Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:31 2 032 69

Споровете около демонтирането на монумента в Княжеската градина продължават

  • моча-
  • полярни мнения-
  • демонтаж на монумента

Полярните мнения показват доколко обществото ни е разделено по темата за историята и историческата истина

Споровете около демонтирането на монумента в Княжеската градина продължават - 1

Надявам се този паметник да бъде демонтиран и никога да не се връща там, но не съм искрено убеден в твърдостта на волята, че цялото това капище ще бъде разкарано, каза пред Евронюз България главният редактор на „Офнюз“ Владимир Йончев.

Отрязването на ръката от фигура на Паметника на Съветската армия е напълно последователно действие на едно правителство на мерзостта. Както излъга своите избиратели и се коалира с тези, които арестува, по същия начин излъга, че ще има някакви архитектурни проекти, обществени допитвания и др. - нищо подобно. Отрязаха паметника по нощите и ще го нарежат.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Георги Георгиев.

Събитието наистина е историческо и е важна крачка от нашето бавно и дълго отделяне от съветските идоли и пропаганда. Този паметник беше използван за най-груба пропаганда. Имаше един момент, в който той можеше да бъде използван като паметник. Ако ние като общество се бяхме съгласили на историческата истина - да бъде паметник на този мрачен период от българската история, в който идва Съветската окупационна армия, превзема България за 45 г. и ни връща много назад в нашия европейски път и развитие. Но българското общество не стигна до консенсус за това и този паметник беше използван за най-груба пропаганда. Твърди се, че Съветската армия, която обявява война на България е освободителка, каза още Йончев.

Вярно е, че събитието е историческо и е поредното в нашата 105-годишна гражданска война. Действително е провал на българското общество. Не можахме да се консолидираме около нещо вместо да се избиваме. Паметникът е единствено и само символ на армията, която е победителка над фашизма, контрира Георгиев.

Трябва да си дадем сметка, че Русия ни смята за враг. Ако падне Украйна, ние сме следващите Техният план за прекрояване на света е ясен - след Украйна сме ние, дано издържи Украйна, допълни Йончев.

Този акт е насочен срещу българското общество и единството на българската нация. Тук няма никакви руснаци наоколо. Няма нужда да се стресираме от изказванията на Захарова, трябва да бъдем стресирани от действията на българските власти, отговори Георгиев.

Всеки град трябва сам да си решава за паметниците - София за Паметника на Съветската армия, Пловдив за Альоша и т.н. По-важната тема е смяната на имената на безкрайните руски улици. В центъра на София все едно си в Ленинград. Темата, която трябва да си поставяме в София е дали това са най-подходящите имена на улиците или само вкарват едно фалшиво разбиране на историята, което героизира руската имперска политика, смята Йончев.

Тези улици са кръщавани от българските граждани като благодарност към освободителите на България, отговори Георгиев.

Разделение в обществото ще има докато руското влияние е достатъчно силно, за да всява раздор. Разделението идва от Русия, заключи Йончев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 11 Отговор
    Много хора се уредиха с екскурзия до Коми за 10 години.

    Коментиран от #55, #64

  • 2 ФЕЙК

    31 11 Отговор
    На мястото на фигурите ще се поставят "великата тройка" от ляво на дясно Кир4о, Боко и Шиши! Е ,паметникът може да се наклони малко на дясно, но пък ще имаме единствения наклонен паметник като кулата в ПИЗА!

    Коментиран от #35

  • 3 Пич

    36 10 Отговор
    Два дни не схващате същината ! А тя е , че паметника не е много важен ! Важното е , да ви сервират подобни тъпотии , за които да се карате , за да не мислите за важното !!! Истината е , че държавата вече действа във военно положение , но не заради себе си , а военно положение , заради чужди държави и интереси ! Искуствено наложена инфлация , ниски доходи , измислени глоби и рестрикции , пълно разгащване на нашата армия , за сметка на чужда , и последно , но най важно - загробване с чудовищни заеми , за плащане на чужди масрафи ! А вие си се боксирайте за няколко камъка , с малко месинг отгоре !!!
  • 4 Последния Софиянец

    31 12 Отговор
    Тия на крана съм ги снимал че после да не викат:Не бях аз!

    Коментиран от #15, #57

  • 5 Анализатор

    22 5 Отговор
    Това не е демонтаж, а специална реставрационна операция....

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Делю Хайдутин

    26 11 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Като дойде Дядо Иван ще извадят паметника и ще го сглобят и ще кажат на Путин че са го ремонтирали.

    Коментиран от #48, #60

  • 7 Билкара

    26 11 Отговор
    Историята е ясна и също е ясно, че бразордниците на американското посолството се опитват да я подменят
  • 8 честен ционист

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Само ще лъснат патината и ще го консервират до идването на на братишките.

    Коментиран от #46

  • 9 Какви спорове, защо историците не

    17 26 Отговор
    кажат за грабежите, убийствата, изнасилванията, убийствата извършени от руските мародери?
    Съветските служби за да ограничат дивачеството на тези "освободители" са издавани присъди разстрел пред строя!
    Преди 77 г. някакъв склад в Бургас на гарата на пристанището в местността Капчето във фабрика Девеко нахлули съветски войници и намерили бидони със спирт. Пазещият стоката енергично се опитал да ги спре да консумират, крещейки нещо, вероятно на български. Съветските войници незабавно го разстреляли, след което се почерпили обилно. Поканили и стотици свои колеги.
    Алкохолът обаче е бил метилов, и тъкмо това крещял българинът. Броят на пострадалите бил огромен – между няколко десетки и няколко стотин, в различните версии. Били погребани с почести (?)
    Днес в парк „Изгрев“ (старите гробища до 1962 г.) южно от параклиса „Св. Троица“ се намира немалък по размери общ гроб с два паметни знака. Надписът на единия гласи: „Тук са погребани съветските войни починали в гр. Бургас“, а на другия паметен знак пише: „На освободителите вечна слава! 1944-1945“.

    Коментиран от #20, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шейла

    18 27 Отговор
    Боже, колко се радвам, че най сетне го почнаха !!!!!!!!
    Съжалявам, че моите родители не го видяха !!!!!!!!!
    Но децата ще помнят, че е поправена една "гнус"
  • 12 Ихтамнет

    9 22 Отговор
    Българските защитници на съвецкоруцките паметници са истинските спартанци 300 срещу цяла България
  • 13 Бесен-_ Язовец

    25 13 Отговор
    В Грузия и Окрайна почнаха да подменят история и плачат сега , и тук ще плачете обаче вече е късно за прошка.

    Коментиран от #16

  • 14 Професора

    26 10 Отговор
    Шепа гни.ди на служба в американското посолство подменят истината.
  • 15 Хахахаха

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Да не пожълтеят гащите след срещата с хората ш maтка руццка
  • 16 Нептун

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен-_ Язовец":

    Кога кога ще се плаче то за тази работа се иска възможност и кураж
  • 17 Асен

    14 11 Отговор
    Паметника наричан от фашистите МОЧА вадеше очите им,а сега накъде?? Загиналите за свободата ни ако можеше щяха да се НАМОЧТ ( диалектна дума) в ококорените от злоба очи на десните бесни и сглобката !!!
  • 18 Руски фашисти наричат другите

    15 16 Отговор

    До коментар #10 от "Павел пенев":

    фашисти. В България никога не е имало фашизъм, а автократична монархия - това го казаха миналата година в отделна Декларация най-големите исторически светила у нас, вкл. и бивши комунисти!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 провинциалист

    13 10 Отговор

    До коментар #9 от "Какви спорове, защо историците не":

    "...извършени от руските мародери" - искаш да кажеш съветските, които в контекста на писаното от теб се оказаха украински.

    Коментиран от #25

  • 21 провинциалист

    8 13 Отговор
    "Ако падне Украйна, ние сме следващите" - това трябва да го обясняват само след обясненията как тридневната операция върви втора година и как БВП на Русия не може да се сравнява с този на една държава от ЕС, камо ли с този на целия ЕС, а ако намесим и този на САЩ, Русия ще е сразена за минути.
  • 22 Ризата

    10 5 Отговор
    Къстадин и последователите му да кажат колко съвецки витязи са загинали за озвобождението на България от фашистко иго
  • 23 Емигрант

    10 10 Отговор
    Като не го искат в музеят си комуноидите, не искат и да го сложат до чинията на Бузлуджа да стърчи там като волски полов орган и да чака политане с чинията в Космоса, защо просто не го гръмнат и един багер и един камион да го извозят до сметището ? Икономика се нарича това, спестени излишни пари от разход за заплати, труд и техника !
  • 24 болной мозг..

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Какви спорове, защо историците не":

    През септември 1944 год..в бг влиза трети украйнски фронт-наследници на бандера и петлюра,те докарват комунягите тука..има дериктива на сталин,красная да не влиза във второстепенни государства..
  • 25 Другар,

    8 13 Отговор

    До коментар #20 от "провинциалист":

    Във войските на 1, 2, 3 и 4-ти Украински фронт украинците са около 60%. На един фронт му стигат 40% руснаци и азиатци за да си проявят дивачеството!

    Коментиран от #31, #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 11111

    10 17 Отговор
    Да се срутят до основи всички комунистически паметници да се анатемосат тези безбожници и да се забрани всякакъв вид болшевишка пропаганда със закон
  • 28 ......

    9 19 Отговор
    Този ужасен и Отвратителен паметник, да си го несят в Москва. В Рашка обичат да колекционират Мумий и Бетонни паметници, символизиращи руската Тиня 😅
  • 29 памет

    25 8 Отговор
    Нали знаете кои рушаха паметниците преди 20 години? Талибаните е Афганистан! Вече си имаме наши талибани - сор-осо-идите!

    Коментиран от #61

  • 30 Българин

    20 5 Отговор
    Народен съд е имало и ще има! Този безродник от офнюз, което не е никаква медия, а проводник на щатско турска пропаганда в България, е доказателството за това!
  • 31 О-крайнец

    16 5 Отговор

    До коментар #25 от "Другар,":

    Какви окрайнци те гонят, бе? До 91 год не е имало окрайна на картата НИКОГА! 😅
  • 32 кеф майци

    8 8 Отговор
    Копейките леят злъч и крокодилски сълзи.
  • 33 Вол

    2 0 Отговор
    Дано е прав ! Но на дали !
  • 34 глупости на..

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Другар,":

    Търкалета..украйнските фронтове са си били от бандерци-йосиф не е имал време да ги умеша с ,,петлюровци,,нали за тва хрушчов подарява на укрофашагите крим..що са влезнали първо тука и са ни освободили и докарали комунягите,и они да се натегнат на ссср,10 год по късно с парите на хората издигат паметника,а сега с коледните бонуси на пенсионерите-го събарят..
  • 35 Ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФЕЙК":

    Или да монтират един парапет, поне да има къде да се хване тя. Както се казва - само хвани се за нещо (парапета) и здраво се дръж!

    Коментиран от #44

  • 36 SDEЧЕВ

    7 15 Отговор
    Всякакви коптори напомнящи ерата на комунягите да отиват за скрап.Питам аз къде е паметника на цар Борис 3,че не го виждам в София. Първо всичко червено долу и после лека полека

    Коментиран от #38

  • 37 Стратега

    7 4 Отговор
    “ По-важната тема е смяната на имената на безкрайните руски улици.”
    А какво става с преврата 2023. Кланета, погроми, повече убити отколкото на Дойран и всичко узаконено от цар Борис III. A ВМРО са главните главорези!
    Къса памет имат тези самозвани журналисти!

    Коментиран от #39

  • 38 Стратега

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "SDEЧЕВ":

    И името му трябва да изтрият на кобургския му род.
    А какво става с преврата 2023. Кланета, погроми, повече убити отколкото на Дойран и всичко узаконено от цар Борис III. A ВМРО са главните главорези!
    Къса памет имаш.

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Баце

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Стратега":

    Ти нещо до се объркал.

    Коментиран от #51

  • 40 Интереси клати ф/еса

    8 9 Отговор
    Пълно падение на човешкия морал от новоизлюпени демократи платени от чужди интереси!
  • 41 Баце

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Стратега":

    Ти нещо си се объркал.
  • 42 Аз и моето семейство подкрепяме

    9 7 Отговор
    Демонтажа на МОЧА.
  • 43 SDEЧЕВ

    7 9 Отговор

    До коментар #38 от "Стратега":

    Паметника на партизаните на ул.Позитано ще го претопя за скрап и ще отлея класически бюст на цар Борис 3 най знатния български политик в Третото Българско царство

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бесен-_ Язовец

    12 4 Отговор
    Знаете ли, че и Мадарския конник се лющи ходете да го изчегъртате и него.
  • 46 не се надявайте

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Никой няма да дойде.
  • 47 Стратега

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "SDEЧЕВ":

    Ще получиш някоя и друга година в софииския заатвоор за кражба а че няма да можеш да отлееш бюст съм сигурен защото си нямаш понятие от изкуство.

    Коментиран от #50

  • 48 6666

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Повече никъде няма да дойде червенюгата дядо иван.

    Коментиран от #68

  • 49 Министерство на здравеопазването

    3 6 Отговор
    Предупреждаваме,че гледката е опсна за вашето здраве.Отнася се за русофили,копейкаджи и другите червени м@ймунии.
    Предупреждението не се отнася за нормалните жители и гости на столицата.
  • 50 SDEЧЕВ

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Стратега":

    Веждата ще помогне с отливането,а аз ще си излежа 3 месеца за хулиганство в Казичене с най голям кеф. Дните са му преброени на монумента на терористите взривили Света Неделя пълна с народ. Тик так ,партизанските внуци да ги е страх
  • 51 Стратега

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Баце":

    Май не си бил в часа по история. Става дума за 9 юни 1923 г. и преврата узаконен от Борис III.
  • 52 Пак ще върнем паметника

    2 4 Отговор
    това е най-лесно.
  • 53 незнайко

    2 6 Отговор
    ( Съветската окупационна армия, превзема България за 45 г. и ни връща много назад в нашия европейски път и развитие. ) След 1990 година пътя ни на развитие накъде е ? Колко завода се затвориха ? Колко проекта се спряха ? Колко ЧУЖДИ ФИРМИ СЕ НАСТАНИХА У НАС за да ни ползват евтината работна ръка ? Защо не се казват тези работи ? НЕ СЕ КАЗВАТ, ЗА ДА НИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ и да ни навират БАНАНИТЕ в УСТИТЕ !!!

    Коментиран от #56

  • 54 Да се бутнат

    3 4 Отговор
    НДК, всички ТЕЦ-ове, Козлодуй, Нефтохим, зала Универсиада, телевизионната кула, партийния дом и така нататък. Това са монументи на комунизма, от които турските комунета от гербппдбдпс цоцат мангизи.
  • 55 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    АБЕ ПИШЕШ, ПИШЕШ .....ЗАКАНВАШ СЕ ....И НАКРАЯ.....НИЩО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 56 Кореняк софиянец

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "незнайко":

    Вярно си незнайко.Кажи ми какво произвеждаха соц.заводите и къде си пласираха стоката?? В СССР, Монголия.....
    Работил съм в ЗИТ София, нали бай Тошо искаше да ни прави Япония на Балканите.Произвеждахме разни микро процесори като трикрилни гардероби със съмнително качество.
    Един път докараха подобен процесор от Япония голям колкото пералня машина и с десеторно повече функции..Целият завод го гледаше като извънземно.
    Така беше на 90% с останалите заводи строени по съветски образец и произвеждащи соц.боклук.
  • 57 Червен кхмер

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И аз те снимах за безплатно водене в шлепа по Дунава
  • 58 ...

    4 0 Отговор
    БСПту говорят за паметници само когато им изнася. 5 лева не са дали да се почисти този паметник. Летящата чиния след 5 години рИване им я дадоха да я стопанисват и какво - порутиха я тотални. Последните 12 години Бузлуджа прилича на кочина след събора им. 5 лева не са дали и там за почистване... за ПОПРАВКА и РЕСТАВРАЦИЯ да не говорим. А там ГАДНИТЕ ЕС дават пари за това. НЕ ТЕ. НЕ АТАКА, НЕ НОВИТЕ ПАЛЯЧОВЦИ КОМУНЕТА... НЕ РУСИЯ ДОРИ... а СКАПАНИЯ ЕС дава пари за реставрация на паметника който цапат всяка година. Аре у лево и да заминават сите "комунисти"
  • 59 Владко

    4 4 Отговор
    абе Украйна е бита карта вече, ама тия дето сега се пънат като най-големите атлантици, първи ще посрещат Руснаците с цветя на Орлов мост..
  • 60 Гарвана

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Ако дойдат ще ги насечем както ги насече Генерал Колев. Да живее България по трима на нож. Първо им остава да превземат още хиляди кокошарници в Украйна. За две години не са мръднали на два изстрела разтояние. Ние сме балканска държава а не равна Украйна.
  • 61 Безпамет

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "памет":

    Я провери в руският Гугъл колко паметници са бутнали болшевиките социалистите и комунистите. Долу МОЧЛЯКА. Колкото и да мразите България руснашки братушчета тя е над вас.

    Коментиран от #63, #69

  • 62 Вяра и Трайчо

    0 3 Отговор
    вече миришат на пръст. Червеите точат зъби за фашистка мръвка.
  • 63 Трай бе

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Безпамет":

    комуне червено.
  • 64 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    До 1 ком - явно си последния кумунис софиянец дето не е гледал филма по ютуб -,, Второто освобождение ,,- на тия руски крадци и паметник сте им направили - ама нали и вие крадяхте с тях затова ги оправдавате
  • 65 Взривявай

    3 1 Отговор
    Както комунистите взривяват църкви с молещите се миряни в тях
  • 66 ☠️☠️☠️☠️☠️☠️

    3 0 Отговор
    Не ми дреме ,че го махат , може и този альошата да го разкарат
  • 67 Яяяяяя

    1 1 Отговор
    С демонтирането на паметник се оправя образование, медицина инфраструктура. След като изчезне паметника благосъстоянието ма българина се увеличава многократно , затова това е най- важното нещо. Страх ги е дори от един паметник
  • 68 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "6666":

    Той с червеи не се занимава
  • 69 Яяяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Безпамет":

    Щом чичко Гугъл ти е учител, значи резултатите от последния тест Са надценени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове