Last news in Fakti

1 Януари, 2024 10:11 2 847 36

Опасно мръсен въздух в 11 града на България

  • мръсен въздух-
  • град-
  • софия

Замърсяването в София е два пъти над допустимата норма

В поредния мъглив и сравнително тих ден концентрацията на фини прахови частици очаквано се повиши над допустимите нива. Според европейския индекс на чистотата на въздуха (Air Quality Index) в 11 града на страната замърсяването тази сутрин е опасно за здравето. Най-тежко се диша в София - уредите в столицата измерват прах около 2 пъти над нормата, предупреди "Нова телевизия".

Основна причина за праховото замърсяване е спокойното време, липсата на вятър и мъглите в градските райони. Прогнозите са в следващите дни локално да се раздвижи въздухът с преминаването на атмосферни смущения. По-съществено такова се очаква около Йордановден и Ивановден.

В първия ден на 2024 година ситуацията в други държави в Централна и Източна Европа обаче е доста по-тежка. В Румъния, Сърбия и Северна Македония запрашаването е по-голямо - в Букурещ и Скопие например концентрацията на фин прах е 3-4 пъти над допустимите нива.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стига лъгахте

    28 7 Отговор
    от къде е мръсен? хората са по селата!!! в граодвете няма хора и пак мръсен въздуха

    Коментиран от #12, #19

  • 2 Глюпости

    8 2 Отговор
    Ние у софията въобще не дишаме ... Питайте шефа на Последната баничарница
  • 3 глад на кутийски ама има банани

    24 5 Отговор
    явно много фабрики работят по нова година и са оцапали въздуха

    34 години демокрация до това води

    Коментиран от #15

  • 4 Това е

    19 2 Отговор
    от сглобката !
  • 5 ФЕЙК

    24 0 Отговор
    Ако Тагаренко беше конфискувал боеприпасите изхабени снощи и ги бе дарил на Украйна последната още днес щеше да прави парад на победата на Червения площад !
  • 6 Разбира се,че в българските

    26 2 Отговор
    Градове въздухът ще е опасно мръсен.За разлика от 8 милионен Лондон ,да кажем.Където от ауспусите на колите излиза само магнолии и теменужки
  • 7 да де

    30 3 Отговор
    София е почти празна движението на колите е никакво откъде е замърсяването, или не е много удобно да се посочат кюмбетата в маАлите и камините на твърдо гориво на баровците в полите на Витоша.

    Коментиран от #23

  • 8 гост

    23 1 Отговор
    От огромното количество КЬОРФИШЕЦИ изгърмяни през нощта е замърсения въздух сега в София и други градове, а се оказва и в половин Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е па

    15 2 Отговор
    Сигурно заради пиратките и фойерверките снощи е мръсен въздуха 🤭🤣
  • 11 Голям зор

    19 0 Отговор
    Вчера това си каза,предния ден имаше вятър,коли няма софиянци се изнесоха а фини прахови частици бол значи колите не и пречат просто правят хората на балъци.
  • 12 Анонимен

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "стига лъгахте":

    От пиратките е мръсен. Още от 11 часа снощи не се дишаше.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 вятър и мъгла

    13 6 Отговор
    Употребата на задължителните зимни гуми без сняг за автомобили, с по твърдия и дълбок грайфер и протектор копаят фини прахови частици от асфалтовата настилка и всяка зима замърсяват въздуха два пъти над допустимата норма...!!!
  • 15 един

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "глад на кутийски ама има банани":

    Tо да беше само бананите с мед да те нахрани човек!Чакаш 10год. за що годе по-хубава кола/Трабант и Москвич по-малко/,купуваш си телевизор с връзки или с късмет,хладилник тоже,правиш жилищен влог и чакаш дълги години за жилище,през това време държавата ти върти парите,а през същото това време я си се развел я други неща са се случили!Купиш си библиотека с триста зора,ами те комшиите същата я имат!Събота и неделя мъжете стават автомонтьори и лягат под колите за да ремонтират "уникалните" съветски коли,дето всяка година се налага да си купуваш ново /средно или крайно/ гърне или да го кърпиш,иначе колата ти гърми като на рали!Заварчиците имаха златен бизнес по-него време!Да не продължавам,айде чао!

    Коментиран от #24

  • 16 До кога

    1 0 Отговор
    До кога....
  • 17 дядото

    3 1 Отговор
    хайде спри се момиче.то бива о т ъ р т в а н е,но ти губиш мярата.дори и за пари не бива да ни баламиш,че мъглата е следствие на замърсяване.а от какво- промишленост, производство,армия и пр.защо не сравниш нещата със световните империи и икономики.за себе си,ние горе-долу сме наясно.
  • 18 Дидо

    0 7 Отговор
    От печките на дърва
  • 19 Калпазанин

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "стига лъгахте":

    Как съм оцелял, едно време печките на кюмур постоянно пушеха в училищата и миришеше на псркетол. Да ви @@@@@и нормите и европейските извратени стандарти. Прието трябва да се гонят дето горят тежка пластмаса като изгодогеами и изгоряло масло и гуми , проблема е в мургаеите братчеди те са по тоя вид отопление
  • 20 гост

    13 0 Отговор
    Елате в Красна поляна и вижте какво значи обгазяване идващо от Факултето.Горят се автомобилни гуми,пластмаси,дървена дограма с десет пласта блажна боя, и какво ли не.Без противогаз много трудно се диша. Хората припадат.

    Коментиран от #31

  • 21 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Тука си много прав, тез не мога да ги разбера дето толкова им се кефят. Глупостта завладя света и после ревът нема пари.
  • 22 заради пиратки и зари от някакви

    8 3 Отговор
    се диша Опасно мръсен въздух в 11 града на България
  • 23 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "да де":

    Ако беше делничен и работен ден, ония ...... по студията веднага щяха да започнат с дежурния рефрен за замърсяващите автомобили,не че не замърсяват, но в сравнение с останалите замърсители много по - малко Цяла нощ няма трафик,но камини и печки с боклуци бълват пушеци и естествено на сутринта,въздуха да е мръсен Особено в котловина ,без вятър,дъжд и пр.
  • 24 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Смешко, 35 години преди това което описваш( преди 1944) ,знаеш ли какво е имало в България? Едно голямо нищо.

    Коментиран от #30, #32, #35

  • 25 Кавали

    5 2 Отговор
    След корона цирка това е следващият цирк. Но за хората няма значение, те и без друго са овце.
  • 26 СС-Панцеркорпс

    4 2 Отговор
    От пиратките. Яко се напукахме. После свалих песа в 1 ч. и не се дишаше. С нож можеше да режеш въздуха.
  • 27 смърдели

    2 2 Отговор
    тфа е от пиратките и всичкия този барут
  • 28 Е,нали

    1 0 Отговор
    Евро1, евро2 !?..

    Коментиран от #29

  • 29 Да,бе

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Е,нали":

    Пунта Мара!
  • 30 А ти

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Помниш ли преди 681 г как е беше ,още не бяха дошли гостите
  • 31 Вуте

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Милите жители на Факултето никой няма да закача щото са сигурен електорат на общината и държавата.Може да замърсяват безнаказно.
  • 32 Матракчи

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Готин,преди 1944год. е имало всичко каквото е имало в тези времена.Предимно от Германия.
  • 33 Кил бил

    2 0 Отговор
    Стимулират Европа да ни налага глоби за парникови газове,или просто това е предтекст ,че Европа ни глобява,а тука на местно ниво си разделят едни мангизи.
  • 34 Буквоядец

    3 0 Отговор
    Връх на наглостта! София е празна. Времето е топло , хората празнуват , безумните забрани в центъра и някакви станции установили...
    Това е същото промиване на мозъци,като онези ваксини срещу Ковид 19.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. След като установих бързото замърсяване на ризите, започнах да се оглеждам и видях, че по автомобилите на откритите им служебни паркинги, можеш да пишеш с пръсти. Също и при всяко неволно допиране до някаква ограда се изцапваш от полепналата мръсотия. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове