Last news in Fakti

23 Декември, 2023 03:13 18 651 45

23 декември 1876 г. Цариградската конференция предлага автономна България в два вилаета

  • османска империя-
  • цариградска конференция-
  • българия-
  • втономия-
  • вилаети

Опит за решаване на Източния въпрос

23 декември 1876 г. Цариградската конференция предлага автономна България в два вилаета - 1
Снимка: Архив

Конференцията е свикана на 23 декември 1876 г. В нея участват посланиците на Великите сили - Англия, Германия, Австро-Унгария, Италия и Русия - и Турция. Първоначално (от 30 ноември до 10 декември) маркиз Солсбъри - специален английски пълномощник, и граф Н. П. Игнатиев се договарят относно политическото устройство на българските земи и на Босна и Херцеговина. След това започват предварителни заседания (11-22 декември) без турски представители. Приема се общото становище да се образуват 3 автономни области, от които 2 - населени с българи. Изработва проект за органически правилник за двете български области.

Руският проект предвижда единна българска автономна област, включваща Мизия, Тракия и Македония. Срещу него възразява австро-унгарският външен министър граф Г. Андраши. Маркиз Солзбъри също възразява срещу голяма българска автономна област и се стига до идеята за две области - Източна, с център Търново, и Западна - с център София (без Беломорието и Одринска Тракия и по-голямата част от Родопите, въпреки българския им характер).

В окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с център Търново, и Западна – с център София. На заседанието на 8 януари 1877 г. маркиз Солсбъри заявява, че „в границите на тези две провинции, образуващи България, не влизат районите, в които не преобладава българско население, нито районите, които не са били изложени на лошата администрация, която даде възможност да се извършат зверствата от миналото лято.“

Източната българска автономна област включва санджаците Търновски, Русенски, Тулчански, Варненски, Сливенски, Пловдивски (без казите Султанери и Ахъчелеби в Родопите) и казите Кърклисийска (Лозенградска), Мустафапашовска (Свиленградска) и Казълагачка (Елховска) от Одринския санджак.

В Западната област влизат санджаците Софийски, Видински, Нишки, Скопски, Битолски, част от Серски и казите Струмишка, Велешка, Тиквешка и Костурска.

Така българските области са отдръпнати от Егейско море и извън тях остават Воденско, Кукушко и Дойранско, Западна Тракия, по-голямата част от Източна Тракия и по-голямата част от Родопите.

Английският представител иска разделянето вертикално на българските земи, тъй като смята, че в източната половина живеят предимно турци и гърци и тя трябва да се управлява отделно. Всъщност главният въпрос е не освобождаването на България, а как да се уравновесят интересите на Великите сили така, че Русия да не усили прекалено своите позиции.

Затова проектът за органически устав предлага автономия на двете български области - не държава или държави, нито пък свобода и независимост. В органическия устав се предвижда основна административна единица да бъде кантонът с 5 до 10 хил. души, прегрупирани според религиозната им принадлежност (християнски и мюсюлмански). Няколко кантона образуват санджак, който се управлява от мютесариф (християнин или мюсюлманин, според мнозинството на населението в санджака), който се назначава от Високата порта. Няколко санджака образуват област, управлявана от валия, назначаван за срок от 5 г. от Високата порта със съгласието на Великите сили. Валията да бъде християнин, може и чужденец. 30 % от данъците се прибират от османското правителство.

Съдебната система да бъде устроена според османския граждански закон. Турската армия остава в областните градове и крепостите, създава се милиция и жандармерия, чиито офицери се назначават от Високата порта. Международна надзорна комисия да следи в продължение на 1 г. изпълнението на тези споразумения. Всички проекти на Ц. к. целят запазването на Османската империя като противовес на Русия, която се стреми да завладее или постави под свой контрол Босфора и Дарданелите. На официалното откриване на 23 декември 1876 Савфет Мехмед паша, председателстващ заседанието, отхвърля основанията за свикването на конференцията, базирайки се на обявената нова турска конституция.

Това по замисъла на султанското правителство трябвало да отнеме почвата под краката на конференцията, да я направи безпредметна. Веднага след изложението на Савфет паша топовни гърмежи оповестили прокламирането на конституцията. Неотстъпчивостта на турците блокира конференцията и я проваля.

Държавите - участнички в конференцията, в знак на протест отзовават своите посланици от Цариград. Не се стигнало до окончателно решение на конгреса.

На 19 (31) март 1877 в Лондон е подписан т.нар. Лондонски протокол – последен дипломатически опит за въздействие върху Османската империя от страна на Великите сили с оглед решаването на проблема по мирен път. Отказът на Високата порта да изпълни решенията на Цариградската посланическа конференция и на Лондонския протокол слага край на мирните опити за решаването на Източния въпрос, и дава повода за Руско-турската война 1877 – 78. Заедно с Априлското въстание, конференцията е решаваща стъпка по пътя към Освобождението. С нейните решения международната общност по най-авторитетен начин легитимира българските стремежи за възстановяване на българската държавност, като очертава и естествените граници на българския етнос към втората половина на деветнайсти век.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    7 4 Отговор
    Бе направили сме си поне - да имаме нещо - Англия е хем приятна - хем - им е - все студено.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Говедар

    41 11 Отговор

    До коментар #3 от "От тогава досега":

    Най-подли и вероломни са европистанските държави.

    " „О, докторе, помощ! Лекарство ми дай!“
    А лекарят казва любезно:
    „Мадам, много вестници чели сте май,
    това не е никак полезно…
    «Таймс» пише, че българи, както личи,
    са жертви на турски кланета…

    Британското правителство както е известно, заема официална позиция на ненамеса, но на практика всячески подкрепя Отоманската империя."
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Каквото и да си пишем тук

    87 23 Отговор
    отговорите си остават в историята Не турците са ни освободили, а Русия. И милиард пъти да надраскат платените турски слуги тук, факт е, че само Русия е пратила войска за Освобождението ни от османците.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ранд

    63 25 Отговор
    Ама Русия била най-голямия Враг на България ....вЕрно ли бе предателска евроатлантическа секта . Руснаците няма да оставят бълг. народ от който са получили православието в ръцете на безбожниците, които са окупирали малка и беззащитна България.
  • 10 ха ха

    36 23 Отговор

    До коментар #6 от "Каквото и да си пишем тук":

    Пратила Русия войски, ама с разрешението на останалите велики сили. Иначе щеше да си подвие опашката. Или по-скоро щяха да ѝ я подвият като през Кримската война. Пропагандата е полирала мозъка на огромна част от населението по нашите земи за последните повече от 200 години.
    Турция е определена като "болния човек на Европа" още преди наполеоновите войни и великите сили са готови да разпределят остатъците от разпадането ѝ. Тогава действа путиновото виждане за сфери на влияние и никой няма намерение да допусне превес на една велика сила.
    Сърбите не получават помощ в началото на 19-ти век нито от Русия, нито от Франция, защото светът е пред световен конфликт и никой не иска да е враг на Османската империя. Сърбите трябва търпеливо да чакат разгрома на Наполеон. Само черногорците се измъкват преди началото на 19-ти век.
    После следват 10 години гръцки въстания. Помощта е от британците и завършва с войната между Турция и Русия през 1828-29-та. Гърция е призната от Франция и Великобритания за да не им хрумне да се втурнат към проливите заедно с русите. Сърбия получава автономия...
    През 30-те султанът е изправен пред Египетските кризи. За малко да стан васал на руския цар, но французите се намесват и директно му заявяват, че ще застанат на страната на Мохамед Али срещу султан Махмуд. Султанът мирясва и връща руските войски от проливите. При втората криза британския и френския флот са на негова страна и усмиряват Египет.
    Русите, разбира се, не мирясват. Започва

    Коментиран от #25

  • 11 ха ха

    47 26 Отговор
    Русите, разбира се, не мирясват. Започват Кримската война. Ядат пердах. Остават без флот в Черно море и са лишени от попечителство над православните християни на Балканите.
    Германците набиват Франция през 1870-та. Руският цар изцяло подкрепя войната им. Германците връщат жеста - Русия получава правото на флот и попечителството над християните в Османската империя.
    След провала на описаната горе конеренция, Австро-Унгария гарантира ненамеса срещу Босна и Херцеговина. Германия подкрепя Русия, а Великобритания и Франция дават мълчаливо съгласие за войната от 1877-78. Реално руският цар се е притеснявал от намеса на Австро-Унгария най-вече. Британците спират Русия. Получават Кипър от султана за да спрат руснаците пред Истанбул.
    Резултат от войната - Княжество България, Сърбия получава независимост, Австро-Унгария получава Босна и Херцеговина, Великобритания получава Кипър, Румъния получава Севарна Добруджа, Русия получава Молдова и още територии на Изток. Реално сме си платили асвабаждението със Северна Добруджа и сме получили нещичко от Великите сили. Никому нищо не дължим!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    26 18 Отговор
    И да приключа картнинката... Французите, след като изяждат боя от немците през 1870 година, преминават към стратегическо сближаване с Русия. Започват активна дейност по индустриализацията ѝ за да си гарантират подкрепа в гръб на германците. Изобщо, европейската сцена на противопоставяне на великите сили винаги е изисквала баланс поне три на две между Великобритания, Франция, Германия, Австро-Унгария и Русия. Наполеоновите войни са грешка - французите са сами. После Русия е сама при Кримската война. И накрая Германия е сама при ВСВ... Така върви светът.

    Коментиран от #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Орлин

    64 18 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Факт е , че Русия побеждава Османската армия и ни Освобождава ! Факт е Сан Стефанския мирен договор между Русия и Османската империя с връщане на почти реалните граници на България ! Факт е , че Великите сили (знаем ги кои са) са побесняли , анулират Сан Стефанския договор , оставят Македония в Османската империя , орязват още други територии и каквото е останало го разделят на две , като едната уж автономна част пак оставят под управлението на султана . Кой е врагът на България е пределно ясно и не те ли е срам , да въртиш и сучеш , за да вотречеш историческа истина , за да свършиш работата на тези , които ни раздадоха териториите на съседните държави , за да обезмислят колкото се може повече победата на Русия в Руско-Турската война .

    Коментиран от #18, #27, #42, #45

  • 16 Ицето

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    ГНУС СИ ТИ.
  • 17 00001

    15 6 Отговор
    След Константинополската Конференция,военната, финансова и политическа давана на Османската империя от Англия е прекратена.Англия работи с Османците за предаването на България като протекторат на Англия, в който Английски управители и войски да осигурят сугурноста на живот и имуществото на Българите, да създадът държавна организация и органи и да обучат управляващи и български войски след което България да получи независимост..Руснаците изпреварват Англия тъй като Османците забавят дипломатически това искане, а руснаците търсят отмъшение за Кримската война. На 3 март е решено че след войната Руско-Турска комисия ще след обиколка из Балканите определи гранниците на бъдещата България според мнозинството от населението в районите.Договора на Русия със Австро Унгария от Райхщад 1876 г е че България ще бъде малка страна между Стара планина и Дунава
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Софийски

    16 35 Отговор
    Заддунайска губерния, още са си мисловни роби русофилите. А губернаторката за една бройка по радиото щеше да гавори ;)
    Весела Коледа капейки

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мехмед

    4 52 Отговор
    Пак ли с тази история на булгаристан бе?
    Не разбрахте ли, че тая измислена държавица няма нито история нито бъдеще.

    Коментиран от #28, #41

  • 23 Ще има и още

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Говедар":

    Трябвало да се научат да четат! Много правилно, важи за всички впрочем.
    Обаче какво да четат ? Много малко хора си дават сметка, че за тези събития четем интерпретации, а не документи. Всяка от страните - участнички крие оригиналните документи и интерпретира събитията така както им изнася. Същото важи и за руско-турската война и най-вече за Санстефанския договор.
    Та така, да четем, а ма какво ?

    Коментиран от #35

  • 24 !!!?

    19 28 Отговор
    Историята показва, че България е съществувала и преди Освобождението си макар в състава на Османската империя. Затова българските възрожденци са искали българите сами да се освободят както сега Украйна от кремълското робство !!!?

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русенец

    24 8 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    Знам, бе, знам, че турк0филите мразите трети март. Няма нужда да ми напомняше какво си. Усеща се отдалеч.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русенец

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Насади ли тютюна?

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мохамед

    5 2 Отговор
    Я кажи как се коментира? КРЖАЛИ или КЪРДЖАЛИ! КАТО ТРГОВИЩЕ НАЛИ? Чувал ли си за генерал ТЪРПЕШЕВ и какво, СИН КО? За паметника на ПОЛКОВН ИК СЕРАФИМОВ не те питам СИН КО! А също и за сриването на ОДРИНСКАТА КРЕПОСТ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Говедар

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Искаш да кажеш както братушките освобождават Украйна от фашистко робство? Халва Урине! Сало в Буратине!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дали е вярно?

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Дали е вярно?":

    ПРОРЫВ В ЕВРОПУ

    Господство Турции в Чёрном море явилось итогом Крымской войны 1853–1856 годов, а его гарантами стали Франция и Англия, участвовавшие в войне на стороне Османской империи. Через 20 лет ситуация кардинально изменилась. Англия и континентальная Европа, зажатые в тисках американской нефтяной монополии, были заинтересованы в снятии морской блокады с России и выходе русского керосина на мировой рынок.
  • 37 Дали е вярно?

    2 0 Отговор
    В Баку пришел иностранный капитал: Братья Нобель – из Швеции, Ротшильды – из Франции и братья Самуэль – из Англии. Маленькое российское новшество предопределило экономическое и политическое будущее мира.

    В 1877 году началась новая Русско-турецкая война. Принято считать, что война эта была помощью со стороны России братской Болгарии в ее борьбе за свободу от гнета Османской империи. В поддержку болгар неожиданно выступила вся европейская пресса, которая ранее не замечала этих проблем. Освобождения православных от мусульманского ига требовали самые просвещенные умы Европы: Чарльз Дарвин, Оскар Уайльд, Виктор Гюго и Джузеппе Гарибальди.

    Практическим результатом освободительной Русско-турецкой войны стало установление контроля России над устьем Дуная и присоединение к Российской империи закавказского порта Батум. Франция и Англия поддержали мирный договор России с Турцией, но с условием, что на Балканах не будет создано крупное православное государство. В итоге от гнета мусульман освободили не всех православных – автономию получила только часть Болгарии.

    В 1878 году, сразу же после подписания мирного договора началось строительство Закавказской железной дороги (Баку – Тифлис – Батум), инвестором которой выступил банкирский дом Ротшильдов в обмен на право льготного владения неф­тяными промыслами на Апшеронском полуострове.

    Коментиран от #39

  • 38 С62

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Не хаха а хахо.
  • 39 Дали е вярно?

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Дали е вярно?":

    Накратко: за доставка на вече евтина газ за осветление от Баку, (тогава в състава на Руската империя) е бил необходим сигурен транспортен коридор за Западна Европа през Кавказ, Черно норе и р.Дунав. Така монопола на скъпата американска щял да отпадне. Но пречката била че р.Дунав е бил в Османската империя, и трябвало предтекст за война и преразпределяне на територия. Нищо лично - просто "интереса клати феса", така враговете стават приятели, че и ние покрай тях сме облагодетелствани. По това време нефта не се използва за добив на гориво за автомобили и хим.промишленост, а само за газ за осветление (ел.ток е още далеч).
  • 40 ОБЕКТИВЕН

    10 5 Отговор
    МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ "ПО НАЙ АВТОРИТЕТЕН НАЧИН" Е ИСКАЛА ДА НАПРАВИ ОТ БЪЛГАРИЯ ТОТАЛНО ЗАВИСИМ ВИЛАЕТ НА ОСМАНСКАТА ВЛАСТ" ,ТАКА ЧЕ НЕЩО КАТО ПАЛЕСТИНА В ИЗРАЕЛ !
    НЕ НИ ПРОБУТВАЙТЕ ПРОДАЖНОТО СИ МИСЛЕНЕ ,МИСИРКИ ПРОДАЖНИ ,КАКВОТО И ДА ЛЪЖЕТЕ ,И КАКТО И ДА ИЗВЪРТАТЕ ,ДОБРЕ ,ЧЕ РУСИЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА ОТ ТУРСКО САКСОНСКИЯ ДИКТАТ!
    АНГЛОСАКСОНСКИТЕ МИЗЕРНИЦИ НИКОГА НЕ СА ИСКАЛИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ И ЗА ТОВА НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ ПРОКАРАТ КОЛОНИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ!
  • 41 13675

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Ех, как ви се иска да не съществува БЪЛГАРИЯ, но тя винаги се преражда, и каква ирония бяхте завоеватели, а сега във България не сте българи, и не сте турци във Турция

    Коментиран от #44

  • 42 До обръчения Орлин

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Орлин":

    Орлине обръчена кратуно , факт е че Сан Стефанския договор е предварителен мирен договор , подлежащ на обсъждане от Великите сили
    , и който очертава автономта Балканска област под руско управрение. Същото така просги кратуни в него няма и думичка " България" или "българи" , така че каква свободна България. И още малко факти , има едни там - Будапещенска конфенция и Лондонско спораземение подписони лично от Русия , когато облъчените огъзени руски роби ги прочетат и цитират к , какво се е споразумяла Русия относно освобождението на България, тогава могат да продължат да се плюнчат за фактите. Но едва ли ще стане...все едно безмозъчна македонска тиква да се отрече че не е потомък на Александър Македонски.
    Безмозъчна робска патоложия
  • 43 СПАС ВЕЛИКИ 7 Български род и интелект

    4 1 Отговор
    Великите сили са. в историята сега от Солун до Одрин и до Дуран кулак и Видин е на нашия Народ и род и царица Смиленица от Крън. КОГАТО нашите Родове са Пишели и Говорели. британските народи са били на звуци. Трябва да се Организира събор на България.
  • 44 Мили Ванили

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "13675":

    Казаха им, че не са турци, а сигани? !
    Казали са им, че след падането на Османската Империя, всички турци са се изселили в Турция, в рамките от две години, а останалите в България НЕ са турци!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове