Last news in Fakti

17 Декември, 2023 22:30 2 715 16

Важните новини във ФАКТИ на 17.12.2023 г.

  • стефан цанев-
  • мария габриел-
  • бюджет-
  • тошко йорданов-
  • ерм запад-
  • делян добрев-
  • асен василев-
  • земя-
  • христо иванов-
  • николай овчаров-
  • нгдек-
  • моча-
  • мъж-
  • борислав сарафов

Махаме главата на войника и слагаме Денков, в ръцете на майката - Кирил Петков, препоръча поетът

Важните новини във ФАКТИ на 17.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Стефан Цанев коментира с тежък сакразъм и ирония нарязването на Паметника на Съветската армия

С тежък сарказъм и ирония коментира нарязването на Паметника на Съветската армия поетът Стефан Цанев пред Георги Любенов по БНТ.

"В Римската империя не са рушали паметници. Императорите само са сменяли главите. Например Калигула е сменял главата на предишния император и е монтирал своята. Това е. Да сменят главата на съветския войник на ПСА и да сложат главата на Николай Денков. На мястото на жената - главата на Мария Габриел, а на детето - главата на Кирил Петков", иронизира именитият ни писател.

Той нарече случващото се в страната "дивотии". Според него явно българският народ е трябвало да бъде ротиран с друг народ, за да се смеси и да се подобри.

Може би трябва да изградим и паметници на всичките ни поробители. На Василий Втори Българоубиец да изградим 200-метров паметник, а на Султан Баязид – 500-метров монумент според годините на поробването.

Мария Габриел: Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията

Смятам, че България е суверенна държава и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в ефира на бТВ.

Ресорната комисия прие на второ четене проектобюджета за 2024 година

Извънредно заседание на бюджетната комисия в неделя. След спорове и обещания за протести, мнозинството прие на второто четене проекта за държавните пари догодина. Парламентът ще гледа проектозакона тази седмица, уточни "Нова телевизия".

Тошко Йорданов: Няма да допуснем да се приемат промените в Конституцията

Има сглобка, която със 164 депутата може да налага силово почти всичко, дори да е в разрез със закона. Повечето конституционни промени, които предлагат, биха паднали в КС. Ще блокираме дейността на парламента, когато се обсъжда Конституцията. Затова във вторник няма да има заседание. Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в "На фокус".

Екипите на ЕРМ Запад продължават да работят за отстраняване на най-труднодостъпните аварии

Екипите на ЕРМ Запад не спират да работят в изключително тежки условия при непроходими пътища и стотици паднали дървета. Към техните усилия се присъединяват диспечери, служители от други звена, оператори в контактния център, кризисния щаб на Електрохолд, които през последните дни работят непрекъснато за възможно най-бързо справяне със ситуацията.

За локализиране на съществуващите все още аварии се налага да се правят дълги обходи в труднопроходими местности. Екипите на терен са снабдени със специализирано оборудване, но някои райони остават недостъпни. За да се осигури достъп на служителите до авариралите участъци, ЕРМ Запад си сътрудничи с местните власти, горски стопанства, пожарната и доброволци.

Делян Добрев е гневен: Заради таксата на Асен Василев върху руския газ Унгария ни спира за Шенген!

Председателят на енергийната комисия в НС от ГЕРБ Делян Добрев разобличи министъра на финансите Асен Василев, след като вчера Унгария заплаши да наложи вето на присъединяването на България към Шенген, ако не се отмени таксата върху транзита на руски природен газ.

Това бе поредно предупреждение от страна на Унгария, а първото дойде миналата седмица от министър-председателя Виктор Орбан.

Ето какво написа Делян Добрев във "Фейсбук":

Унгария ни заплаши с вето за Шенген заради таксата от 20 лева за транзит на газ.
Я чакайте малко. Това не е ли онази такса, с която Асен Василев се хвали преди месец пред "Файненшъл таймс" как сме ги ударили руснаците? И как не само ще плащат, ами и хоро ще играят!

Чакай, чакай... Това не е ли таксата, която трябваше първо да се събира от Булгартрансгаз, после от Агенция Митници към министъра на финансите и нито едните, нито другите събраха пукнат лев?

Чакай, чакай, чакай... Това не е ли таксата, заради която Асен Василев заложи в бюджета близо 3 млрд лева повече приходи и съответно толкова разходи?

Опааааа! Това не е ли същата такса, заради която парламента ще се събира извънредно в понеделник и депутатите "ще си счупят краката от бързане" за да отменят? Не трябваше ли по думите на Асен Василев да е обратното? Така да ги притиснем с тая такса, че да ни молят да влезем в Шенген?!
Совите не са това, което са! И не мигат!

P. S. Хелоу, Файнаншъл таймс? Няма ли да направите някакъв "фолоу ъп" по тази тема или ви се струва нормално да ви вземат за шарани?

Изненадващо вдигнаха тройно таксите върху хазарта

За поддържане на лиценза за организиране на хазартни игри се събира еднократна такса в размер на 300 000 лева и променлива част от 20 на сто върху разликата на стойността на залозите и платените печалби, съобщи БНР.

Проучване: Увеличава се необработваемата земя у нас

Увеличава се количеството на необработваемата земя у нас. Това сочат данните от последния годишен доклад за състоянието на земеделието у нас. Статистиката регистрира и 28% увеличение на площите, върху които се отглеждат биологични култури, отбеляза БНР.

Христо Иванов: Искам България да продължи да има правителство

Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство.

Проф. Овчаров: Резервиран съм към схващанията на Сашо Йорданов, който громи руснаците, но Витанов ме вбеси

Бях решил да не се меся в кандърмите около Паметника на Съветската армия. Аз съм от хората, които смятат, че той отдавна трябваше да бъде премахнат. Обаче същевременно съм на мнение, че след почти три години политическо безумие и хаос, днес, когато нещата постепенно започват да се уталожват, едва ли една нова ескалация е най-доброто решение. Но една телевизионна изява ме извади от кожата и ме накара да се хвана за перото, обобщи Проф. Николай Овчаров.

Невиждан протест на учители срещу директор: 47 преподаватели от НГДЕК хвърлиха оставки

Колективно напускат 47 преподавали от Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" под натиска на ръководството ѝ.

Проф. Келбечева: МОЧА не е изкуство, а войнстваща комунистическа пропагандна машина

Във времето на първите години след Втората световна война и началото на управлението на т.нар. „народна власт“ у нас започват да се строят съветските монументи.

Продължава разследването на открития овъглен мъж в изгорялото му BMW

Продължава разследването на открития овъглен мъж в изгорялото му BMW в Бургаско. Днес трябва да се направи аутопсия на загиналия. Тя трябва да даде на разследващите нови данни за трагичния инцидент.

Борислав Сарафов остава на поста до ноември 2024 година

Сглобката бетонира Борислав Сарафов като изпълняваш длъжността Главен прокурор почти до края на следващата година, прогнозира ПИК.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мда

    14 14 Отговор
    Още един прекрасен ден без МОЧА.
    Весели празници!

    Коментиран от #4, #5, #16

  • 3 пфф

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цъцъ":

    Ма, той умрял, ма. Как да го убиеш?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 больной мозг..

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Таз моча е направена от бг.комунягите 10 години по късно след септември 1944..със парите на хората за да се харесат на ссср,а сега тиквуно-кокорчовците взеха коледните бонуси на пенсионерите за да се натегнат на козяците от кравария..

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мда

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "больной мозг..":

    Всъщност този монумент е издигнат по предложение на СССР, но наистина с парите на българския народ. Имало е такова предложение и към Югославия, което те категорично отхвърлят, за разлика от нашите руски угаждачи!
  • 8 България

    9 7 Отговор
    Правилно решение Паметника долу!! Стига с Тия Руски Пропаганди и Алёша в Пловдив няма нищо общо с Българската история!!!Да се изградят Паметници на Български Владетели или Воин!!
  • 9 Евроатлантаст джихадист с флекс

    3 1 Отговор
    Добре, добре. След като беше свален паметника на Съветската армия, много скоро ще дойде време да вдигнем паметник на Въоръжените Сили на Руската федерация! Интересното е, че и двете армии са освободителни. А туземните неграмотни, недочели, недоучили евроатлантастчета ще ги учим да летят. Свободен полет от колесника на отлитащ американски самолет!

    Коментиран от #10

  • 10 ГУМЕН КРАДЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Евроатлантаст джихадист с флекс":

    Армия , която влиза в чужда държава без да е поканена и със сила се нарича ОКУПАТОР !!! Махни си червените очила че нищо не виждаш с тях ! А колкото до паметника - скоро на руската армия ще и се постави паметник !

    Коментиран от #15

  • 11 Препрочитам

    1 3 Отговор
    "Закон за защита на държавата" и "Закон за защита на нацията" - 1943 . е "направена поправка" от тогавашен мин. на правосъдие, че "че могат да бъдет екзекутирани непълнолетни". Внесена поправка в НС, непълнолетните убити деца са над 40, В България период 1941-1944 са убити над 250 деца. Най-малкото дете е на година и седем месеца с дванадесет куршума. Говорил съм със свидетели изселени в трудови лагери, и наличието на бранници. Да бяха прочели Мушанов Кайро-преговори и България на Парижката мирна Конференция 1946 г., Турция, освен Гърци са били готови да нахлуят в България. Потрес и отВращение будят оградите около паметник, каменарски чукове и флексове, 350 - джандарми. 2 огради почващи от тротоара и 340 джандарми, и криене по тоалети от управа. Защо се СТРАХУВАТЕ от народната любоФ, махнете оградите, махнете 350 джандарми, пък да видим народната воля. Страх ли ви е от Народа! От Бог се страхувайте, там е страшното.
  • 12 Пример Япония

    3 4 Отговор
    Ако не беше влязла руската армия, щеше да има още интензивни бомбардировки над България. Предложение на Британия:"Да се усилят по време на преговорите с България бомбардировките". Както Япония атомни бомби и бомбардировки, за да не участват руснаците в Япония. Турска и гръцка армии чакат, само СССР ги спира, сега България щеше да е до Асеновград. Но-най страшни са думите на Виноградов към Мушанов, одобрение, че не е подписал капитулацията в Кайро, защото щяха да нахлуят турски военни. Мушанов е изумен, уведомен само за териториални претенции на Гърция, Виноградов му казва, че съюзниците САЩ Британия му спестяват тази информация. Пише го "Моята мисия в Кайро".
  • 13 Европейски Парламент Реч

    2 1 Отговор
    Реч на Денков в Европейски Парламент "Присъединили сме се към Турция". Цитирам, да потърсят нашите евродепутати записи и ако има стенограми. "България била присъединена към Османската Империя". "Молба за членство ли е подавала България, за 5 века рахатлък". Затова турският паша след предаването на сабята казва: "Не знаете какъв народ освобождавате". По повод пренаписване на история. На кой нормален човек ще му мине през ума да руши с каменарски чук, флекс, да залива с бои паметник Рейгън, САЩ пилоти бомбардирали София, или да реже с флекс. Та нима Сатанизмът в центъра на София с бухала и монетите не буди по-голями отВращение? В 21 век в България 2 огради, целият район отцепен, 350 джандарми, забрана на журналисти да са там, каменарски чукове, флексове, криене по тоалети.
  • 14 много ясно

    3 1 Отговор
    нормално, интелигентите хора виждат , че става въпрос за талибанщина....
  • 15 Евроатлантаст джихадист с флекс

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Да де, паметник на Въоръжените Сили на Руската федерация, в центъра, на мястото на този. Или искаш паметник на Вагнер, макар и те да са освободителна организация, за предпочитане е на армията.
  • 16 Нека

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Нецса весели за теб и семейството ти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол