Last news in Fakti

23 Декември, 2023 05:43 3 047 26

Проф. Огнян Герджиков: Изведнъж им се видя, че Радев се снабди с голяма власт

  • огнян герджиков-
  • конситуция-
  • президент-
  • правителство

Залагат бомба със закъснител с орязаните правомощия на президента за служебни правителства, смята бившият председател на Народното събрание

Проф. Огнян Герджиков: Изведнъж им се видя, че Радев се снабди с голяма власт  - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен премиер и бивш председател на парламента проф. Огнян Герджиков е крайно разочарован от начина, по който бяха направени промените в Конституцията, както и самите промени в основния закон.

"Няма държава, която по този начин да си променя основния закон. Колко кръгли маси се направиха, колко топ специалисти се поканиха, колко обсъждания имаше? Не се прави Конституция за месец-два, това е срамота. Никъде в Европа не си променят така законите, камо ли Конституцията. Законодателството не е гасене на пожар, не може да е бърз процес", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Герджиков каза, че почти нищо хубаво не е видял в тази промяна на Конституцията. Според него сме "една самодейна аматьорска държава". Той споделя позицията на президента Румен Радев, който разкритикува остро промените в Конституцията.

"Как ще се гарантира кой интерес ще защити двойният гражданин", попита проф. Герджиков в предаването "Денят ON AIR" и добави, че е обидно да може за отделни хора да се прави промяна в основния закон.

"Във Висшия прокурорски съвет мнозинството е политическо. Ще си изберат и председател и няма да имат никакъв проблем да си вземат каквито пожелаят политически решения. Абсолютно овладяна прокуратура. Нали съдебната власт трябва да е независима?", подчерта бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков допуска, че "вероятно целта е да овладеят и Конституционния съд". Искат да направят още един политически орган в лицето на Конституционния съд, отбеляза гостът.

"Изведнъж им се видя, че Радев се снабди с голяма власт покрай служебните правителства. Българският президент има относително малко правомощия в сравнение с повечето президенти в Европа. Нашият президент е избиран пряко от народа. Той се ползва с относително висок рейтинг. Залагат бомби със закъснител", заяви още той.

Проф. Огнян Герджиков е на мнение, че професионализмът е останал на заден план, докато политиката вече е на преден план.

По думите му "сглобката" рискува да се разглоби, но основното е интересът - тесни партийни интереси, смята той.

Перспективата за Шенген ми се струва доста реалистична в близко бъдеще, завърши проф. Герджиков.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Защото

    31 9 Отговор
    са НЕКАДЪРНИЦИ !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Редник

    44 10 Отговор
    Боклуци г-н Герджиков, много боклуци. При това прости и крадливи.
  • 6 Крепостни

    17 59 Отговор
    Видяхме Президента Путинофил докъде щеше да ни докара
  • 7 Крокодилски сълзи

    13 42 Отговор
    Президента не е по толям от Народното Събрание и не може да бъде Нищо че му хареса
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 фен

    12 32 Отговор
    Ами Радев си ги довлече! Винаги си е бил неориентиран зелен чорап! Но интересно, как соросоидните им медийни поддръжници, които късаха ризи за тях, също взеха да дават заден!?🤔
  • 10 Служебните

    11 27 Отговор
    правителства бяха доказателства , че така не може да продължава ! Да не говорим за ясното благоговеене към неща , отминали още през миналия век ! Хората живеят сега , а не в миналото !

    Коментиран от #13, #25

  • 11 Нито

    11 31 Отговор
    Правителството , нито гражданите на България са му войска , за да ги командири и да му играят по свирката !
  • 12 Кмета

    2 1 Отговор
    Ней сигурнУ.
  • 13 фен

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Служебните":

    Факт! През служебните правителства изплува тая шлака - Кики, коки и сие!
  • 14 Много интересно

    20 2 Отговор
    Как при Плевенлиев, Желев, Стоянов не бяха с голяма власт президентите? Не се сещам за Закон, който да не е писан в полза на управляващите. А най-лошото е, че висшите съдии се назначават от партиите, с много малко други квоти.И тези ще ми говорят за справедливост. Всички квоти на висши съдии трябва да са граждански и избирани от управа на университети, държавни. Затова трябва да има пряка демокрация. Не може хора избрани с десет процента от имащите право на глас да се гаврят с Конституцията. И най-опасното е двойното глажданство, подобни случае имаше в Молдова, Армения президент и Премиер, Грузия. Видяхме как унищожиха тези държави, с войни.

    Коментиран от #16

  • 15 Българин

    6 12 Отговор
    Този мазен царедворец беше премиер в първият служебен кабинет на Радев, който в последните дни от съществуването си избра Грипен да поледител в конкурса за нов изтребител. По този начин обновяването на бойната авиация бе забавено с три години.
  • 16 Наблюдател

    9 17 Отговор

    До коментар #14 от "Много интересно":

    Ами защото и Плевнелиев и Желев и Стоянов не бяха същества с болни амбиции, нисък интелект, голямо его, огромен морален дефицит и силни руски зависимости.
  • 17 Човек

    7 19 Отговор
    Трябва в конституцията да се забрани на военните да заемат висши държавни постове извън министерството на отбраната. Тези хора са изключително ограничени и не стават за нищо извън тази сфера. Радев е уникален тъп.унгер и като започне да срича руски опорки, мен ме хваща срам. Кукла на конци, дърпана от дългите ръце на КГБ.
  • 18 Гери

    18 4 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ МНОГО ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ИМАМЕ ЕДИНСТВЕНИЯ С АКЪЛА СИ Е ПРЕЗИДЕНТА ТЕЗИ ХЮМНЕТА КОИТО СА СЕГА СА ПРОСТО ПАДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #21

  • 19 Бре, какъв радетел на правдата

    8 0 Отговор
    бил герджика! Я да поразясни, как и защо ТОЙ и касабова председателстваха промяната на закона, забраняващ продажбата на Българска земя на чужденциДо сега колко земи са изкупили евреи, турци и др? По нещо да се различава от сегашните?!
  • 20 Кано

    12 4 Отговор
    Каквото каже сащ това става.тез същества в парламента дори не са хора.
  • 21 Дааа бе!

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гери":

    Нали именно той домъкна киркокорите?! Като се разбра, че Про100то е с двойно гражданство, нали той се направи, че няма проблем? Именно той връчи мандата на сегашното правителство, въпреки ония запис.
  • 22 М да

    1 2 Отговор
    Що не сте го упоменали и като бивш агент на ДС. Навярно щото няма бивши доносници
  • 23 Съвет

    2 4 Отговор
    Герджиков не разбира от конституция, а от търговско право. Но решил и тай да се изкаже, не се правило толкова бързо, ако на нега му трябволат 20 години не значи, че това е правилно.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Моарейн

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Служебните":

    А когато амбасадата назначи някой ваш човек за президент, щее пеете друга песен, нали? И пак ще промените Конституцията, защото не ви отърва. А това, че рушите държавността не ви вълнува, защото няма да познаете държавността дори да ви ухапе по носа, пък и без това от "Козяк" са издали заповед за ликвидиране на жалките остатъци от държава. П.ф.у!!!!!!!
  • 26 Мира

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Съвет":

    Герджиков не разбира от конституция... Да кажем. Но този коментиращ дори и от правопис на разбира, а изглежда е човек с претенции на разбиращ сложни текстове. Например конституционни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове