Last news in Fakti

5 Януари, 2024 15:12 801 14

Антоний Тодоров: Има риск ЕП да се напълни с крайни популисти

  • антоний тодоров-
  • еп-
  • популисти

2024 г. ще бъде белязана от поредица важни избори – европейски, президентски в САЩ и Русия и това я прави вододелна за демокрацията в световен мащаб

Антоний Тодоров: Има риск ЕП да се напълни с крайни популисти - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

2024 г. ще бъде белязана от поредица важни избори – европейски, президентски в САЩ и Русия и това я прави вододелна за демокрацията в световен мащаб. Думите са на Антоний Тодоров, политолог, в студиото на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Либералната демокрация е словосъчетание, което не съдържа идеологически конотации – тя е либерална, защото се основава на правата и свободите на гражданите. Когато някой каже "не“ на либералната демокрация, всъщност казва "край“ на демокрацията. Избори се организират и от авторитарни и тоталитарни режими – те не са достатъчно условие за демократичност“, каза още Тодоров.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат между 6 и 9 юни. "Те винаги поставят много сериозни въпроси. ЕС е доста специфичен, това е действителен съюз, който изисква всичките му членки да бъдат демокрации. Има инструменти, с които да оказва натиск срещу правителства, които се опитват да подкопаят демокрацията.

Европейските избори са на втори план – много по-малко избиратели се мобилизират тогава, отколкото на национални избори в отделните страни“, отчете Тодоров. Той припомни, че според някои анализатори, гражданите не виждат силна връзка с европейските управляващи органи и не се чувстват овластени чрез този европейски вот. Други обаче твърдят, че ролята на Европейския парламент се засилва все повече – но всички европейци ли припознават този парламент като техен представител? "Много политици играят на два регистъра – едно казват в инстанциите на ЕС, друго обясняват на избирателите си. Те често ползват израза "Брюксел ни го налага, да правим нещо, което не желаем“ – сякаш ние не сме част от Брюксел“, обясни манипулативния механизъм политологът.

ЕП има тенденция да се превърне в свърталище на крайни популисти, които отричат устоите на ЕС, смята още Тодоров. "Парадокс – от една страна става дума за партии, според които ЕС "за нищо не става“, същевременно участват в европейските избори, печелят места и стават все по-гласовити. Това е вид лицемерие. Критиките към ЕС са свързани с бюрокрацията, властта на корпорациите във вземането на решения, наднационалния му характер, който подкопава националната държава... Това са някои аргументи. Крайнодесните са винаги националисти – те представляват истинска заплаха за ЕС, но крайнолявата критика е полезна – тя визира властта на корпорациите“, подчерта Тодоров.

Относно предстоящите президентски избори в САЩ Тодоров подчерта, че Джо Байдън, който даде да се разбере, че няма да се кандидатира за втори мандат поради възрастта си, изненада всички, като всъщност го направи. "Той постави Демократическата партия в много трудно положение. Тръмп, който има привърженици в Републиканската партия, изплува на преден план отново – това е удивително. Американската демокрация е изправена пред големи затруднения“, смята още експертът. Връщането на Тръмп ще върне онова, което познаваме от него, категоричен е Тодоров. Американската левица не се припокрива с европейската, американските политически традиции съществено се различават от европейските и ние не можем да разберем едните през другите, поясни още политологът. Според него, американските партии са до голяма степен олигархизирани.

Президентските избори в Русия са важен акцент от световната политическа карта през 2024 г. "Според мен Владимир Путин ще бъде преизбран за пореден път – там има избори, но не и демокрация. Защо се случи така – партията на президента печели изборите от 2022 г. – има партиен плурализъм, въпреки това една и съща партия печели всичко. Аристотел е казал, че трябва веднъж да бъдеш управляващ, втори път- управляван. Политическите елити трябва да се редуват, което е демократичен белег – това виждаме в европейските избори. В Русия не е така, не виждам новости, освен ефектът от войната в Украйна- майките на загиналите войници вече се самоорганизират по очакван начин. Президентът Путин ще има трудности“, прогнозира политологът Антоний Тодоров..


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зико

    31 2 Отговор
    Има риск Европа да се разпадне заради американски марионетки като лицето на снимката.
  • 2 В Борисов

    30 2 Отговор
    Значи страх е обзел глобалистите от ес, слуги на сащ и нато. Това е добре, от рано се уплашиха. Нема да се притеснявате, цялата измет ще бъде изгонена от еп и ек, а после съд, конфискация и затвор.
  • 3 Шегобиец

    14 2 Отговор
    Да прав е всеки който се отклонява от пътя начертан от задокенската олигархия и спуснат на подлогите им евроатлантически политици медии и драскачи инфлуенсери е популист който е враг на демокрацията и прогресивно мислещото човечество
  • 4 Либералната демокрация

    11 2 Отговор
    и знамето на дъгата събират една такава паплач......
    Без коментар.
  • 5 гост

    4 2 Отговор
    А дано.
  • 6 Смешно до сълзи!

    13 1 Отговор
    Ох, ще се пръсна от смях! Антоний Тодоров беше научен сътрудник в Института по история на БКП при ЦК на БКП, заедно с Евгений Дайнов, Георги Първанов и много други съвременни "демократи". Тогава беше верен на БКП и на народната демокрация, а сега нещо се е притеснил горкият, да не би Европейският парламент да се изпълни с хора, които огласяват посланията на обикновените хора от своите страни, или както казва той "да се напълни с крайни популисти". Сега хората, които изразяват волята на своите избиратели от народа, ги наричат "популисти". Антончо баш Хамелеончо. Всяка негова дума е подплатена с козяшки грантове. Истинска клоунада!
  • 7 тончо

    4 1 Отговор
    По-добре десни популисти отколкото талибани главорези... За талибаните които идват на талазинякой знае ли нещо.... Че те могат да дойдат масови убиици, камикадзета, всякакви.... КОЙ знае нещо от биографията на търсещите убежище
  • 8 Путин Шеломов

    7 1 Отговор
    Усещам, че и този е седял в скута на някой си от ГЕРБ.
  • 9 ДЪРТ СЕДЕСАР

    4 1 Отговор
    какво да очакваш от такива наведени социолизци
  • 10 9689

    2 0 Отговор
    По добре крайни популисти от колкото престъпници.
  • 11 Сандо

    2 0 Отговор
    Популисти идва от латинското пополус - народ.Е ,защо ви е страх от тези,които са народа?
  • 12 Перо

    4 2 Отговор
    Дървен философ, който не прави разлика между свобода и демокрация и либерална свободия. Първото е ред, законност и организация, второто е хаос, престъпност, незачитане на никакви права свободи на хората, непризнаване на обществения ред и сигурност! Пълно разложение на обществената система, държава и държавност! Враговете на държавата налагат втората система!
  • 13 Ами да

    2 0 Отговор
    Според способностите на властите и на ръководството на ЕС!
  • 14 Така така -

    1 0 Отговор
    най обичам бивши комсомолски секретари да се правят на демократи. Важното е идеологията да пълни копанята. Няма значение каква е, защото идеите са си идеи, но трябва и да се яде, пък било то и с ГМО и без хранителни добавки. Тоя юнак бих го посъветвал да почва да учи китайски и творчеството на другаря Мао, че знае ли се...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове