Last news in Fakti

10 Декември, 2023 11:41 1 311 50

Мария Габриел: Ротацията ще покаже политическо съзряване

  • мария габриел-
  • ротация-
  • шенген

Моята амбиция за България е тя да бъде регионален иновационен лидер. За първи път в стратегическите партньорства със САЩ и с Обединеното кралство имаме ясно откроено сътрудничество в областта на иновациите

Мария Габриел: Ротацията ще покаже политическо съзряване  - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Моята амбиция за България е тя да бъде регионален иновационен лидер. За първи път в стратегическите партньорства със САЩ и с Обединеното кралство имаме ясно откроено сътрудничество в областта на иновациите", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по Bulgaria ON AIR.

"За първи път Министерство на външните работи има такова мобилно приложение - то се казва "Пътувай информирано". Много е важно и с това, че има бутон SOS, което позволява в непредвидена ситуация много бързо човекът да бъде локализиран. Мобилното приложение е единственото в Eвропа, на Външно министерство, което е с ChatBoth", коментира Габриел.

По думите ѝ колкото и да обръщаме внимание на дигиталните умения, толкова не трябва да забравяме и базовите.

Само преди седмица направихме първия си по рода ден на отворените врати за студенти. Дойдоха стотици млади хора", каза вицепремиерът.

На въпрос има ли какво да направи България, за да бъде одобрена от Австрия и Нидерландия за Шенген, тя отговори, че до края на декември ще има решение дали ще бъдем приети.

"От ден първи имаме много ясни аргументи, които са подплатени с факти. Изготвих документ от две страници, който да покаже всички резултати, изпратен е до всички посланици на ЕС", посочи Габриел.

По думите ѝ България има нужда от външнополитическа стратегия.

"В първата конференция много ясно казахме, че България има силна амбиция за две неща - да бъде фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен лидер. Втората конференция ще бъде с млади хора - искам да чуя техния глас. Третата ще бъде с международни експерти", обясни външният министър.

Според нея стабилността на управлението зависи от работата на правителството всеки ден, а ротацията ще затвърди посоката, в която върви страната. Габриел е на мнение, че дебатите показват политическо съзряване.

"За последните шест месеца България излезе от европейската и международна изолация, говори в един глас вътре в страната и извън страната. Много ясно заявява, че не сме само членове на ЕС и НАТО, не сме пасивни наблюдатели на членството си, а искаме да бъдем активни", заяви вицепремиерът.

На въпрос не трябва ли МВнР да създаде правен механизъм за юридическа подкрепа на българите в РСМ и Сърбия, чиито права са системно нарушавани, а самите потърпевши срещат трудности за намиране на добра правна защита, министър Габриел обясни, че темата не убягва от вниманието на МВнР, била е повдигната и по време на срещата ѝ в Скопие на 28 ноември с българите там.

"Ние сме решили да създадем такъв правен механизъм. Необходимо е той да бъде и финансово обезпечен. Нашите сънародници казаха, че им е необходимо да познават механизмите за писане на жалби и отстояване на права." Тя подчерта обаче, че в Програмата за традиционните ни общности, няма подаден проект за една платформа например, в която да има информация какви са стъпките и как да защитиш своите права.

"За 2023 година бюджетът на тази програма беше 1 млн. лв. За следващата година нашето предложение е бюджетът за тази програма да е 2 милиона и 100 хиляди лева," подчерта Мария Габриел.

Тя посочи още, че за първи път тази година Комисията за борба с расизма и нетолерантността към Съвета на Европа отчете проблема с македонските българи и той намери своето отражение и в Доклада на ЕК за РСМ.

Мария Габриел каза още, че след като посланикът на Сърбия беше извикан преди месец в МВнР заради случая с обиска в КИЦ Босилеград и недопускането на Едвин Сугарев в страната, от посолството на Сърбия все още не са предоставили поисканите копия от съдебно решение за предприетите от сръбската полиция действия.

"За съжаление, няма постъпила информация и това за нас е тревожна тенденция. За сметка на това България, освен в двустранните отношения, на всички формати на ниво ЕС - работна група, Съвет, повдига темата. Защото Сърбия е кандидат за член на ЕС и е недопустимо в рамките на този си статут да не спазва собственото си законодателство и това на ЕС. И ние ще продължим да говорим за тази задълбочаваща се тенденция," заяви външният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    45 3 Отговор
    Врътката на Кражбията на територията, вече се нарича Ротация!

    Коментиран от #20

  • 2 Ветеринарен психолог

    49 2 Отговор
    Тоя розов пеликан не мога да го гледам.
  • 3 Най - добре

    50 1 Отговор
    е да спре да се показва повече !
  • 4 Локуми и лъжи

    48 2 Отговор
    Какво си свършила до сега , освен екскурзии и плюскане.

    Коментиран от #28

  • 5 Девъ тез шибь

    21 1 Отговор
    ни евръи
  • 6 Българка

    18 4 Отговор
    Нито Сърбия, нито колонията й РСМ са готови за ЕС. И в двете страни не се зачитат човешките права.
  • 7 да де

    43 1 Отговор
    Тоя измислен жираф освет кухи приказки говорили нещо друго.
  • 8 Ех Габи,не на нас тия...!

    28 1 Отговор
    Искаш ,,ротация",за да седнеш в премиерското кресло...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мнение

    16 0 Отговор
    Казва се ChatBot, а не ChatBoth. Това смешно приложение за нищо не става и само копира много малка част от информацията на сайтовете на посолствата. Мобилни приложения за помощ на съграждани в чужбина имат много държави поне 10-на години по-рано.
  • 11 Морски

    3 29 Отговор
    Една от малкото бели лястовици в ГЕРБ
  • 12 пешо

    28 2 Отговор
    не показвайте това недоразумение и той не знае къде е и какво прави
  • 13 Кралството

    22 0 Отговор
    и неговия пудели. Онези там ни имат за низша форма на живот, тя имала сътрудничество.
  • 14 Ели

    39 0 Отговор
    Изказванията на тази са от рода на: "Ние решихме да планираме визията за напредъка на усъвършенстваната политика, синхронно с успоредните диагонали на векторното атлантическо партньорство, през призмата на дигитализацията на унификацията, която е приоритетна стратегия на кохезионното развитие и динамика на процесите в българското общество, което вярвам осъзнава колко много неща прави некоалиционната сглобка".
  • 15 Наблюдател

    34 1 Отговор
    Вместо да ръсиш шаблони, кажи освен заплатата, какви брюкселски бонуси получаваш...нагла Хаджидимовска селяндурка. Господ бави, но не забравя, катафалката джобове няма
  • 16 Хаджидимово хаха

    23 0 Отговор
    Правителството ще подаде оставка преди вие да дойдете на власт бе милиционери, никой не ви иска!
  • 17 Габриелова

    24 0 Отговор
    А че може ли амбицията да ви е да не пукаме краставици и домати от пустинята от Египет? Или само иновации от Америка ще нагъваме?
  • 18 12340

    30 0 Отговор
    Ротацията ще смени Молец с Жираф,
    А Боце и Делян остават

    Коментиран от #31

  • 19 И ТИ СИ САМОТО СЪЗРЯВАНЕ НАЛИ МА

    24 0 Отговор
    БОКЛУК !? ЖИРАФЯСВАШ НАПЪЛНО !
  • 20 да да

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ротация ще има когато цъфнат налъмите.

    Четен внимателно..
    Моята амбиция за България е тя да бъде регионален иновационен лидер.

    Коментиран от #23

  • 21 Бай Дън

    19 0 Отговор
    Тази ротация доказва корумпираното и зад кулисно управление на България. Сключените сделки по тъмни стаички и кулоари диктувани от чужди посолства. Оневиняване на видни за обществото престъпници поставени в определени списъци. Това не е съзряване това е унищожаване на държава, история, бит, и всичко българско. Ходете си по скоро защото след година може да е късно в момента този парламент не е решил нищо важно за нас мислите само за Украйна. Това правителство е нищо само е редовно спряхте плащанията във всички сектори оставихте възрастните без добавки за Коледа от години, ще оставите страната и без бюджет. Срам сте пред цял свят.
  • 22 Иновативна иновация

    12 0 Отговор
    А ако ПП ви извъртят една иновативна и обединена оставка на правителството, точно преди ротацията, каво ще правите?
  • 23 ТаУмВзе

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "да да":

    Абсолютно е без значение, какво пише или не пише! След 35 годинки Кражбия и слугинстване е въпрос на време да почнат да късат Територия, защото тия Милиарди Кражбия и сега няма Живи, които да ги изплатят, няма и да има. Само територията е Важна, без матряла.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1221

    15 0 Отговор
    Много сме изпаднали щом избираме такива политици. А някои дори им се възхищават.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нашамарих Мишо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Локуми и лъжи":

    И таз чекмеджето я удря често в корема.
  • 29 Мими от Хаджидимово

    11 0 Отговор
    Господ да ви е на помощ!
  • 30 бягай бе

    8 0 Отговор
    Карабатак....
  • 31 и двата

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "12340":

    шопари-доносници. родени .....
  • 32 ганев

    9 0 Отговор
    АЛООО...ЖИРАВ ..ТЕЗИ ПИШМАН ПОЛИТИЦИ...ЗА 34...ГОДИНИ НЕ СЪЗРЯХА ЛИ БЕ...АМАН ..ОТ ТЪПИ ПРИКАЗКИ ВЕЧЕ 34 Г
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ганев

    6 0 Отговор
    ФАКТИ СА НАЙ ВЕЛИКИ НАЙ ДЕМОКРАТИЧНАТА МЕДИЯ....КОЯТО НЕ ТРИЕ ИСТИНСКИ КОМЕНТАРИ.....ЗАТОВА В ЦАЛ СВЯТ РАБОТНИК ...КОЙТО НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА....НА 15 СА УВОЛНЕНИ.....А НАШТЕ 34 ГИ ТЪРПИМ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Васко делчев

    11 0 Отговор
    Трябва да си много тъпп да мислиш, че с фамилия "Габриел", празна крратуна и вид на уличницца си подходящ за български премиер!!!!
  • 38 смех

    15 1 Отговор
    На тази госможа мъжът и не беше ли собственик на лабораторията,която изкара фалшивите тестове на животните,за да ги избият?!
  • 39 Редник

    11 1 Отговор
    Всичките трябва да ви ротират в Централния софийски затвор.
  • 40 ТОВА ЧЕ ГМО ЗАБРАНАТА ОТПАДА ОЗНАЧАВА

    8 1 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО ЧЕ ЕВРОСЪЮЗА НИ ЗАКОПА ЗАВИНАГИ , ГАДОВЕ ДОЛНИ - РАЗСТРЕЛ ЗА ВАС ПРЕДАТЕЛИ !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ачо

    6 0 Отговор
    Като гледам нахилената зурла на Гаргамелката ,радва се сякаш ще и дават захарно петле на клечка
  • 43 крадци

    5 0 Отговор
    Политическите партии у нас се изродиха в бандитско-мафиотски структури чиято основна цел е да "усвояват" обществените ресурси! Виждайки провала си, непримиримите политически врагове се обединиха, за да присвояват заедно и да назначават партийни калинки на всички възможни постове! Президентът, който не прави нищо повече, от това да изпълнява Конституционните си задължения им се яви трън в очите! Сега те ще променят КОНСТИТУЦИЯТА, за да узаконят властта си, чрез безумната СГЛОБКА, която сътвориха!
  • 44 Ахил

    1 3 Отговор
    Не е хубаво да се плюе по един човек като вицето Мария Габриел. Тази жена е достатъчно интелегентна и знае как да защитава европейските и натовски интереси на България. Има малък процент българи които са жертва на манипулативните лъжи от президенството, Възраждане и най старата и крадлива партия руската Бсп, ДС и плюят по всичко и всички.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Жирафо подобната Коза вече е

    3 0 Отговор
    Съзряла??? Нее истина, че Господ е Българин!! Той ни Наказа с тази Сглобка!! Криминални Типове и Недоразумения сдобилисе с дипломи "управляват" България! Това е Божието Наказание!!
  • 47 някаква измислина

    2 0 Отговор
    мисирка-сама се на намесва усул,усул ?!...
  • 48 бягай бе

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ахил":

    Катил?!Ще те обработват от Тасмнийски дяволи ,пепел няма да има...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове