Last news in Fakti

12 Март, 2024 13:31 1 001 10

Криза с боклука на София няма да има, до началото на лятото заводът ще заработи в нормалните си параметри

  • завод за преработка на отпадъци-
  • боклук-
  • отпадъци

Администрацията беше станала повече от работниците. Освободихме много голяма част от нея и тези работни места бяха преструктурирани на работнически“, обясни директорът Николай Савов

Криза с боклука на София няма да има, до началото на лятото заводът ще заработи в нормалните си параметри - 1
Снимка: БГНЕС

100 дни след като встъпи в длъжност, новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците Николай Савов, направи отчет за дейността си пред Радио София.

При влизането в работата среда, открива неработещ завод за третиране на отпадъците, който не успява да преработва входящия отпадък, събиран на територията на Столичната община.

„Основният проблем е, че се оправдаха най-негативните ни очаквания във връзка със състоянието на депото, т.е. това, което твърдяха, че има за 7 години, се оказа, че няма такова нещо. На практика, за последните 7 години, при чудесно работещ завод, беше запълнено депото в Долни Богров, беше запълнено на 5/8 и депото в Садината и остават 3/8, което депо трябва да стигне за още 7 години и няма как да се случи това, разбира се. В рамките до две години и половина, ако не предприемем, а ние предприехме вече мерки за намаляване на количествата депонирани отпадъци, София няма да има къде да си депонира отпадъка“, каза Савов.

Той добави, че се работи в посока всяко количество отпадък вместо да бъде депонирано, да бъде изпращано за оползотворяване към циментовите заводи. Сключен е договор с още един завод за оползотворяване на RDF, към който вчера е изпратено тестово количество RDF. Сепараторите играят ключова роля за подобряване качеството на RDF, изтъкна Николай Савов.

„Основното нещо, което постигнахме е да мотивираме хората да работят. Администрацията беше станала повече от работниците. Освободихме много голяма част от неефективната администрация и тези работни места бяха преструктурирани на работнически“, обясни директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъците.

Той добави, че вече е намалено и времето за реакция при авария.

„Изисква се време. За съжаление, с магическа пръчка няма как за три месеца да оправим едно такова съоръжение. Нашите планове са до началото на лятото да го възстановим да работи в нормалните си параметри“, уточни Николай Савов.

За изминалите 100 дни е извършена ревизия на БРТ –тата в Приемната сграда и на отварачите на торби, като са сменени значителна част от лентовите транспортьори. Извършена е цялостна проверка на актуалното състояние на всички машини и транспортна техника, като е възстановен контрола върху извършваните ремонтни дейности. Възстановена е и ръчната сепарация на стъкло в Приемна зона, а в началото на 2024 г. е назначен първият екип от хора в „Механично сепариране“.

„Продължаваме да работим заедно със Столичната община, с дирекция „Отпадъци“, със зам.-кмета по екология, ще бъдат обособени площадки, на които хората да могат да си предоставят строителните отпадъци. Очакваме това да се случи до края на месеца или до началото на следващия месец“, каза Савов.

По думите му, в завода вече се набляга изключително на ръчното сепариране на отпадъците. Към момента 16 работници отделят текстила и хартията от общия боклук.

„Започнахме да отделяме по около 10 тона хартия на ден, което не е никак малко. Водим разговори да могат да бъдат назначени още 24 човека, тъй като нашата цел е да изпълним и целта, която е заложена в завода, да могат 9% рециклируеми отпадъци да бъдат отделяни. Работим и в посока товаренето да започне да се случва с роботи“, уточни Николай Савов.

Той добави, че Столичното предприятие за третиране на отпадъците отправя предизвикателство към всички училища на територията на общината, за разделно събиране на рециклиуеми отпадъци. От 11 март до 15 април, училищата, които заявят желание на сайта на СПТО, ще получат чували с различен цвят за събиране на хартия, пластмаса и алуминий, които ще се извозват по предварително установен график от общинското предриятие. Целта е децата от малки да бъдат приучени да събират отпадъците разделно, каза Николай Савов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    6 0 Отговор
    Е как няма да има криза като боклукът си стои 6 петилетки на жълтите павета?
  • 2 Ами

    5 0 Отговор
    Боклук до боклука
  • 3 има много голям боклук

    4 1 Отговор
    в банкя, извозете го и го преработете
  • 4 Калпазанин

    4 0 Отговор
    Тп този не е страшен, най голе ия боклук е в мс и парламент и е облечен в костюми и пазени от нсо
  • 5 Така е !

    5 0 Отговор
    Така е , така е ! Криза - няма да има , а и да я има , няма да я видим щото вече ще сме се затрупали с боклуци . Освен това , няка си е неприлично боклуци да коментират проблеми с ... боклук (па и да ни успиват , че проблеми няма да има) .
  • 6 Баш Батка

    3 0 Отговор
    Вълка ша каже, нали боко му даде тоя сектор за да не го бара.
  • 7 Песъка е Ухо !

    4 0 Отговор
    Каква криза , бе ???!!! Никаква криза няма и няма да има !!! Възможно е да има огромни камари с несъбран боклук по всички квартали , възможно е да се вмирише и да завони на мъ.ша цяла София , възможно е да плъзнат и всякакви заразни болести , НО - криза с боклука няма и няма да има !!! Гарантирано от мен - Васко Т. ( Т , като Терзийски , а не като Тъ.ак , Туп.н , Тър.ей , Тикв.ник и пр.)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Добре , де

    5 0 Отговор
    Може ли да хвърлят обемистите кашони цели ? Всеки има и нож и ножица и за минути може да го нареже на парчета и така да изхвърли едно малко хартиено пакетче !

    Коментиран от #10

  • 10 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Добре , де":

    може ама как ще разберат,че некой си е купил 60инча тв и все умни с такъв неквалифициран труд не им отива на образованието
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове