Last news in Fakti

24 Декември, 2023 08:37 815 37

Митрополит Гавриил: Човек по природа е християнин, тегли го към Бога

  • митрополит гавриил-
  • бог-
  • бъдни вечер-
  • коледа-
  • вяра

Жените не са по-малко духовни от мъжете

Митрополит Гавриил: Човек по природа е християнин, тегли го към Бога - 1
Снимка: БГНЕС

"Жените не са по-малко духовни от мъжете. Само че в църквата е прието жените да подражават на Света Богородица. Света Богородица е най-великият човек, но ако погледнете Евангелието, тя почти не говори", каза за БНР Ловчанския митрополит Гавриил. Той разакзва за неговия път към Бога.

- Моитe майка и баща са се разделили, когато съм бил съвсем малък. В България живеех при майка ми. Тогава България беше сключила договор, наши строители да работят в Чехословакия. Баща ми беше заминал там като строител. Той беше много добър майстор и бригадир на българската бригада. Майка ми ме изпрати да живея при него. Тя се надяваше, че там ще живея по-добре и ще имам по-големи възможности. Там живях седем години. Завърших чешко основно образование. В Прага имаше българско училище, но не желаех да замина сам там. Исках да остана при татко, с любимата ми по-голяма сестра, която ми беше като майка. Не знаех чешки, но децата бързо учат.

- В кой град живяхте там?

- Три пъти се местихме. Щом поредния жилищен комплекс беше построен, местеха баща ми на друг обект. Живяли сме в Западна Чехия, в малко градче Бжезова, в голямо село Инджиховице и накрая в едно малко селце Ротау. Когато завърших осми клас, баща ми реши да се върна в България и тук да запиша гимназия. Тръгнахме си.

- Посещавахте ли някога храм в Чехословакия?

- В района, в който живеехме нямаше православни църкви. Имаше в Карлови вари, но за нас беше далече. Баща ми не беше църковен човек. Едва в края на живота си, той се обърна към вярата, изповяда се няколко пъти, причасти се. Във вяра бях възпитаван при майка ми. Имах изключително вярваща баба. Тя възпитаваше мен и сестрите ми във вяра, добродетели, любов към Бога. Разказваше ни прекрасни, поучителни приказки, които вече никъде не мога да чуя. Това беше едно живо вероучение за нас, как Гспод наказва злите, награждава добрите. Когато заминах за Чехия, там нямаше православен храм, нямаше кой да ми дава насоки. От любопитство съм ходел в техните църкви, които не са православни.

- След това сте учил инженерство....

- Върнах се в България, записах 18-та гимназия в София. Всички нови програми минаваха през нея. Когато завърших, записах строително инженерство. Дипломирах се със специалност пътно строителство през 1977 г.

- Кога за пръв път насочихте мислите си към Бога? Как се срещнахте с Левкийския епископ Партений? Той ли Ви запали за вярата?

- Тогава не съм ходел много на църква, но бях вярващ. Много пъти, когато имах нужда от помощ и ми беше трудно, заставах на колене и се молех на Господ. Когато бях първи курс в инженерно-строителния, имах нужда да се посъветвам с някой много мъдър и духовен човек. Отидох в София, в църквата „Света Петка“, която е отчасти под земята, срещу „Света Неделя“. Много хора ходеха в тази църква, защото си мислеха, че там никой не ги забелязва. Тогава хората се страхуваха явно да ги видят, че ходят на църква. Там вървиш, вървиш и изведнъж изчезваш, тази църква е скрита. Отидох и свещеникът, който беше дежурен тогава, отец Сава – изключително благолепен, с дълга бяла брада, ме насочи към епископ Партений. Тогава отидох при дядо Партений и той ме прие много сърдечно. Много ми помогна, учеше ме, наставляваше ме. С неговото духовно ръководство тръгнах напълно във вярата, в църквата, да се причастявам, да чета Правило, да се моля.

- В онези години това не е било твърде популярно, тайно ли го правехте?

- Вече не, в университета ме знаеха. Дори комсомолският секретар веднъж ме попита – ти какво бъдеще ще градиш, като ходиш на църква? Дядо Партений ми даваше смелост, въодушевяваше ме. Не ме беше страх. Тогава за хората, които искаха да градят някаква кариера беше опасно. Знаех, че в крайна сметка, всичко зависи от Бога и не се страхувах.

- В „Света Петка“ ли продължихте да ходите?

- Да, ходех там и започнах да ходя, където служеше дядо Партений. След време той започна да ме приема в олтара.

- Къде служеше той?

- Той беше викарен епископ на патриарха и служеше в цяла София и цялата епархия. Той ми обърна внимание и ходех с него в София. В епархията не съм ходел. Бях едно никакво момче, но той видя, че имам нужда от помощ. Помня как бяхме тръгнали с приятели на палатка. Той ме попита колко пари имам. Оказа се, че парите ми са малко. Тогава той ми даде сериозна сума. За мен това беше голям жест, проява на неговото милосърдие и любов. Той беше обичан в София, в България, с вярата и чистотата си. Беше доста потрадал, защото не слушаше никого извън църквата.

- Интересно, единствено разказите на баба Ви и след това Вие сте започнал сам да се молите. Имало е дълъг период, в който не сте ходел на църква.

- Човек по природа е християнин, тегли го към Бога, дори никой да не му е говорил. Моята духовна старица ми е разказвала как в Съветския съюз, в дом за сираци, никой не им е говорел за Бога, една милосърдна сестра забелязала как нощно време, някои деца, когато другите заспят, застават на колене на леглата си и започват да се молят. Никой не ги е учил за Бога. Те чувстват, че има Бог. Господ ги е привличал със своята благодат. Може да не съм ходел на църква дълго време, но съм се молел и съм търсел Божията помощ, искал съм от Господ прошка, когато е трябвало.

- Това е изключителна милост и благодат свише. Епископ Партений ли Ви насочи към Клисурския манастир в Банкя.

- Две години ходех при Епископ Партений, а той имаше обичай всеки четвъртък да ходи на планина, имаше нужда от въздух. Взимаше ме с тях, ходехме най-вече на Витоша. Веднъж ми каза - следващия четвъртък ще отидем при една жива светица. Тогава отидохме при схигумения Мария. Беше пасхален, Великденски период, тя се изповядваше при дядо Партений. Той много я почиташе. Тя беше голяма подвижница. Като тръгвах, тя ми подари иконичка. После, когато вече живеех в манастира, тя ми каза: - още в онзи ден знаех, че ще трябва да Ви послужа с нещо. Така и стана.

- Вие написахте книга за нея.

- Да, написах нейните спомени и добавих нещо. Съдбата ѝ е изключително интересна. Прочетох тази книга. Изключително драматична съдба – от Русия, във Франция, през Югославия, в България. Тя много силно Ви е повлияла. Ако не беше тя, нямаше да стана монах. Тя ми даде такава вяра и сили, с които аз после реших, че не мога да тръгна по друг път в живота, освен да стана монах.

- Интересно е, че една жена Ви е повлияла, толкова силно. В Новия завет четем, че жените трябва да мълчат в църква.

- Жените не са по-малко духовни от мъжете. Само че в църквата е прието жените да подражават на Света Богородица. Света Богородица е най-великият човек, но ако погледнете Евангелието, тя почти не говори. Вероятно не е давала на евангелистите да пишат за нея, в своето велико сммирение. Тя също е поучавала хората, които са ходели при нея. Не е проповядвала като апостолите. При светците няма разлика, дали са мъже или жени. Те просто са много велики хора. Когато човек е много свят, няма значение дали е мъж или жена.

- Фактически, Вие не сте имал съпруга, направо сте станал монах.

- Не, никога не съм имал съпруга. Дори не съм имал любов, близост, интимност. Слава Богу! Иначе щеше да ми бъде по-трудно.

- Какво обичате да правите в свободното си време?

- Някога в манастира много работех. Когато вече нямах тази физическа работа, започнах да се движа пеша. От години и до днес се старая по един час дневно да ходя в парка. Обичам много да служа. Най-скъпото нещо за мен е че мога да служа света литургия. Чета книги, старая се да си върша работата, епархията не е малка, задачите са много.

- Занимавате се и с благотворителност. Скоро дарихте голяма сума на ИСУЛ.

- Стараем се да учим децата на милосърдие. Това са пари от продажба на детски рисунки от конкурса на Светия Синод. Децата знаят, че картините им се продават, за да дарим парите за лечение на болни деца. Тези, които получават помощта знаят, че идва от други деца. Децата от конкурса се радват, че могат да помогнат. Най-важното е, че учи децата на любов и милосърдие към други деца. Това е най-ценното. Човек прави добро, когато има милосърдно сърце, но той трябва да бъде възпитан, научен на милосърдие.

- Какво е Вашето пожелание за нашите сушатели в навечерието на Рождество Христово?

- Пожелавам да посрещнете с голяма радост великия празник Рождество Христово! Пожелавам да сме близо до Бога, да бъдем изпълнени с Неговата благодат, която носи радост, мир, щастие! Истинското щастие е винаги в Бога и с Бога. Когато започнах да ходя на църква разбрах, че истинска радост и щастие има там, където има истинска вяра. Не бих заменил това за никаква кариера и богатство. Пожелавам на вас и слушателите ви, тази любов, радост и този мир на душата, той е по-скъп от всичко друго. Пожелавам Господ да дарува на всички здраве, радост, дълголетие и всичко необходимо за земния живот!


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирянин

    8 12 Отговор
    Гавриил е най-мръсната руска подлога сред митрополитите.

    Коментиран от #24

  • 2 наздраве на всички хора и някои жени

    4 12 Отговор
    в библията пише : първо е вървял човекът после е била жената…
  • 3 АГАТа Кристи

    8 9 Отговор
    Все хранени... Ако живеят по каноните си - до един да са като "светите мощи"

    Коментиран от #5

  • 4 Танев

    15 5 Отговор
    Отче, Човек може да вярва в Бога без да принадлежи към някоя религия. Важното е да си откровен, когато разговаряш с него. Всичко останало е демонстрация пред околните.
  • 5 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "АГАТа Кристи":

    Има един текст на Волтер от младините му, когато проклинал съдбата си на учен под конвулсиите на празният си стомах. Почукал на вратата на едно а църква за малко храна, а закръгленият и червендалест католик му отвърнал, че функцията на църквата не е да раздава храна на хората а да прибира рентите от земите си, след което затръшнал вратата под носа му. След като отишъл в казармата на мускетарите да потърси милосърдие, бил нахранен, напоен и получил и пари. На един от мускетарите му дошла дори идеята да запалят тази църква, но друг го усмирил като му казал че ще му дойде времето….
  • 6 Патриот

    6 7 Отговор
    В този владика виждам тъмнина ?
  • 7 Красимир Петров

    7 4 Отговор
    Аз съм вярващ християнин,но в попове не вярвам.
  • 8 а ааа

    4 9 Отговор
    И Путя подръжава на Света Богородица. Пали дебели свещи.
  • 9 фАНТОМасс

    4 4 Отговор
    Религията дали е опиат за хората и душите им ?
  • 10 Госあ

    4 5 Отговор
    Иначе, според Шинто, човек по природа е добър (а не християнин, мюсюлманин или юдеист) някои стават зли заради несправедливостите с които са се сблъскали и които произтичат от организацията на хората. Едни корейци (завалиите) ме спряха веднъж да ми говорят за християнството и то на български, питат ме дали съм християнин - а аз им отговорих че съм Шинто. Значи не искаш вечен живот ме питат, а аз им отвърнах че границата между вечния живот и рака е много тънка. Посмяхме се и всеки по живо, по здраво.

    Коментиран от #12

  • 11 Зайо Байо

    8 2 Отговор
    Много е гадно , когато гледаш по ТВ , как индивид като Борисов се кръсти лицемерно пред камерите и говори за Началника , гледайки към небето ! Така губиш ТОТАЛНО вяра във ВЯРАТА ! Още повече , че този човечец от Банкя се държи като първи приятел-покровител на поповете и един вид техен благодетел и закрилник ! Такъв вярващ ли е бил и когато доброволно е ставал КОМУНИСТ и кръстил ли се е тогава , макар и скришно , сам , в килера .......? Аман от ЛИЦЕМЕРИ !

    Коментиран от #21

  • 12 Госあ

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Та самата идея, че човек се ражда грешен и трябва да изкупи (подчертавам ИЗКУПИ) първоначалния си грях от църквата е за идиоти.

    Коментиран от #20

  • 13 свиреп ОХЛЮВ

    9 4 Отговор
    Как няма 1 слабичък , изпосталял и немощен митрополит , архимандрит , епископ , поп ......? Не я ли карат на молитви , размишления , аскетизъм и да са на хляб и вода , колкото да стоят на крака и да проповядват вярата ? Просто питам - нищо лично !
  • 14 Петер Брьогел

    8 5 Отговор
    Трябва ББорисов да бъде предложен и сложен за БОЖИ НАМЕСТНИК и ПАТРИАРХ ! Той и без това се държи като такъв ! Колко му е , дажи и някаква брада си пуска понякога ! А и на тяло го докарва - истински ТУЛУП !
  • 15 аааа

    9 2 Отговор
    Ако човек има и най-малка потребност от Бог, първото което му се случва, е да се отврати от църквата.
  • 16 Име

    2 1 Отговор
    Живей честно, пък - ако и това не е правилно - тогава - какво.

    Не мисля че Йордан Радичков е лишен от светлина като мисъл, независимо, - че не изказва директно думата бог.

    Захаросваме понятията.

    Опенхаймер е изобретил ядрената енергия - за да сме кротки и дружелюбни.
  • 17 ето ви малко мат’рял

    3 5 Отговор
    блажени са вярващите … а останалите си живет нормално
  • 18 Бачо Киро

    5 2 Отговор
    Глупости. Мантрата, че хората са принципно добри е абсолютно грешна. Хората са лоши. Ако имат строги правила и се следи да се спазват, тогава хората се държат добре. Видят ли, че може и да се мине метър, излиза природата наяве. Та дяда ти Поп ако иска да е прав, може да каже, че човек по принцип го тегли към дявола.

    Коментиран от #19, #23, #33

  • 19 Погледнете

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Пусъо и ще видите
    Човек е гаден и кръвожаден по природа .
    И вече се е продал на Дявола ,
    Изчадието от Бункера .

    Коментиран от #22

  • 20 Бачо Киро

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Абсолютно. Толкова малки деца умират също... Родено примерно с рак на окото. Това бебенце какви грехове е насъбрало.... Сега някой с IQ на тухла ще каже, че може да изкупва греховете на родителите си ... Ми ако нямат? И какъв смотан бог ще кара едно новородено да плаща греховете на родителите си? Абсолютно си прав. Цялата работа е разтягане на локуми за идиоти, с цел обогатяване на мафията с кръстовете (и не само, другите религии са същата помия).
    Само празноглав човек или някой с много голям зор вярва в тези глупости ( всеизвестно е, че надеждата умира последна).

    Коментиран от #31

  • 21 Гундяев

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Зайо Байо":

    И на мен ме е гадно като се моля .
    Моля се за Путин и всички кремълски
    Мизерници .
    Но от КГБ ни научиха , да не ни пука много .
    Нашите ръце са целите в кръв , и затова се моля , поне да ни се размине Адът .
    Най вероятно , не.
  • 22 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Погледнете":

    Абе да те опрашат и теб африканци... Кво си седнал с тоя Путин да се занимаваш. Западните страни с векове я вършат... Още от кръстоносните походи... Я върви се скрий, празноглав тиквенико... Въобще не става въпрос за Путин или произволен западен лидер... Западняците са я свършили простотията стократно повече навсякъде по света...
  • 23 Лудия

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Абсолютно сте прав. Синоним на зло е човека, само погледнете назад във времето ,та и сега...
  • 24 Не съди,

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мирянин":

    а се смири.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 дебеЛ Лебед

    3 2 Отговор
    Що е то ДУХОВНОСТ и има ли тя почва у нас ?
  • 27 Пишман юнак

    4 1 Отговор
    В България в последните 10-15 години упорито се налага ново разклонение на ВЯРАТА и то се нарича - БОЙКОВЩИНА ! Абсурдно е нещо , което олицетворява ПРОСТАЩИНА , лицемерие , ЛЪЖА , наглост , САМОВЛЮБЕНОСТ , грандомания , ПСИХОПАТИЯ , да е пример за подражание и модел за развитие !!! Вижте главният носител на тази ....доктрина и сами ще се уверите !
  • 28 ВИметоНаВимето

    3 3 Отговор
    Нека се знае , че ЦЪРКВАТА е най-богатата институция не само у нас , но и в другите държави ? Какво ви говори това ? Че са добри и милосърдни , опрощаващи и благодетелни , когато трябва да вземат , а не да дават ли ?
  • 29 Жаба Кикерица

    3 2 Отговор
    По тази християнска логика , КОЙ Е ПО-ДУХОВЕН ......Бойко или мис Бикини например ? Бойко - за това , че е дал къща в Барса на тази , която го е проДУХВАЛА ли ? Или Борислава с Бикините - за това , че е получила за проДУХВАНЕТО си , къщата в испанско ? Ето това е тема за ДУХОВНО задълбочително размишление в църковните храмове ?
  • 30 Чочо

    4 2 Отговор
    Човек по природа.....си е животно.
  • 31 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Идеята е, че няма как без вина да си виновен ! И действително, в природата няма грях и лошотия, човека ги прави. Но е дълга тема…
  • 32 БамБам

    1 2 Отговор
    Този който не е християнин.....явно по природа не е човек?!?!?!
  • 33 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Моралните устои и знанието правят човек различен от животното. Въпреки че, както казва Монтен - много често разликата между човек и човек е много по -голяма от тази между човек и животно, и също - науката не е в състояние да просветли душата на човек в която няма и капчица светлина било поради низката му природа, лошото възпитание или примера който е вземал. Лично за мен обаче, лоши животни няма. Има лоши хора.
  • 34 Наблюдател

    5 4 Отговор
    Религията е мощен инструмент за манипулация на хората. Добрият човек е добър не защото е религиозен.
  • 35 Сатана

    2 3 Отговор
    Защо монотеистичните религии изискват да си беден, да не искаш , да прощаваш несправедливости и да си смирен? Говорят за мир а с войните убиват деца дори в момента. Ако обичате живота и искате благополучие, помолете някой от античните богове , които в момента са записани като зли демони , ще видите ефекта от истинските богове.
  • 36 Дупничанин

    1 1 Отговор
    Религията е опиум. Баце затва шмърка яко. Отделно дет е лицемер. Че и на поповете им пуска фандък, щото манипулират простите хора, а он простите си ги ползва да му се връзват на лъжите и да му верват по избори. Да не говориме, че некои прости ги е затривал, кат го разберат що за престъпник е.
  • 37 Дедо Йоцо

    2 1 Отговор
    Вместо да се радваме, че имаме такива митрополити, дейни и скромни, тук някои се надпреварват да храчат...
    Вземете и малко се поразтърсете колко много неща прави митр. Гавриил, не само в Ловешка област но и за цяла България. Благотворителност, издават прекрасни книги, направиха православно училище, подпомагат деца и болни... Всички в ловешко го обичат, всички. Ама не, ние пръста си не мърдаме но храчим юнашки, Пфу!
    Добре, че човека не се трогва от плювни и пречещи и си върши своето на ползу роду. Както са правили всички будители преди него. Пораспитайте за дядо Гавриил из ловешко и бързо ще разберете що за човек е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове