Last news in Fakti

22 Декември, 2023 21:23 4 531 13

Мариана Тошева: Последните две години броят на хората, подали молби за закрила в България, се увеличава постоянно

  • шенген-
  • мигранти

Австрия поиска най-вече да се увеличат т.нар. квоти за приемане обратно по Дъблинското споразумение, каза председателят на Държавната агенция за бежанците

Мариана Тошева: Последните две години броят на хората, подали молби за закрила в България, се увеличава постоянно - 1

„Независимо от това дали ще бъдем в Шенген, а виждате, че усилията на правителството и всички ангажирани с темата институции, довеждат до успех, каквото е падането на ветото на Нидерландия, а вярвам, че това ще се случи и с Австрия, но миграционният натиск ще продължава да бъде засилен и това се дължи най-вече на геополитическата ситуация в световен мащаб – конфликтите, които тлеят.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева.

Всички тези конфликти водят до това големи маси от хора да се придвижват и да се опитват да стигат до сигурна зона, а тя за повечето хора е Европа – страните от Европейския съюз.

„Австрия поиска най-вече да се увеличат т.нар. квоти за приемане обратно по Дъблинското споразумение. България в момента изпълнява такива обратни приеми, тъй като сме задължени“, посочи Тошева. По нейните думи премахването на квота за една държава не е възможно.

Дори и австрийските власти или тези на Германия и Франция да правят списъци с хора, които трябва да бъдат върнати в България, те самите не съумяват да изпълнят бройката, която са задали. Например, има заявен трансфер от Австрия на 38 човека, а в крайна сметка качват 20.

„Имаме възможност все още в центровете да приемаме обратно хора и ние това го правим ежедневно“, коментира още тя. Според нея България най-вероятно ще трябва да увеличи приемателния си капацитет, който в момента е 3500 места.

Председател на Държавната агенция за бежанците подчерта, че 2023 г. е втора подред с рекорден брой подадени молби за убежище – към 21 декември такива заявления са са подали 22 213 лица, спрямо 20 407 за миналата година, докато през 2015 г. молбите са били 20 391.

„Последните две години броят на хората, подали молби за закрила в България, се увеличава постоянно“, допълни Тошева.

Центровете са запълнени на 76%. 5537 лица са получили хуманитарен статут, основно сирийски бежанци, който е приравнен на постоянно пребиваващ, 105 лица са получили бежански статут – равносилен на български гражданин, с някои изключения.

Една част от тях обаче вече не са в страната, посочи Тошева. По нейните думи досегашните механизми за солидарност са неефективни

„С новия механизъм в Пакта за миграция всяка държава ще има своите задължения и тези, които не приемат мигранти, ще трябва да подпомагат със средства държавите, които са по-засегнати от миграционния натиск и на които ще са необходими, както обучен човешки ресурс, така и финансов ресурс, за да може да извършва съответната процедура и ако се налага да връща мигранти в техните страни на произход, когато те нямат основание да търсят закрила в страни членки на ЕС“, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците.

„Това, което е важно за България и което нашата страна ще отстоява, когато се навлезе в детайли относно изпълнението на Пакта, е да има законодателни актове, които да регламентират максималния брой на лица, търсещи закрила, които могат да бъдат приети в България, както и какво ще е финансовото изражение на помощта за нашата страна по линия на Еврокомисята“, подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия дето са

    6 5 Отговор
    подали молби за закрила в България са големи балъци...

    Коментиран от #2

  • 2 ХАХАХА

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тия дето са":

    И защо така отсъди ? Те са под закрила на всички институции и полиция, ни закон ще ги лови ,както искат и каквото искат ще си правят ,така че балъците сме ние ,че търпим пък и плащаме заплати на такива соросоидки като нея.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Страхотен успех

    16 2 Отговор
    Да изхранваме 5 милиона орки и семействата им, докато възрастните в България умират от глад или се самоубиват от недоимък.
  • 6 Лили

    9 0 Отговор
    Тошева е най некомпетен Председател на ДАБ ЗА 30 години... Само корупцията я интересува и екскурзии да има... Статути се подписват на калпак, всяка седмица се ходи в командировка за да,се прибират пари от подписани статути... 6 милиона задължения към фирми... Просто е време да си ходи...
  • 7 Лили

    7 0 Отговор
    Тошева е най некомпетен Председател на ДАБ ЗА 30 години... Само корупцията я интересува и екскурзии да има... Статути се подписват на калпак, всяка седмица се ходи в командировка за да,се прибират пари от подписани статути... 6 милиона задължения към фирми... Просто е време да си ходи...
  • 8 Махнете

    7 2 Отговор
    Ни ат този ЕВРОБАРДАК ВЕДНАГА! ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРИЕМАМЕ БЕЖАНЦИТЕ КАТО ИМ НАПРАВИМ ОЩЕ МЕСТА,Т.Е ОЩЕ ПАРИ ЗА НАРОД КОЙТО И ЕДНА СТОТИНКА НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ ЗА ТАЗ ДЪРЖАВА????ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА ИДВА ОТ ЕС И САЩ!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Марианче, Австрия може да си иска много неща. Никакви мигранти, вие луди ли сте доброволно да приемете спящи ислямски клетки. Това е лудост. Вижте какво стана в Прага. ХАМАЗ направи пред света второ показно. Един ден ходжите ще активират клетките в Европа. Ще стане мазэло. 11-ти септември, 2001г, ще бъде малка приказка пред туй което ще се случи в Европа. Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Иран, Египет и Турция, да си приемат мигрантите мюсюлмани обратно. Кьорав мюсюлманин мигрант не трябва да остане в Европа.

    Коментиран от #10

  • 10 Човек

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Докато не станат всички държави истински демократични държави,ще има още много бежанци !! От хубавото никой не бяга !! Където има инфлация, корупция, насилия ,кражби и където не се чува гласът на хората, там никой не иска да живее !!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Не е така, категорично не съм съгласен. "11-ти септември, 2001г, ще бъде малка приказка пред туй което ще се случи в Европа. Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Иран, Египет и Турция, да си приемат мигрантите мюсюлмани обратно. Кьорав мюсюлманин мигрант не трябва да остане в Европа". Край на цитата!
    1. Щом е мигранта и дошъл в Европа, той е гост и ще приеме ценностите на Европа. На европейската култура Никакви шалвари, фереджета и чалми. Никакви джамии и т.н;
    2. Катар е също богата държава, ОАЕ също, Кувейт, Саудитска Арабия и т.н, но тези държави не допускат мигранти защо?
    3. Отговорът е прост, никой не иска ислямски клетки. Някои ходжи са сметнали обаче, че чрез популация ЕС ще бъде претопен, превзет, както след 10 години ще стане с Македония например. Те ще бъда превзети от мюсюлманите албанци.
    4. Погледнете палестинците. Живеят примитивно и имат страшна популация. Палестинките раждат, като зайци. Никоя арабска държава не ги допуска на територията си, дори съседен Египет. Какъв е извода?
    Никакви мигранти! Депортиране на сегашните в богатите арабски държави. Те са една вяра. Християнство и мюсулманство не се понасят и не могат да съжителстват заедно. Събитияга в ЕС в последно време го показа! Кръвопролитията в Прага е красноречив пример.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове