023 г. (ръст от 1 процентен пункт), но е с 6 процентни пункта по-висок резултат в сравнение с есента на 2018 г., в подобен момент преди последните европейски избори. 68% от респондентите в ЕС заявяват, че вероятно ще гласуват, ако изборите за Европейски парламент се проведат след седмица — ръст от 9 процентни пункта в сравнение с есента на 2018 г.

Същевременно, данните за България сочат, че едва 39% (спад от 2 процентни пункта спрямо есента на 2018 г.) от българите имат интерес към предстоящите европейски избори, а малко над половината от българските респонденти (51%, ръст с 1 процентен пункт спрямо есента на 2018 г., но спад с 4 процентни пункта спрямо пролетта на 2023 г.) биха гласували, ако изборите се проведат след седмица.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заключи: „Демокрацията никога не трябва да се приема за даденост. Трябва да я защитим и запазим, като дадем своя глас. Всеки глас на предстоящите европейски избори е от значение“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кои българи,тези с

    25 17 Отговор
    двойно гажданство ли?

    Коментиран от #7

  • 2 ХАХАХА

    27 18 Отговор
    Сериозно? Коя Европа ценят? На брюкселските чантаджии затънали в корупция. ? Хумор, сатира и забава!
  • 3 честен ционист

    24 14 Отговор
    Така ви втълпяват, докато на румънците им падат 2025 год визите за Щатско, а вие ще видите американската мечта през крив макарон.

    Коментиран от #20, #25

  • 4 хъхъ

    27 13 Отговор
    И аз ценя Европа, но не ценя ЕС, който се изроди в един анти-европейски проект.

    България е европейска държава от самото си създаване, ако не - то поне от покръстването, а разни "умни и красиви" ни убеждават, че сме станали европейци чак през 2007-ма, когато ни приели в ЕС.

    Коментиран от #12

  • 5 Българин

    20 11 Отговор
    Не 57,157%-само че против ЕСес !

    Коментиран от #29

  • 6 Бонев

    15 11 Отговор
    Аз ценя Европа но не и този скапан ЕС.
  • 7 !!!?

    11 14 Отговор

    До коментар #1 от "Кои българи,тези с":

    Не българите с двойно гражданство, а "българите" с фалшиво гражданство - русофилите !!!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    11 8 Отговор
    "Евробарометър": Българите ценят Европа.

    да се чете :

    ВЕЧЕ ,НЕ !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Просто човек

    2 10 Отговор
    🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺
  • 12 ХаХаХа

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "хъхъ":

    И кога сме били европейци??? Винаги сме били Балканджии,но не и Европейци. Европа почва от Виенските порти,а ние сме много далеч от тези порти.
  • 13 Тттт

    2 8 Отговор
    Европейци са тия, които са имали бащи от заможен род, всеки божи ден маман ми е говорила приживе за Цар Симеон. А като си придошъл на 2,3 г на тия земи и няма как да си живял на 10 км от Бяло море, да ти харесва преди 1944 и след 1944 България. Домашното възпитание е за мен много важно. Добре, че са придошлите от Гърция български християни в Бг, та да сте това днес сеюяните от бкп дс кгб. Бай sesese ви помогна селяни от селото да дойдете в града и днес да сте на държавни служби навсякъде, а гелмета, маджури натикани от всички селяни на дс в ъгъла. Бойко, радев разлика няма. До вчера бе бойко, сега търси по селатапчеларово комунягитеиарненецадиректора, атам е осите на бкп багдасаров. БГ е едно голямо село, от републиката. Изгониха безпартийните учители завърлили в москва и женицата едвам се движи, ума, възпитана, красив син, но необвързан на около 44 г, но бойко реши въпроса със семянията и простоватите дс бкп гелмета, придошли от нерде ямбол нерде Истанбул. 2 поколения убити българи.
  • 14 Бесен-_ Язовец

    13 4 Отговор
    Българите от ЕС спечелиха единствено демографски срив и нищо друго.

    Коментиран от #23

  • 15 ВИК- Варна

    5 0 Отговор
    "ДНЕС БЕЗ ВОДА ЩЕ БЪДАТ:
    06.12.2023 г.
    -Без вода до около 17 часа ще бъдат абонатите в карето между ул. "Прилеп" , ул. "Отец Оаисий" , бул. " Владислав Варненчик " и бул. " Васил Левски" . "
    Водата я спряха сутринта, а поместиха съобщението след обяд! Добре, че ни предупредиха, иначе как щяхме да научим? Нали ще влизаме в ОНД!
  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 4 Отговор
    ПАК СТЪКМИСТИКИ НА КОЙ КАКТО МУ ЮДИСВА ПРОПАГАНДАТА
  • 17 Хахаха

    5 6 Отговор
    Който по долу напусна България преди 15,20 години спечели. Тук комунистите са все долни хори, клюкари, а лично това, едва ли би допаднало на много хора, да ви поучават хора, които не са си показвали носа от някои изостанали райони. Животът е борба, преди и след 1944,1989 до днес. За демокрацията бяха мнозина хора, рестигутки, но са в София и извън България. Хубаво е на тия послушните селяни. За тях тук е Ню Йорк.
  • 18 1222

    5 6 Отговор
    Мързела убива бре бонев. На запад се работи, а мързеливите ви деца отидоха да работят и на 2 ден се завърнаха в Бг. Тук трябва родителите ви да са на ДС, за да ви даде доги картончетата държавна служба, и кво като им дадоха, колко българи християни са, само деца на милиционери от дс кгб и домоуправителите яко от бкп крадоха ви 35 г. А по соца на всеки месец ревизия, ще откраднеш, друг път от касата. А днес всеки приближен до трите партии бкп бспдпсгерб ви крадат, а те по яхти с пури и млади мацки си живеят, с луксозни автомобили, това не са заработени пари, а парите на народа ни. Капитализма на запад и в България нищо общо няма и затова българина бяга, от хубаво едва ли би избягал, но вие много крадете и няма да спрете след бойко методиев борисов, ще продъкжите военни да ви крадат пенсии
  • 19 Гай Турий

    12 3 Отговор
    Негативите от влизането ни в еврейския съюз са много повече от позитивите. Влизаенто ни в НАТО е същото. Нищо повече не са ни дали. Колкото дават, двойно повече ни вземат. А най-напред ни взеха всичко, разрушиха всичко читаво и, ограбиха ни с 2 милиона млади и работещи, забраняват ни да си определяме вътрешния ред и външни интереси. Превърнаха ни в колония, бандустан, в който се кефят няколко хиляди слуги на запада, мошеници, шарлатани, олигарси, крадци на държавни поръчки и евросредства, мафиоти, наркобарони, мутри и т.н. Твърдо недеволни от ЕС и НАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Вън е по-добре.

    Коментиран от #24, #30

  • 20 мале мале

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    аз съм я гледал тая мечта 26 години болук до колена и мексиканчета с американското знаме продават дрога в квартала и после стрелба и много дебели тичат вечер да отслабват за да подържат равновесието между умственото и телесното слабеене
  • 21 Абориген

    2 1 Отговор
    Европа я обичаме и ценим, защото ние от векове сме европейци, но за брюкселските лицемерни бюрократи сме твърдо против.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кукуруз

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Демографският срив започна преди да влезем в ЕС. Сега хората живеят по добре. Българина спря да ражда 90 те години, когато комунистите създадоха мутрите, когато комунистите ограбиха парите на българина с финансовите пирамиди,с фалиралите банки,с раздадените народни пари на техните кредитни милионери. Сега българина живее сто пъти по добре. Защото 90 те години работехме за 50 евро заплата,а днес ги вземаме за един ден

    Коментиран от #26

  • 24 Абориген

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гай Турий":

    Много добре казано и какво от това? Затъваме, изчезваме с космическа скорост и най- страшното - никаква съпротива, само едното робско примирение. Жалко, че ще ми изтрият коментара " независимите".
  • 25 Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Имам Щатска виза, бе! Какъв крив макарон? Просто трябва да си попълниш формуляра, да се явиш на интервю в посолството и ще имаш виза!
    Но имам чувството, че не знаеш английски... Жалко!
  • 26 ХАХАХА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "кукуруз":

    Ама какъв си ми кукуруз не е истина ! ХАХАХА
  • 27 ТИР

    3 3 Отговор
    Какво е туй европеец,,,,
    Преди ТН промени нямаше начин на някакъв тип празненство да не бъдеш нахранен,дори случайно да си минал оттам,,, дори чужденците ,
    автомобилите стояха с ключове,а къщите не се заключаха, лилави не нападаха бабите по селата,,, какви бяхме тогава,,,

    Коментиран от #28

  • 28 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ТИР":

    Бил си ВИОЛЕТОВ!
  • 29 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не ми кради Ника!
  • 30 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гай Турий":

    Отивай да се биеш за раzия! Кой ти пречи?

    Коментиран от #31

  • 31 Гай Турий

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Нямам висъ зъ ръша! Имам черин пичътiii

    Коментиран от #32

  • 32 Бесен-_язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гай Турий":

    Що не се направиш? Имаш ли нужда от помощ?

    Коментиран от #33

  • 33 Гай Турий

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен-_язовец":

    Немъм фазлин, ти имъш ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове