Last news in Fakti

7 Януари, 2024 12:52 1 550 45

От МС категорични: Не сме изправени пред криза за настаняване на бежанци и не се строят нови бежански центрове

  • министерски съвет-
  • криза-
  • бежанци-
  • центрове-
  • настаняване

"Известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях", посочват от кабинета.

От МС категорични: Не сме изправени пред криза за настаняване на бежанци и не се строят нови бежански центрове  - 1
Снимка: БГНЕС

"България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни. Не се строят нови бежански центрове". Това съобщиха от Министерски съвет на страницата си във Фейсбук, цитирани от БНТ.

"Известен похват на пропагандата с дезинформация е подхвърлянето на данни и числа, които нямат общо с конкретната тема на разговор, но са достатъчно впечатляващи, за да объркат хората и да всеят страхове у тях", посочват от кабинета.

"Успехът на България с пълноправното членство в Шенген по въздух и вода разочарова мнозина извън властта, които работят за чужди интереси и не искат българите да живеят свободно, с висок стандарт, като европейци. И те упорито продължават да разпространяват фалшиви новини за бежанците, които Австрия може да ни върне по силата на Регламента Дъблин", отбелязват от Министерския съвет.

Те определят като фалшива новина твърдение, че около 5000, или 6000, или 10 000, или 15 000, или даже 20 000 бежанци от Австрия ще нахлуят в новите лагери, които България ще построи.

От Министерския съвет посочват, че България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин не само от Австрия, но и от всички държави членки на ЕС още от 2007, откакто членуваме в Европейския съюз. Задължението на страната ни е да отговори на запитванията в съответните срокове. Отговорът може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност. От всички направени запитвания, които се получават всяка година, отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли. Освен това чужденците имат право да обжалват решението си за трансфер към България - и в много случаи обжалването е успешно. Често бежанци в Австрия, за които тече процедура за връщане в България, в хода ѝ мигрират към други държави. Всякакви предварително обявени данни в таблици (например за запитвания, кореспонденции и процедури) преди реално осъществените трансфери нямат отношение към действителния брой бежанци, които се приемат обратно, се посочва в публикацията във фейсбук страницата на Министерския съвет.

В нея се припомня, че през цялата 2023 г. заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.

"Всякакви други твърдения са нищо повече от злонамерена пропаганда, израз на политически амбиции, против българския национален интерес", подчертават от Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжат

    37 2 Отговор
    Както винаги до сега

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    34 0 Отговор
    Една лъжа повторена 100 пъти не я прави истина, а както се знае тия лъжата я нямат за нищо.
  • 4 Сириец

    3 26 Отговор
    Време изгони руски окупатор от Сириа защото много сириец ша доде у Бугариа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шайка

    24 2 Отговор
    Комунисти комсомолци пионериии лалала...бг загива младите напускат...2500 евро в Европа...тук 700 лв алооо вие луди ли сте....
  • 7 Да бе

    34 2 Отговор
    Доказани лъжци! Никой не ви вярва!
  • 8 Сбъркан русофил

    5 28 Отговор
    На русофилите пак им го турнаха. Ще плащат масрафа за руснаците в Сирия!
  • 9 МС-сглобка излъгаха избирателите

    26 2 Отговор
    И никой не ви вярва.
  • 10 КОТарАК

    5 4 Отговор
    ами да се строят-къв е проблема? покрай границата и да не могат да бягат!Турция колко пари спечели с бежанците?
  • 11 Щом

    8 10 Отговор
    ВАТНИЦИТЕ казват, че ще дойдат 10 000 - ЗНАЧИ, ще дойдат.
    Те на времето казваха, че през 1980 г. ще по текат мед и масло от чешмите... И ... потекоха...
    ВЕРВАЙТЕ ИМ !!!
  • 12 Психодесен

    2 21 Отговор
    Ако дойдат 6000 афганистанци ще гласуват за брат си Костя.Това е в плюс за Израждане.
  • 13 ОМРЕАХМЕ от СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ

    8 6 Отговор
    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
  • 14 Нах

    20 0 Отговор
    Не,че нещо.Но четейки между редовете виждам,че 60%+- от заявените сме ги прибрали.Тоест въпроса е Австрия колко ще заяви???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нннн

    22 2 Отговор
    Тия от Министеския съвет да се разходят към Лъвов мост; особено привечер и инкогнито
  • 17 Хммм

    5 2 Отговор
    7300 в средномесечен диапазон за миналата година са бежанците, работили у нас, през лятото те стигат до 10 хил. души. Основно те са от Украйна, заяви по NOVA TV социалният министър Иванка Шалапатова.
    "Не очакваме отражение върху пазара на труда на приемането ни в "Шенген". Най-големият ефект, който очакваме, е по-лесното придвижване на хората.", каза Шалапатова" - край на цитата
  • 18 Мда

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжат":

    Лъжат кремълските поданици, работещи против българския национален интерес, без нито едно смислено и обосновано докрай доказателство, както винаги! Хората са ти го написали, това че не вдяваш не е наш проблем!
  • 19 ДАБ

    15 1 Отговор
    "Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева" - край на цитата.
  • 20 байгън

    6 3 Отговор
    Евроатлантически тъп-ци руснака пусна атомни бомби,влезе в ирак,либия,афганистан и още държави
  • 21 дедо Флашко

    15 0 Отговор
    Не се строи и нова детска болница!

    Коментиран от #29

  • 22 Аз на МС

    18 0 Отговор
    НЕ вярвам
  • 23 Домуса

    14 0 Отговор
    Взеха ми корабчето и белото бееее
  • 24 М С! Сглобка от Лъжци и Маргинали!

    18 0 Отговор
    Никой не ви вярва за Нищо! Като се почне от чуждия шпионин и Маргинал Тагарев, та до края на списъка на този МС!! Никой не ви вярва!!
  • 25 Анонимен

    14 0 Отговор
    Австрийската преса, там ясно са описани договореностите
    " Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно ВСИЧКИ мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време."
    На бг летищата ще има австрийски инспектори да не би някой мургав да се измъкне по въздушно капковия път.
  • 26 морски

    14 0 Отговор
    Със лъжи ли започвате новата година, само лъжи и кражби!!!!!!!!!
  • 27 Анонимен

    11 0 Отговор
    Австрийската преса, там ясно са описани договореностите
    " Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно ВСИЧКИ мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време."
    На бг летищата ще има австрийски инспектори да не би някой мургав да се измъкне по въздушно капковия път.
  • 28 Лъжат

    14 1 Отговор
    Дори и да е не лъжат пак лъжат. Помните ли за лъжливото овчарче. Никой не ви иска, никой не ви харесва, нито шефовете от посолството, нито народа.
  • 29 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "дедо Флашко":

    ами малко капачки събираме,парите от бюджета отиват за осрайна и навлеците,щот по нашите граници война няма
  • 30 Никой не ви вярва на лъжите

    15 0 Отговор
    Прости краварски слуги и шарлатани
  • 31 Въпрос

    11 0 Отговор
    А ЕС колко средства ще отпуска безвъзмездно за издъръжката на талибаните, семейства и деца ? Кой ще плаща масрафа на Меркел, която ги покани в Европа?
  • 32 Анонимен

    7 0 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 33 След

    10 0 Отговор
    като има Дъблински регламент, защо подписвате с Австрия? Нали няма нищо ново и различно? Поставиха ви 5 условия и сега като ви върнат няколко бежанци и след това отново ги открият в Австрия ще видите сухоземен Шенген през крив макарон. Може в бъдеще да ви добавят и нови условия.
  • 34 Анонимен

    10 0 Отговор
    Първо Честити да са всички Ивановци (без костoB и reшев), а сега по темата!!!! На всички бъллгароубийци, които ни управляват ще им кажа, че ако КАРМАТА не ги застигне в тоя живот, ще ги застигне в следващия, и децата и внуците им ще плащат за греховете им!!!! Храним укри, афгани, иракчани, сирийци и прочие craн, а за българските деца пари НЯМА!!! Страх от Бога нямате и ще се пържи те в ада престъпници доллллни!!Амин

    Коментиран от #36

  • 35 Българка

    1 6 Отговор
    Няма нужда от бежански центрове. Аз мога да поема "тежестта" на трима надарени афганеца или сириеца или в комбинация между тях. Сигурна сум, че ще се намерят още 2000 българки като мен, а защо не и българи.
  • 36 Гледам тебе кармата те е застигнала

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Свои грехове ли плащаш или на родителите ти, че те наказва така?
  • 37 Пак лъжат

    6 0 Отговор
    Криза е има. Вие които лъжете я създавате. Лъжете , лъжете. Скоро ще видите от къде излиза истината ако не сте си заличили следите.
  • 38 Пат ла Джани

    9 0 Отговор
    Щом тези пъпети отричат, значи строежите вече са почнали
  • 39 Горския лъжец и подобни сега

    6 0 Отговор
    Вервайте ми. Вервайте ми. И т.н.
  • 40 Възмутен

    7 0 Отговор
    Кой е този или тази от МС, който твърди това? Да излезе публично с името. Шефката на агенцията за бежанците госпожа Мариана Тошева по БНТ директно в ефир каза: "6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България!-Край на цитата. Как не ги е срам.
  • 41 Тома

    5 0 Отговор
    А бе кажете си истината стига си близали г.зове
  • 42 Ха ха ха

    9 1 Отговор
    Продължавайте да лъжете и мажете. През носовете ви ще го изкараме. По списък.
  • 43 Митев

    2 0 Отговор
    Отдавна сте загубили доверието на обикновения българин, дори и да казвате истината вече никой не Ви вярва, освен тези които са на масата и се облагодетелстват от власта.....
  • 44 Запознат

    2 0 Отговор
    Договорите и споразуменията се крият от публичност защото са пагубни за държавата. Продадоха ни. Договора предполага безкрайно отлагане
  • 45 4567

    1 0 Отговор
    Не е ясно защо МС продължава да крие Истината за мигрантите. Най лошотое, че България ще стане най големият миграционен център на Балканите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол