Last news in Fakti

13 Декември, 2023 11:09 1 911 21

Само от "Възраждане" гласуваха против промените в Закона за тютюна

  • тютюн-
  • никотин-
  • акциз

Продуктите с ниско съдържание на никотин също ще се определят като тютюневи изделия

Само от "Възраждане" гласуваха против промените в Закона за тютюна - 1
Снимка: БГНЕС

Със 139 гласа "за" депутатите приеха окончателно промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Против гласуваха само депутатите от "Възраждане", посочи БНР.

С измененията се въвежда европейска директива за ограничения за нагреваемите тютюневи изделия. Отпада възможността те да бъдат освободени от задълженията за поставяне на здравни предупреждения върху опаковките.

Продуктите с ниско съдържание на никотин също ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните заради риска върху здравето. Забранена е радио- и телевизионната реклама за популяризиране на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене и течности, съдържащи никотин.

Тютюневите и свързаните с тях изделия със стари бандероли, които са произведени или пуснати на пазара, могат да продължат да се предлагат до два месеца от влизане в сила на закона.

Забранява се също предлагането и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия от автомати за продажба на тютюневи и свързани с тях изделия, както и от щандове за самообслужване, с изключение на обектите за безмитна търговия.

За електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене и течностите, съдържащи никотин, са забранени всякакви форми на публичен или частен принос към радио- и телевизионни програми, имащи за цел или резултат пряко или непряко популяризиране на електронните цигари, или към събития, чиято цел е пряко или непряко популяризиране на електронните цигари, контейнерите за многократно пълнене, и които се излъчват в няколко държави от ЕС или по друг начин имат трансграничен ефект върху широката публика, посочи БТА.

На всяка потребителска опаковка и на всяка външна опаковка на цигари, тютюн за ръчно свиване на цигари, тютюн за водна лула и нагреваеми тютюневи изделия в случаите, когато попадат в категорията на тютюневите изделия за пушене“, да се поставя общо предупреждение за вредата от тютюнопушенето. Когато нагреваемите тютюневи изделия са от категорията на бездимните тютюневи изделия, за тях ще се прилагат изискванията за етикетиране на бездимните тютюневи изделия.

За новите тютюневи изделия се прилагат съответно изискванията за бездимните тютюневи изделия или за тютюневите изделия за пушене, записа парламентът.

Задължават се икономическите оператори в случаите, когато смятат или имат причина да смятат, че предлаганите от тях електронни цигари или контейнери за многократно пълнене не са безопасни или по друг начин не съответстват на изискванията на закона, да предприемат незабавни действия за изземване на изделията от пазара.

Тютюневите и свързаните с тях изделия, които са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на този закон, ще може да се предлагат и продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от два месеца от обнародването на промените в „Държавен вестник".

За вписване в публичния регистър на Министерството на земеделието тютюнопроизводителите трябва да представят декларация, в която се посочва правното основание за ползване на земеделските земи с площ над 5 дка, регистрирано по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители, а когато правното основание не е регистрирано, се представя копие от документа за ползване на земите, предвиди още парламентът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 18 Отговор
    Масово се пуши по заведенията. Все по-близо сме до запах русского мира.
  • 2 Ами Десата

    7 3 Отговор
    Не е казал на Коцето -ЗА ЗА
  • 3 БУЛГАРТАБАК, КТБ,ПИБ,

    20 6 Отговор
    Пеевски фалира наред и това е бизнесмен уж
  • 4 А БУЛГАРТАБАК КЪДЕ Е ?????

    17 2 Отговор
    Питайте шиши

    Коментиран от #6

  • 5 Израждане

    4 13 Отговор
    Пак показаха ,че са смешници.
    Браво .
  • 6 Пеевски

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "А БУЛГАРТАБАК КЪДЕ Е ?????":

    Го изпуши
  • 7 Гражданин

    28 1 Отговор
    Ок съм цигарите, врени са, но какво да кажем за гнусните хазартни реклами и реклами за алкохол. По бутилките на алкохола има ли стикер, че вреди в пъти от цигари като цяло. А за хазарта, казват ли че всеки 3-ти самоубил се е хазартнозависим?? Докарахме я до цигарите, всичко друго ми е цъфнало.
  • 8 Смях

    6 10 Отговор
    Тея от възраждане имам чувството, че ако те самите предложат някакъв законопроект пак ще гласуват против хихихи.

    Коментиран от #11

  • 9 Асен Василев

    13 1 Отговор
    Подмяната вече не е само подмяна на ценности като например на мъж с жена, и обратното. Подменяме и продукти. Скоро гласуваме и поправка, която гласи, че ако някой ви нарече мъж, а вие се мислите за жена, ще можете да го съдите да го вкарате в затвора!
    Spetsov and 1 other liked that post!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Селянин

    4 2 Отговор
    Какъв закон, като има закон забраняващ пушенето, а масово се пуши в заведенията. Много кофти маТрял на всички нива. Миналата седмица отиваме да празнуваме в заведение резеврирано за нас. Всичките двадесет човека сме непушачи. Познай. Двете сервитьорки и собственика се смляха да пушат. После се чудят защо нямаше бакшиш. Не мога да отида на нормален ресторант с децата вече. Не откривам някъде да не смърди на гнусен катран.
  • 13 Снях

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нареждат ти,":

    Аз да не съм ти бе копейкаджия хихихи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мъдрият

    8 0 Отговор
    Значи това вашето е абсолютно лицемерие!

    Аз примерно повече от 20г. откакто съм спрял цигарите - слава Богу, но смятам, че правилното и демократичното е да има и заведения за пушачи! Или при подходящи условия - две зали: за пушачи и за непушачи!

    Коментиран от #18

  • 18 Мъдрият

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мъдрият":

    Всичко това ми напомня ми за един виц от детството ми, ще го разкажа:

    Юноша и девойка, непълнолетни, правят секс в апартамента на момчето.

    Влиза майката на момчето в стаята и пита: какво правите вие бе?

    Момчето отговаря - секс.

    Майката казва: а, добре, аз рекох да не пушите!...



    п.с. По наше време това беше виц, защото беше абсурдно, а сега в нашето развратно време би могло да се случи съвсем реално!
  • 19 УдоМача

    1 0 Отговор
    Абсолютно! Същите мерки трябва да се приложат и за алкохола, при това в по-голяма степен защото те са крайно закъснели, а и алкохолът е даже по-вреден от цигарите.
  • 20 Иван

    2 0 Отговор
    Вместо да занимават с цигарите що не вземе да разкарате Тея жалки реклами за кредити и хазарт , и чичо Ицо и Дриско,че станахте банални вече
  • 21 Не и не

    0 1 Отговор
    Тия нещастници са ВИНАГИ в контра! Всички други да гласуват ЗА, за каквото и да е било, тия саполи ще са напреки! Сигурен съм, че ако утре гласуват България да се присъедини към Русия, тия пак ще гласуват против!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове