Last news in Fakti

3 Януари, 2024 18:40 1 193 11

Николай Савов: ЕК изисква 53% от отпадъците да са рециклирани, у нас това е само по документи

  • николай савов-
  • отпадъци-
  • боклуци-
  • рециклиране

Той е категоричен, че има смисъл от разделното събиране на отпадъци и именно то е в основата на реалното функциониране на всяка система за сметосъбиране

Николай Савов: ЕК изисква 53% от отпадъците да са рециклирани, у нас това е само по документи - 1

Целите на Европейската комисия са 53% от отпадъците да са повторно използвани за рециклиране. У нас в момента по документи го изкарваме толкова, но реално за последните няколко месеца заводът е отделил не повече от 1 до 2%. Това каза в интервю за "Лице в лице" Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода за третиране на боклуци в София.

Той е категоричен, че има смисъл от разделното събиране на отпадъци и именно то е в основата на реалното функциониране на всяка система за сметосъбиране и сметоизвозване. "Младите хора имат съвсем различен поглед - те знаят и искат да го направят. Там трябва да се работи. Ще има проблеми и трудности, но направлението е това", добави той.

Савов каза още, че количеството на разделно събрани отпадъци трябва да бъде "драстично увеличено", а също и броят на контейнерите, използвани за целта.

Част от проблемите със завода за боклуци в София са свързани именно с това. "Има и изхвърляне на строителни материали и пепел. Голяма част от съоръженията за RDF гориво не функционират. Единият от сепараторите на втора линия не работи от февруари 2023 г. Повреден е и не е ремонтиран, няма доставка за ремонт. Там може и без него, но качеството на RDF ще бъде с примеси на алуминий, съответно в RDF-а, който трябва да бъде подаден към циментовите завод, се намират кенчета от алуминий и заводите не искат да приемат този продукт. Вследствие голяма част от RDF-а се депонира на самото депо", обясни Савов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    11 0 Отговор
    По указание на Урсула, трябва да се извади от употреба 53% от управляващият политически боклук в момента.
  • 2 Перко

    11 0 Отговор
    Как да ги рециклираме тия отпадъци, като повечето са такъв долнопробен боклук,че са нерециклируеми?! Особено политическите...
  • 3 Само да ви

    10 0 Отговор
    кажа ,че ние нямаме завод за боклук а ново сметище.
    Пуснете един дрон от горе и всичко ще ви стане ясно.
    Това е една от измамите на мафиотите от герб.
  • 4 Давай cyльо

    6 0 Отговор
    И тоя е от тия 75%, дето чака от фондовете, та яко лижe евро-атлантиците
  • 5 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Според плъха и острото може да отчетем пред ЕС че 100% рецикираме вече. Демек ще ги пуснем по пързалката
  • 6 Василка Червената

    6 0 Отговор
    Боклуците ги рециклираме - гориме ги в софийските тецове!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Поредна Бизнес Неграмотност. Явно Политическите назначения не съвпадат с Принципите на Пазарната Икономика. Изискванията на ЕС за Рециклиране на Отпадъците са силно занижени. Нашите Бизнесмени в този Сектор обаче нямат Функционалната Грамотност. Отпадъците са Енергиен, Строителен и Машинен Ресурс. Основата в този Бизнес е, че Енергията не се губи, тя се видоизменя и запазва. Депонирането не е краен Процес. Битовите отпадъци в по-голямата си част са органични. Строителните отпадъци, чрез смилане са Строителна Суровина. Металните части чрез Наваръчна Технология са възстановени Машинни Елементи. Самата Схема за Разделение на Отпадъците се създава и направлява от Управлението на Рециклиращото Производство. Къде е Проблема? Естествено в Субективния Фактор. Образование, Наука, Функционална Грамотност, Принципите на Пазарната Икономика.

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    0 1 Отговор
    Хората си изхвърлят отпадъците разделно в отделни контейнери, а на сметището всичко се трупа на обща камара.

    Коментиран от #10

  • 10 не мисля, че е вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Тогава защо ги разделят в завода за отпадъци? Демотивирате ги с такива постове.
  • 11 Напротив!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "инж. Ганчо Илков":

    Депонирането е краен процес, затова годните за оползотворяване отпадъци се отделят преди депониране и се рециклират или изгарят. Дайте пример от практиката за рециклиране на строителни отпадъци, защото това може да звучи възможно, но със сигурност никъде не се прави!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове