Last news in Fakti

29 Декември, 2023 22:04 1 117 18

Масова кастрация на бездомни кучета в Горна Оряховица

  • горна оряховица-
  • кастрация-
  • кучета-
  • българия

Масовото изхвърляне на домашни кучета, също е сериозен фактор за увеличаване на популацията

Масова кастрация на бездомни кучета започва в Горна Оряховица през новата година. Решението бе взето на среща между местната власт в железничарския град и ветеринарни лекари, предаде "Фокус". Основната тема бе ограничаване популацията на безстопанствени животни в Горна Оряховица и общината.

"Настаняването на животните в приют и последващата целенасочена работа, за да бъдат осиновявани, е най-добрият начин да се реши проблема със скитащите кучета и да се предотвратят прояви на агресия от някои животни. Това е единодушното становище на ветеринарите. В сегашната ситуация обаче, дори и куче, нападнало човек, няма къде да бъде държано в изолация, а по закон, след задължителните кастрация, обезпаразитяване и изследване за болестта бяс, се връща обратно на улицата“, обясни кметът Николай Рашков.

Ветеринарите обобщиха, че проблемът се е задълбочил много в последните две години. Те обясниха, че още на 7-месечна възраст женските кучета са достигнали физическа зрялост и започват да раждат, а малките на една майка могат да стигнат 9 на брой.

"Най-вероятно сме единствената община, в която има убит от кучета човек, от тогава мина почти година и никаква стъпка за справяне с проблема не е била направена – нито за приют, нито по кастриране“, каза пред присъстващите кметът Рашков и допълни, че още в първите дни на новата година в града ще започне масова кастрация на женски бездомни кучета.

Община Горна Оряховица планира и изграждане на общински приют за кучета, като вече се оглеждат терени.

"Масовото изхвърляне на домашни кучета, също е сериозен фактор за увеличаване на популацията“, посочиха ветеринарите. Затова кметът съобщи, че Община Горна Оряховица ще финансира кастрирането и на домашни кучета, чиито собственици искат да направят това, но не разполагат със средства.

Отскоро в града и региона тече и чипиране на бездомните кучета, което също е мярка срещу ограничаване популацията им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    10 2 Отговор
    А, КМЕТА КОГА ЩЕ Е?И В ЛОМ Е СТРАШНО ПРЕД ОБЩИНАТА!НОВИЯ КМЕТ САМО УВЕЛИЧАВА ПАРКОМЕСТАТА СИ!

    Коментиран от #13

  • 2 А масова кастрация на

    20 3 Отговор
    лилави бездомни кога?
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 5 Отговор
    За да даде поколение една кучка, тя трябва да не гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо:
    1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им.
    2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче".
    3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ.
    4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати.
    Прилагането на този подход няма да премахне на 100%

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прилагането на този подход няма да премахне на 100% бездомните кучета, но след около 2г. ще свали до поносимо ниво тяхната бройка по един траен и хуменен начин.
    Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат бизнесът с кучешки кожи и кучешко месо.
  • 5 ....

    5 6 Отговор
    Всеки в града хванал за каишката куче и се оплакват за пари. Влизам в един магазин и младото за кучето давам пари за храна на месец 100 лева, а една жена до нас вдовица храни 3 котета улични хаха, с пастет, те стоят майка и дъщеря на студа, а хранят котета, радват им се старите вдовици. Тая мода от де дойде. С кучето таксито и при дъщеря си другата вдовица в София и внучката ахаха уж пари нямат, а кученцето си счупило крачето на ветеренар пари, а за асансьор 300 лева търсят хора на заключени жилища, да им плащат мастрафа на кучета хората ученици.

    Коментиран от #7

  • 6 Сила

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Горе долу съм съгласен, но с едно много важно уточнение.....
    .. "ПОМИЯРИ" са само и единствено ХОРАТА, тези кучета са БЕЗДОМНИ и нямат вина за това

    Коментиран от #8, #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 светът се побърка

    13 6 Отговор
    Кучетата, та кучетата. Голяма обич, голямо нещо. Някои хора трябва да ходят на психолог, заради тази зависимост. Лежи някакъв бездомник на пейка пред блока, никой не го поглежда. Около него постоянно обикалят кучкари и гордо разхождат любимците си - облечени, пременени, нахранени, изкъпани, с панделки, с папионки.....Минавам край една градинка и чувам - нежно, мило, гальовно да се говори на някого - "ела, мамо, ох на мама миличкото, виж какво време мамо, ще отидем чак до магазина да ти купя нещо вкусничко". Надничам леко зад ъгъла и виждам жена на около 50 г да гушка едно "влакнесто" куче, което я облизва и тя - щастлива. Още ми се повръща.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оряховец

    7 1 Отговор
    Ма нас ни е страх, че ше ни уапат, а не че ще ни опрашат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Говедар

    4 0 Отговор
    Да закараме и туземните евроатлантици, че тия пoмияpи се навъдиха повече и от уличните песове. И са толкова вредни за държавата колкото поповото прасе в градината!
  • 16 Азе си рекох

    2 2 Отговор
    Че била "Масова кастрация на американските подлоги от стлобката", а то

    идело реч за безобидни помияри.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    ...но има поставено отпред едно т. н. (тъй наречените).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове