Last news in Fakti

13 Декември, 2023 14:12 1 128 21

Депутатите одобриха повече пари за бойните ни фрегати

  • депутати-
  • пари-
  • фрегата-
  • българия-
  • флот

Промяна на оперативните изисквания на НАТО

Депутатите одобриха повече пари за бойните ни фрегати - 1
Снимка: БГНЕС

Проектът на решение за приемане на изменение на Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" предвижда увеличаване на финансовата рамка с 11 млн. лв. с ДДС. Той бе гласуван от Народното събрание със 141 гласа „за“, без против и 20 „въздържал се“.

Исканото увеличение на цената е породено изцяло от промяна на оперативните изисквания, свързани с изискванията на НАТО за оборудването със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време, като новото оборудване трябва да бъде инсталирано и интегрирано към автоматизираната бойна информационна система на корабите и това е свързано както с хардуерни, така и със софтуерни изменения на бойната система на корабите, се посочва в доклада на комисията по отбрана, цитиран от БТА.

Посочва се още, че поради настъпили промени в оперативните изисквания на НАТО в хода на изпълнение на договора,

от 1 януари 2025 г. системата „Link-11“ излиза от експлоатация и се заменя от „Link-22“

(съгласно Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0463-2021), а използването на системата „Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1)“ се преустановява от 1 април 2023 г. Новите изисквания на Алианса (според Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0580-2022) налагат придобиване на система „Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2)“.

В доклада се припомня, че през месец ноември 2020 г. между Министерството на отбраната и немската корабостроителница „Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG” (понастоящем „NVL B.V.&Co.KG”) е подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК).

Договорът включва осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП) за всеки един от корабите,

обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество. В договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време „Link-11“ (с възможност за надграждане до Link-22) и Link-16.

Уточнява се, че след като бъде одобрена актуализираната финансова рамка от Народното събрание, ще бъдат проведени преговори с фирмата EVL за окончателното договаряне на цената, която не може да бъде по-висока от 11 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко Капитанинот

    18 0 Отговор
    Дека па ги видеха тия фрегати?!:) Че и бойни!:)

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Само питам

    12 0 Отговор
    А кога ще доплащаме за Ф- ките,че и техните оперативни системи отдавна остаряха?Пари имаме предостатъчно,нали?
  • 4 не са фрегати

    14 0 Отговор
    а са впрегати, но трябва да си платим остена.
  • 5 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Да се качват на фрегатите и към Крим!

    Коментиран от #14

  • 6 фрегати,крайкъри ф16... все тя...

    9 2 Отговор
    Феновите на Русия това не ни плаши а сме уверени в способностите на нашите руски братя.
  • 7 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Тагаренко не си губи времето в България .Прибира комисионни преди да се хване за колесника.

    Коментиран от #12

  • 8 мммм

    7 0 Отговор
    Подготвят ни за войната догодина лятото
  • 9 Факт

    9 0 Отговор
    Тези папагали депутати защитават чужди интереси. Срещу какво ???????
  • 10 Ами фрегати

    6 0 Отговор
    да искаш. За какво са им пенсионери, още повече по Коледа.
  • 11 Ицо

    8 0 Отговор
    НАТО и САЩ са тези които се разпореждат с парите ни изкарани с труд от данъци и такси !! Тези нагли натрапници ни докараха да се срамуваме ,че сме безгръбначен народ ,да не се съпротивляваме и счупим главите на боковци,шишовци,кирчовци и техните поддръжници !!
  • 12 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Едва ли ще стигне до колесника.По вероятно на първия удобен клон в близост до МО.А защо не и пред Народния театър.Плизо е до МО,по широко,по ветровито,няма силно да мерише.
  • 13 Галя от EmbassyTO

    4 0 Отговор
    И тях можете да очаквате някога , но единствено нарисувани.
    Любими домашни животни. Обикновени хл ебарки, но от послушни.
  • 14 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Споко,Софиянче.Български военен моряк едва ли ще натисне копчето на новата фрегата срещу Крим- Русия.Ще му изсъхне ръката.Пък и то до тогава няма да има причина за бойни действия- Украйна няма да я има,а и НАТОто може ида го няма.Българските бойни кораби са свикнали да ходят в Севастопол за дружеска визита или за съвместно учение.И в двата случая всичко завършва с банкет за началниците.С водка и хапчици с масло и черен или червен хайвер по избор.И с тостове за дружбата,разбира се.Повервай ми,Софиянче,много пъти съм участвал.
  • 15 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петко Капитанинот":

    Остап Бендер беше казал на времето,че който не чете вестници,трябва да бъде убиван на място.Морално.Но някои не прощават неграмотността и простотията и убиват тези добичета фактически.Та приятелю,чети,чети,там пише,че първата родна фрегата вече се достроява,насища се с каквото е необходимо.Уж беше корвета,но някак си пораснала и станала фрегата.Другото лято може да ходим с нея в Севастопол за празника на флота( руския,разбира се).

    Коментиран от #20

  • 16 Варна

    3 0 Отговор
    Сделката с Лурсен е една от големите кражби на обществени средства. - За 2 малки кораба по 2000 брт се харчат почти 1 млрд. лева и то без пълното оборудване. Нормалната цена за тези 2 рекета не би следвало да надхвърли 40- 50 млн. а не почти милиард.
    Лурсен прибира тежка комисионна за строителството в МТГ Делфин и сумата се разпределя между тях и някои от нашите, които участваха в този измислен договор.
    Вече изтече информация, че се подготвя и заявка 3-ти патрулен кораб през NVL, която е дъщерна фирма на Лурсен. А Лурсен за онези, които не знаят се заничава основно с производството на луксозни яхти.
  • 17 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Какви бойни фрегати имаме? Това са две ръждясали и изгнили корита, закупени на старо от Белгия. Освен това защо не ги подарим на Украйна? Тагарев идиота не се е сетил.

    Коментиран от #18

  • 18 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Павел пенев":

    Как бе Павка да нямаме фрегати.Остави ги тези белгийски боклуци.Ела във Варна,погледни от Морската гара към Военноморската база и ще видиш фрегатата Смели,която Съветския съюз ни дари малко преди да се разпадне.Още си е здрава в строя,с нея,ще не ще,участваме в Натовските учения.Не се разваля,нали е мейд ин СССР.
  • 19 Иво

    5 0 Отговор
    Нека си спомнят живеещите при соца ,какви бяха пристанищата във Варна и Бургас ??? Ние ходещите на море (децата ни и внуците само мечтаят за море) се разхождахме по брега на морето и възхищавахме от прекрасните гледки на пристанищата!! Кораби нови ,корабостроителници в които работеха хиляди хора ,пътуваха корабите,гледката беше прекрасна !! Сега само Домусчиев - гела налапа круизни и други кораби !!! Жалко!!?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове