Last news in Fakti

19 Декември, 2023 21:26 5 710 17

Тесла: Такса смет скача с 30 на сто в Бургас, реши градският парламент

  • такса смет-
  • бургас-
  • скок-
  • 30 процента

Причината е по-високите разходи за услуги по организирано поддържане на чистотата в общината. Така след близо 14 години такса “Битови отпадъци“ е увеличена драстично, а новите цени влизат в сила от 1-ви януари 2024г.

Тесла: Такса смет скача с 30 на сто в Бургас, реши градският парламент  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

С 30% ще скочи такса смет за жилищни имоти в община Бургас. Това решиха общинските съветници на днешното заседание в морския град, съобщават от БНТ. Причината е по-високите разходи за услуги по организирано поддържане на чистотата в общината. Така след близо 14 години такса “Битови отпадъци“ е увеличена драстично, а новите цени влизат в сила от 1-ви януари 2024г.

Димитринка е пенсионер и живее в четиристаен апартамент в Бургас. Плаща 200лв. данък, в който е включена и таксата за битови отпадъци. Казва, че има спестени пари и с тях ще плати по-високите сметки.

"30% наистина ми се струва много голямо увеличение. Не е нормално, защото всичко, което се увеличава няма абсолютно никаква корелация към доходите ни", каза Ваня Гочева.

От общината обясняват, че такса смет в Бургас е една от най-ниските и не е актуализирана от 15 години.

“Разходите за събиране, за почистване, за извозване, за депониране на отпадък постоянно растат и растат с по-бързи темпове, отколкото приходите по такса битови отпадъци. Въпреки че Бургас е на едно от първите места по нововъведени жилища в експлоатация", каза Станимир Апостолов, зам.-кмет по финанси в Община Бургас.

През 2025 година се очаква да бъде въведена нова методика за формиране на такса битови отпадъци. Тя ще е на принципа “замърсителят плаща повече.”

"Плащанията на гражданите ще се увеличат. Структурата на такса битови отпадъци е такава, че 2/3 от прихода по такса битови отпадъци се формира от фирмите, от юридическите лица, а само 1/3 от гражданите и жилищните имоти", обясни Станимир Апостолов.

На територията на Община Бургас текущата събираемост на таксата за битови отпадъци е 80%. По план-сметка за 2024г са предвидени близо 34 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Ако Европа иска да постигне енергиен преход, тогава тя се нуждае от собствени находища на литий.

    Това заяви германският депутат в Бундестага Родерих Кизеветер, като добави, че най-големите находища на литий се намират в районите на Донецк и Луганск.

    „Целите на Европа (в Украйна) са чисто икономически“, призна Кизеветер.

    Интересът на ЕС към териториите на ДНР и ЛНР по отношение на производството на литий по принцип не е нов. Но сега те открито признават, че в Украйна Западът не се нуждае от „демокрация“, а от природни ресурси.

    Предвид зелените планове на САЩ и ЕС, без да произвеждат собствени батерии, те или ще трябва да ги изоставят, или да зависят от доставките на батерии от Китай. Доставките на литий например от Австралия са твърде дълги и скъпи, а Украйна е наблизо. Следователно за Запада е изгодно да спонсорира режима в Киев. Нищо лично, само ресурси
  • 2 Гост

    28 0 Отговор
    Разходите скачат защото директорските бонуси растат. А данъкоплатците пак ще газят в неприбран б0клук.
  • 3 Братвурст

    23 0 Отговор
    Половината казани в града са като този на примерната снимка.
  • 4 срам голям

    23 2 Отговор
    Елате да видите какво са сътворили чистотата в Славейков пред 40 блок . Та те започнаха да слагат казаните под земята ,а те изскочиха над метър , над земята защото подпочвената вода ги вдигна ,и от 20 дена никой не се е появил да види за какво става дума ,а мръсотията е неописуема !!
  • 5 Мда

    22 3 Отговор
    В "най-добрия" фрад за напущане, теглига едни кредити бвзумни за рейсове, за наши хора и сега глупаците ще трябва да връщат краденото в троен размер.
    Тъпи парчета са бургазлии, Вкараха вълка в кошарата.... Избягаха им децата от града, няма работа, няма заплати, само бело от Карабайр се стича,
  • 6 Мда

    24 0 Отговор
    Цитат: "Тесла: Такса смет скача с 30 на сто в Бургас, реши градският парламент". Общинският шеф на Бургас май си е купил нова кола, марка "Тесла". По евроатлантически...
  • 7 Сатана Z

    37 2 Отговор
    Бургазлии са паралии, бълха ги охапала с 30%>
    И нова радост се задава след нова година.Като затворят Лукойл,всички работници ще имат свободно време да се излежават на бургаският плаж и да кълват цаца с Бургаско пиво.
    Пей сърце.Мечтата на лумпена.
  • 8 Хахахаха

    28 1 Отговор
    Не се занимавайте с дреболии, вдигнете ги с 300%! Така всички Глупаци, които са гласували за вас + тези, които не са гласували изобщо, ще получат финансово измерение на глупостта си!
  • 9 така така

    26 0 Отговор
    Избраха си фашистчетата, ама сега ще трябва да ги търпят...
  • 10 Тони

    28 1 Отговор
    Браво. Изберете си пак крадеца от ГЕРБ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Те тия

    16 2 Отговор
    Затова са били с автомати... Харесва ли ви демокрацията?
  • 13 Гориил

    12 1 Отговор
    Със съжаление трябва да признаем, че това са брънки от една дълга и ръждясала верига. Но България доброволно се съгласи да плати. И всяка година тези плащания стават все по-чести и по-големи.
  • 14 И коя

    12 0 Отговор
    Е тази Димитрина, дето за 4-стаен плаща общо 200лв!? Аз за 125кв.м.плащам 272лв.данък и 297 такса смет. Що лъжете хората? Да не говорим, че градът е пълна кочина.
  • 15 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Затова ли обикалят патрули с автомати в Бургас?
  • 16 Подавайте

    3 1 Отговор
    Колективни искове. Такса смет трябва да е на човек. Не може 5 човека в гарсониера и един човек в двустаен да плащат едни и същи суми. Така е на Запад!
  • 17 Иван Нейков

    1 0 Отговор
    И какво прави пенсионерката Димитринка сама в четиристаен апартамент?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове