Last news in Fakti

22 Декември, 2023 15:13 7 196 55

Прокуратурата обяви: Край на разследването "Nexo"

  • нексо-
  • прокуратура

Екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за извършени престъпления

Прокуратурата обяви: Край на разследването  "Nexo" - 1

Прокуратурата прекрати разследването "Nexo". Това съобщиха за БТА от държавното обвинение.

В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без разрешение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата "Nеxo". Те се занимавали с кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

В хода на разследването са извършени редица разпити на свидетели, сред които и свидетел с тайна самоличност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки на физически и юридически лица. Също така са изготвени комплексна съдебно–изкуствоведска и оценителна експертиза, комплексна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза, извършени са различни процесуално–следствени действия, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за разследване и са приобщени отговорите по тях.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключение, че не е необходимо назначаването на експертиза, за която от Висшия съдебен съвет беше дадено разрешение на Прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 долара.

Към 2018 г., а и към настоящия момент, у нас липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. Тя не е регулирана и дружествата от групата "Nеxo" не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията според Закона за платежните услуги и платежните системи.

От показанията на свидетели се установява, че виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България. Според доклад от 9 януари 2019 година на Европейския банков орган (ЕБО) криптоактивите не са признати като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС.

След анализа на разпитаните по делото свидетели се установява още, че дейността на "Nеxo" е реализирана посредством онлайн платформа, вероятно управлявана извън страната.

Междувременно разследването е установило, че регулаторните органи от американските щати Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са започнали административни действия срещу компанията "Nеxo", поради извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз.

В същото време на 19 януари между "Nеxo" и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. Според документа "Nеxo"не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на компанията да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за извършени престъпления. Фактологията не обуславя наличието на престъпно сдружение, което да сочи структурираност и трайност.

Не са налице доказателства за престъпна деятелност в различни форми на съучастие с цел извършване на банкова дейност по занятие без съответно разрешение. Също така не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвиняемите не са събрани доказателства и за извършени данъчни престъпления или компютърни измами.

Според прокуратурата предлаганите от "Nеxo" продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията.

Според Закона за мерките срещу изпирането на пари виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган.

Поради изложеното наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Краят на бг,кой

    12 8 Отговор
    ще обяви?умното син на матурицата ли?
  • 3 Сила

    36 1 Отговор
    Сега тия зукърбъргчета като осъдят България за десетки милиони познайте кой ще ги плати........?!?
  • 4 Оги

    30 4 Отговор
    Браво! Предколедно! Който ял - ял, който крал -крал, както си е по стандарт в БГ. На блажилите - честито!
  • 5 Иван

    40 2 Отговор
    Поредната политическа поръчка на прокуратурата се провали. Похарчени много пари на данъкоплатците на вятъра. Сийке, къде си ма да коментираш?
  • 6 АГАТа Кристи

    26 1 Отговор
    Прокуратурата ни - като онези детски пистолетчета - с тапа и връвчица...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Прането продължава

    29 3 Отговор
    Шиши, боко, Кико и купчина либералчета вече са чисти и изпрани. Да живеЙ демокрацията!

    Коментиран от #11

  • 9 Кокорчо 🌈🌈🌈

    25 8 Отговор
    По случая ще направим още един банкет с торта с детски глави, крака и ръце.
  • 10 Операция фалшив флаг

    22 1 Отговор
    Явно е, че нямаше да произлезе нищо. Или изнудване и рекет. Нито едната страна не е изобличена от службите.
  • 11 Последния Софиянец

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Прането продължава":

    За благодарност продължиха мандата на Сарафов с още една година.
  • 12 Просто поредната

    19 1 Отговор
    Постановка от прокуратура в колаборация с ГРОБ
  • 13 И Какво ..

    13 0 Отговор
    Пак похарчени пари за акции, полиция и разследване... , а полицията има едва няколко процента успеваемост, при намирането на хора, обявени за безследно изчезнали.
  • 14 Чочо

    20 1 Отговор
    Каскети слуги на Боко тиквата пак провал.
  • 15 Що змии

    19 2 Отговор
    и гущери избълваха за тях Бою и шайката му от интриганти и мошеници.... Барабар с прокуратурата .
  • 16 Прокуратурата обяви: Край на

    19 0 Отговор
    Прокуратурата !
  • 17 Ъхъъъъъъ мозъци

    15 1 Отговор
    предлаганите от "Nеxo" продукти не представлявали финансови инструменти..... А какво са ?
  • 18 зрител

    14 1 Отговор
    То беше ясно....
  • 19 Мдааа

    15 0 Отговор
    Крипто прокуратура, сър...
  • 20 Ъхъъъъъъ мозъци

    17 1 Отговор
    обхвата на инвестиционните услуги не били представлявали финансови инструменти !!!! Тези хора в Прокуратурата дали са нормални ? инвестиционните услуги са точно финансови инструменти по всички определения и учебници.
  • 21 Даааа

    15 0 Отговор
    Ако инвестиционните услуги не са финансови инструменти това значи че всички до една финансови пирамиди са законни ! А БФБ реално се приравнява с НАРКОП....
  • 22 Иво

    16 1 Отговор
    Престъпника Сарафов ще приключи и изпере всички престъпници като него, отплаща се на мафията за издигането му на този пост"пожизнено" !
  • 23 Бай Дън

    17 0 Отговор
    По тази логика и Ружа Игнатова е невинна.
  • 24 Банкя

    18 0 Отговор
    Българи, спете, спете сладък сън! Някоя сутрин, в не много далечно бъдеще, всички ще се окажем приспани, с огромни дългове, голи, боси, задлъжняли към промяната, която ни е натресена от безмозъчни, с ментални увреждания крадци и мафиоти. Жалко за бъдещите поколения. Продадени сме от алчни типове, които си играят с народа, лъжат, мажат, крадат ни така, както им диктуват от посолствоТО.
  • 25 Абсолютни кретени ?

    11 2 Отговор
    А защо всяка банка тогава в проспекта и пише : =====Предлагаме инвестиционно посредничество за всички, които се интересуват от инвестиции във финансови инструменти (акции, облигации и други), търгувани на местните и световни капиталови регулирани и нерегулирани пазари (OTC). Като част от голяма международна група.........======= финансови инструменти, кретени .....финансови !
  • 26 Просто е абсурдно !

    11 1 Отговор
    инвестиционните услуги не били финансови инструменти .....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жица

    15 0 Отговор
    Спонсорите са изчистени.
  • 29 ха ха

    9 0 Отговор
    дб изпра боко а той си върна жеста , политици и закони в бг
  • 30 Дълго_Име

    11 0 Отговор
    Поредните "изкъпани и изправи" мекерета от "независимата" прокоратура. Дерзайте, баламурници, вярващи в про-курат-урата.
  • 31 Де факто

    15 0 Отговор
    Прокуратурата твърди че всички финансови пирамиди в България са законни ! Това се случва за втори път вече след епопеята с Ружа Игнатова
  • 32 Факт

    12 0 Отговор
    Как само се пазят взаимно!!! ПП, ДБ+ ГЕРБ+ ДПС= вечна евроатлантическа любов!!! Весели празници!
  • 33 А в ЕС имат ли ?

    7 0 Отговор
    ====виртуалните валути нямат регулация на територията на Република България.....====

    Коментиран от #36

  • 34 Гуги

    9 0 Отговор
    А на всички участващи прокурори, съдии и др. по колко парички им се дадоха, или екскурзии със семействата им до Дубай и др. топли страни. Срам . Защо въобще се мъчи някой да започва разследване и да тръби по медии. Жалка картинка на гърба на очукан, беден народ. А някои не излизат от скъпи магазини по целия свят, не могат да изхарчат кървавите пари. Всичко се връща, но късно. Весела коледа на излъганите.
  • 35 Пералнята наречена

    12 0 Отговор
    Съд и прокуратура работи на max
  • 36 Оптимизъм на писта

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "А в ЕС имат ли ?":

    Ти пък. Те повечето прокурори завършили по села и паланки не са чели НК и НПК ти за регулация на ЕС питаш.
  • 37 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Дядо Коледа ще зарадва прокурор Сарафов с имотче, я в Дубай или на Лазурния бряг....Честито на печелившите
  • 38 инвестиционните услуги не били финансови

    7 0 Отговор
    инструменти ..Пълни глупости неземни ... Считано от 3 януари 2018 г. са в сила изискванията на новата европейска правна рамка в областта на финансовите пазари - Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета и на Регламент № 600/2014 на ЕП и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти ("пакет MiFID2/MiFIR")......регулиране на дейностите по предоставяне на инвестиционни услуги и дейности, свързани с финансови инструменти, са разработени от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) и одобрени от Европейската комисия технически стандарти, с които се осигурява хармонизирано прилагане на изискванията на пакета MiFID 2/ MiFIR в рамките на целия Европейски съюз (ЕС)......
  • 39 инвестиционните услуги не били финансови

    7 0 Отговор
    А Били земеделска дейност или туризъм.....
  • 40 123456

    3 0 Отговор
    Еееее, аз какво си мислех , а то - случайност някаква .. Аре земи сега едно дело , за плащане става дума ...
  • 41 Нормално и с Барцелоната

    9 0 Отговор
    Бойчо беше само честен инвестиционен посредник нали ?
  • 42 Вуте

    4 0 Отговор
    Перат яко с ариел ,намагнитезирания и всички останали са чисти вече
  • 43 Независим съд

    5 0 Отговор
    Независим съд и прокуратура, ам друг път.
    Боко облече черния шлифер. Жълтопаветници помните ли кога го носеше?
    Боко, Пеевски и перачите и чегъртачите ви пожелават всели празници !
    Наздраве смотаняци
  • 44 Нексо

    5 0 Отговор
    Невинни , баба Мара продала 5 марули 20 г пандиз . Ще ревете за ,,цветът,, на нацията еййй.
  • 45 Киро Шприца

    6 0 Отговор
    Продължаваме промяната! С наша прокуратура!
  • 46 каскет

    6 0 Отговор
    Сарафа се прочу с бързото прекратяване заличи Барселонагей,Шиши замаскира постила си за 5 години напред
  • 47 Тодор

    5 1 Отговор
    Айде сега прокурорите повдигнали тези обвинения и изхарчили български пари, да си ходят, животновъдството има спешни нужди от кадри.
  • 48 Българин

    5 1 Отговор
    САЩ ги признаха за виновни и ги накараха да платят плюс забрана да развиват дейност там,а Българската Прокуратура ги оправда понеже са свързани с Кирчо и Кокорчо, е няма такава държава
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тъпанар

    3 0 Отговор
    Колко ли ще ни отсъдят в Страсбург, че нещо се похарчих по Коледа?
  • 52 Данъкоплатец

    2 0 Отговор
    Добре изпълниха англо-краварската поръчка, но масрафа (разходите по делото, а и неимуществените вреди,които ще са милиони) ще плаща стадото .
  • 53 Шулева

    0 0 Отговор
    Хайде сега в Страстбург и българите да платят някой друг милион за прокурорски мушенгии.
  • 54 Емо

    0 0 Отговор
    И сега кво? Една я мислихме, друга стана. Не били компютри, а компоти, а филма не бил шведски, а съветски.
    В следващия си живот искам да съм прокурор, ще лапам 5000 лв на месец и ще бачкам колко да не заспя.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове