Last news in Fakti

8 Декември, 2023 17:51 2 704 32

"Златната арка" пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната

  • златна арка-
  • столична община

Столична община ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство през януари

"Златната арка" пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната - 1

Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще бъде организирана публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство, в отговор на въпроси от медии, съобщи БТА.

Проектът е одобрен от дирекция „Култура“ на Столичната община. Цялостната организация по начало на коледната кампания е на стойност 50 000 лв. и включва концерт, сцена, осветление, декорация.

Арката е била част от събитието на 1 декември, когато са били запалени коледните светлини на площада, казаха от Общината. Тя е била и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя е включвала цялото празнично осветяване на площада, както и поредица от събития и концерти. През декември на площада са били организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, които са били обявени във фейсбук събитието за начало на кампанията.

Целта на арката е била да привлече внимание и да подчертае по художествен начин новостта - пешеходната зона и осветения храм. За поставянето ѝ са били спазени необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на Общината към момента.

През януари Столичната община ще проведе отворена експертна дискусия, в която да изследва опита и обратната връзка и да създаде правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще бъдат обсъдени най-добрите практики и ще бъдат предложени промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти.

Арката, която е била поставена на пл. “Александър Невски” на 1 декември при запалването на светлините на коледната елха, е предизвикала реакции в социалните мрежи през последната седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 3 Отговор
    Тази арка и АТРИБУТИТЕ, които бяха към нея са висша изява на евроатлантическите МТ-ЛБ /....../ ценности за възпитание на децата в духЪ на дядо Коледа !

    Коментиран от #24

  • 2 софиянец

    42 0 Отговор
    В Букурещ бях миналата коледа , и там се почувствах като Гаврошче , като видях целият град как е направен и оправен!!
  • 3 Кой ги плаща тия златни из.ъзици ?

    38 1 Отговор
    На общината.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    39 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кой ги плаща тия златни из.ъзици ?":

    Плащат данъкоплатците, а приближените пишман "артисти" вземат парите!
  • 5 !!!?

    9 55 Отговор
    До кога този площад ще се нарича "ал Невски" ! Кога България ще се идентифицира като кремълска губерния !!!?

    Коментиран от #15, #21

  • 6 НРБ

    39 2 Отговор
    Пълна простотия и грозотия, да те говорим, че там в периметъра на храма е недопустимо подобно арт "светило" !! Светлината е храма и Божието Рождество, а не сергии, арки, розови играчки ! Срам и страх от Бога нямат тия моделни леви в общината ! Жалко, че такъв голям празник за една уж християнска държава не могат да почетат както трябва, а светът грее от украса , светлина и подходящи тържества !
  • 7 Бутай МОЧА

    8 33 Отговор
    Радев е поZор
  • 8 Това струва 5000лв.

    35 2 Отговор
    А са взели 50 000лв.
  • 9 Винкело

    24 2 Отговор
    Тая дума сега "обживяване" модерните градски активисти ли я сътвориха? Като е по-засукано, повече мангизи вървят, нали...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цъцъ

    24 3 Отговор
    Проблемът е че не сложиха дьгички 🌈, ако бяха дьгички 🌈 масовия жълтопаBетеншебеk, щеше да е в екcтаз, а обикновените хора смутено да мълчат навели глава за да не ги обявят за нетолерантни!
    Кой, каквото и да се опита да направи бива оплют от едни "стожеpи" от социалките, които през живота си са създали само неpъкотворни 💩, които задръстват канализацията на София!
    Весела Колева джеНдаци!
  • 12 Евроатлантическа ориентация

    28 2 Отговор
    Слагайте направо статуя на Зеления и Бай Байдън, как се гледат влюбено и да посрещаме Нова Година.
  • 13 Стига бе

    3 0 Отговор
    🤦🤦🤦...
  • 14 1917

    20 0 Отговор
    Какво му е пешеходното на площада - половината е ограден за дУпеДатите, пърпорят досами църквата.
  • 15 спокойно

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Кремъл все още не е съществувал, когато Александър Невски се е родил и е живял.
  • 16 перке бе джанъм

    13 0 Отговор
    Откраднали червеното килимче на Държавна сигурност. То бива, бива ама бивол за мезе не бива.
  • 17 Матей преображенски

    13 3 Отговор
    Невероятно ,кой го е измислил това съоръжение,наподобява гилотина за слоньове.

    Коментиран от #19

  • 18 Васил

    12 2 Отговор
    Простотията не напуска България!
  • 19 като се вгледаш

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Матей преображенски":

    Негативната форма на арката прилича на храм.
  • 20 Авсд

    2 12 Отговор
    Е, много негативен народ сме! Каквото и да се направи, да се изгради ще бъде оплюто! Но виж да се разруши, да се развали нещо- няма проблем! Защо така бе хора?! Бъдете по- позитивни! Ценете това което имате! Винаги може да е по-зле! Вижте какво се случва по света!

    Коментиран от #22

  • 21 пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    да го кръстим бай пън
  • 22 Като ни поучаваш

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Авсд":

    Надявам се говориш за Паметника на Съветската армия, а не за това златисто, лъскаво нещо.
  • 23 Бесен

    11 2 Отговор
    Тротоарите са разбити, не можеш да се движиш нормално, те пилеят парите за глупости. Да не говорим че са попиляли скъпата настилка от гранитните плочи за да укрепят тези нескопосани арки. Тези ако мислят с такива глупости да се занимават, по-добре да се омитат докато е време.
  • 24 хмм

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    А според мен авторът на инсталацията е искал да каже, че "светлината в нас" ни води към храма. Това обаче си е моя интерпретация ...
  • 25 Крико

    11 1 Отговор
    Новиу кмет птъ@на 50 бона все едно той плаща , ама не това са нашите кинти ........тези 50 бона не можаха ли да се дадът на деца сираци или бездомни хора в навечерието на най-светлия християнски празник ...., ааа терзийка това са нашите пари боклик
  • 26 Цуца

    4 0 Отговор
    Прилича ми на врата в полето
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Само питам

    0 0 Отговор
    Къде е Укро-знамето на тая арка ?
  • 29 ТОВА

    0 0 Отговор
    Символизира българските закони !
  • 30 Най-после светлина!

    0 0 Отговор
    Тази тройна арка май е сложена, за да скрива от погледа Храма, а не да води към него! ППП-промяната, пръскаща светлина в душите ни, вече е тук, Ликуй, народе!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Градски

    1 0 Отговор
    Г-н Кмета не ходи ли в моловете? Да беше минал през мол Сердика, през мол Парадайс, през The Mall или през Mall Bulgaria, за да види що е то голяма и красиво украсена елха.
    Това постно елхово дърво пред Александър Невски не струва и 2000 лв. с украсата.
    Да беше взел някои от изпълнителите в моловете...
    А майсторът на месинговата арка гарантирано е онзи същият, който ни уреди с метален овчар и овце в езерото в Южен парк. Почеркът е същият.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове