Last news in Fakti

11 Декември, 2023 08:34 1 161 9

Политолог: Предстои изкуствено напрегнат пазарлък преди ротацията

  • правителство-
  • ротация

Делян Пеевски се наложи като водеща фигура в правителственото мнозинство – директно отправя ултиматуми и раздава инструктажи, допълни Борис Попиванов

Политолог: Предстои изкуствено напрегнат пазарлък преди ротацията - 1

Ситуацията с ДПС и Делян Пеевски е като водата, която заема формата на съда, в който я налееш. Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Делян Пеевски се наложи като водеща фигура в правителственото мнозинство – директно отправя ултиматуми и раздава инструктажи, допълни той.

Това правителство реши да интегрира ДПС не само заради конституционната реформа и евро-атлантическия ангажимент на управлението, а защото ГЕРБ смяташе, че с участието на ДПС ще успее да балансира прекомерните властови апетити на ПП, но ДПС не се задоволява с ролята на партньор в нечия чужда схема и изпълнява самостоятелна игра, изрази мнение политологът.

Категорично управлението може да бъде наречено "тройна коалиция".

ДПС е водещ участник в коалицията, смята доц. Попиванов. Според него със "сглобка" се избягва думата "коалиция", но всъщност мнозинството е доста стабилно.

"Няма изрично, категорично и свещено споразумение в коалицията", затова с наближаването на ротацията наблюдаваме пазарлъци, за да се стигне до изгода за всеки от участниците, изтъкна той. По думите му предстои "изкуствено напрегнат пазарлък" преди ротацията, но нито един от участниците към този момент няма интерес да събаря масата. Според него трите основни политически сили в мнозинството се опитват да монополизират икономическите среди.

"Това е Конституция в чувал", коментира Борис Попиванов относно промените в основния закон, като направи аналогия с израза "котка в чувал".

Това е основен закон, а не детска игра, посочи политологът, който вижда в промените в Конституцията "сериозен риск и опасност пред българския парламентаризъм".

В играта на президента има най-малко изненади, отбеляза още Борис Попиванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като всеки път

    5 0 Отговор
    Предстоят празници, а след това предстоят януарските сметки и вноски по кредити. Сега в парламента ще си разпределят бюджета по между си, но точно преди ротацията има голяма вероятност някои или повечето депутати да ядат бой.
  • 2 Име

    3 1 Отговор
    кАКВО НИ осведомяват, със стари котки - нов чувал, старите муцуни - ще правят нова Конституция, Априлският пленум.

    Всичко е Берое, разграничават се от самите себе си и - се възмущават.
  • 3 хаберих

    4 0 Отговор
    Не е добре на стари години да четеш "Книга за джунглата". Изречението "Маугли лежеше в храстите и кротко галеше питона." звучи съвсем различно.
  • 4 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Некво нова звезда политологче, което да се изрезва се лансира! Смех.
  • 5 Предположение

    2 0 Отговор
    Шрек пак ще захлеби!
  • 6 Красавицата

    2 0 Отговор
    МАКСИМ КАРАКАШ топли леглото с младата си любовница, бизнес асистентка в една от фирмите му. Момичето е почти на годините на сина му и вероятно вече е бременна от него. Бизнесменът тотална е скъсал със старото си семейство и се грижи само за любовницата си. Сина си отдавна е отпратил далач в чужбина, а жена си я пратил да се издържа сама на държавната трапеза.
  • 7 Зелен Демократ

    4 0 Отговор
    Това с ротацията готино и свежо, много е възбуждащо тия де сме ги сложили да ви "работят" да се сменят, разнообразието в любовта я запазва свежа и жива!
    А и накрая ще има да се чудите кой ви оправи:)
  • 8 Шменти Капели

    6 0 Отговор
    Две трети от бюджета се открадват от управляващите партии в Парла Мента ! Единственият проблем е разпределянето на краденото между партиите !
  • 9 Демократ

    3 0 Отговор
    Никой не може сам да се наложи в политиката.Политолозите е крайно време да се осмелят да кажат истината за съдбата на България. Сценариите се изготвят от ДС-КГБ мафията, която държи парите,властта и контрола над всичко. Противните физически, невъзпитани и неграмотни политици тя ги вади от кошницата и изпробва степента на търпение на народа. Прасе от книгата на Оруел "Животинска ферма", което никое животно не харесва,но не могат да се отърват от него,защото е най-тлъсто и неприятно, изцяло съвпада с Пеевски. Прасето обаче е вкарано от стопанина на фермата, а не е избрано от животните и затова създава непрекъснато раздори. Така е и у нас. Пеевски беше изхвърлен от хората през 2015 г, не се появяваше никъде и не ходеше на работа в Парламента,където беше вкарван с фалшификации на вота,но му плащахме заплатата и не се чуваше и виждаше, а сега непрекъснато говори и е навсякъде,даже и в църквата и се разпорежда със всичко. Знаем, че ДПС е създадена от КГБ начело с вечния агент Сава- Ахмед Доган, чиято охрана всички плащаме,а защо толкова трябва да бъде пазен? Защото дойде време, когато българските кремълски подлоги неслучайно във времето ,в което Путин разбуни света като нахлу в Украйна , трябва да изпълняват разпоредената роля на 5 колона. Пеевски е дискредитиран пред демократичния свят ,носител на наградата - санкциониран по закона Магнитски в САЩ и Великобритания за корупция и организирана престъпна дейност и сега се прави на пръв евроатлантик. Такава пароди
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове