Last news in Fakti

17 Декември, 2023 08:35 2 274 37

Варна заплашена да остане без градски транспорт

  • варна-
  • градски транспорт-
  • кадри

Липсват кадри

Варна заплашена да остане без градски транспорт - 1
Снимка: БГНЕС

Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса на шофьори. Заради недостига на кадри дори се заговори, че някои от линиите може да бъдат спрени, уточнява Нова телевизия.

Ангел Неделчев е шофьор на автобус с огромен опит. От години е в градския транспорт във Варна, а професията е избрал по ред причини. "По традиция баща ми е бил автобусен шофьор. Още от дете съм се привлякъл към тази работа.Това е и причина да съм у дома всяка вечер, за разлика от повечето шофьорски професии", обясни той.

Водачът обаче споделя, че работата не е лесна и се изискват доста качества. "С една дума - професионализъм. Търпение, толерантност, независимо какво се случва на пътя и, че редица фактори, като напрежението от пътници. Човек трябва да успее да се владее", смята Неделчев.
Въпреки това Ангел вижда и плюсовете. "Добро осигуряване имаме. Държавна е фирмата - всичко на 100 % са осигуровките. Има плюсове. Дойдоха много добри 60 чисто нови автобуса. Страхотни са, превъзходни. Всички колеги, които ги карат могат да ви го кажат.", споделя той.

И докато новите автобуси стават все повече, то шофьорите като Ангел намаляват. "80 шофьора липсват в момента. 43-ма след Нова година ще се пенсионират и има вероятност линиите да не се покриват. Много е сериозен проблемът с недостига на шофьори в градски транспорт", посочи Павлина Николова - председател на синдикалната организация на КНСБ към Градски транспорт.

Според някои от пътниците автобусите се движат по график. Общо взето съм доволен, защото идват навреме рейсовете, не се бавят. На 15 минути има нормален градски транспорт. Не е проблем", казва Дечо Дечев.

Според други обаче по някои от линиите има сериозни закъснения. "Не идват навреме автобусите, понякога се чака много. Може би има липса на шофьори, може би недобре направен график", предположи Мария Симеонова.

А мнението на синдикатите е, че именно ниските възнаграждения са причината за липсата на кадри. "Няма как да се компенсира без да дойдат нови хора. Водачите са пенсионери и напускат. Не желаят да се върнат повече. Единственото е да се увеличат възнагражденията на работниците, за да има нови млади хора и да вървят автобусите", смята Николова.

За това от синдикалната организация настояват за увеличение на заплатите. В противен случай, заради липсата на шофьори е възможно някои от линиите в града да бъдат закрити.

"Основната заплата на водачите е 1500 лв., но е недостатъчна за този труд. Ние се борим в момента за поне 400 лв. и основната да стане 1900 лв., за да дойдат млади хора", допълва тя. Но към момента младите ги няма.

"Млад човек няма как да има клас, за да може да има тази добавка към заплатата, която я прави добра. Доста скочи цената за тази категория. Не всеки може да ги посрещне една от причините. Понатегнаха се и нещата както си му е реда, за да бъде човек автобусен шофьор. Другото, както споменах е напрегнато и не става за всеки. Естеството на работа е с ранно ставане, късно прибиране", отбеляза Ангел.

А тежестта от липсата на кадри все повече натоварва графика на шофьорите. "Отразява се, определено се отразява. Малко по-натоварено става. Правим по-нагъсто курсове понякога. Има отражение, неминуемо има отражение с надежда, че ще стане по към добро, както за всичко. Надяваме се", завършва Неделчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще импортират

    22 4 Отговор
    от Африка и Азия .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гориил

    27 6 Отговор
    Недостигът на шофьори във Варна е брънка от същата верига. Финансовите ограничения не позволяват на водачите на автобуси да получават достойни заплати. Всички средства отиват в подкрепа на престъпната и корумпирана държава с нацистката идеология на Степан Бандера. Ако откажете да дадете пари от бюджета, Брюксел ще ви лиши от многомилиардни субсидии. Тогава вратата на капана за мишки ще се затвори с трясък.

    Коментиран от #33

  • 7 Одипеш

    18 4 Отговор
    На селяните, градски транспорт не им трябва, имат си по няколко таратайки пред панелката, а вече и тротинетки карат.
  • 8 глоги

    9 3 Отговор
    Варна Е заплашена ЧЕ ЩЕ остане без градски транспорт.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Киро да

    11 5 Отговор
    ходи да върти геврека и без това за друго не става.

    Коментиран от #17

  • 11 Дон Бидон

    14 8 Отговор
    1500 за Варна си е дотса висока заплата, стига да е нетна,но подозирам,че е брутна и остават 1100 лв. Направете я нетна 1500 и определено ще има желаещи, дори от близки грачета и села,защото поне наемите там не са като софийските. Всичко друго си е доста скъпо ,особено през сезона.

    Коментиран от #12

  • 12 Гориил

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Дон Бидон":

    За варненци няма нищо по-важно от това да похарчите 10 милиона лева, за да съборите паметника на освободителите в София.

    Коментиран от #14

  • 13 мдаа

    7 7 Отговор
    "Пазителите на паметника" се готвят да ви саботират празниците. Какво безсилие ...

    Коментиран от #18

  • 14 Дон

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Не разбрах каква е връзката тук, освен че показваш някаква комплексарщина и злоба към София ? Само да не кажеш,че и за теб София е виновна Варна да е на този хал :) Обърнете се към Портних за повече претенции.

    Коментиран от #20

  • 15 Има решение

    13 2 Отговор
    Тези 47 пенсионери ги пенсионираш на 80 год и готово.А бе уважаеми държавници не разбрах те ли правиш основна заплата 2500 лева за да стане братовчед 4000лв. и почваш да си избираш тънки, дебели ,,красиви ,грозни а бе с две думи каквито искаш.Няма шанс да не плащаш и да искаш да определяш правилата. Казва този който има пари кои сте вие да казвате като нямате пари,тези думи знаете на кой са.
  • 16 Смех

    6 0 Отговор
    Йви ся тия автобуси бе

    Коментиран от #19

  • 17 Да ходи,

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Киро да":

    ама с канадската книжка, не става.
  • 18 Пък

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    Бутачите искат да празнуват !

    Коментиран от #25

  • 19 Петър Борев

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Смех":

    Варненските и не са ги сменяли от много време. Съсипаха хубавият град с това крадене. Пари има,но няма визия за града и желание нещо да се промени от страна на кмета и общ.съветници. Само пусто крадене и съсипия. Варна зимата е като призрачен град сравнено с лятото и всичко замира, а има как да се доведат повече инвестиции,ама на кой ли му пука за хората...

    Коментиран от #28, #31

  • 20 Гориил

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Дон":

    Имам предвид, че повечето българи получават парите си с тежък и изтощителен труд.В същото време стандартът на живот на хората постоянно пада. Паметникът ли е виновен, че България стана американска колония? Разходите по събарянето на паметника не изглеждат толкова спешни и задължителни в сравнение със смъртта на автобусния транспорт във Варна.

    Коментиран от #22

  • 21 мъка

    5 0 Отговор
    Шефът-инДЖЕнер си седи в стаята и не мърда от там. Едната ръка не знае, какво прави другата. Монтьорът ходи с една отвертка и праща чирака за винтчета. Шайби нямат, за да не се развие отново болта. Всичко на листи се записва, като през СоциализАма.
  • 22 Дон Бидон

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Паметникът е в София, статията е за Варна.Иначе да - не че считам за най-важният проблем наистина баш тази простотия с паметника ,но управата в София го решава и едва ли е проблем на Варна. Просто изразих мнение,че не ми се вярва да им дават 1500 лв чисто на хората,това е.

    Коментиран от #29

  • 23 Да правят трамвайни линии с

    4 0 Отговор
    Трамваи и ватмани
  • 24 един

    8 0 Отговор
    Демографската криза и липсата на работна ръка у нас,ще започне да се чувства първо в най-непривлекателните професии,които са с по-ниско заплащане и голям професионален риск от произшествия и трагедии!

    Коментиран от #26

  • 25 не ги е срам

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пък":

    А вие Рождество не празнувате, само 7 ноември.
  • 26 Мхм

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    Спокойно нещата се авроматизират от тези професии и работни места скоро няма да има нужда така че по добре че няма толкова население Така ще се намали и безработицата
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нормално , защото

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Петър Борев":

    Варна е град окупиран от престъпната групировка ТИМ. Това е резултатът
  • 29 Гориил

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Дон Бидон":

    Не се съмнявам, че си добър и честен човек.
  • 30 Кандидат Милионер

    10 1 Отговор
    Изключително тежка и неблагодарна професия.Сутрин става във 3 часа..Вечер се прибира в 1 часа...Коя млада жена ще те изтърпи ?! Как ще се ожени тоя млад човек,като нито в компания може да излезе да хапне да пие на дискотека,на заведение...За 1000 лева...По време на Комунизма ги набираха такива заради Жителство в града...Сега как ще го Изнудиш млад човек ...Хаха ми на терминал 2 и в Холандия след два дни получава по 15 евро на час бе...240 лева на ден ...4800 лв за 20 работни дни при 800 лева квартира... Се га разбрахте ли КОЙ и Защо не иска да сме в ЕС и Шенген???
  • 31 ефектът Т

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Петър Борев":

    Един октопод държи здраво всичко, защото държавата е слаба
  • 32 Васил

    3 0 Отговор
    Даже и бежанците които имат квалификация за тази работа няма да се хванат за тези пари!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тираджия":

    Всички тираджии ли вземат по 6000 или някои по-малко?!

    Явно нямаш представа какъв вой е по групите на шофьорите, че много ги прецакват с парите. То, ако беше толкова лесно, нямаше да липсват кандидати и за тираджии, ама работата е там, че липсват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове